Pravilna nega muške kože

Piše: dr sci med.Danijela Pecarski


Ponedeljak, 22. Februar 2016. u 11:54


Neophodno je da muškarci na vreme, još u adolescentnom periodu, nauče šta je pravilna nega kože i razbiju zablude naših deda i očeva da su pomade samo za žene

  • Muška koža bitno se razlikuje od ženske deblja je, pore su veće i sadrži znatno više lojnih žlezda , zato je i oko 15 % masnija od ženske kože
  • Brijanje ima mnoge prednosti, jer deluje na kožu kao mikro-masaža, pojačava cirkulaciju i oksigenaciju kože, što predstavlja odličan anti-age tretman
  • Nekada su se koristile kolonjske vode bogate alkoholom koje isušuju kožu i mogu stvoriti dodatne probleme, zato je sigurnija opcija izabrati dobru, hidrantnu kremu posle brijanja

Da li muškarci treba da neguju svoju kožu drugačije od žena? Verujem da odgovor na to pitanje želi da zna gotovo svaki muškarac. Naime, često su u dilemi da li za negu kože mogu da pozajme kreme svojih majki, devojaka ili supruga. Tako će poštedeti sebe muke dosadnog šopinga, koji ne podrazumeva pazarenje automobila, kompjutera, elektro-uređaja ili sportske opreme. Odgovor na postavljeno pitanje je potvrdan.
Muška koža bitno se razlikuje od ženske deblja je, pore su veće i sadrži znatno više lojnih žlezda , zato je i oko 15 % masnija od ženske kože.

Miljenici prirode

Kako se razlikuju muški i ženski hormoni, to su i razlike u tipu kože zasnovane na povećanoj koncentraciji androgena (testosteron) kod muškaraca, koji stimuliše lučenje sebuma. Tako se prvi problemi s kožom kod muškaraca javljaju još u pubertetskom dobu , kada hormoni bujaju i kao posledica nastaju tipične pubertetske akne. Neretko se sebum pomeša sa nečistoćama, nakupljenim na licu posle aktivnog dana. Ako se ne vodi računa o pravilnoj higijeni lica, dolazi do zapušenja pora , infekcije i pojave crvenila i bubuljica. Neophodno je da muškarci na vreme , još u adolescentnom periodu, nauče šta je pravilna nega kože i razbiju zablude naših deda i očeva da su pomade samo za žene.
Priroda je bila velikodušnija prema muškarcima kada je koža u pitanju, koja upravo iz već pomenutih razloga sporije stari. Ipak, i oni primećuju prve bore i nisu ravnodušni prema njima, iako o tome ne govore često i javno kao žene.
Neophodno je da muškarci, kao i žene, znaju kakav tip kože imaju i da koriste preparate pripremljene upravo za njihov tip kože, s obzirom da ne postoji univerzalni preparat koji bi dao dobre efekte na svakom tipu kože.
Svetski trendovi i u ishrani i u kozmetici potenciraju vraćanje prirodi. Zato pri izboru preparata tražite one koji sadrže blagotvorne biljne supstance u različitim oblicima(ulja, ekstrakti, tincture, etarska ulja…), i tako ćete svojoj koži dati najbolje i najkorisnije iz prirode.

Lilly Blog - Nega muške kože - Miljenici prirode

Osnovna pravila brijanja

Muškaraci su najviše zainteresovani za negu kože kada je u pitanju svakodnevno brijanje. Brijanje ima mnoge prednosti, jer deluje na kožu kao mikro-masaža, pojačava cirkulaciju i oksigenaciju kože, što predstavlja odličan anti-age tretman. Međutim, nepravilno brijanje nakon nekog vremena može značajno oštetiti zaštitnu barijeru kože. Kao posledica može se javiti osip, akne, infekcija, gljivice ... Prvi uslov za pravilno brijanja jeste znati osnovne nepravilnosti vezane za ovaj muški ritual. Najpre je potrebno dobro oprati lice, ali ne sapunom ili gelom , jer se time remeti pH vrednost kože i skida zaštitni vosak, pa koža polako gubi svoju zaštitnu ulogu i vremenom dolazi do pojave fleka, crvenila, akni i drugih problema. Izbegavati vruću vodu prilikom umivanja i brijanja, jer vruća voda stimuliše lučenje sebuma, masti kože, što bi bilo nepoželjno za muškarce koji već imaju masnu kožu. Vruća voda povećava mikrocirkulaciju, što može dovesti do pucanja slabih površinskih kapilara i koža koja se pere takvom vodom deluje crveno i kuperozno. Brijanje započeti odmah nakon umivanja, nanošenjem hidrantne pene za brijanje, umasirati je i ostaviti na licu da bi omekšala bradu. Preporuke su da brijanje ide u pravcu rasta dlake i da se što manje oseća pritisak žileta –manje će problema biti i posle brijanja– jer to je glavni uzrok problema koji nastaju nakon brijanja.

Lilly Blog - Nega muške kože - Osnovna pravila brijanja

Preparati za brijanje

Svakom odraslom muškarcu neophodan je preparat za brijanje u bilo kom farmaceutskom obliku – krem, gel, pena… Najvažnije je da ovakav preparat sadrži biljne voskove ili ulja (neven, maslina, suncokret, kokos, borago…) koji će podmazati, nahraniti i hidrirati kožu i omogućiti da brijač klizi po njoj. Potrebno je da sadrži i umirujuće, i antibakterijske biljne ekstrakte (aloja, kamilica, neven, lavanda, bergamot, čajno drvo) kao i vitamin E koji ima antioksidantno dejstvo.
Preparat za brijanje obično se kupuje s kremom posle brijanja, koja će smiriti nadraženu kožu. Nekada su se koristile kolonjske vode bogate alkoholom koje isušuju kožu i mogu stvoriti dodatne probleme, zato je sigurnija opcija izabrati dobru, hidrantnu kremu posle brijanja. Takva krema treba da sadrži opet biljnu podlogu i ulja (shea butter, kakao buter, ulje masline, nevena, badema , semenki grožđa, avokada, jojobe…) koji će nahraniti i hidrirati kožu. Neophodno je da sadrži i umirujuće supstance (neven, kamilica , aloja…), antioksidanse (Q10, vitamin E), etraska ulja umesto veštačkih mirisa, koja imaju antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo( citrusi, bergamot, bor, lavanda, nerol…), sve to uklopljeno u finu , laganu teksturu, koja će hidrirati kožu i štititi je tokom celog radnog dana. Kreme birati obavezno prema tipu kože.

Lilly Blog - Nega muške kože - Preparati za brijanje

Muški neseser

Od preparata koji su neophodni u muškom neseseru da bi osigurali dobar izgled kože, izdvojila bih sledeće: gel za pranje lica, piling za lice, krem ili gel oko očiju i noćna krema.
GEL ZA PRANJE
Gel za pranje lica treba da bude bez sapuna ili veoma blag, da ne bi isušio kožu i time prouzrokovao premašćivanje masne kože ili isušivanje već suve kože. Jer, skidanjem zaštitne masti koža gubi vlagu i pojačano luči mast, kako bi sprečila dalju dehidrataciju. Lice prati svako veče mlakom vodom, a zatim naneti noćnu kremu za određeni tip kože.
PILING ZA LICE
Piling za lice neophodno je koristiti bar svake druge nedelje, da bi se odstranile izumrle ćelije i prljavština , kao i višak masti koje zapušavaju pore i sprečavaju da koža diše i hrani se. Kako je muška koža 15% masnija od ženske, potreba za pilingom je veća. Piling raditi uveče, nikako pre ili posle brijanja. To treba da bude blag piling koji će sadržati prirodne abrazive (mlevene koštice kajsije, masline, oraha…), i umirujuća sredstva poput aloje, nevena, pantenola…, i koji treba nanositi lagano, kružnim pokretima vrhovima prstiju.
ANTIRID
Krem oko očiju može imati različite namene. To može biti klasičan antirid koji će nahraniti tananu, suvu kožu oko očiju i sprečiti nastanak bora, ili detoks gel koji će se baviti problemima oko očiju, nastalim kao posledica burnih noći, alkohola i cigareta. Za rešavanje prvog problema potreban je hranljivi krem bogat biljnim voskovima, uljima, hijaluronskom kiselinom, lipozomima, ceramidima i drugim supstancama koje se koriste u borbi s godinama. Za rešavanje tamnih kolutova oko očiju koriste se preparati s kofeinom i drugim supstancama koje stimulišu cirkulaciju i imaju detox efekat. Dobro je znati da na tržištu postoje takvi preparati koji se bave i ovim problemima.
NOĆNA KREMA
Odgovarajući noćni krem zavisi pre svega od tipa kože. Svaki noćni krem zavisno od životnog doba sadrži različite aktivne supstance. Kada je u pitanju mlađa koža, noćni krem ima zadatak da je nahrani u toku noći, da joj održi sjaj i spreči njeno isušivanje – znači da očuva njeno zdravlje. Kod zrelije kože takav krem treba da je nahrani, ali i tonira i popuni fine bore koje se javljaju s godinama. Za to služe supstance poput lipozoma, ceramida, hijaluronske kiseline (koja služi i kao sredstvo za vlaženje u isto vreme), vitamini E, Q10 i mnoge druge supstance koje stimulišu sintezu kolagena.
Kada sagledamo sve ove preporuke, dolazimo do zaključka da muškarci moraju i te kako da vode računa o svojoj koži. Pravilna nega počinje još u ranoj mladosti, koža ne sme da se zapusti, jer posledice mogu biti trajne i neprijatne, poput ožiljaka od akni, ekcema, psorijaze, kuperoze….Verovatno će većini muškaraca delovati zastrašujuće i dosadno preporuka da se u ovoj meri bave svojim licem ili izborom preparata za negu lica, a nekima to ne zvuči ni malo muški. Zato iskoristite vaše lepše polovine uvek spremne za šoping, koje su o kozmetici dobro informisane. Sigurna sam da će vam one rado pomoći da odredite tip vaše kože i otići u kupovinu da obezbede neophodne preparate koji će vam omogućiti da vaša koža sija i bude zdrava.
Lilly Blog - Nega muške kože - Noćna kremaUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči