Pamet kao afrodizijak

Piše: Marija Midžović


Petak, 21. April 2017. u 16:19


Kluni efekat

Tajm ocenjuje da Amal Alamudin nije žena koja je konačno uhvatila Klunija, u stvari je potpuno obrnuto, iako je sada nauka dokazala da muškarci zaziru od uspešnih žena

  • Studija koju su nedavno zajednički sprovela tri velika univerziteta potvrdila je bojazan da su muškarcima manje privlačne žene koje su intelektualno superiornije
  • Ketrin Hepbern govorila je: Ako želite da obožavanje hiljada muškaraca zamenite prezirom jednog muškarca, onda se svakako udajte
  • Džordž Kluni, simbol hedonizma, muške opuštenosti, konačno je svoje srce dao ženi koja je oličenje obrazovanja, prefinjenosti, uspeha i ambicije

Koko Šanel, Džejn Ostin, Simon de Bovoar, Greta Garbo, Opra Vinfri, Vinona Rajder, Kameron Dijaz i, naravno, Dajana Kiton, samo su neka od imena izuzetnih dama koje su živele takozvani samački, single život. Znači – život da, brak ne! Kada je napunila 50 godina, jedna od najinteresantnijih žena današnjice Dajana Kiton usvojila je decu i objavila da više neće izlaziti na romantične sastanke, jer smatra da je vreme da se posveti svojoj porodici. Samostalan život odabrale su mnoge žene iz sveta umetnosti, nauke, medija, kulture, mode, sporta. Recimo, Serena Vilijams. Naravno, i Srbija ima svoje ikone single života, ali njihova odluka još uvek izaziva čuđenje i najčešće zbunjuje...

Lilly Blog - Pamet kao afrodizijak - Uvod

Komfor samačkog života

Ketrin Hepbern govorila je: Ako želite da obožavanje hiljada muškaraca zamenite prezirom jednog muškarca, onda se svakako udajte... To isto mislila je i ikona feminizma Glorija Stajnem, rekavši da je brak siguran način da sebi obezbedite samoću. Ipak, Stajnem je u 66. godini napravila presedan, udala se za Dejvida Bejla, oca poznatog glumca Kristijana, ali je on, nažalost, preminuo posle samo tri godine bračnog života. Ove duhovite, paradoksalne izjave Hepbern i Stajnem otkrivaju nam neke od razloga zašto je brak na tako niskoj ceni, još od Elizabete Prve.
Solo život birali su i mnogi muškarci, ali tome se niko nije čudio i to im je samo dizalo cenu, davalo oreol misteriozne seksualne orijentacije i činilo ih popularnim.

Ako zanemarimo te zaklete neženje, postavlja se pitanje – šta se dešava kada partneri ovako upečatljivih dama, među hiljadama koje ih obožavaju iz daleka, priđu bliže? Mnoge žene, naročito uspešne, doživele su raskide iz vedrog neba (od ljudi koji su ih, navodno, obožavali izbliza), što donekle objašnjava opredeljenje za komfor i udobnost samačkog života, koji one preferiraju.

Ono što je do sada funkcionisalo na nivou amaterske psihologije ili belih laži, neka vrsta sentimentalnog fantoma, sada je dobilo naučnu potvrdu. Studija koju su nedavno zajednički sproveli Univerzitet Bafala, Luteranski univerzitet u Kaliforniji i Univerzitet u Teksasu potvrdila je bojazan da su muškarcima manje privlačne žene koje su intelektualno superiornije. Doduše, muškarci, njih 105, ocenili su takve žene kao poželjne partnerke i pokazali u prvom delu studije veće interesovanje za njih, u odnosu na one koje su pokazale slabije rezultate. Ipak, na pitanje da li bi sa takvim ženama želeli da se sretnu u stvarnom životu, oni su se distancirali, sa težnjom da ih ocene ipak kao nedovoljno privlačne i pokazali manje interesovanje za razmenu kontakta i potencijalni romantični sastanak.

Lilly Blog - Pamet kao afrodizijak - Komfor samačkog života

Dajana Kiton

Nade, ipak, ima

Dakle, naše male bele laži, koje smo uvaljivale međusobno, više nisu ni bele ni laži – rezultati studije objavljeni su u Biltenu lične i socijalne psihologije! Doduše, autori studije preporučili su da se sa zaključcima ne žuri, jer su neophodna dodatna istraživanja. Ipak, stručnjaci ne popuštaju kada je reč o tvrdnji: "svakako stoji uverenje da je osećanje umanjene muževnosti odgovorno za činjenicu da savremene muškarce manje privlače žene koje su bolje od njih."

Kakav udarac, reći će svaka ostvarena žena, posle toliko godina osvajanja ravnopravnosti, toliko vremena i napora koliko je trebalo da dobijemo pravo glasa, da budemo primljene na visoke škole, da nam se dozvoli da obavljamo takozvana muška zanimanja, nekad bolje od muškaraca. Činjenica je da to sve ne bi trebalo da radimo bez muškog razumevanja, neophodnog za život u uravnoteženom svetu u kome bismo, bez obzira na pol, svi mogli podjednako da ostvarujemo sopstvene potencijale.

Ipak, greška u proračunu?

I dok ovi podaci unose još veću pometnju u sve komplikovaniji svet romantičnih i partnerskih odnosa, verujem da smo spremne da sačekamo nove eksperimente koje pominju naučnici, u nadi da je možda reč o grešci. Jer, šta sa onim što su mediji, i ne samo oni, nazvali "Kluni efekat"?
Oličenje džentlmena 21.veka, najpoželjniji filmski neženja već par decenija, koji je isključivo pored sebe šetao lepotice, manekenke, glumice, a često i simpatične neobuzdane, anonimne starlete koje je odvajao po barovima i diskotekama. Taj neopterećeni, talentovani sredovečni lepotan Džordž Kluni, simbol hedonizma i muške opuštenosti, ipak je svoje srce konačno dao ženi koja je oličenje  obrazovanja, prefinjenosti, uspeha i ambicije. Jeste gospođa Amal Kluni, bivša Alamudin, izuzetno lepa, elegantna i erotična i mlađa bar dve decenije od šarmantnog supruga, ali je u javnosti priznata pre svega kao jedan od vodećih svetskih advokata u oblasti ljudskih prava.

Lilly Blog - Pamet kao afrodizijak - Ipak greška u proračunu

Opra Vinfri

Vau prosidba

Taj i takav Kluni izjavio je da je odmah znao, kada je sreo britansku advokaticu školovanu u Oksfordu, da želi sa njom da provede ostatak života. Njoj je trebalo čak 28 minuta da odgovori potvrdno na prosidbu iz vedra neba, čemu je prethodilo nekoliko njenih uzdaha "Vau" i "O, Bože", kako je Dejli Miroru proletos otkrio, ne bez ponosa, sam Kluni.

Tragajući za odgovorima o aktuelnoj sveopštoj zabuni i potrazi za činjenicama koje bi objasnile toliko veliku potrebu za emocionalnom potpunošću i tako enormnu nedostupnost te nekada jednostavne jednačine, stručnjaci koriste i algoritme poznatih sajtova za muvanje, čija popularnost raste. Dobra vest je da se na taj način na sajtu OkCupid uočava novi odnos prema inteligenciji. Naime, ovaj sajt konstantno obnavlja listu termina koju članovi koriste za opis poželjnih osobina. Tako se došlo do termina sapioseksualac, što će reći osoba koju seksualno privlači inteligencija (podsećam da su nekada žene koje pripadaju ovoj kategoriji bile nazivane pogrdnim terminom "plavih čarapa").

Trofejne supruge – prošlost

Trofejne supruge su davna prošlost, u eri kada se fini muškarci ponose ostvarenim, dobrostojećim i svestranim partnerkama. Sa druge strane, savetnica za bračne odnose iz Njujorka dr Džejn Grir primećuje da je danas lakše nego ikada obezbediti fizičku privlačnost, kada je tu dobra šminka, botoks i plastična hirurgija. Ono što ipak ne može da se kupi i dalje je – mozak, tvrdi duhovito Grir.

Urađeno je istraživanje i na dejting sajtu Match.com, gde je 5600 Amerikanaca trebalo da opiše očekivanja koja ima od svog životnog partnera. Čak 87 procenata odgovorilo je da bi izlazilo sa ženama koje imaju više obrazovanje od njihovog, a isti procenat ispitanih prihvatio bi nekog ko je intelektualniji, odnosno ima viša primanja. Sajt je za ovakvu pojavu skovao termin "Kluni efekat".

Iako velike kozmetičke kuće još uvek nude basnoslovne honorare poznatim lepoticama, kao DžiDži Hadid (Maybelline), ili Lupita Najonga (Lancome), odnosno Naomi Vots (Loreal), na naslovnim stranama sve je manje žena isključivo poznatih po lepoti, a sve više onih koje inspirišu sopstvenim karakterom i biografijom. Lepota i pamet počinju da se uočavaju i cene čak i u tvrdom biznisu, ako se setimo da je na naslovnoj stranici Voga osvanula plavokosa Mariza Mejer, generalna direktorka Yahoo-a.

Lilly Blog - Pamet kao afrodizijak - Trofejne supruge

Kristin Lagard

Dugotrajna lepota

Zaključci istraživanja koja ovde prenosimo pokazuju kontradiktornost pokušaja da se kvantifikuju muško-ženski odnosi, stepen privlačnosti, ali ostaje činjenica da se mnoge žene, naročito one ostvarene, suočavaju sa paradoksalnim izborima u ličnom životu. Ti paradoksalni izbori posledično se reflektuju i na muške izbore koji cene pamet, ali su ipak pomalo skeptični.

Dajana Kiton, u drugom delu svoje autobiografije pod naslovom "Reći ću samo da nije bilo tako lepo", istakla je da su, ulaskom u godine, lepota i pamet sve više ispreplatani. Njen recept za dugotrajnu lepotu je da se zadrži radoznalost za novo i neobično. Da bi se to postiglo potrebno je gledati napolje, a ne unutra, kaže neodoljiva Kiton, na čijoj su listi romantičnih partnera bili: Voren Biti, Al Paćino, Džek Nikolson, Sem Šepard, Vudi Alen i drugi.

Kiton je priznala u jednoj tv emisiji kako je kao mlada glumica imalu listu holivudskih lepotana sa kojima je planirala da snimi scenu poljupca. Ta lista je danas ostvarena i, prema njenim rečima, nedostaje samo Metju Mekonahi. Postojanje ove liste ipak nam donekle objašnjava šarm tog "divnog i užasnog single života" na koji se odlučuju radoznale, hrabre i pametne žene, čekajući da nauka patentira lek za vekovne stereotipe, od kojih se tako sporo oporavljamo. Verujem da Kluni nije jedini koji je hvatao beleške najnovijih istraživanja o prirodi ženske privlačnosti u 21.veku, i da je komentar Tajma ovim povodom bio vrlo precizan.

Ugledni magazin zaključio je: "Uvek se mislilo da je Amal žena koja je konačno uhvatila Klunija, dok je u stvari potpuno obrnuto."Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči