Odeća za obnaživanje

Piše: Tatjana Janković


Petak, 12. Avgust 2016. u 16:00


Tajne zavodljive kože

Svaki odevni predmet koji otkriva previše, od klasičnog bikinija do koktel haljine, promašio je temu, na šta ukazuje i anketa čiji su se ispitanici izjasnili da im se ne sviđaju modeli koji ne ostavljaju dovoljno prostora za maštu.
  • Jednodelni kupaći kostimi imali su blistave filmske trenutke zahvaljujući divama poput Merilin Monro i Elizabet Tejlor
  • Izvajana linija ramena više dolazi do izražaja kada je otkriveno samo jedno
  • Duboki dekolte skreće pažnju na grudi, šlicevi otkrivaju noge, ali se čini da najupečatljiviji utisak ostavljaju gola leđa u večernjoj haljini
  • Na njoj svojstven, bezglasni način, koža govori o osobi kojoj pripada – o njenim korenima, ali i o unutrašnjem životu, godinama, odnosu prema starenju i sopstvenom telu

"Gledati ženu u bikiniju je kao imati nabijen pištolj na stolu: nema ništa pogrešno u tome, ali teško je misliti na išta drugo", tvrdio je Garison Keilor, američki humorist. Bikini će uskoro ući u osmu deceniju ne izgubivši ni tračak slave koju je stekao na sunčanim plažama i na reflektorima obasjanim modnim pistama. Mnogi od novijih modela pokrivaju manje kože od klasičnog bikinija, pa ipak, efekat atomske bombe, kakav je izazvao prvi kostim od pantljika i trouglića, izostaje.
Reklo bi se da bikini označava granicu posle koje obnaženost gubi efekat.
Na plažama se vraća sjaj davno prošlih vremena u vidu retro-modela kupaćih kostima. Dublji donji delovi, u stilu Ester Vilijams, asociraju na neke od prvih kostima za kupanje, a vraćaju se romantični karnerići i na gornjem i na donjem delu, na pojedinim modelima napravljeni od čipke. Prisutni su i grudnjaci bez bretela koji odišu osamdesetim godinama prošlog veka. Monokini je i dalje u modi, uprkos tome što muškarci nisu oduševljeni njime. Indijanske rese donose delić atmosfere iz vestern filmova, dok su mašne na nekim od modela veće od samih kostima. Isprepletane pantljike pomalo podsećaju na hipi stil, ali bez raznobojnih perlica tipičnih za bikinije iz sedamdesetih

Lilly Blog - Odeća za obnaživanje - Slavna klasika

SLAVNA KLASIKA

Jednodelni kupaći kostimi imali su blistave filmske trenutke zahvaljujući divama poput Merilin Monro i Elizabet Tejlor. Presudno su uticali i na upečatljivost pojedinih scena serije "Čuvari plaže". Neki od nezaboravnih kadrova sa bikinijem ne prikazuju minimalističke kupaće kostime već pretežno klasične modele. Ursula Anders u filmu "Dr No" izlazi iz mora u kostimu koji bi danas delovao prilično zakopčano, mada je i zatvoreniji model od Ursulinog ponela Hale Beri u jednom od skorijih Bond nastavaka. "Čarlijevi anđeli" prošetali su klasične trouglaste bikinije, dok top Anđeline Džoli u Tomb Rajderu više liči na kratak prsluk nego na deo kupaćeg kostima. Ono što nosi Rakel Velč u filmu "Milion godina pre nove ere" možda i ne može da se svrsta među dvodelne kostime, ali definitivno ostavlja moćan utisak .

Lilly Blog - Odeća za obnaživanje - Muška perspektiva

MUŠKA PERSPEKTIVA

Prema jednom ispitivanju koje je sproveo časopis Marie Claire, 65 procenata ispitanika muške populacije reklo je da jednodelnim kostimima - dovoljan razlog da u kofer za more ipak ćušnete i jedan ovakav model, iako možda, kao većina žena, ne volite da vam stomak ostane beo. Rezultati istog ispitivanja pokazuju da muškarci, nasuprot očekivanjima, više od bikinija vole da vide klasični dvodelni kostim, kao i retro-model sa gornjim delom bez bretela.
Dakle, svaki kupaći kostim koji otkriva više od klasičnog bikinija promašio je temu, na šta ukazuje i anketa čiji su se ispitanici očigledno izjasnili da im se ne sviđaju modeli koji ne ostavljaju dovoljno prostora za maštu. Bikini, znači, ne opstaje na zahtev jačeg pola, već kao izazov koji svakog leta opseda ženski deo planete. Pojedini kupaći kostimi koji se danas nose liče na carevo novo odelo – trouglića gotovo i da nema, čitav kostim čini splet nekoliko uzica. Donji deo, u vidu tangi, može se videti u T-back, G-string, V-string, C-string varijanti, pri čemu, po količini onoga što otkrivaju, ove varijante vode mrtvu trku. Mišelin Bernardini, prva žena koja je pozirala u bikiniju, dobila je nakon toga 50 000 ponuda za brak, ali je pitanje na koju bi stranu krenula ta cifra da je ova hrabra i prkosna devojka pozirala isključivo u sopstvenoj koži.

Lilly Blog - Odeća za obnaživanje - Obnažena leđa

OBNAŽENA LEĐA

Paradoksalno, to što se na figuri u bikiniju najviše vidi najmanje se primećuje. Kupaći kostim je odeća koja otkriva najviše obnažene kože, ali kao da koža kada je najizloženija pogledima ostaje u drugom planu. Tek kad je otkriven pažljivo odabran deo tela, koža se ističe kao neponovljivi ukras recimo večernje toalete koji, inače, često previdimo.
Duboki dekolte skreće pažnju na grudi, šlicevi otkrivaju noge, ali se čini da najupečatljiviji utisak ostavljaju gola leđa u večernjoj haljini koja se sliva niz vitku žensku figuru. Gest otkrivanja leđa zrači odlučnošću i krhkošću, elegancijom i drskošću, senzualnošću i glamurom. U suprotstavljenim porukama koje šalju otkrivena leđa leži njihova neprolazna zavodljivost. Svake godine brojni filmski festivali su redovno prilika i za reviju glamuroznih svečanih toaleta sa dubokim izrezom na leđima viđenim na Evi Longoriji, Kejti Peri, Kim Kardašijan i drugima. Jedan od najlepših modela, u očaravajućoj zelenoj boji, nosila je Kira Najtli u filmu "Pokajanje".
Obnažena leđa mogu a ne moraju pratiti obnažena ramena. Izvajana linija ramena više dolazi do izražaja kada je otkriveno samo jedno, od svečane verzije sa španskim izrezom do svakodnevne flešdens varijante. Mali omaž čaroliji ljudske kože napravljen je u filmu "Klavir", u sceni u kojoj Džordž Bejns (Harvi Kajtel) kroz rupicu na čarapi dodiruje kožu neme pijanistkinje Ade Mekgra (Holi Hanter).

ZATEZANJE

Na njoj svojstven, bezglasni način, koža govori o osobi kojoj pripada – o njenim korenima, ali i o unutrašnjem životu, godinama, odnosu prema starenju i sopstvenom telu. Koža pamti. Često nestašluci iz detinjstva ostaju zauvek "upisani" u vidu ružičastih ožiljaka na kolenima i bradi. Osoba se može osećati dobro ili loše u sopstvenoj koži, o čemu će koža progovoriti na svoj način, blistanjem ili neravninama i perutanjem. Čovek može osećati kako iskače iz svoje kože ili kako živi u tuđoj koži.
Savremeno doba od ljudskog bića zahteva, po mnogo čemu, život u savršeno zategnutoj pasent koži, pa se oni koji imaju potrebu da idu u korak s vremenom podvrgavaju raznim vidovima zatezanja. Dok celulit zaposeda gotovo sve uzraste, bore su rezervisane za zrele godine. To ne znači da bore govore isključivo o starenju, već često doprinose šarmu, ili su jasan izraz protivljenja agresivnim, dakle hirurškim intervencijama . Dame, po pitanju promena na koži koje donosi nagomilano životno iskustvo, mogu slediti Brižit Bardo, čije je telo svojevremeno slavilo bikini, a u poznom dobu slavi samo sebe, bez ikakvih hirurških intervencija.
Nije zgoreg imati u vidu savet Elizabet Harli koja tvrdi da malo požude čini čudo za kožu.

Lilly Blog - Odeća za obnaživanje - Zatezanje

I NA SNEGU U BIKINIJU

Pošto je definitivno osvojio plaže, izbore za mis i modne piste, bikini se okrenuo planinskom podneblju. U svetskim ski centrima, vlada interesovanje za skijanjem i snoubordom u bikiniju. Najnoviji skijaški trend svrstan je među ekstremne sportove, kako zbog visokog rizika od povrede, tako i zbog visokog rizika od prehlade.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči