Pedijatar

Piše: prim. dr Biljana Kovačević, pedijatar


Petak, 13. Oktobar 2017. u 15:04


Ovčje boginje ili varičele

Reč je o blagom oboljenju sa velikim indeksom kontagioznosti koji se kreće oko 70%. Najčešće oboljevaju deca do desete godine života, a može da oboli i odojče do trećeg meseca

  • Tok bolesi kod varičele traje 2–3 nedelje, jer se kruste dugo održavaju
  • Obično varičela zahteva samo izolaciju bolesnika, ležanje i simptomatsku terapiju

Ovčje boginje ili varičele je akutno vrlo kontaginozno virusno oboljenje sa ospom koja je vezikulozna i izbija u naletima.
Varičela je oboljenje dečjeg uzrasta. Komplikacije su retke i obično lake. Izuzetak čini encefalitis (zapaljenje moždanica), koji može biti težak i ostaviti trajne sekvele. Varičelu izaziva virus koji se ubraja u grupu herpes virusa. 
Varičela je blago oboljenje sa velikim indeksom kontagioznosti koji se kreće oko 70%. Najčešće oboljevaju deca do desete godine života, a može da oboli i odojče do trećeg meseca. Varičela se javlja u vidu epidemije, ređe sporadično. To je kapljična infekcija, češća zimi i s proleća.
Izvor infekcije je bolesnik od varičele. On je zarazan 1 do 2 dana pre pojave ospe i u toku vezikuloznog stadijuma, dok počnu da sasušuju poslednje vezikule. Bolesnik u krustoznom stadijumu nije zarazan.

Lilly Blog - Varičele - Uvod

Tri stadijuma

Varičela je najčešće blago oboljenje, traje dve do tri nedelje i uglavnom prolazi bez komplikacija. U toku bolesti razlikuju se tri stadijuma: kataralni, osipni i rekovalescentni.
Inkubacija traje 14–18 dana.
Kataralni stadijum traje 1–2 dana. Obično protiče neupadljivo, ili je praćen blagim opštim znacima: glavoboljom, slabošću, anoreksijom, eventualno blagom temperaturom. Istovremeno se može javiti enantem na mekom nepcu i bukalnoj sluzokoži. Osim enantema može da se javi osip po koži koji se izgubi posle nekoliko časova. Kataralni stadijum nije obavezan u razvoju bolesti.

Izbijanje ospe

Osipni stadijum počinje posle kataralnog stadijuma bolesti ili pak direktno, tj. sa izbijanjem ospe.
Ospa kod varičele prolazi kroz više stadijuma počevši od makule , papula, vezikule, pa do kruste. Međutim, u kliničkoj slici ove osipne groznice najznačajniji je stadijum vezikule, zbog čega se govori o vezikuloznoj ospi kod varičele.
Prvo se javljaju ružičaste makule, kroz nekoliko časova one postaju papule pa vezikule. Makule i papule često prođu nezapaženo, pa se ospa obično zapazi tek kad izbiju vezikule.
Vezikule se nalaze na samoj površini kože , ovalne su, nežne i lako prskaju, te se opisuju kao kapi rose na koži. Obično nisu veće od zrna sočiva, ispunjene su tečnošću koja je u početku bistra, zatim opalescentna, ali nikad gnojava. Već sutradan vezikula počinje da se smežurava. Pritom se u centru obrazuje nežna krusta koja u celini zameni vezikulu. Ova evolucija od makule do vezikule i obrazovanja kruste traje 2–4 dana.
Ospa izbija u naletima, vremenski razmak između naleta iznosi 10–30 časova. Obično se jave dva do tri naleta. Svako novo izbijanje ospe je obično praćeno povišenom temperaturom. Broj vezikula u jednom naletu je vrlo različit, kreće se od nekoliko vezikula do više desetina. Ospa se prvenstveno javlja na pokrivenim delovima kože, ali je ima i po celoj koži, uključujući i kosu, dlanove i tabane.

Lilly Blog - Varičele - Izbijanje ospe

Bez ožiljaka

Izbijanje ospe je praćeno svrabom kože i zbog češanja može doći do prskanja vezikule i superinfekcije. Kad se kruste već obrazuju one su prvo mrke a zatim crne boje.Vrlo su površne i otpadaju posle 6–10 dana. Na tom mestu kasnije ostanu hipopigmentisane mrlje koje se nekad dugo održavaju i siguran su dokaz o preležanoj varičeli. Varičela ne ostavlja ožiljke ukoliko nije došlo do sekundarne infekcije. Tok bolesti kod varičele traje 2–3 nedelje, jer se kruste dugo održavaju.

Dobra prognoza

Rekonvalescentni stadijum počinje posle opadanje krusta i traje oko nedelju dana.Varičela je lako oboljenje, te se dete veoma brzo oporavlja. U najvećem broju slučajeva dijagnoza varičele je laka. Postavlja se na osnovu nalaza prvih vezikula ili polimorfne ospe. Varičela je najčešće lako oboljenje sa dobrom prognozom.

Lečenje: obično varičela zahteva samo izolaciju bolesnika, ležanje i simptomatsku terapiju.
Treba nastojati da se održi maksimalna higijena kože i da se izbegne superinfekcija vezikula i ubrza njihovo sasušivanje. U novije vreme primenjuju se antihistaminici da bi se smanjio svrab. Ishrana je normalna, a higijena se održava redovnim kupanjem i mazanjem preparatima koji sasušuju promenu.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči