Pun šešir romantike

Piše: Tatjana Janković


Četvrtak, 21. Jul 2016. u 14:21


Otmeni letnji pratilac

Ispod šešira se drugačije misli i drugačije oseća. Drugačije se vidi svet i svet vas vidi drugačije. Oni šire svoju čaroliju gde god se pojave.

  • Neki od najčuvenijih holivudskih šešira nikli su na glavi Odri Hepbern koja, bez sumnje, spada među one rođene sa šeširom
  • Devojčice će u ogledalima videti sebe kao vile, dečaci kao čarobnjake, sve zahvaljujući šeširima, i pomalo zahvaljujući Džoani Rouling
  • U zavisnosti od namene i namere, šeširi se prave od vune, platna, kože, dlake, slame, kanapa, kao i od veštačkih materijala

Lilly Blog - Pun šešir romantike

Svaki šešir nosi u sebi nešto magično, nešto što nas privlači, bez obzira na to da li nam šeširi stoje, ne stoje ili spadamo među one koji kao da su se rodili s jednim primerkom na glavi. Mada nisu obavezan dodatak garderobi, u svakom trenutku se na ulici može videti neko ko ga nosi. Razlozi su razni, i mada bi ispitanici svoje razloge za nošenje šešira možda najpre vezali za tekuće godišnje doba, te vremenske prilike, zagrevanje ili rashlađivanje, svima je jasno da ih nosimo zato što je, pre svega lepo nositi šešir. Sa šeširom se drugačije izgleda, drugačije hoda, ma, postaje se drugi čovek, prefinjenija verzija samog sebe.

Šešir menja sve

Nikad nije kasno, pa ni posle čitanja ovog teksta, da uvidite da šešir menja stvar. Nikad nije dovoljno rano za tako korisna saznanja, što imaju u vidu mlade mame koje bebama u kolicima i kengur-nosiljkama uporno ispravljaju beli šeširić sa karnerićem na glavi, koji se još upornije krivi i pada što na oči što na uši, a najčešće na trotoar. Ništa zato, tek neku godinu kasnije već se neće odvajati ni od šešira ni od ogledala, pošto je to dvoje u finoj, neraskidivoj vezi. Devojčice će u ogledalima videti sebe kao vile, dečaci kao čarobnjake, sve zahvaljujući šeširima, i pomalo zahvaljujući Džoan Rouling.

Za male čarobnjake

U detinjstvu je ove magične pokrivke za glavu gotovo nemoguće zaobići, od Ludog šeširdžije i čarobnjaka Merlina u filmovima, do predstava u vrtićima u kojima učestvuju mađioničar i klovn sa svojim nezamenljivim rekvizitima. Deo ove magije iz detinjstva zauvek ostaje skriven negde u šeširu. Iako, kao odrasli, nećemo očekivati da iz njega iskoči zec, i dalje ćemo verovati u njegovu čudesnu moć, kao što je ta da u presudnom trenutku izgledamo čarobno.

Lilly Blog - Pun šešir romantike

Od Odri Hepbern do Nikol Kidman

Neki od najčuvenijih holivudskih šešira nikli su na glavi Odri Hepbern koja, bez sumnje, spada među one rođene sa šeširom. Ko je ubeđen da niskim ženama ne pristaju veliki modeli sa širokim obodom neka još jednom pogleda film „My Fair Lady". A potom i „Doručak kod Tifanija", „Sabrinu" i „Praznik u Rimu". Romantičniju, lepršaviju, živopisniju varijantu nalazimo na glavi još jedne kraljice šešira, Sofije Loren. Nju bismo definitivno mogli konsultovati pri izboru letnjih modela, onih od slame, sa širokim obodom, ukrašenih trakom, velikom mašnom ili cvetom.

Lilly Blog - Pun šešir romantike

Šešir kao kabaretski rekvizit standardizovala je Lajza Mineli, a dovela do savršenstva Nikol Kidman u „Mulen Ružu". Ovaj modni element često igra posebnu ulogu u kultnim mjuziklima, u rukama Freda Astera i Džina Kelija. Holivud nas dalje uči da nema dobrog detektiva bez adekvatnog šešira. Sa detektivskim šeširom na glavi lepo su se nosili Hemfri Bogart i, kasnije, Džek Nikolson, Džin Hekman i Voren Biti, dok je njemu sličan, gangsterski model pristajao glavama Džemsa Kegnija i Spensera Trejsija. Kad smo kod muških modela, nikako ne smemo zaobići Marlenu Ditrih koja je i izborom šešira porušila granice. Sve u svemu, očigledno je da se u filmskoj industriji za svakog Janka nađe kapa i tu nema kraja nabrajanjima. Jasno je da film i šešir odlično sarađuju, ali pojedini modeli su i taj nivo prevazišli i uvrstili se među nezaboravne. Takvi su šeširi Čarlija Čaplina, Indijane Džons, Zoroa, tri musketara i zeleni šeširić Skarlet O'Hare. Zatim i najluđeg šeširdžije svih vremena, Džonija Depa.

Izmišljen za muzičare

Od izvođača kantri muzike do hevi-metalaca, kaubojski šešir se pokazao kao univerzalno rešenje za kojim su posegli Džon Bon Džovi, Stiven Tajler i mnogi drugi. Zapravo, malo ko je odoleo. Na sasvim drugoj talasnoj dužini, što po pitanju muzike, što po pitanju izbora šešira, našli su se Majkl Džekson i Leonard Koen, kao i Mik Džeger, roker sa filcanim šeširom.

Posle ovih prilično standardnih modela na muzičkoj sceni, možemo najzad da skinemo šešir pred Slešovim cilindrom, koji je, zajedno sa crnom kovrdžavom kosom, definitivno napravio od ovog gitariste jedinstvenu pojavu. U svemu sklona preterivanju na kvadrat, Lejdi Gaga koristi svaku priliku da pokaže šta sve njena glava može da ponese. Na londonskoj reviji Filipa Trejsija pojavila se sa kacigom od cveća, a u nekim drugim prilikama fotoaparati su je „hvatali" i sa telefonom, jastogom i šeširom od sopstvene kose na glavi. Za ovaj poslednji model Džo Koker bi joj s pravom otpevao „You can live your hat on".

Lilly Blog - Pun šešir romantike

Znak otmenosti

Neko toliko voli šešire i veruje u njihovu magiju da ih nosi i na venčanju. Ili ih nosi samo tada, po principu kad je bal nek je bal! Neko ih nosi zato što mora, kao deo uniforme, zato što mu vera tako nalaže, ili zato što mu lične potrebe tako nalažu. Bez obzira na razloge, sa šeširima se mora pažljivo. Ne zaboravite da i vila i veštica nose isti model, ali ga nose sa različitim uspehom. Svaki dan može biti prilika za stavljanje šešira na glavu, ali nije svaki dan prilika za stavljanje bilo kakvog šešira. U svrhe sagledavanja ove kosmičke istine, možete pogledati reviju ekstremnih varijanti koje su prodefilovale na venčanju princa Vilijama.

Naravno da je šešir stecište smelih, neretko i prilično smelih dizajnerskih ideja, inspirativan i nezaobilazan detalj na modnim revijama, koji često prerasta u glavnu atrakciju. Za promenu, bacili smo pogled na predloge sa istoka i tamo našli, od veoma maštovitih i elegantnih klasičnih modela koji kombinuju polucilindar i crnu mrežicu, do nedefinisanih lebdećih objekata za na glavu od kojih izdvajamo vikinšku varijantu sa rogovima.

Materijali

U zavisnosti od namene i namere, šeširi se prave od vune, platna, kože, dlake, slame, kanapa, kao i od veštačkih materijala. Imajući u vidu predstojeće leto, preporučujemo vam pun šešir romantike, a što ćete najlakše postići odgovarajućim slamnatim modelom u prirodnoj boji ili njenoj kombinaciji sa nekom življom varijantom. Široka traka koja pada niz leđa ili se vezuje u mašnu samo će potencirati romantičnu notu. Zvuči nebitno, ali upravo izbor trake pravi razliku između dnevne i večernje varijante jednog istog šešira. Ona može biti jednobojna ili šarena, satenska, svilena, platnena ili od istog materijala kao sam šešir. Još živopisnija varijanta ovog modela podrazumeva ukras u vidu cveta, veštačkog ili prirodnog. Nije svakom cvetu koji lepo izgleda u vazi na stolu mesto i na šeširu. Mada, kad je moda u pitanju ne treba isključiti nijednu mogućnost, za sada se na šeširima od slame mogu videti pre orhideje i margarete nego ruže, lale i karanfili.. Takođe treba imati u vidu i heklane šešire koji su svakako jednostavniji za transport, ukoliko ni vi ne možete zamisliti letovanje bez ovog aksesoara.

Lilly Blog - Pun šešir romantike

Muška verzija

Za razliku od žena uvek spremnih za romantiku i sanjarenje, pa prema tome i za šešire širokih oboda, muškarci-praktičari najradije nose platnene šeširiće koji po potrebi lako mogu da se smeste i u džep pantalona. Mogu se naći u mnogobrojnim dezenima, od cvetnih i onih sa maskirnom šarom, do jednobojnih sa ili bez ukrasne tračice Za one koji više vole modele čvrstih oblika u ponudi su i fedore u letnjoj varijanti, što sve zajedno može ispasti zgodna večernja varijanta. Klasični bowler hat napravljen od slame ili isheklan od kanapa sa venčićem od sitnih cvetića svakako je manje zahtevan od šešira sa širokim obodom. Boater je unisex šeširić kojem opuštena satenska tračica u odgovarajućoj boji može pridodati Lolita-ton. U svakom slučaju, i taj model ima čudesnu moć i za tren vas može „odvući" u Veneciju.

Osvrnite se, šeširi su svuda oko nas. Jedemo torte u obliku šešira i izlazimo u restorane sa šeširom u nazivu. Oni šire svoju čaroliju gde god se pojave i u kojem god obliku da se pojave. Ispod šešira se drugačije misli i drugačije oseća. Drugačije se vidi svet i svet vas vidi drugačije. Pronađite svoj šešir, na polici ili u prodavnici, zažmurite, zaželite želju i stavite taj magični predmet na glavu!

Kako održavati šešir

Dok troškarite leto i uživate šetajući neki od modela koji su strpljivo čekali svojih pet vrelih minuta, nije zgoreg da se podsetimo osnovnih pravila za čuvanje šešira. Filcane i druge šešire od sličnih materijala treba četkati mekom četkom obrnuto od kazaljke na satu. Ukoliko vam se desilo da vam šešir pokisne, nikako ga ne treba sušiti fenom ili držanjem na radijatoru, već ga treba ostaviti da se osuši prirodno, u položaju koji neće poremetiti njegov originalni oblik. Kada vam nije na glavi, dobro je da stoji na odgovarajućem mestu: polici ili stalku za šešire koji možete i sami napraviti u obliku valjka od kartona. I najzad, vrlo važno pravilo. Prilikom vožnje automobilom šešir nikako ne treba držati na polici iza zadnjeg sedišta gde može biti izložen suncu. Od „sunčanja" šešir bledi, a kožna traka kojom je obložena unutrašnjost oboda od toplote se nepovratno skuplja.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči