Plovite svojim dubinama

Piše: dr Ana Žikić, spec.kineske medicine


Ponedeljak, 21. Decembar 2015. u 11:23


ZDRAVI ZIMI - KINESKA TRADICIONALNA MEDICINA

Shvatimo zimu kao vreme kada stvaramo svoje "novo ja", sa kojim ćemo započeti novo proleće i novi ciklus...

  • Stara kineska poslovica koja kaže "U doba zime put da se ostane zdrav je da 70% budete utopljeni, 70% siti, da uzimate dosta korenastog povrća i kupusa"
  • Po osnovama tradicionalne kineske medicine, upravo je hladnoća jedan od uzroka pojave bola na određenom delu tela
  • Preporučuju se slan i gorak ukus (ne preterivati ni sa jednim), jer je pravac njihovog kretanja usmeren ka centru i "na dole", što prati prirodu zime

U smenjivanju yina i yanga prirode, zima pripada yin dobu. Oko zimske kratkodnevice priroda je u stanju "najdubljeg" yina, pa tako i mi. To znači da dotičemo dubine svoga bića, da se suočavamo sa sobom na najdubljim nivoima. U ciklusu pet elemenata, zima se vezuje za organe ‒ bubrege i mokraćnu bešiku, a njima odgovaraju elemenat ‒ voda i emocija ‒ strah. U toku ovog perioda možemo osetiti da smo bliži svojim strahovima, ili nam je lakše da ih osvestimo. Obično su u pitanju jako duboki strahovi, pa se možemo suočiti sa pitanjima tipa: živim li zaista život koji želim, da li sam napravio ispravnu odluku u pogledu partnera, hoću li preživeti ovu zimu? Zatim, strah od siromaštva, ili može da preovlada osećanje nepripadanja ovoj sredini, ljudima oko sebe… Uz to, počinje i nova kalendarska godina, kada pojedinci mogu osećati strah od novih početaka.

Zvuci tišine

Posmatrajmo prirodu oko nas. Poslednje od svih godišnjih doba. Drveće oko nas gubi svoje lišće, duh prirode se povlači u yin fazu. Pratiti cikličnost u dobima oko nas u ovom slučaju znači posvećivanje vremena našem unutrašnjem prostoru, više meditacija, tehnika dubokog disanja. Kao što je napomenuto, bubrezima odgovara elemenat voda, a ona se često vezuje za emocije. Poznato je da smo bića koja su sačinjena više od 75% vode. Naučimo da plivamo kroz svoje emocije, zaronimo duboko u svoje dubine, suočimo se sa sobom. Voda zauzima oblik posude u koju je stavimo. Savršena prilika da se ponovo "oblikujemo"… shvatimo zimu kao vreme kada stvaramo svoje "novo ja", sa kojim ćemo započeti novo proleće i novi ciklus...
Kaže se da se bubrezi "otvaraju u ušima". Ovo može značiti da se zujanje u ušima, slabost sluha i još neki od simptoma, ukoliko su izazvani (po dijagnostici kineske tradicionalne medicine) slabošću energetskog sistema bubrega, mogu pogoršati tokom ovog godišnjeg doba. Ali isto tako… slušajmo, možemo bolje čuti sebe i potrebe svog unutrašnjeg bića. Mozda postanemo za trenutak svesniji zvuka pucketanja drveta u kaminu, možda čujemo kako "zvuči tišina".
U kineskoj tradicionalnoj medicini uvek se naglašava značaj energetskog sistema bubrega. Smatra se da se, pored Yin i Yanga celog organizma, tu skladišti još jedna bitna, prečišćenija supstanca koja se zove Jing 精. Nalazi se pored bubrega i u mozgu, koštanoj srži, spermi. U kineskim legendama jing-u se pripisuju magična svojstva i ističe njegova povezanost sa dugovečnošću. Jing je stečen, nezamenljiv i on nam služi, ali se i troši tokom života. Treba ga, dakle, pažljivo čuvati. Pored adekvatne ishrane, vežbe Qi Gonga su jedan od načina kojim se direktno deluje na očuvanje esencijalnog jinga, koji već dobijamo rođenjem.
Postoji jedna stara kineska poslovica koja kaže. "U doba zime put da se ostane zdrav je da 70% budete utopljeni, 70% siti, da uzimate dosta korenastog povrća i kupusa".

Lilly Blog - Kina zimi

Hladnoća

U kineskoj tradicionalnoj medicini svako godišnje doba dovodi se u vezu sa jednim "patogenim faktorom". Tako se za zimu vezuje hladnoća i nje se treba čuvati. Kao što toplota ima svojstvo da ubrza procese i pokrene kretanje qi-ja* i krvi kroz meridijane**, tako hladnoća deluje suprotno – usporava ih. Zato je, po osnovama kineske tradicionalne medicine, upravo hladnoća jedan od uzroka pojave bola na određenom delu tela. Kod devojaka i žena ovo može da bude jedan od uzroka menstrualnog bola. Pošto konkretno pričamo o zimi i ulozi bubrega tokom ovog godišnjeg doba, u tom kontekstu shvatamo i smisao stare srpske izreke "čuvaj svoje bubrege".
Takođe, trudite se uvek da Vaša stopala budu utopljena, zato što se upravo na centralnom delu stopala i nalazi prva tacka na meridijanu bubrega KI1 (YongQuan).
Manje tuširanja a više toplih kupki sa mešavinom kineskih biljaka, koje STIMULIŠU meridijane i poboljšavaju vitalnost celog organizma, jako su preporučljive za ovo doba godine.
Da bismo i sami održali neometan protok qi-ja i krvi kroz meridijane, preporučuju se lagane fizičke vežbe, ali bez preteranog zamaranja i znojenja (znoj se, po kineskoj medicini, smatra jako vrednom vitalnom supstancom i nije dobro izgubiti veću količinu, pogotovu zimi).

Lilly Blog - Kina zimi

Kupka za stopala

U kineskoj tradicionalnoj medicini poznate su dve tehnike koje se izvode tokom zime, uz pomoć lekara, ali i samostalno, kao vid prevencije bolesti. To su moksibustija i guasha.
Moksibustija je jedna od najstarijih kineskih metoda gde se koristi suv list kineskog mugwort-a (Artemisia argyi ili Artemisia vulgaris).
Moksibustija na određenim tačkama (a najpoznatija je moksibustija na tački ST36-Suzanli) stimuliše protok qi-ja i krvi kroz akupunkturne tačke meridijane, a toplotni efekat doprinosi i njihovom neometanom protoku kroz celo telo.

Guasha

Guasha je jedna od pomoćnih metoda kineske tradicionalne medicine. Najšešće se pločicama od žada određenim tehnikama prevlači po meridijanima, pri čemu se utiče na odstranjivanje toksina iz tela, a stimuliše se kretanje qi-ja i krvi. Krajnji rezultat je povećanje vitalnosti tela i skoro trenutno uklanjanje bola ako ga ima.
Ukoliko se kod osobe utvrdi prisustvo patogenog faktora hladnoće, jedan od načina kako on deluje je usporavanje protoka qi-ja i krvi kroz meridijane. Tada primenom odgovarajućih i naučenih pokreta guashom, a nekada i istovremenom upotrebom ulja, možemo uticati na ponovnu uspostavu normalnog toka qi-ja i krvi kroz meridijane.
U Kini guasha je jedna od metoda anti-aging tehnika. Lagani pokreti na licu uz stimulaciju određenih aku-tačaka daju brze i značajne rezultate. Preporučuje se primena ulja.

Lilly Blog - Kina zimi

HRANA

Hrana koju jedemo tokom zimskih meseci treba da utiče na pokretljivost qi-ja i na ishranu bubrežnog yina i yanga. Neki od osnovnih simptoma nedostatka bubrežnog yin-a su: vrtoglavica, zujanje u ušima, bol u lumbalnom delu kicme, bol u kolenima, slabost nogu, suvoća u grlu. Neki od osnovnih simptoma nedostatka bubrežnog yanga su: preterana zimogrožljivost, pospanost, smanjenje seksualne želje, pojava belog vaginalnog sekreta, astma, često uriniranje...
Preporučuju se: kupus, crveni pasulj, šargarepa, krompir, orasi, kestenje, crni susam, goujiberry, pinjoli, pastrmka i jagnjetina, a od začina: karanfilić, cimet, đumbir, anis, kardamon, komorač, crni biber… I naravno, supe i čorbe. Hrana se kuva duže vremena, na nižoj temperaturi, a sa manje vode. Preporučuju se slan i gorak ukus (ne preterivati ni sa jednim), jer pravac njihovog kretanja je usmeren ka centru i "na dole", što prati prirodu zime.
Čaša kvalitetnog vina, biljnog likera ili rakije nakon večernjeg obroka pomaže cirkulaciju yanga u telu i odstranjivanje hladnoće.
Neka tišina zimskih meseci bude Vaš put upoznavanja sebe…

Lilly Blog - Kina zimi

 

~~ Ukoliko želite više da se upoznate sa sistemom 5 elemenata, sa oživljavanjem elementa vode u nama, kao i to kako praktično da povećate energetski rad sistema bubrega tokom zimskih meseci kroz ishanu i vežbanje qi gonga, prisustvujte jednoj od radionica u okviru ciklusa predavanja kineske tradicionalne medicine. Za sva dodatna obaveštenja obratite se na mail [email protected], www.holitimed.com.

*Qi (气)- označava energiju, supstancu koja ispunjava ceo univerzum. Kod čoveka pojam qi-ja podrazumeva vitalnu energiju koja kruži telom po definisanim putanjama, tzv. meridijanima (akupunkturnim kanalima), snabdeva vitalnom energijom sve delove našeg tela i drži ih u balansu potrebnom za održavanje zdravlja.
*Meridijani (经络) – akupunkturni kanali. Na telu čoveka postoji 14 osnovnih meridijana i 2 centralna kanala. Šest su po svojim karakteristikama Yin, i idu prednjom i unutrašnjom stranom tela, a šest su Yang, i idu spoljašnjom i zadnjom površinom tela.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči