Problemi spavanja kod dece

Piše: prim dr. Biljana Kovačević, pedijatar


Petak, 26. Maj 2017. u 16:04


  • Oko 10% dece ima probleme kao što su noćna buđenja, nemiran san, ili da teško zaspu.
  • Kod dece apneja ima razne posledice: zaostajanje u rastu, nemogućnost koncentracije i loš uspeh u školi i neke oblike poremećaja u ponašanju.
  • Najbolji način na koji roditelji mogu prepoznati da li se radi o fazi nemirnog sna ili poremećaju spavanja je posmatranje deteta kroz duži period i praćenje da li problem perzistira.

Jedna od deset beba i dece do 3 godine ima probleme sa spavanjem noću. Oni su ujedno i pod velikim rizikom razvoja poremećaja spavanja u odrasloj dobi. U istraživanjima i ispitivanjima dece starosti od 6 meseci do 3 godine otkrilo se da su problemi u noćnom spavanju česta pojava u ovoj dobi.

Oko 10% dece ima probleme kao što su noćna buđenja, nemiran san, ili da teško zaspu.

Stručnjaci su, takođe, otkrili da roditelji često ne primećuju ili ne uzimaju za ozbiljno znakove poremećaja spavanja kao što je glasno hrkanje, a koji su faktor rizika za razvoj apneje (poremećaj disanja u spavanju). U istraživanju, deca koja su imala jedan ili više problema sa spavanjem u ranom detinjstvu bila su po 3 do 5 puta u većem riziku od razvoja poremećaja spavanja u odrasloj dobi.

Lilly Blog - Problemi spavanja kod dece - Uvod

Znakovi upozorenja kod dece

Glasno hrkanje u nekoliko noći tokom nedelje, često buđenje noću i dizanje iz kreveta i ako detetu treba duže od 20 min da zaspe.
Roditelji često sami postavljaju dijagnozu i smatraju da će problemi sa spavanjem nestati kako dete raste, smatrajući da je to samo faza, jer su tako čuli od prijatelja i rodbine. To je istina za većinu dece, ali jedno od desetoro dece imaće trajne probleme sa spavanjem, koji mogu prerasti u poremećaj.

Mada većina roditelja hrkanje smatra normalnom pojavom kod bebe,ono je najprecizniji sindrom preko kojeg se određuje mogućnost nastanka apneje.
Osobe koje pate od apneje tokom spavanja imaju zabrinjavajuće duge prekide u disanju. Kod dece apneja ima razne posledice: zaostajanje u rastu, nemogućnost koncentracije i loš uspeh u školi i neke oblike poremećaja u ponašanju.

Lilly Blog - Problemi spavanja kod dece - Znakovi upozorenja kod dece

Posmatranje u dužem periodu

Najbolji način na koji roditelji mogu prepoznati da li se radi o fazi nemirnog sna ili poremećaju spavanja je posmatranje deteta kroz duži period i praćenje da li problem perzistira. Ako dete ima probleme sa spavanjem kroz dva do tri redovna pregleda kod pedijatra, u periodu od 6 do 12 meseci, onda se verovatno radi o problemu koji treba rešavati, a ne zaključiti da će nestati kad dete poraste.

U prvim danima i mesecima života bebe spavanje je vezano za osećaj sitosti i gladi. Kod bebe prirodni san i budnost se smenjuju svaka 3 do 4 sata. Obično oko 6. meseca najduži period spavanja produžuje se od 4 do 5 sati, a beba se noću nekoliko puta budi. Periodi budnosti danju postaju duži i prekidaju se povremenim spavanjem. Šestomesečna beba spava oko 50% vremena u 24 sata.

Problemi noćnog buđenja najčešće su razvojni i prolaze spontano. Mirna i kratkotrajna buđenja tokom noći tipična su za decu do 18 meseci. Istraživanja su pokazala da 70% tromesečnih beba spava noću, od ponoći do 5 sati ujutru kontinuirano, bez buđenja. Oko 83% šestomesečnih beba i 90% devetomesečnih beba spava celu noć. Bebe stare od 9 do 24 meseca često se bude u proseku dva puta noću i većina tih beba sama se smiri i ponovo zaspi.

Najprijatniji ambijent

Ambijent u kome dete spava,soba, treba da bude zaštićena od buke i da kroz nju ne prolaze ukućani. To predstavlja najprijatniji ambijent za spavanje. Svetlo treba da bude prigušeno, a temperatura prijatna za spavanje. Ukoliko dete može da čuje televizor i aktivnosti ostalih ukućana, treba zatvoriti vrata.
Deci između 5 i 10 godina potrebno je najmanje 10 sati noćnog sna. Ona treba da budu u stanju da zaspu izmedju pola sata i sat od trenutka kada legnu u krevet i da se lako probude kad je vreme da im počne dan.

Lilly Blog - Problemi spavanja kod dece - Najprijatniji ambijent

Opsturktivna apneja koja se javlja tokom sna

Neka deca ne mogu da spavaju zbog opstruktivne apneje, kada su disajni putevi blokirani i to često uvećanim krajnicima. Deca sa opstruktivnom apnejom obično hrču glasnije i imaju nemiran san. Lečenje može biti operativno, ali postoji opcija da dete nosi masku za nos tokom noći.

Hrkanje

Oko 10% dece hrče. Hrkanje može biti uzrokovano različitim faktorima, uključujući apneju (prekid disanja), sezonske alergije, prehladu ili devijaciju nosnog septuma. Ukoliko san hrkanjem nije ugrožen, pedijatri neće lečiti hrkanje. Ukoliko detetu hrkanje onemogućava kvalitetan san, obavezno ga odvesti kod lekara. Postoje medikamenti, kao što su nazalni sprejevi, koji mogu biti od pomoći.

Noćne more

Loši snovi su obično bezopasni, imaju tendenciju da nestanu do tinejdžerskog perioda. Tokom noćne more dete može delovati budno i prestravljeno, a da još uvek spava. Kada se probudi najčešće se ne seća sna. Utešite svoje dete ukoliko loše sanja. Osigurajte mu dovoljno sna i uspostavite rutinu spavanja. Ukoliko se loši snovi nastave, konsultujte se sa pedijatrom.

Lilly Blog - Problemi spavanja kod dece - Noćne more

Mesečarenje

Deca koja imaju noćne more često i mesečare. Kada su delimično budna ona hodaju, pričaju u snu ili sede na krevetu i vrše neke druge aktivnosti. Oči mogu biti otvorene a da ona nisu toga i svesna. Većina dece do tinejdžerskog doba više ne mesečari. Dete koje mesečari ne treba buditi, jer može da se uplaši. Nežno staviti ruku na leđa deteta i voditi ga u pravcu kreveta. Osigurajte prostor gde ono spava. Zatvorite vrata od terase i postavite sigurnosne pregrade u blizini stepeništa.

Alergija, astma i ostalo

Određeni medicinski razlozi mogu sprečiti decu da spavaju kvalitetno. Zapušen nos, kao posledica alergije na neki od alergena, kao i prehlada i astma mogu značajno otežati disanje.
Kod beba kolike (grčevi), bol u uhu, ili izbijanje zubića mogu biti uzrok čestom buđenju i lošem snu.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči