Prirodom protiv efekta narandžine kore

Piše: dr sci med.Danijela Pecarski


Ponedeljak, 15. Avgust 2016. u 15:51


Istine i zablude o celulitu

Stanje kože vezano za celulit pogoršava sa godinama, posebno posle tridesete. Razlog je u činjenici da dermis dostiže maksimalnu gustinu do 30. godine, posle čega dolazi do smanjenja produkcije elastina i kolagena

 • Smanjite unos kafe, alkohola, rafinisane hrane, i koristite organsku hranu, kad god i što je više moguće sveže voće i povrće, treba piti puno vode ili biljnih čajeva
 • Kofein prodire u dublje slojeve kože, gde izaziva lipolizu (razlaganje masti), dok ginko biloba u ovim preparatima povećava mikrocirkulaciju u području dermisa i na taj način ubrzava detoksikaciju
 • Masaža anticelulit uljima kao i limfna drenaža veoma je važna kod osoba sa celulitom, smanjuje kongestiju i povećava mikrocirkulaciju, stimulišući limfnu drenažu i detoksikaciju

Celulit predstavlja mast zarobljenu u mreži vezivnog tkiva. Ova pojava prouzrokuje opuštenu i neravnu kožu koja ima izgled "narandžine kore". Javlja se najčešće na bokovima, butinama i abdomenu kod 90% žena, nezavisno od godina i debljine.

Da bismo bolje razumeli šta je celulit, treba poći od građe kože.
Koža se sastoji iz tri sloja: gornjeg – epidermisa, srednjeg – dermisa (u kome se nalaze folikuli dlake, lojne žlezde, krvni sudovi, nervni završeci i vezivno tkivo), i donjeg – subkutanog tkiva.
Subkutano tkivo takođe se sastoji iz tri dela, i prvi od pomenuta tri sloja predstavlja zapravo mesto u subkutanom tkivu gde celulit nastaje. Gornji slojevi subkutane masti opisuju se kao stojeća masna područja koja su razdvojena vezivnim tkivom, i koja, kada jednim delom probiju u dermis, daju koži opušten i neravan izgled karakterističan za celulit.

Promene posle tridesete

Ono što je svima poznato jeste da se stanje kože vezano za celulit pogoršava sa godinama, posebno posle tridesete. Razlog je u činjenici da dermis dostiže maksimalnu gustinu do 30. godine, posle čega dolazi do smanjenja produkcije elastina i kolagena. To omogućava masnim ćelijama da lakše prodru u dermis, što se na koži reflektuje kao pad tonusa i karakterističan izgled "narandžine kore".

Postoje 2 tipa celulita:
1. tip je onaj koji se vidi pod pritiskom, ili kada ukrstimo noge, na našim bedrima ili butinama i imaju ga skoro sve žene.
2. tip je u vidu "narandžine kore", i u ovom slučaju koža tako izgleda i u ležećem položaju, i zahteva posebnu negu i tretmane.

Lilly Blog - Ženski neprijatelj broj 1 - Promene posle tridesete

Šta je uzrok nastanka ove ženske napasti?

Hormoni igraju glavnu ulogu u pojavi celulita. Estrogen je najvažniji od svih hormona koji iniciraju pojavu celulita, pa zato u trudnoći dolazi do neizbežne pojave celulita. Estrogen čini masne ćelije "lepljivim", te se one grupišu u grozdove i tako još više pojačavaju pojavu celulita. Drugi hormoni su insulin, kateholamini (adrenalin, noradrenalin), tiroidni hormoni i prolaktin (utiče na formiranje celulita u periodu laktacije). I genetski faktori takođe su bitni u nastanku celulita, zatim slaba krvna i limfna cirkulacija, nepravilan način ishrane (masna i slana hrana, alkohol, ugljeni hidrati i nedovoljno unosa tečnosti i vlaknaste hrane), prisutna količina masti u organizmu, godine života, debljina kože, pušenje, smanjena fizička aktivnost, uzana odeća, sedenje i stajanje u istom položaju u dužem vremenu, kao i stresan način života, koji uzrokuje lučenje kateholamina (adrenalin).

Lilly Blog - Ženski neprijatelj broj 1 - Šta je uzrok

Pravilna ishrana

Šta god da uzrokuje pojavu celulita na koži, bitno je otkriti uzrok njegovog nastanka i pronaći adekvatne preparate i tretmane koji ga mogu ublažiti i ukloniti.
Za optimalni učinak u borbi protiv ove "napasti", koja napada 90% ženske populacije, potrebno je uključiti i druge aspekte borbe protiv celulita – pravilna i uravnotežena ishrana, vežbe, povećan unos tečnosti.

Pravilna ishrana je glavni faktor u tretiranju celulita. Smanjite unos kafe, alkohola, rafinisane hrane, i koristite organsku hranu, kad god i što je više moguće sveže voće i povrće, treba piti puno vode ili biljnih čajeva. Cink, vitamin C i B kompleks su takođe preporučeni.
Sve ove mere moraju se kombinovati sa telesnim vežbama koje su posebno usmerene na delove tela sklone celulitu.

Lilly Blog - Ženski neprijatelj broj 1 - Pravilna ishrana

Masaža

Masaža anticelulit uljima kao i limfna drenaža veoma je važna kod osoba sa celulitom, smanjuje kongestiju i povećava mikrocirkulaciju, stimulišući limfnu drenažu i detoksikaciju.
Ovom masažom takođe se povećava tonus kože, što uzrokuje smanjenje opuštenog i rupičastog izgleda kože.
Poslednjih godina je sve modernija primena fizičkih i mehaničkih metoda za uklanjanje celulita, kao što su: jontoforeza, ultrazvuk, termoterapija, endermologija (LPG), koje spadaju u skupe metode.

Lilly Blog - Ženski neprijatelj broj 1 - Masaža

Kako izabrati pravi preparat za tretiranje celulita?

Brojne supstance se koriste u borbi protiv celulita. Pre svega, one treba da deluju na masno i vezivno tkivo, i na mikrocirkulaciju. Najpoznatije supstance u borbi protiv celulita su metilksantini (teofilin, aminofilin, kofein), koji deluju preko inhibicije fosfodiesteraze, zatim amino kiselina L-karnitin, kao i Centella Asiatica (stimuliše produkciju kolagena i elastina), ginko biloba, rutin, kao i etarska ulja grejpfruta (stimuliše limfnu drenažu), mandarine (detoksikacija i ubrzanje cirkulacije), čempresa (stimuliše cirkulaciju), ruzmarina (pojačava mikrocirkulaciju i detoksikaciju), geranijuma (univerzalan za negu kože), i dr.
Kofein prodire u dublje slojeve kože, gde izaziva lipolizu (razlaganje masti), dok ginko biloba u ovim preparatima povećava mikrocirkulaciju u području dermisa i na taj način ubrzava detoksikaciju.

Redovna upotreba pilinga

Od brojnih anticelulit preparata, najbolji efekat daju anticelulit mleka i anticelulit ulja za masažu, kremovi za učvršćivanje kože, kao i redovna upotreba pilinga (nanosi se celim dlanovima i kružnim pokretima na kritične zone). Svi sastojci su upotrebljeni u terapijskim koncentracijama.
Neophodno je napomenuti da lipolitičke supstance, etarska ulja u ovim preparatima, da bi dale efekat lipolize (topljenje nagomilane masti), moraju biti rastvorene u prirodnim podlogama (ulja, kremovi), koje mogu penetrirati kroz kožu i dermis i doći do ciljnog masnog tkiva, gde će biti apsorbovane.
Veštačke podloge i parafinsko ulje zapušavaju pore i sprečavaju prodiranje aktivnih supstanci u dublje slojeve kože, gde treba da ispolje svoje dejstvo i tako daju vidljivi rezultat.
Pojava celulita jedna je od neželjenih promena na vašem telu, do koje dolazi i u toku trudnoće i nakon porođaja.
Trudnoća i materinstvo mogu promeniti vaše telo, ali ne i vašu želju da se osećate i izgledate prirodno i lepo, pa je upotreba prirodnih preparata u tom periodu još značajnija.

Lilly Blog - Ženski neprijatelj broj 1 - Redovna upotreba pilinga

ZABLUDE U TRETIRANJU CELULITA

Najčešće zablude su:

 • energična i jaka anticelulit masaža su efikasne u borbi protiv celulita Celulit sa nalazi na samo 2-5mm ispod površine kože, tako da pravilna anticelulit masaža treba da bude dozirana i umerenog pritiska, pa kao takva neće dovesti do kontuzije tkiva, pucanja kapilara i stvaranja modrica.
 • liposukcija nije veoma uspešna metoda u tretiranju celulita
 • brze dijete ne daju nikakve efekte, već samo usporavaju metabolizam, tako da veliki gubitak težine ne garantuje nestanak celulita
 • umotavanje folijama i najlonima kritičnih zona neće dati očekivane rezultate, već naprotiv, ovakvi tretmani će samo onemogućiti disanje kože i detoksikaciju, i stvoriti idealnu podlogu za razvoj bakterija
 • bilo koje ulje je dobro za masažu
  Naprotiv, anticelulit masaža parafinskim uljem će dati neuporedivo slabije efekte od masaže prirodnim baznim uljima (maslina, badem, semenke grožđa...), u kojima su rastvorena odgovarajuća biljna ulja
 • upotreba oralnih anticelulit preparata (tablete, praškovi, čajevi) rešiće vas celulita. Ovi preparati mogu biti samo pomoćna sredstva u tretiranju celulita i sami vas neće osloboditi "pomorandžine kore".


Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči