Povrede kod dece

Piše: prim.dr Biljana Kovačević, pedijatar


Ponedeljak, 25. Jul 2016. u 09:40


Svi mališani u rizičnoj grupi

Koštani mišićni sistem kod dece u potpunosti se formira tek sa završetkom rasta, svaka povreda osetljivog mišićno-koštanog sistema može da bude ozbiljna, kako po stepenu povređivanja, tako i po dužini lečenja.

  • Više od 80% padova dece mlađe od četiri godine dešava se kod kuće, u podne ili predveče, u toku igre
  • Razne aktivnosti, kao što su trčanje, skakanje, penjanje, igre sa loptom, vožnja bicikla, ponekad dovode do povreda
  • Posledice nesprovedene terapije su otok, bol i nestabilnost zgloba, što dovodi do povređivanja istog zgloba

Lilly Blog - Povrede kod dece

Godišnje se zabeleži više od dva miliona povreda dece uzrokovanih padom, a više od 80% padova dece mlađe od četiri godine dešava se kod kuće, u podne ili predveče, u toku igre. Može se reći da deca svih uzrasta pripadaju rizičnoj grupi. Razne aktivnosti, kao što su trčanje, skakanje, penjanje, igre sa loptom, vožnja bicikla, ponekad dovode do povreda. Koštani mišićni sistem kod dece u potpunosti se formira tek sa završetkom rasta, svaka povreda osetljivog mišićno-koštanog sistema može da bude ozbiljna, kako po stepenu povređivanja, tako i po dužini lečenja. A ako se ne leči, može da dovede do trajnih oštećenja.

Nagnječenja

Kontuzije ili nagnječenja najšešće su povrede u dečjem uzrastu. Nema krvi, često nisu mnogo ni bolna, pa dete nakon pada ili zadobijenog udarca nastavlja da se igra. Da je došlo do nagnječenja vidi se po modrici koja se pojavljuje kasnije, a posledica je izliva krvi u potkožnom tkivu.

Lilly Blog - Povrede kod dece

Uganuća

Pri trčanju ili skakanju uglavnom dolazi do uganuća skočnog zgloba i to je najčešća povreda donjih ekstremiteta i čini 15% svih povreda u sportu. Pri ovoj povredi dolazi do prekomernog istegnuća mekih tkiva (mišića i ligamenata), ali bez promene međusobnog položaja kostiju koje čine zglob. Posledica je bol i otok povređenog zgloba.

Ako dete povredi stopalo ili skočni zglob, savetuje se da se stavi led na povredu što pre i da se odmah odvede kod lekara. Noga treba da bude u blago podignutom položaju. Led staviti u kesu, a zatim preko platna direktno na povredu. Obloge menjati  na svakih deset minuta. Kod ovakvih povreda najčešće su potrebni imobilizacija i mirovanje. Lekar će na osnovu procene težine povrede na povređeni deo staviti ili fiksacioni zavoj ili gips i odrediti vreme mirovanja.

Kod lakših povreda primenjuje se masaža ledom, hladni i alkoholni oblozi. Ukoliko je u pitanju imobilizacija zavojem, led u kesi može da se stavlja na otok preko zavoja pet do deset minuta par puta dnevno. Po skidanju imobilizacije preporučuje se pregled kod specijaliste za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Preporučuje se, u cilju oporavka, da se dete bavi plivanjem, a zatim da se postepeno uvodi vožnja bicikla. Trčanje i skokovi su dozvoljeni tek nakon potpunog oporavka.

Lilly Blog - Povrede kod dece

Iščašenja

Znatno teža i mnogo ređa povreda je iščašenje zgloba. Nastaje kada kosti koje čine zglob pri povredi izadju iz svog ležišta i ne vrate se na mesta u potpunosti. Ovo se dešava pri padu, kada dete svojom težinom sedne na nogu, odnosno na skočni zglob. Povreda je praćena jakim bolom i nemogućnošću izvođenja pokreta. Ubrzo se pojavljuje i otok oko zgloba. Deca najčešće povređuju stopala. Kod povrede stopala i skočnog zgloba povređeni deo najšešće se stavlja u položaj imobilizacije. Tokom perioda mirovanja posebno je bitno da se radi splet vežbi za jačanje mišića.

Prelomi i naprsnuća

Naprsnuća koščano-zglobnih struktura ne vide se golim okom i zato je i kod najmanje sumnje obavezna dijagnostika rendgenom. Ono što može da se primeti jeste da je mesto gde je došlo do naprsnuća uvek bolno na dodir, kao i na pokrete. Otok i podliv mogu ali ne moraju uvek biti izraženi.

Lilly Blog - Povrede kod dece

Povrede kolena

One su veoma ozbiljne i podrazumevaju povrede unutrašnje strukture kolena, meniskusa i unutrašnjih ligamenata kolena. Najčešće nastaju pri naglom okretanju kolena. Ortoped određuje način lečenja.

Teže povrede zahtevaju operativno lečenje.

Prevencija

Prevencija uganuća je veoma važna. Za sport su obavezne odgovarajuće patike, trčanje samo po mekoj podlozi. Posledice nesprovedene terapije su otok, bol i nestabilnost zgloba, što dovodi do povređivanja istog zgloba. U starijem uzrastu ponavljane povrede dovode do ranog degenerativnog procesa.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči