Rečni turizam

Piše: Jelena Vukmirović


Četvrtak, 15. Jun 2017. u 12:48


VELIČANSTVENI, PLAVI DUNAV

Krstarenje Dunavom putniku omogućava da upozna više reka u jednoj i uživa u najrazličitijim predelima koji tok ove reke okružuju. Može se obići luksuznim brodovima, a posebna atrakcija su rafting i kajakaške ekspedicije

  • Polazne tačke krstarenja gornjim delom toka reke uglavnom su nizvodno ili u paket uključuju prethodno krstarenje Rajnom
  • Dunav postaje plovan za brodove tek kod Ulma, a većina tura koje uključuju velike rečne brodove kreće od grada Pasau u čijoj blizini reka napušta teritoriju Nemačke.
  • Ruse je značajna luka u Bugarskoj, mesto gde Dunav pri zalasku sunca postaje ružičast
  • Dunav se spominje čak i u seriji "Zvezdane staze", gde je po ovoj reci nazvan jedan tip svemirskog broda.

Reka Dunav predstavlja jednu od najvećih plovnih atrakcija u Evropi i omiljenu rutu za krstarenje brodom, koja na svom putu zapljuskuje ravnice a onda se provlači se izmedju oštrih litica – čas je brza planinska reka, čas se širok i velik lenjo valja kroz ravnicu i močvarne predele...
Pored toga što je, zahvaljujući dužini od 2857 kilometara, najduža evropska reka posle Volge, Dunav je i reka koja zaista sažima različitosti u jednu celinu. Nije slučajno Dunav spomenut čak i u seriji "Zvezdane staze", gde je po ovoj reci nazvan jedan tip svemirskog broda!

Od izvora u Švarcvaldu, pa do ušća u Crno more, Dunav se neprestano menja. Zato Krstarenje Dunavom putniku omogućava da upozna više reka u jednoj i uživa u najrazličitijim predelima koji tok ove reke okružuju – počev od šumovitih predela Nemačke, preko strmih obala ali i vinograda Austrije, uzanog prolaza kod Devina u Slovačkoj, mirnog toka kroz Panonsku niziju, planinskih delova Srbije i čuvenog Đerdapa i monumentalnog Velikog Kazana , Dunav prelazi u Rumuniju gde teče čitavih hiljadu kilometara prvo kroz planiske, a zatim i ravničarske predele. Ova reka čini i dobar deo prirodne granice između Rumunije i Bugarske, da bi se pri kraju svog toka, kod luke Galac u Rumuniji, proširio u široku deltu čiji severni krak prolazi granicom između Rumunije, Moldavije i Ukrajine.

Deset evropskih gradova

Dunavom, rekom koja na svom putu od izvora do ušća protiče kroz čak deset evropskih zemalja godišnje plovi više od sedamdeset brodova namenjenih krstarenju.U nekim delovima popularan je rafting ili kajak ekspedicije, kao što je slučaj sa Đerdapom, gde se nalazi čuvena Gvozdena kapija, kompozitna dolina koja se , sastoji se od dva uska kanjonska dela – Velikiog i Malog Kazana i tri klisure - Golubačka, Gospođin vir i Sipska i tri kotline -  Ljupkovska, Donjemilanovačka i Orašavska
Što se tiče pak vremena provedenog na brodu tiče, postoje krstarenja koja traju desetak dana, ali i ona znatno kraća od kojih pojedina umesto spavanja u brodskoj kabini u ponudi imaju boravak u hotelima. Važno je, dakle, izabrati dužinu i vrstu krstarenja, ali i to da li će se ploviti gornjim ili donjim tokom Dunava, mada postoje i ture koje prate tok reke od Nemačke do Rumunije.

Izvorište

Dunav nastaje od dve reke, Breg i Brigah, koje se spajaju kod mesta Donauešingen u Švarcvaldu u Nemačkoj. U ovom mestu nalazi se i zvaničan izvor Dunava koji je, suprotno očekivanjima, mirna voda u ograđenom "bazenčiću" u parku dvorca. Odatle Dunav teče ispod zemlje da bi se tek nakon dva kilometra pojavio na površini i polako počeo da prerasta u reku kakva je poznata većini Evropljana. Polazne tačke krstarenja gornjim delom toka reke uglavnom su nizvodno ili u paket uključuju prethodno krstarenje Rajnom. Dunav postaje plovan za brodove tek kod Ulma, a većina tura koje uključuju velike rečne brodove kreće od grada Pasau u čijoj blizini reka napušta teritoriju Nemačke.

Ulm

Ovaj podunavski gradić u Baden-Virtembergu pre svega je poznat kao rodno mesto čuvenog naučnika Alberta Ajnštajna, a u njemu se nalazi i crkva u gotskom stilu, Ulmer Münster, čiji toranj od 162,53 metra važi za najviši crkveni toranj na svetu.

Lilly Blog - Roditeljska

Ulm

Pasau

Nezaobilazan pri krstarenjima gornjim tokom Dunava, a često i početna tačka neke od tura, ovaj bavarski grad poznat je i kao "Grad tri reke" jer se nalazi na mestu gde se reke In i Ilc ulivaju u Dunav. Tri reke su ujedno i glavna turistička atrakcija Pasaua, a pored njih vredi videti i Stari grad i Katedralu Svetog Stefana. Ipak, ono što najviše "upada u oči" jeste tvrđava koja se nalazi između Dunava i reke Ilc.

Beč

Prestonica Austrije je neretko i polazna tačka krstarenja Dunavom. Grad poznat po muzici i valcerima, jedna od onih destinacija koje je većina turista iz Evrope bar jednom posetila, uvek ima u ponudi bar još nekoliko znamenitosti koje posetioci nisu stigli da obiđu.Turistima koji su već obišli glavne bečke atrakcije sigurno će se svideti Kuća leptirova, građevina u art nuvo stilu koja se nalazi u neposrednoj blizini Bečke opere a predstavlja pomalo neobičan "zoološki vrt". Naime, u Kući leptirova živi čak četiri stotine vrsta ovih lepih i živopisnih insekata.

Lilly Blog - Roditeljska

Beč

Linc

Treći po veličini grad u Austriji može se pohvaliti svojim univerzitetom, ali i uspešnim raskidanjem sa svojom nacističkom prošlošću – iako je zauzimao značajno mesto u biografiji Adolfa Hitlera i Adolfa Ajhmana, a u blizini mu senalazio zloglasni logor Mathauzen, grad je odao počast žrtvama fašizma i priznanje Simonu Vizentalu za njegovu borbu protiv nacista. Linc je poznat još i po čuvenoj lincer torti, ali i bogatom umetničkom životu.

Bratislava

Posle Beča, jedna od nezaobilaznih stanica je i prestonica Slovačke. Nekadašnji Presburg (nemački), odnosno Požonj (mađarski) može se pohvaliti svojim neobičnim zamkovima, Devinom i Bratislavom. Devin se nalazi u istoimenom delu Bratislave, kod ušća Morave u Dunav. Zamak se prvi put spominje u osmom veku, a u upotrebi je bio sve dok ga Napoleon nije razorio. Dvorac Bratislava, koji dominira gradom sa uzvišice od oko sto metara, karakterističan je po svom četvrtastom obliku nalik na prevrnuti sto koji je počeo dobijati u petnaestom veku. Najpoznatija stanovnica ovog dvorca bila je Marija Terezija koja je uložila dosta novca kako bi građevina postala dostojna kraljevske rezidencije.

Budimpešta

Jedan od najlepših gradova Evrope, Budimpešta, obavezna je stanica na svim krstarenjima Dunavom ali i polazna tačka mnogih kraćih putovanja ovom rekom. Prvo što upada u oči pri plovidbi kroz mađarsku prestonicu jeste zgrada parlamenta koja se nalazi na obali Dunava, a ne postoji posetilac koji nije obratio pažnju i na mostove kojih u ovom gradu ima čak sedam. Najlepši i zaista poseban je Lančani most, a svojim izgledom se ističu i Margitin most i Most slobode. Pored sedam mostova, tu je i sedam rečnih ostrva od kojih je najpoznatije Margitino ostrvo (Margit sziget) na kom se održava poznati muzički festival Sziget. Budimpešta je polazna ili krajnja tačka krstarenja Dunavom koja za cilj imaju bolje upoznavanje sa lepotama podunavskih zemalja Balkana, a za ovu vrstu krstarenja odlučuju se oni koji su manje zainteresovani za komercijalizovane ture i fokus putovanja stavljaju na uživanje u prirodnim lepotama.

Lilly Blog - Roditeljska

Budimpešta

Beograd

Sledeća stanica posle mađarske prestonice jeste glavni grad Srbije, a turistima se savetuje da posete Kalemegdan i Hram Svetog Save. Takođe, određene kompanije koje nude krstarenja čiji je akcenat stavljen na upoznavanje Balkana u sklopu aranžmana nude upoznavanje sa pravoslavnom verom, političkom situacijom i običajima, a nacionalno jelo koje se preporučuje turistima su ćevapčići sa tzatziki prelivom. Iako je obavezna stanica na svim krstarenjima nizvodno od Budimpešte, Beograd je i polazna tačka za neka kraća krstarenja Dunavom od kojih je najinteresantnije trodnevno krstarenje na potezu Beograd – Đerdap.

Đerdap

Nacionalni park Đerdap nalazi se na samoj granici sa Rumunijom. Obuhvata pojas širine od dva do osam kilometara i dužine oko sto kilometara. Na samom ulazu u Đerdapsku klisuru nalazi se Golubačka tvrđava koja je služila za odbranu grada sa kopna i vode. Na dunavskoj terasi u Đerdapu nalazi se Lepenski Vir gde su otkriveni arheološki nalazi stari oko osam hiljada godina, a pored toga bi trebalo videti i Trajanovu tablu i nekadašnje rimsko utvrđenje Diana Karataš. Trajanova tabla je jedan od spomenika posvećenih završetku radova na dva velika graditeljska poduhvata u Đerdapu, putu i rimskom kanalu u blizini današnje Hidroelektrane Đerdap 1. Uklesana je u stenu i na njoj se nalazi tekst posvećen rimskom caru Trajanu. Zbog izgradnje hidroelektrane potopljen je rimski put, a tabla je sa pozicije na kojoj se nekada nalazila premeštena na onu na kojoj je sada. Pored značajnih kulturno-istorijskih spomenika, ono što putnicima oduzima dah svakako je netaknuta priroda i šibljaci divljeg jorgovana koji čine da obala Dunava na pojedinim mestima deluje bledoljubičasto. Posle prolaska kroz Đerdap, veliki broj krstarenja sledeću stanicu ima u gradu Vidin u Bugarskoj, a ona malo kraća plovidbu završavaju u rumunskom gradu Turnu Severinu.

Lilly Blog - Roditeljska

Đerdap

Vidin

Živopisna bugarska luka Vidin sa svojim karakterističnim znamenitostima kao da omogućava putovanje kroz vreme. Gradom dominira Baba Vida, najbolje očuvana srednjovekovna tvrđava u Bugarskoj, koja je svojevremeno izdržala opsadu dugu čak osam meseci. Za nastanak tvrđave vezuje se legenda po kojoj je moćni bojar umro i za sobom ostavio tri ćerke, Vidu, Gumzu i Kulu, koje su podelile između sebe očeve posede. Gamza i Kula su se udale i njihovi muževi su preuzeli očevinu svojih supruga, dok je Vida ostala neudata i postala "majka" svog naroda. Vida je izgradila tvrđavu na starim rimskim temeljima, pa odatle potiče naziv Baba Vida. Pored ove tvrđave, u Vidinu bi svakako trebalo posetiti ruševine sinagoge, spomenik iz sovjetskog perioda, Arheološki muzej, Crkvu velikomučenika Dimitra, ali i džamiju Osmana Pazvantoglua koja je posebna po tome što zahvaljujući Pazvantogluovom buntovničkom duhu na minaretu umesto polumeseca ima srce.

Ruse

Ruse je značajna luka u Bugarskoj, mesto gde Dunav pri zalasku sunca postaje ružičast, a ujedno i grad u kom se nalazi kuća nobelovca Elijasa Kanetija i u kom glavna ulica počinje od biblioteke. Stari centar grada je trg oko Istorijskog muzeja, a tu se nalazi i biblioteka od koje polazi Aleksandrovska ulica u kojoj je pešačka zona. Najvažniji trg u gradu je Trg Slobode gde se nalaze Spomenik slobode, Palata pravde, Gradska kuća, pozorište... Spomenik slobode je napravljen početkom dvadesetog veka, posvećen je oslobođenju Bugarske od Turaka, a postao je toliko značajan da se našao na grbu grada. Ono što bi još trebalo videti su stara zgrada Visoke muzičke škole, kuća Andree Turia koja važi za najlepšu u gradu, park u kom se nalazi vaza sa cvećem visoka gotovo četiri metra i Crkva Svete Trojice. U blizini grada Ruse nalazi se i manastir Basarbovo koji je ugrađen u pećinu.

Đurđu

Iako se ne nalazi baš u blizini samog ušća Dunava u Crno more, ovaj rumunski gradić je uglavnom poslednja luka na krstarenjima Dunavom. Skoro sve ture koje prate čitav tok Dunava završavaju se zvanično u Bukureštu, a Đurđu je mesto gde se putnici iskrcavaju i odakle vozom ili autobusom odlaze u Bukurešt. Sam gradić Đurđu ne može se pohvaliti velikim brojem turističkih atrakcija, pa se posetiocima preporučuje da obiđu kulu sa satom i ruševine tvrđave iz četrnaestog veka, a onda svrate negde na piće ili malo prošetaju.

Saveti za boravak na vodi

– Obavezno poneti jaknu ili džemper radi prohladnih noći na palubi ukoliko se putuje u jesenjem periodu.
– Ukoliko putovanje uključuje sam početak gornjeg toka Dunava, moguće su iznenadne promene mesta polaska zbog promene vodostaja.
– Popodne oko reke ima mnogo insekata, pa balkon (ukoliko ga kabina ima) verovatno neće biti mnogo upotrebljavan
– Iako većina brodova ima bežični internet, trebalo bi očekivati povremeni gubitak veze do kog dolazi kad se zbog prolaska ispod mostova spusti jarbol.

Tvrđave Dunava

Dunav je oduvek bio strateški važan, pa je duž njegovog toka izgrađen veliki broj tvrđava od kojih se tokom krstarenja kroz Srbiju može videti čak sedam: Bač, Petrovaradinska tvrđava, Kalemegdan, Smederevska tvrđava, Ram, Golubac i Fetislam. Interesantno je da su ove tvrđave koje su pre svega imale odbrambenu ulogu, imale zadatak i da opčine svojim izgledom – velelepnost samih zdanja ukazivala je na napredak i blagostanje u kom su živeli njihovi stanovnici.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči