Prvi znaci starenja

Piše: Dr sci.med. Danijela Pecarski


Petak, 12. Januar 2018. u 14:11


Tretman kože oko očiju

Postoje razne vrste antirida za oči, uglavnom u vidu krema i seruma, ali svima je zajedničko da treba, pre svega, da omoguće hidrataciju izuzetno suve i osetljive regije, a da u životnoj dobi kada je potrebno ispolje i snažan anti age efekat

  • Kada se govori o zreloj koži, antiridi za oči najpoznatijih brendova često u sebi sadrže retinol, pored hijaluronske kiseline, peptide i druge bioaktivne supstance koje klinički dokazano imaju najveći efekat u tretiranju bora oko očiju
  • Pojava milija na koži oko očiju kod žena obično se tumači upotrebom preteške i premasne kreme za kožu, sa sastojcima koji nisu potrebni ni njihovoj životnoj dobi, niti regiji oko očiju
  • Tamni podočnjaci mogu biti nasledni, ali takođe mogu biti i posledica alergije ili nedovoljnog sna, kao i fiziološkog starenja kože koje zahvata podjednako i muškarce i žene

Predeo oko očiju je područje koje pokazuje prve znake starenja i koje nam govori koliko je nega važan faktor u prevenciji starenja kože. Podočnjaci, borice oko očiju, kesice i linije koje se spuštaju od ugla oka prema obrazu, tzv. bore smejalice, neminovno se pojavljuju sa godinama, a sve to zajedno stvara posebnu atmosferu našeg lica. Možda niste znali, ali od 25. godine žene bi već morale da krenu sa upotrebom kreme specijalizovane za predeo oko očiju, tzv. antirida za oči. Sredinom dvadesetih godina koža počinje da pokazuje prve znake starenja, posebno u ovoj tankoj i delikatnoj regiji, gde ima neuporedivo manje lojnih žlezda i gde dolazi do pojave prvih bora usled gubitka elastičnosti i tonusa, a zbog umora usporava se mikrocirkulacija pa nastaju tamni kolutovi i kesice. Da ne govorimo o užasu koji nas često hvata kada se probudimo sa tamnim kolutovima i vrećicama ispod očiju i kada ni najbolja šminka ne može rešiti naš problem. Naprotiv, često ga i pogorša i istakne.

Lilly Blog - Prvi znaci starenja - Uvod

Veliki izbor na tržištu

Na tržištu imamo široku paletu antirida za oči, i svi, naravno, obećavaju da ćete se osloboditi tamnih podočnjaka i kesica ispod očiju, da će nestati duboke bore koje su godine tu ucrtale i da ćete zauvek povratiti mladalački izgled već posle nekoliko tretmana. Zato je pronalazak adekvatne nege u predelu oko očiju veoma ozbiljan zadatak, jer većina nas je u potrazi za idealnim rešenjem za svoje podočnjake ili bore oko očiju u vidu ptičijih kandži uzalud potrošila previše vremena i novca bez vidljivog uspeha. Postoji više rešenja za probleme vezane za tretiranje regije oko očiju u zavisnosti od vrste, ali svi se zasnivaju na pravilnom određivanju svakodnevne nege u vidu odgovarajućeg antirida za oči i sredstva za skidanje šminke sa očiju. Dobar antirid za oči treba da održava nežnu i suvu kožu oko očiju vlažnom, što smanjuje vidljivost bora i hidrira kožu, a istovremeno omogućava da delovi oko oka budu manje naduti.

Postoje razne vrste antirida za oči, uglavnom u vidu krema i seruma, ali svima je zajedničko da treba, pre svega, da omoguće hidrataciju ove izuzetno suve i osetljive regije, a da, pored toga, u određenoj životnoj dobi ispolje i snažan anti age efekat. Aktivni sastojci, sastojci koji umiruju i vlaže kožu idealni su za ovo najosetljivije područje na licu.

Lilly Blog - Prvi znaci starenja - Veliki izbor na tržištu

Antirid za sve generacije

Mlade devojke treba da biraju hidrantne antiride koji, povećavajući vlažnost kože, sprečavaju nastanak bora, ublažavaju vidljivost podočnjaka i umor, koji su često posledica neke lude neprospavane noći. Dovoljno je da to budu lagane hidrantne formulcije koje u sebi sadrže emolijense (umirujuća biljna ulja i voskove), vitamin C i E, kao i ostala dobro poznata antioksidantna sredstva (koenzim Q10, ekstrakt zelenog čaja…) koja treba da se bore sa slobodnim radikalima iz zagađene spoljne sredine i spreče njihove štetne efekte. U tridesetim je poželjno uključiti i masažu lica i regije oko očiju, kao i početi sa upotrebom maski i profesionalnih tretmana, u zavisnosti od mogućnosti. U zrelim godinama biramo hranljive antiride koji sadrže veći broj aktivnih supstanci, posebno neizostavnu hijaluronsku kiselinu koja će vršiti duboku hidrataciju, vezujući za sebe vodu i time smanjivati efekat bora. Međutim, kada se govori o zreloj koži, antiridi za oči najpoznatijih brendova često u sebi sadrže retinol, pored hijaluronske kiseline, peptide i druge bioaktivne supstance koje klinički dokazano imaju najveći efekat u tretiranju bora oko očiju. Za retinol je klinički dokazano znajčajno antiage delovanje na ispitanicima koji su imali 80 godina, koje se ogledalo u povećavanju biohemijske produkcije prekursora kolagena i hijaluronske kiseline, što dovodi do revitalizacije kože. Sa druge strane, njegovo dejstvo u vidu pilinga koje omogućava smanjenje dubine bora još više je potkrepilo ovako široku upotrebu ove supstance u tretiranju i uklanjanju bora, iako mu je primarna namena bila lečenje akni. Međutim, s obzirom da je retinol veoma nestabilna supstanca i njegovi preparati imaju različite efekte, u zavisnosti od proizvođača i kombinacije sa ostalim sastojcima preparata (za predeo oko očiju najbolja je kombinacija sa hijaluronskom kiselinom), izazivajući veoma česte iritacije kože na ovaj sastojak. Preporuka je da se krema sa retinolom proba najpre tokom noći, kada je na koži najmanji uticaj ostalih faktora (šminke, zagađenja…), kako bi se ocenilo da li će koža reagovati na retinol ili ne. Upotreba hranljivih antirida sa ovakvim supstancama u zrelim godinama svakako će imati efekta i predeo oko očiju će delovati zategnutije i lepše.

Stvaranje milija

Stalno moramo imati na umu da je područje oko očiju često sklono stvaranju milija, ili tzv. griseva (male bele ciste), koje sadrže keratin (protein kože koji ostaje zarobljen ispod površine kože na mestima gde su pore stisnute a koža presušena). Postoje razna mišljenja o razlozima stvaranja milija, posebno što se one mogu javiti i kod beba, i smatraju se normalnom pojavom. Pojava milija na koži oko očiju kod žena obično se tumači upotrebom preteške i premasne kreme za kožu, sa sastojcima koji nisu potrebni ni njihovoj životnoj dobi, niti regiji oko očiju. To ide u prilog činjenici da ne možemo tešku noćnu kremu nanositi kao antirid, posebno što ona može iritirati oko i izazvati alergijske reakcije i suzenje. Antiridi za oči su uglavnom jednostavnije konzistencije i sastava, pa je moguće kontrolisati njihovo alergeno delovanje na osetljive oči.

Lilly Blog - Prvi znaci starenja - Doziranje i primena

Prirodni antirid

Sa druge strane, ako ste pobornik prirodne anti age kozmetike, bez veštačkih boja i mirisa, onda nema razloga zašto kvalitetna noćna krema formulisana ovakvom tehnologijom ne bi bila pogodna i kao antirid za oči (ne sadrži teške komedogene supstance koje zapušavaju pore). Kreme za lice bez parabena i veštačih boja, mirisa, mineralnih ulja hipoalergene su i odgovaraju standardima za kremu pogodnu za tretiranje nežne i osetljive kože oko očiju. Jedino se mora voditi računa kada je u pitanju nega masne i kombinovane kože. U tom slučaju posebno se koristi antirid, jer su kreme za tretiranje ovakvih tipova kože uglavnom nedovoljno "jake" (emolijentne) i zatežu već suvu kožu oko očiju, stvarajući neprijatan osećaj.

Doziranje i primena

Kada izaberemo odgovarajući antirid, važno je znati pravilno ga i aplikovati u količini koja odgovara veličini zrna graška, kružnim pokretima, od unutrašnje strane oka (kod nosa) prema spoljnjoj, pri tome izbegavajući nanošenje na kapke i trepavice, što može iritirati oko i dovesti do crvenila i suzenja.

Ukoliko osoba ima izražene podočnjake, kesice i otečeno područje oko očiju, osim ovih preporuka koje spadaju u redovnu i neophodnu negu, bilo bi poželjno uključiti i specijalne tretmane i preparate namenjene ovoj svrsi, kao i limfnu drenažu lica. Tamni podočnjaci mogu biti nasledni, ali takođe mogu biti i posledica alergije ili nedovoljno sna, kao i fiziološkog starenja kože koje zahvata podjednako i muškarce i žene i koje dovodi do gubitka volumena i masnog tkiva u obrazilma, ili pada tonusa i tanjenja kože oko očiju. Tamni podočnjaci nastaju i usled neurednog načina življenja, prekomernog unošenja toksina (cigarete, alkohol, kofein...), hiperpigmentacija uzrokovana sunčevim zračenjem, dehidratacija i nepravilna ishrana. Nastanak podočnjaka mogu uzrokovati i alergije, slaba venska cirkulacija u predelu oko očiju, nosna kongestija, ekcem, problem sa štitnom žlezdom, hiperpigmentacija uzrokovana melazmom (tamne fleke ne licu u trudnoći) etc.

Lilly Blog - Prvi znaci starenja - Doziranje i primena

Uzrok tamnih podočnjaka

Pre nego što se odlučimo za odgovarajući tretman tamnih podočnjaka, neophodno je prvo utvrditi njihov uzrok. Metoda za koju ćete se odlučiti zavisi pre svega od vaših afiniteta prema određenom tipu nege, ali i od vaših mogućnosti. Najjednostavniji tretman podočnjaka se uglavnom sastoji u upotrebi odgovarajućeg antirida i preparata sa inhibitorima stvaranja tamnog pigmenta melanina, kao i primena injektibilnih filera koji su invazivnija i znatno skuplja metoda. Sredstva za izbeljivanje kože najčešće se koriste za tretiranje podočnjaka nastalih usled hiperpigmentacije ili UV zračenja. Ovakvi preparati za oči sadrže hidrohinon, kojičnu kiselinu,vitamin C ili K, zeleni čaj… Ako su podočnjaci uzrokovani iritacijom ili UV zračenjem, umirujući krem sa 30 SPF faktorom bio bi idealno rešenje. Stoga, svaki preparat za negu kože oko očiju mora sadržati SPF najmanje 15, kako bi se koža zastitila od sunca.

Laserski tretmani, kao i blagi pilinzi, takođe se preporučuju u smanjivanju tamnih podočnjaka, povećavajući produkciju kolagena i kvalitet kože koja više nije providna (podočnjaci sa godinama nastaju zbog tanjenja kože oko očiju). Veoma je popularna i neinvazivna metoda mezoterapija, koja daje odlične rezultate u anti age tretmanima (aktivni sastojci kao sto su hijaluronska kiselina, vitamini A, B, C, E, i K i minerali, ubrizgavaju se mikroinjekcijama direktno u epidermalni sloj kože lica). Mezoterpija, osim što poboljšava elastičnost kože, smanjuje sitne bore, tonira i hidrira kožu, smanjuje efekte podočnjaka, jača zidove kapilara.

Popularni hijaluronski fileri

Ako ste pobornik radikalnijih metoda i želite trenutne efekte, injektibilni hijaluronski fileri su veoma popularna metoda, kao i transfer masti koji se sastoji u filerima koji sadrže masno tkivo uzeto sa nekog mesta na našem telu gde ga ima u dovoljnoj količini, za razliku od regije oko očiju. Dužina trajanja filera zavisi od brojnih faktora, kao i od gustine i vrste filera, ali uglavnom je to oko osam meseci. Za trajne rezultate neophodne su konsultacije sa plastičnim hirurzima koji izvode estetski zahvat na kapcima, blefaroplastika, postupak kojim se umanjuju bore,eliminišu vrećice ispod očiju, koriguju spušteni kapci koji licu daju umoran izgled.

Međutim, postoje stvari koje vi sami morate uraditi kako bi smanjili vrećice i tamne kolutove oko očiju i doprineli svežem izgledu vašeg lica. Pre svega, morate imati dovoljno sna na uzdignutom uzglavlju, unositi najmanje osam čaša vode ili tečnosti u toku dana, smanjiti unos soli, smanjiti pušenje, nositi naočare kada god ima sunca. Obloge od čajeva mogu biti veoma korisne, a najbolji izbor je: crni čaj koji sadrži kofein (izaziva konstrikciju kapilara oko očiju) i tanine (smanjuju otoke); zeleni čaj koji pored navedenih sastojaka ima i polifenole (deluju antiinflamatorno) i čaj od kamilice koji sadrži bisabolol (ima izrazit umirujući efekat). Čaj treba pripremiti da bude koncentrovan (tri kesice na pola litra vode, držati pet minuta), a zatim ohladiti i koristiti hladne vrećice ili komprese koje su nakvašene koncentrovanim čajem. Prirodni izvori vitamina K su kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, paradajz, grašak, soja, šargarepa, krompir, džigerica, biljna ulja, riblje ulje, mleko, sir, žumance, alge. Adekvatna ishrana takođe može biti od velike koristi.

Nadamo se da uz sve ove korisne informacije i opcije koje smo vam ponudili imate jasniju sliku o tome šta vam je činiti kako bi i bez najboljeg saveznika – naočara za sunce – izgledali zavodljivo, odmorno i sveže. S obzirom na izreku da su oči ogledalo duše, vreme je da skinete tamne naočare i pokažete se u punom sjaju!Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči