Promena medicinske doktrine

Piše: prof. dr sc. med. Mima Fazlagić


Petak, 24. Mart 2017. u 15:40


Novi pristup vaginalnim infekcijama

Danas je jasno da lečenje vaginalnih infekcija velikim dozama antibiotika nije idealno rešenje, neophodni su mnogo ređe od masovne upotrebe koja je vladala do pre desetak godina

  • Vaginalnim ispiranjem doprinosimo širenju infekcije, jer ako postoje bakterije u vagini – pod pritiskom ih širimo prema materici i jajovodima
  • Poremećaj pH vagine nastaje usled stresa i dovodi do razvoja bakterijske vaginoze i gljivica

Za poslednjih nekoliko decenija verovatno nijedna oblast u ginekologoji nije doživela toliko drastično izmenjenih medicinskih postulata koliko problem vaginalne infekcije. Sa svakim novim otkrićem dolazilo je do potpune promene medicinske doktrine. Do polovine dvadesetog veka nije se pridavao nikakav značaj vaginalnim infekcijama, osim kad su u pitanju bile ozbiljne polne bolesti.
Sa pronalaskom novih bakterijskih vrsta i posebno definicijom nove vrste bakterija koje imaju i osobine virusa, a to su klamidija mikoplazma i ureaplazma, ginekologija je poverovala da je pronašla faktore koji su odgovor na probleme steriliteta, pobačaja i prevremenog porođaja.

Greške osamdesetih

Osamdesetih godina terapija za sprečavanje prevremenog porođaja bila je obavezno i antibiotska. Svim pacijentkinjama često su rađeni brisevi i davana je veoma jaka antibiotska terapija. Mislilo se da ako je vagina sterilna neće biti pobačaja i rešiće se svi problemi prevremenog porođaja, a doći će lakše i do nastanka trudnoće. Prošla je decenija, urađena su mnoga ispitivanja, a nije se došlo do statistički značajnih promena u rešavanju osnovnih problema ginekologije. Postalo je jasno da lečenje vaginalnih infekcija velikim dozama antibiotika nije idealno rešenje. Međutim, u praksi je to toliko zaživelo i ukorenilo se da je skoro svaki vaginalni i cervikalni bris zahtevao tešku antibiotsku terapiju, upotrebu jakih vaginaleta i vaginalna ispiranja antiseptičkim sredstvima.

Lilly Blog - Promena medicinske doktrine - Greške osamdesetih

Vagina nije prirodno sterilna

Posledice su bile stvaranje novih sojeva otpornih bakterija i potpuno uništenje vaginalne sluznice i njenih prirodnih odbrambenih mehanizama.
Danas je stav u svetu potpuno promenjen. Danas se zna da vagina nije prirodno sterilna sredina i da se to i ne očekuje. Poseduje prirodnu kiselost, a to je pH oko 4 i ta sredina u stvari štiti od razvoja bakterija i infekcija. Ako se ova prirodna sredina uništi, razvijaju se bakterije ili gljivice. Antibiotici koji se piju u veoma maloj količini dolaze do grlića i vaginalne sluznice i samo doprinose stvaranju novih vrsta bakterija. Vaginalnim ispiranjem doprinosimo širenju infekcije, jer ako postoje bakterije u vagini – pod pritiskom ih širimo prema materici i jajovodima. Iako su ova saznanja potvrđena, vrlo je teško u praksi promeniti stavove, mada je sada u potpunosti jasno da je u pitanju zloupotreba antibiotika.

Lilly Blog - Promena medicinske doktrine - Vagina nije prirodno sterilna

Danas je preporuka da se bakterijske infekcije leče samo ako postoje tegobe i to lokalno, upotrebom vaginaleta.
Postoje slučajevi kada se pH vagine menja i kada infekcije nastaju kao posledica te promene. Najbolji primer za to je trudnoća. Progesteron koji se povećava u trudnoći menja pH vaginalne sluznice i čini je pogodnom za razvoj gljivica. Većina trudnica to primeti kao promenu sekreta, a poneko kao peckanje i neprijatnost. Leči se uspešno vaginaletama, ali vrlo brzo se infekcija vraća sve do kraja trudnoće .

Infekcije u menopauzi

Drugi primer je nastanak menopauze. Menopauza je praćena velikim hormonskim promenama koje se ogledaju i na vaginalnoj sluznici. Nedostatak estrogena tanji vaginalnu sluznicu, smanjuje elastičnost i drastično menja pH vagine koji se penje prema 6 i više i to stvara jako pogodnu sredinu za razvoj bakterija. Saprofitna flora, tj. bakterije koje čine prirodnu odbranu nestaju i svoj prostor prepuštaju patogenim bakterijama iz okoline. Davanje antibiotika ovim pacijentkinjama pogrešan je izbor. Na istanjenu sluznicu, uništavanje i ono malo prirodne odbrane dovodi do velikih problema i neprijatnosti. Najispravniji pristup je vraćanje prirodne odbrane pomoću vaginalnih probiotika i prilagođavanje novim uslovima, jer starenje tela podrazumeva i starenje vagine.

Lilly Blog - Promena medicinske doktrine - Infekcije u menopauzi

Bakterijska vaginoza

Još jedna vrsta infekcije postala je predmet velikih diskusija. To je bakterijska vaginoza. Ona je relativno skoro definisana i prestavlja situaciju kada se normalna zaštitna flora vagine potisne u korist anaerobnih bakterija koje i inače žive u vagini, samo im poremećaj kiselosti vagine omogući prevlast. Ova infekcija daje nespecifične simptome i ima je veliki broj žena od najmlađih do najstarijih. Veoma veliki broj faktora utuče na ovu promenu, a jedan od čestih uzroka je i stalni stres. U jednoj od kultnih epizoda serijala Seks i grad pominje se odlazak kod ginekologa i dijagnoza: "Doktorka mi je rekla da mi je vagina malo nervozna". Iako je to delovalo kao dobra šala, zaista je istina da poremećaj pH vagine nastaje usled stresa i dovodi do razvoja bakterijske vaginoze i gljivica. To samo dokazuje koliko je bio pogrešan stav prekomerne upotrebe antibiotika za ovu vrstu problema.

Lilly Blog - Promena medicinske doktrine - Bakterijska vaginoza

Kada su antibiotici neophodni

Naravno, postoje infekcije gde je upotreba antibiotika neophodna, ali to je daleko manje i mnogo ređe od masovne upotrebe koja je vladala do pre desetak godina. Svet je to uveliko prihvatio, a kod nas se to teže prihvata, mada je medicina veoma egzaktna nauka koja u svom razvoju upotrebom novih saznanja menja stavove i ponekad je spremna za potpuno poništenje dotadašnjih stavova, dijagnostičkih metoda i principa lečenja. Dovoljno je setiti se da se tuberkuloza skoro do polovine prošlog veka lečila operacijom.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči