Priručna apoteka za roditelje

Piše: prim. dr Biljana Kovačević, pedijatar


Subota, 09. Jul 2016. u 08:14


Adekvatna zaštita dece na moru

Najčešći zdravstveni problemi dece koji mogu da zabrinu roditelje na letovanju jesu: dehidracija , sunčanica, toplotni udar, dijareja, infekcije sluzokože i kože, urinarne infekcije, opekotine od sunca, ali i različite povrede.

  • Eksperti kažu da se leti registruje manje slučajeva bronhiolitisa, prehlade i gripa i da su deca generalno zdravija
  • Boravak na moru i suncu jača imunitet, daje deci snagu, bolje raspoloženje i bolji apetit
  • Dete ne treba na silu terati u vodu, jer se može postići suprotan efekat
  • Osetljivu dečju kožu treba zaštititi kremama. Poželjno je mazanje celog tela
  • Najčešće infekcije na moru su crevne i prehlade

Leto donosi lepo raspoloženje, brojne aktivnosti na otvorenom, ali i moguće zdravstvene probleme. Dugi topli dani prava su blagodet za sve nas, a najvažnije od svega je da su deca generalno zdravija tokom ovog perioda. Eksperti kažu da se leti registruje manje slučajeva bronhiolitisa, prehlade i gripa.
Istovremeno, ovo je sezona novih tipova virusa, bolesti izazvanih uticajima raznih spoljašnjih faktora, od ujeda insekata, opekotina od sunca, do povreda. Zbog svega toga neophodno je da se posavetujete sa pedijatrom o adekvatnoj zaštiti deteta, bar nekoliko nedelja pre odlaska na more.
Važno je da na odmor ponesete putnu apoteku. Najčešći zdravstveni problemi dece koji mogu da zabrinu roditelje na letovanju jesu: dehidracija , sunčanica, toplotni udar, dijareja, infekcije sluzokože i kože, urinarne infekcije, opekotine od sunca, ali i različite povrede.

Postupno u vodu

Povišena telesna temperatura, sunčanica, ubod ili ugriz insekata, tegobe su koje bi vas mogle zadesiti na putovanju. Odlazak sa decom na letovanje zahteva da sa sobom ponesete malu putnu apoteku sa lekovima i priborom za ličnu higijenu. Bitno je da lekovi budu u originalnom pakovanju, sa dobrim rokom trajanja. Za roditelje sa decom do sedam godina najbolji period za letovanje je prva polovina juna, jer su jutarnje temperature prijatnije i mališani mogu boraviti na plaži od deset do jedanest časova, i posle sedamnaest časova, kako preporučuju lekari. Takođe je važno da plaža bude blizu smeštaja, a bitno je da pri ulasku u more bude duži plićak i da se postepeno prelazi u dubinu. Roditelji posebnu pažnju treba da obrate na odnos deteta prema vodi, jer se može desiti da se dete uplaši i da, umesto da se brčka, leto provede šetajući okolo.

Lilly Blog - Priručna apoteka - Postupno u vodu

Šetnja po plićaku, za početak

Dete ne treba na silu terati u vodu, jer se može postići suprotan efekat. Najbolje je lagano privikavanje, prvo samo šetnja po plićaku, a onda će se dete samo opuštati i poželeće da uđe u vodu. Neophodna je stalna pažnja roditelja, jer je nekad dovoljno da jedan talas zapljusne dete pa da ono do kraja letovanja odbija ulazak u vodu.
Prilikom odabira destinacije, važno je da u tom mestu postoji lokalni zdravstveni centar.
Na porodično letovanje ne smemo krenuti bez male priručne apoteke. U prvoj pomoći koju nosite za vaše mališane obavezno je imati preparate za nadoknadu tečnosti i elektrolita za rehidraciju, u slučaju dijareje. Na tržištu ima dosta preparata sa ukusima voća koje deca rado prihvataju. Neophodno je poneti i probiotike, probiotske kapi za decu i novorođenčad (WAYA probiotik), sirupe za skidanje temperature iz grupe paracetamola. Obavezno poneti i toplomer. Po potrebi, držati ga ispod pazuha tri do pet minuta.

Lilly Blog - Priručna apoteka - Šetnja po plićaku

Ubod insekata

Da biste ublažili svrab i smanjili otok od uboda komaraca i drugih insekata, ponesite neke preporučljive preparate u gelu, korisne ako dođe i do opekotina od meduza ili od preteranog sunčanja. Ukoliko dete ima problema sa alergijama, uz konsultaciju sa lekarom treba poneti neki antihistaminik, kao na primer XYZAL. U priručnoj apoteci je neophodno poneti i flaster, zavoje, alkohol, povidon jod za dezinfekciju rana. Osetljivu dečju kožu treba zaštititi kremama. Poželjno je mazanje celog tela, tri do četri puta dnevno posle svakog kupanja, kao i bela kapa za sunčanje. Za kupanje u morskoj vodi nema ograničenja, ukoliko je voda topla.

Lilly Blog - Priručna apoteka - Ubod insekata

Ishrana beba

Sa malim bebama potreban je oprez. Posle mora decu treba okupati samo vodom i dečjim sapunom. Bebe koje sisaju treba da nastave sa sisanjem. Uvek im ponuditi posle sisanja i vodu.
Mališanima na veštačkoj ishrani, pored adaptiranog mleka, treba davati obavezno i vodu, trista do petsto mililitara. Deci od godinu dana preporučuje se da uzimaju dosta voća i povrća. Preporuka je da se na letovanju uzimaju i mlečne formule za malu decu, kao što je novalac3, kako bismo bili sigurni u ispravnost mlečnog obroka u letnjim mesecima, ali i zbog unosa neophodnih minerala i vitamina. Sokove zameniti vodom.
Kod dece koja imaju stomačne probleme, prema najnovijim saznanjima, dijeta nije potrebna, sem izbacivanja iz obroka kravljeg mleka.
Koristiti mleko bez laktoze. Sladoledi su dozvoljeni u ograničenoj količini, fabrički, da bi se izbegla mogućnost trovanja. Ukoliko putujete sa bebom, preporučuju se kašice u teglicama, jer slana hotelska hrana ne sme se davati do prve godine.

Lilly Blog - Priručna apoteka - Ishrana beba

Infekcije na moru

Najčešće infekcije na moru su crevne i prehlade. Treba skidati temperaturu, ali ako ona traje duže od tri dana, javiti se ordinirajućem pedijatru. Te infekcije najčešće traju tri do četri dana i mogu biti praćene osipom. Antibiotike ne treba davati bez pregleda i saveta lekara, jer mogu da dovedu do ozbiljnih komplikacija.
Deca rado prihvataju more zbog raznih doživljaja na plaži i suncu. Preporuka je da boravak na moru traje dve nedelje. Boravak na moru i suncu jača imunitet, daje deci snagu, bolje raspoloženje i bolji apetit.
Plivanje je izuzetno korisno za razvijanje muskulature. Decu treba navikavati da idu bosa po šljunku i pesku, da bi se pravilno razvijao svod stopala. Treba obratiti pažnju na pojavu krpelja, ukoliko su deca provodila vreme na zelenim površinama. Prilikom kupanja pregledati dete i u slučaju da ima krpelja obavezno otići kod lekara. Ukoliko je krpelj u predelu glave, nepohodna je upotreba antibiotika, uz obaveznu konsultaciju lekara.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči