Plovidba za svačiji ukus

Piše: Jelena Vukmirović


Ponedeljak, 22. Avgust 2016. u 16:00


PRODUŽITE DRUŽENJE SA SUNCEM

Odlazak na krstarenje više nije nešto isuviše luksuzno i za džep prosečnog stanovnika ovog dela Evrope nedostižno, a u ovom periodu produžiće malo prisustvo sunca

 • Ono na šta se odmah pomisli kad se čuje reč krstarenje jeste neki od ogromnih brodova-hotela koji polako plove Mediteranom ili nekim od okeana
 • Najpopularnija krstarenja iznajmljenim jahtama (mogu se iznajmiti jahte sa ili bez posade) su ona zapadnim i istočnim Mediteranom

Odlazak na krstarenje više nije nešto isuviše luksuzno i za džep prosečnog stanovnika ovog dela Evrope nedostižno, a u ovom periodu produžiće malo prisustvo sunca. Srećom, vremena su se promenila i odlasci na krstarenja više ne moraju da ostanu samo nešto o čemu mnogi budni sanjaju. Mada postoje skuplje varijante, sada je na krstarenje moguće otići i po ceni klasičnog letovanja a kad čovek već odluči da desetak provede na brodu – preostaje mu samo da reši koji tip krstarenja mu najviše odgovara.

Lilly Blog - Plovidba za svačiji ukus - Uvod

Brod hotel

Ono na šta se odmah pomisli kad se čuje reč krstarenje jeste neki od ogromnih brodova-hotela koji polako plove Mediteranom ili nekim od okeana. Ova klasična varijanta nudi takođe više opcija i pri izboru aranžmana trebalo bi se rukovoditi pre svega time šta se od krstarenja očekuje. Npr. stariji građani neće izabrati isti brod kao porodice s malom decom ili mladi ljudi koji pored kupanja i sunčanja očekuju i bogat zabavni program. Višespratnice na vodi, kako bi se ovi ogromni brodovi mogli nazvati, uglavnom imaju kapacitet da prime oko dve hiljade gostiju, a sve kabine su klimatizovane i opremljene televizorima, telefonima, sefovima i mini-barovima. Neke od najpopularnijih tura su krstarenje zapadnim Mediteranom (polazi se iz italijanske luke Đenova, potom se svraća do Kana, Ibice, Mahona, Olbije, Salerna), obilazak norveških fjordova (ukrcavanje se obavlja u Kopenhagenu), tura do Islanda (sa polaskom iz nemačke luke Hamburg), krstarenje od Lamanša do Biskajskog zaliva (ukrcavanje je u Amsterdamu) i krstarenje Baltikom u trajanju od devet dana sa ukrcavanjem u Hamburgu. Putovanja brodovima-hotelima staje od nešto manje od hiljadu do tri i nešto hiljade evra po osobi u zavisnosti od destinacije. Ipak, ovaj vid krstarenja nije baš za one koji ne žele da provedu godišnji odmor u društvu velikog broja nepoznatih ljudi. Za osobe sklonije privatnijoj varijanti letovanja i one koji žele da putovanje i u hodu mogu prilagoditi svojim željama, adekvatnije je krstarenje jahtom ili turskim guletom.

Lilly Blog - Plovidba za svačiji ukus - Brod hotel

Jahte za iznajmljivanje

Najpopularnija krstarenja iznajmljenim jahtama (mogu se iznajmiti jahte sa ili bez posade) su ona zapadnim i istočnim Mediteranom. Polazna tačka obe varijante je mahom italijanski grad Đenova, rodno mesto Kristifora Kolumba, a prva opcija uključuje obilazak Italije, Francuske, Španije i Portugala dok se pod obilaskom istočnog Mediterana podrazumeva, pre svega, plovidba vodama Grčke, Turske i Hrvatske. Početnicima u ovoj vrsti krstarenja preporučuje se da se drže zapadnog Mediterana i zadovolje putovanjem od Italije do Španije). Pošto se krstarenja jahtama koncentrišu na manje geografske regije nego veliki brodovi-hoteli, iskustvo je obogaćeno i posetom nekim od ostrva za koje mnogi od novajlija nisu ni znali da postoje, detaljnijim obilaskom gradova i prirodnih lepota, a sama razlika u veličini plovila omogućava usidravanje na mestima na kojima velikim brodovima to nije omogućeno.

Lilly Blog - Plovidba za svačiji ukus - Jahte ze iznajmljivanje

Sezona od aprila do oktobra

Na primer, tokom krstarenja italijanskim i francuskim vodama popularnije stanice su italijanski gradić Portofino koji mnogi opisuju kao najživopisniju luku u Italiji i ostrvo Elba poznato po Napoleonu Bonaparti. Sezona krstarenja čarter-jahtama traje od aprila do oktobra, a ovaj vid odmora omogućava putnicima da, iako možda putuju usred sezone, izbegnu susrete sa ogromnim brojem turista. Što se tiče bezbednosti, ispostavilo se da je ovaj vid krstarenja ujedno i jedan od najbezbednijih. Naime, za razliku od velikih "kruzera" (brodova-hotela), prilično nepredvidiv raspored plovidbe i pristajanja jahti doprinosi i tome da će putnici u priobalnim gradićima manje biti izloženi napadima džeparoša i naprasnom porastu cena robe lokalnih trgovaca. Ipak, oni koji bi voleli na krstarenje, a nisu se dogovorili sa prijateljima oko planiranja odmora i iznajmljivanja jahte i nemaju volje ni novca za krstarenje nekim od velikih kruzera, pravo rešenje je odlazak u Tursku i krstarenje guletom, tradicionalnim turskim brodićem u kome je moguće iznajmiti samo jednu kabinu.

Lilly Blog - Plovidba za svačiji ukus - Sezona od aprila do oktobra

Turski guleti

Guleti su ručno izrađeni brodići koji se grade u Bodrumu gde su tradicionalno vekovima građeni i služili su za ribarenje i trgovinu. Sadašnji guleti su specijalno izrađeni da izađu u susret gostima na krstarenjima, obično su napravljeni od borovine i imaju šiljat prednji deo a zaobljen zadnji. Paluba je dizajnirana tako da je njen srednji deo namenjen ručavanju i uživanju u hladovini a prednji deo je određen kao prostor za sunčanje. Svi guleti imaju dvokrevetne kabine opremljene poput apartmana, a neke od njih imaju i bračne krevete. Guleti su različite veličine i mogu da prime od četiri do dvadeset osoba, a zainteresovani mogu da izaberu između toga da rezervišu čitav gulet za sebe i svoje prijatelje ili da iznajme samo kabinu i na brodiću steknu nekoliko novih prijatelja među ljubiteljima krstarenja guletom iz drugih krajeva sveta. Tokom boravka na guletu moguće je baviti se različitim aktivnostima ili samo lenčariti, u zavisnosti od raspoloženja. Svako sam odlučuje da li će se opuštati i sunčati, čitati knjigu, slušati muziku i igrati društvene igre sa novim prijateljima ili će plivati, roniti i isprobavati različite vodene sportove ukoliko za njih postoji mogućnost kad je brod usidre. Neki od guleta imaju daske za surf ili kanue, ali se ljubiteljima ronjenja ipak savetuje da ponesu svoju masku i peraja. Guletima upravlja iskusna posada, a goste očekuju tri obroka sastavljena od tipičnih turskih jela. Što se destinacija koje se obilaze prilikom ove vrste krstarenja tiče, postoje dve vrste unapred određenih ruta od kojih jedna varijanta uključuje posetu Grčkoj, a druga obilazak turske obale. Sva krstarenja guletima uglavnom kreću iz Bodruma i Marmarisa.

Lilly Blog - Plovidba za svačiji ukus - Turski guleti

Kako isplanirati krstarenje iznajmljenom jahtom:

 1. odrediti vreme kada se planira odlazak na krstarenje
 2. izabrati vrstu krstarenja koja najviše odgovara senzibilitetu osoba koje putuju
 3. odlučiti se za jednu od ponuđenih ruta
 4. rešiti da li se putuje jahtom sa posadom ili bez posade
 5. istražiti koji sve od ponuđenih brodića dolaze u obzir i napraviti uži izbor
 6. porazgovarati sa posadom i ljudima koji su skorije iznajmljivali istu tu jahtu
 7. zamoliti brokera da ispita trenutno stanje plovila
 8. rezervisati jahtu
 9. obavestiti osobu od poverenja o detaljima svog putovanja
 10. spakovati kofer i krenuti

Šta je neophodno za krstarenje guletom:

Fen za kosu, dva kupaća kostima, obuću sa gumenim đonom, udobnu neformalnu i laku odeću, foto-aparat i peškire za plažu za boravak na brodu. Ljubitelji ronjenja trebalo bi da ponesu svoje maske i peraja, a svi oni koji planiraju razgledanje priobalnih mesta valjalo bi da ponesu cipele i sandale. Što se novca tiče, poželjno je da se on razmeni tek po dolasku u Tursku u nekoj od menjačnica.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči