Od Džonija Vajsmilera do Breda Pita

Piše: doc. dr Nenad Dikić


Petak, 14. Oktobar 2016. u 15:43


TARZAN NIJE IMAO PLOČICE

Želja za drugačijim izgledom promenila je ljudske navike i čini se više uticala na evoluciju nego prelazak sa bobica na žitarice, ili sa lova na gajenje životinja. Samo u poslednjih sto godina izgled muškarca se toliko promenio da nije lako zamisliti njegov dalji razvoj.

  • Hemfri Bogart i Džejms Din ne samo sto nemaju pločice, već za današnje pojmove izgledaju slabo uhranjeni.
  • Sem uticaja sredine i ishrane na evoluciju čoveka, "hemija" počinje da ima toliko značaja da se dalja evolucija teško može predvideti.

Evolucija čoveka izgleda ide drugačijim pravcem od onoga što je Čarls Darvin predvideo. Za to je kao i uvek krivo ljudsko ponašanje. Razvoj modernog čoveka traje hiljadama godina i rezultat je jedinstvene adaptacije na uticaje sredine kojom je čovek okružen. Međutim, za razliku od nutritivnih, ekoloških i psiholoških faktora, moderan čovek je suočen sa izazovima koji ranije nisu postojali. Želja za drugačijim izgledom promenila je ljudske navike i čini se više uticala na evoluciju nego prelazak sa bobica na žitarice, ili sa lova na gajenje životinja. Samo u poslednjih sto godina izgled muškarca se toliko promenio da nije lako zamisliti njegov dalji razvoj.
Tabela 1. Indeks telesne mase prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji

Indeks telesne mase (ITM) kg/m2
normalna težina 18,50 -24,99
prekomerna težina 25,00 - 29,99
gojaznost I stepena 30,00 - 34,99
gojaznost II stepena 35,00 - 39,99

Pet medalja

Jedni od krivaca za to su suplementi, pre svega anabolički steroidi, ali i hormon rasta. Da se priča opet ne bi vezala za sport i doping, treba pogledati glumce. Skorašnje ponovno čitanje Tarzana podsetilo me je na Džonija Vajsmilera. Kao izraziti sportista, osvojio je 5 zlatnih medalja na dve olimpijade u plivanju i jednu bronzanu u vaterpolu. Ono što je važnije, nije mu bilo teško da se saživi sa ulogom dečaka koji odrasta u džungli i postaje kralj životinja. Njegove fizičke predispozicije, brzina u plivanju i trčanju, veština u penjanju i borbi lako je osvojila gledaoce i on je postao besmrtan filmski junak. Međutim, ako pažljivo zagledate njegove slike videćete da on nema izraženu muskulaturu kao današnji glumci. Da budem precizniji, on ispred stomačnih pločica ima masne naslage.
Pri tom, ne želim da kažem da nema trbušnjake, ali jednostavno nema izdiferencirane i vidljive abdominalne mišiće, onako kako ih ima danas većina glumaca. Da to ne bi bio usamljen primer, potražio sam stare slike dvojce velikih holivudskih zavodnika: Hemfrija Bogarta i Džejmsa Dina. Ni oni ne samo sto nemaju pločice, već za današnje pojmove izgledaju slabo uhranjeni. Din je imao 5 kg i 2 cm više od Bogarta, koji je sa svojih 168 cm i 60 kg spadao sigurno u slabije razvijene glumce. Za njih je Vajsmiler bio pravi atleta, ali ništa u poređenju sa današnjim glumcima.

Lilly Blog - Tarzan nije imao pločice - Pet medalja

Guru steroidne nacije

Ali, pre nego što analiziramo današnje holivudske zvezde, moram da pomenem Den Dušana, čoveka koji je na sve njih uticao. On nije bio glumac već prosečan bodibilder, koji je prvi shvatio da naporno treniranje može biti podstaknuto sa malo hemije. Prvi je otvorio vrata Holivuda za anaboličke steroide (ili muške polne hormone) i postao guru steroidne nacije, kako neki novinari danas zovu razvijene mlade muškarce Amerike. Iako je zbog ilegalne proizvodnje i trgovine bio u zatvoru, nije odustao, pa je svetu otkrio i gamahidroksibutirat i klenbuterol. Njegov ulazak u Holivud promenio je izgled glumaca više nego 3 D tehnologija.

Bred Pit – variranje telesne težine

Pogedajte samo Breda Pita, momčića u filmu "Telma i Luiz", sa nešto oko 65 kg i u filmu "Troja", sa skoro 100 kg. Naravno, razlika je najviše u mišićima. Kažu da je Bred u "Troji" imao oko 6% masti i izgled kao nikada pre toga. On nikada nije priznao uzimanje supstanci koje povećavaju sposobnost, ali su zato neke njegove kolege priznale, ili su bili uhvaćeni. Ed Norton je otvoreno o tome govorio, dok je Stalone dva puta uhvaćen u Australiji na granici, jednom sa anabolicima, a drugi put sa hormonom rasta. Njegov indeks telesne mase oko 32 veći je od onoga koji je Švarceneger imao kao Mister Univerzum, ili sličan kao Miki Rurki u pripremi za ulogu u filmu "Rvač". Dovoljno je pogledati fotografije i videti da je Stalone mišićaviji u filmu "Rambo 4" sa 62 godine, nego u prvom sa 30 godina manje. S druge strane, Rurki ne samo što je koristio anabolike tokom priprema za film "Rvač", već injekcije sa anabolicima koristi i na filmu, kao deo priče o dopingu.
Tabela 2. Indeks telesne mase holivudskih glumaca

Indeks telesne mase (ITM) Visina (cm) Težina (kg) ITM (kg/m2)
Džejms Din 170 65,77 22,76
Džoni Vajsmiler 190 86,00 23,82
Hemfri Bogart 168 60 21,26
Bred Pit (Troja) 180 90,72 28,00
Bred Pit (Telma i Luiz) 180 65,77 20,30
Silvester Stalone (Rambo 4) 178 99,79 31,85
Silvester Stalone (Rambo 2) 178 72,12 23,02
Arnold Švarceneger (Konan) 188 127,01 35,93
Arnold Švarceneger (Mr. Univerzum) 188 99,79 28,23
Miki Rurki (Rvač) 180 106,59 32,90

Lilly Blog - Tarzan nije imao pločice - Bred Pit

Opsesija abdominalnim mišićima

Nakon svega, izgleda da je svet poludeo za abdominalnim mišićima. Fitnes magazini su prepuni saveta, na televiziji se prodaju "jednostavne" sprave sa kojima je samo za nekoliko nedelja moguće postići ravan i mišićav stomak. Na zapadu je u fitnes centrima gužva, a najnoviji hitovi su "Ab blast" časovi na kojima se samo radi na abdominalnim mišićima. A kada ni to nije dovoljno postoje kompanije koje prodaju specijalne kremove koje smanjuju masti, ili električne simulatore koji vežbaju umesto Vas.
Iako dominira utisak da je pola čovečanstva gojazno, korišćenje novih supstanci, posebno steroida, ističe mišićave ljude na takav način da se može slobodno reći da, sem uticaja sredine i ishrane na evoluciju čoveka, "hemija" počinje da ima toliko značaja da se dalja evolucija teško može predvideti.

Lilly Blog - Tarzan nije imao pločice - Opsesija abdominalnim mišićimaUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči