Putovanja koja menjaju život

Piše: Jelena Vukmirović


Ponedeljak, 21. Mart 2016. u 12:40


VIDI AMAZON PA UMRI

Interesantno je da se na listi od dvadesetak mesta koje bi sigurno valjalo posetiti nalazi samo jedan grad – Njujork, Kao destinacije koje menjaju shvatanje života podjednako su značajni Maču Pikču, Indija, Njujork, ali i Aušvic i Kambodža

  • Indija je jedna od onih destinacija koje utiču na shvatanje života i omogućavaju posetiocu da pored druge kulture upozna i samog sebe.
  • Najveći vodopadi na svetu nalaze se na reci Zambezi, na granici Zimbabvea i Zambije i pod zaštitom su UNESKO-a.
  • Jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda Kanade i jedna od najpopularnijih tura na svetu jeste putovanje vozom kroz Kanadske stenovite planine.
  • Arhipelag Galapagos, na kome je Čarls Darvin dobio ideju za svoju teoriju evolucije, nalazi se u Tihom okeanu, na oko hiljadu kilometara od obale Južne Amerike i pripada državi Ekvador.

Za dvadeset godina bićete razočarani ne zbog onog što jeste, već zbog onog što niste uradili. Zato dignite sidro. Isplovite iz svoje sigurne luke. Dodajte vetar u jedra. Istražujte. Sanjajte. Otkrivajte.
Mark Tven

U vreme Marka Tvena i Čarlsa Darvina ljudi su bili mnogo manje otuđeni nego danas, svako duže putovanje predstavljalo je avanturu i uticalo na putnikov pogled na svet. Od devetnaestog veka svet se uveliko promenio i čovek je u trci za materijalnim dobrima izgubio kontakt sa prirodom i samim sobom, pa ne čudi što se čini da su i putovanja izgubila nekadašnji značaj. Međutim, izgleda da se nakon dužeg perioda "mirovanja" putovanja koja mogu da promene život ponovo vraćaju u modu, pa nije ni čudo što je najpoznatiji svetski izdavač turističkih vodiča Lonely Planet (usamljena planeta) sproveo istraživanje koje za temu ima baš ovu vrstu putovanja. Ispostavilo se da i u 21. veku pogled na svet menjaju, takoreći, iste destinacije koje su bile aktuelne i u vreme Tvena i Darvina. Interesantno je da se na listi od dvadesetak mesta koje bi sigurno valjalo posetiti nalazi samo jedan grad – Njujork, ali i to da shvatanje života svetskih putnika biva promenjeno, kako odlaskom na destinacije koje omogućavaju bliži kontakt sa prirodom ili različitim civilizacijama, tako i na one za koje su vezani neki od najmračnijih perioda u istoriji čovečanstva. Kao destinacije koje menjaju shvatanje života podjednako su značajni Maču Pikču, Indija, Njujork, ali i Aušvic i Kambodža. Ako se izuzmu mesta na kojima su se desile velike ljudske tragedije, spisak destinacija koje sigurno utiču na shvatanje života je nešto kraći, ali nikako manje značajan. Stoga, svetski putnici preporučuju odlazak na, ako ne na sve, bar na neke od sledećih destinacija:

Maču Pikču

Iako već dobro poznat kao turistička destinacija, sveti grad Inka lociran u peruanskom delu Anda, na živopisnim padinama planinskog venca Urubamba pruža kontakt sa prirodom i jednom dugo zaboravljenom civilizacijom. Pretpostavlja se da su Inke izgradile ovaj grad negde početkom četrnaestog veka, a zapadnoj civilizaciji ponovo je postao poznat tek nakon šest stotina godina od kada ga je otkrio Hajram Bingam. Maču Pikču se sastoji od oko dve stotine objekata koji su raspoređeni po terasama oko velikog centralnog trga. U središtu ovog grada matematički precizno izgrađenog od ogromnih kamenih blokova, njegovi graditelji nisu koristili gvozdeno oruđe, smešten je monolit za koji se misli da je služio kao žrtvenik ili opservatorija. Uobičajene turističke ture uključuju obilazak ovog lokaliteta u ranu zoru radi posmatranja izlaska sunca, a iskusni putnici savetuju odlazak nešto kasnije i uživanje u pogledu na grad i bujnu vegetaciju koja ga okružuje, nalik zelenim tepisima.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Maču Pikču

Galapagos

Arhipelag Galapagos, na kome je Čarls Darvin dobio ideju za svoju teoriju evolucije, nalazi se u Tihom okeanu, na oko hiljadu kilometara od obale Južne Amerike i pripada državi Ekvador. Galapagos predstavlja skupinu ostrva vulkanskog porekla karakterističnu po velikom broju očuvanih gotovo izumrlih životinjskih vrsta. Ove vrste očuvane su zahvaljujući geografskoj izolovanosti ostrva, pa posetioci, prateći Darvinov trag, imaju prilike da vide džinovske hiljadugodišnje kornjače, retke vrste iguana i čuvene plavonoge blune. Turistička ponuda uključuje plivanje sa morskim lavovima, dvodnevne pešačke ture i desetodnevno krstarenje brodićem koje omogućava posetu najskrivenijim plažama u ovom arhipelagu. Turistima se savetuje da pri poseti Galapagosu budu ekološki osvešćeni kako bi jedinstveni živi svet na ovim ostrvima proglašenim za rezervat biosfere i dalje ostao očuvan.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Galapagos

Viktorijini vodopadi

Najveći vodopadi na svetu nalaze se na reci Zambezi, na granici Zimbabvea i Zambije i pod zaštitom su UNESKO-a. Ove kilometar i po široke i preko sto dvadeset metara visoke vodopade lokalno stanovništvo zove Mosi-oa-Tunja (Dim koji grmi) zbog karakterističnog zvuka, nalik pravoj grmljavini. Vodopadima je moguće prići iz dva nacionalna parka: Mosi-oa-Tunja parka u Zambiji i parka Viktorijini vodopadi u Zimbabveu. Ukoliko je putnik odlučio da odsedne u hotelu Rojal Livinston u Zambiji, ima mogućnost da već odatle čuje zvuk vodopada. Ulaz u Mosi-oa-Tunja park nalazi se nedaleko od hotela, a jedna od atrakcija je vožnja helikopterom iz koga je moguće u potpunosti videti vodopade. Drugi način prilaska je peške i pogodniji je za zaljubljenike u prirodu. Jedna od zanimljivosti je da se pored vodopada, koji sa zemlje izgledaju kao da su iza dimne zavese, redovno može videti duga.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Viktorijini vodopadi

Kapadokija

Ova oblast u Turskoj poznata je po gradovima-pećinama i nastanjenim kamenim tornjevima nalik na termitnjake. Da bi iskustvo bilo autentično, posetioci imaju mogućnost da odsednu u hotelu-pećini Gamirasuu. Hotel isklesan iz vulkanskog kamenja prvobitno je bio manastir, a sada je namešten u turskom stilu. Glavne atrakcije koje će sigurno ostati u sećanju svakog putnika su već pomenuti tornjevi nalik na dimnjake i podzemni grad Kajmakli. Pored toga, Kapadokija se može razgledati i iz ptičije perspektive, ukoliko je posetilac dovoljno hrabar da se upusti u vožnju balonom na topao vazduh.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Kapadokija

Tasmanija

Tasmanija je ostrvo u blizini australijskog kontinenta sa obalom dugom čitavih pedeset hiljada kilometara. Ova zemlja je najpoznatija po plažama i živom svetu, a pored toga turistima se još preporučuje i poseta pećinama Hastings u okviru istoimenog rezervata. Zaljubljenicima u floru i faunu preporučuje se da posete nacionalni park Frejcinet i zaliv Vajnglas gde mogu da se druže sa valabijima (vrsta kengura) ali i da u prirodnom okruženju potraže đavola lično (onog tasmanijskog). Ture su uglavnom pešačke, pa se preporučuje da posetioci imaju relativno dobru kondiciju i bar malo avanturističkog duha.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Tasmanija

Egipat

Egipat je sigurno jedna od onih destinacija koje utiču na to da se novopečeni svetski putnik pretvori u pravog zaljubljenika u putovanja i otkrivanje drugih civilizacija. Bez obzira na to što se u savremeno doba način života stanovnika ove zemlje jedva razlikuje od onog u drugim krajevima modernog sveta, ostaci drevne civilizacije i istorija duga nekoliko hiljada godina i dalje su pravi magnet za turiste. Pri poseti Egiptu nezaobilazna atrakcija i ono što svako mora da poseti su velike piramide locirane jugozapadno od Kaira – u Gizi. Ono što će putovanje sigurno učiniti posebnim je odlazak na krstarenje Nilom od Luksora do Asuana, sa odlaskom u Dolinu kraljeva i posetom Tutankamonovoj grobnici, hramu Edfu i dvostrukom hramu u Kom Ombou. Onaj ko se odluči na sedmodnevno luksuzno krstarenje ima priliku i da popriča sa egiptolozima i organizuje obilazak znamenitosti u privatnoj režiji. Osmodnevno, nešto jeftinije krstarenje uključuje odlazak do najpoznatijih atrakcija, jedrenje na feluki (tradicionalni egipatski brodić na jedra) kao i večeru u Nubijskom selu.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Egipat

Kanadske stenovite planine

Jedna od najatraktivnijih turističkih ponuda Kanade i jedna od najpopularnijih tura na svetu jeste putovanje vozom kroz Kanadske stenovite planine. Voz je luksuzno opremljen, pa tokom putovanja koje može trajati od dva do dvadeset pet dana turista neće osetiti manjak udobnosti. Voz sa vagonima prekrivenim staklom omogućava putniku da uživa u pogledu i istovremeno se posveti gurmanluku. Vozovi Roki mauntiner prolaze pored glečera, jezera i krečnjačkih planina, a uveče je moguće posetiti mesta kao što je Vankuver ili nacionalni park Džasper.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Kanadske stenovite planine

Njujork

Kao jedini grad na listi destinacija koje mogu promeniti život, Njujork, koji godišnje poseti oko pedeset miliona turista, sigurno ima šta da ponudi. Ovaj velegrad, pored svoje burne istorije, posetiocu nudi i obilazak svetski poznatih turističkih atrakcija kao što su Empajer stejt bilding, Kip slobode, Tajms skver, muzej Metropoliten, Brodvej. Da bi poseta Njujorku bila jedinstvena preporučuje se poseta ovom gradu u vreme Noći veštica kada se organizuje parada u Grinič Vilidžu, na Dan zahvalnosti kada je aktuelna Mejsi parada, ili na dan Svetog Patrika. Ukoliko je u pitanju porodično putovanje, trebalo bi obići i jednu od deci najzanimljivijih atrakcija – zoološki vrt, koji je poslužio kao inspiracija za deo poznatog animiranog filma Madagaskar.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Njujork

Radžastan

Indija je jedna od onih destinacija koje utiču na shvatanje života i omogućavaju posetiocu da pored druge kulture upozna i samog sebe. Naročito popularno je putovanje luksuznim vozom Maharadža Ekspresom koje obuhvata posetu Udaipuru, posmatranje tigrova u nacionalnom parku Rantambor i obilazak svetog grada Varanasija na reci Gang. Tokom putovanja, kroz prozor voza može se videti razlika između drevne i nove Indije, ali i načina života u gradu i selu. Kompanija Koks end Kings koja je zadužena za ovaj voz nudi mogućnost organizacije i dodatnih putovanja kao što su posete plažama i hramovima Južne Indije, ali i upoznavanje sa regionalnom kuhinjom i onim po čemu je Indija najpoznatija – ručno izrađenim i bojenim tkaninama.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Radžistan

Amazon

Najegzotičnija među popularnim destinacijama je poseta amazonskoj prašumi koja će sigurno ekološki osvestiti i najokorelijeg skeptika. Za osobe manje sklone avanturi preporučuje se krstarenje rekom Amazon pri kome se prolazi kroz delove Brazila, Kolumbije, Ekvadora i Perua. Tokom ovog putovanja oni hrabriji mogu pokušati da voze kajak, dok je za one manje hrabre dovoljna organizovana šetnja kroz prašumu pri kojoj imaju priliku da vide neke od za ovu oblast karakterističnih životinjskih vrsta. Za putnike sklonije avanturi, ili za one hrabre koji su prethodno "skoknuli" do Maču Pikčua, obilazak amazonske prašume počinje i završava u Peruu. Naime, turista u ovoj zemlji ima priliku da kišnu šumu upozna "sa visine", jer se baš tu nalazi pet stotina metara dug put među krošnjama. Posetilac koji nema strah od visine (mada neki tvrde da su se baš tu ovog straha zanavek rešili) u avanturu kreće popevši se na platformu smeštenu na visini od preko trideset pet metara od koje polazi puteljak koji podseća na veliki viseći most. Šetnja među krošnjama je čak i po mišljenju naturalista jedno od najčudesnijih iskustava jer "staza" razapeta na konopcima između četrnaest najvećih drva u oblasti omogućava najbolji način da se vidi prašuma i različite retke biljne i životinjske vrste kojima su krošnje kišne šume jedino stanište.

Lilly Blog - Putovanja koja menjaju život - Amazon

Iako sve od navedenih destinacija već teraju na razmišljanje o pakovanju kofera i putovanju, domaće turističke agencije imaju ponude koje obuhvataju samo neke od njih. Za putovanja koja nije moguće organizovati direktno iz Srbije, tu je internet i mogućnost organizovanja ture preko neke od agencija iz inostranstva.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči