Polno prenosive bolesti

Piše: prof. dr sci med. Mima Fazlagić


Ponedeljak, 30. Maj 2016. u 16:21


Mlada populacija najugroženija

Bez obzira na sve intenzivnije kampanje informisanja o ovim bolestima, u praksi se pokazuje da nema dovoljno znanja a samim tim ni prevencije

  • Mogu biti bakterijske i virusne, prve se leče antibiticima dokza viruse ne postoji lek
  • Herpes simplex 2 virus izaziva bolest genitalni herpes. U razvijenim zemljama postoje podaci da je čak i do 60% populacije zaraženo ovim virusom.
  • Prisustvo HPV virusa je jedan od najvećih problema polnog zdravlja. Ovi virusi izazivaju pojavu kondiloma – polnih bradavica koje se javljaju i kod muškaraca i kod žena

O polno prenosivim bolestima se mnogo priča i piše. Zbog toga se stiče utisak da su ljudi veoma informisani o tome, ali u praksi se brzo uverite da to nije tako. Bez obzira na sve intenzivnije kampanje informisanja populacije o polno prenosivim bolestima, u praksi se pokazuje da nema dovoljno znanja a samim tim ni prevencije. To najviše važi za mlađu populaciju, a ona je najviše i ugrožena ovim infekcijama.

Polno prenosive bolesti mogu biti bakterijske i virusne.

Lilly Blog - Polno prenosive bolesti - Mlada populacija najugroženija

Bakterijske infekcije

Bakterijske su danas sve ređe, a i lako se leče – antibioticima. Neke od bakterijskih polnih bolesti se gotovo i ne sreću više u praksi, kao što je na primer sifilis. Česta bakterijska polna infekcija je gonoreja ili u narodu poznatija kao bolest ″kapavac″. Nju izaziva bakterija gonokok i prilikom analize vaginalnog sekreta postojanje ove bakterije se označava kao IV grupa sekreta. I muškarci i žene imaju simptome nelagodnosti i pojačane sekrecije izmenjenog izgleda. Bolest se leči dozom penicilinskih antibiotika.

Lilly Blog - Polno prenosive bolesti - Bakterijske infekcije

Češće od gonokoka se sreće infekcija trihomonasom. To je jednoćelijski bičar koji se kreće u tečnim sredinama i vrlo lako se prenosi polnim odnosom. Njegovo prisustvo kod muškaraca je često bez simptoma, a kod žena se javlja pojačan sekret izmenjenog izgleda. Lako se utvrđuje običnom analizom vaginalnog sekreta i njegovo prisustvo u sekretu je označeno kao V grupa sekreta. Leči se jednokratnom upotrebom oba partnera metronidazola (orvažil, flažil,...) i korišćenjem vaginaleta istog hemijskog sastava.

Mnogo veći problem su virusne infekcije. Kao što je poznato, za viruse ne postoji lek. Zbog toga je najvažnije zaštititi se od ovih bolesti i prevencijom sprečiti njihovu pojavu. Najpoznatije virusne seksualno prenosive bolesti su bolesti izazvane virusima: herpes simplex 2, humani papiloma virusi (HPV) i HIV virus.

HIV

Od svih ovih bolesti najviše se govori i zna o HIV virusu koji izaziva AIDS (SIDA). U svim medijima najviše informacija je o ovom virusu i u populaciji je najviše prisutan strah od infekcije HIV virusom. To je jedan od virusa koji je brzim mutacijama sa životinja prešao na ljude. U početku je najugroženija bila populacija narkomana i homoseksualaca, ali je vrlo brzo virus promenio osobine i zahvatio i heteroseksualnu populaciju. Jedina prevencija od ove infekcije je korišćenje prezervativa u svakoj prilici.

Lilly Blog - Polno prenosive bolesti - HIV

Herpes

Herpes simplex 2 virus izaziva bolest genitalni herpes. U razvijenim zemljama postoje podaci da je čak i do 60% populacije zaraženo ovim virusom. Bolest se manifestuje pojavom malih plikova na polnim organima, ispunjenih tečnošću i sukrvicom. Pojava ovih plikova je vrlo bolna i izaziva neugodan osećaj peckanja, otoka i neprijatnosti. Posle nekoliko dana plikovi nestaju, ali virus je zauvek u organizmu i pri svakom padu imuniteta herpes se pojavljuje ponovo. Ukoliko se pacijentkinja zarazi prvi put ovim virusom u prvom trimestru trudnoće, to može biti opasno po plod. Ako se javi samo recidiv već prisutnog virusa, plod je manje ugrožen, jer u krvi postoje antitela koja ga čuvaju. Jedina preventiva za ovo oboljenje je korišćenje prezervativa.

HPV

Prisustvo HPV virusa je jedan od najvećih problema polnog zdravlja. Ovi virusi izazivaju pojavu kondiloma – polnih bradavica koje se javljaju i kod muškaraca i kod žena. Osim na spoljnim polnim organima, kod žena se mogu pojaviti i na grliću materice. Ovih virusa ima nekoliko stotina tipova. Neki od njih, ukoliko se nađu na grliću materice, mogu biti prekancerogeni. Ovom infekcijom je najviše ugrožena populacija između 17-25 godina. Zbog toga je ova infekcija veoma opasna, a o njoj se malo priča i zna. Veoma je važno znati da se kondilomi tj. HPV virus, prenose isključivo polnim odnosom, a ne preko uložaka, bazena, wc-šolje..., jer je svakom virusu za razmnožavanje potrebna živa ćelija. Kada se konstatuje postojanje polnih bradavica one se leče spaljivanjem laserom ili radiotalasima, ali to je samo lečenje posledica dejstva virusa. Virus zauvek ostaje u organizmu. Ukoliko se konstatuje postojanje HPV virusa na grliću materice, obavezno se radi tipizacija virusa, da bi se utvrdilo da li je on visoko ili niskorizičan za premaligne promene na grliću. Ako je visokorizičan, onda se čitava površina grlića spaljuje laserom ili radiotalasima, da bi se uništile ćelije u kojima živi virus. Vrlo često su promene već toliko odmakle da mora da se radi biopsija ili konizacija (hiruško odstranjivanje dela grlića). Jedina prevencija od infekcije je takođe korišćenje prezervativa.

Lilly Blog - Polno prenosive bolesti - HPV

Zbog svega ovoga, najvažnije je informisanje, pogotovu mlade populacije, koja je i najugroženija. To se u praksi i pokušava, ali informisanje putem medija i u sistemu školovanja je nezamenljivo i neophodno.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči