Regeneracija kože nekon zime

Piše: Dr sci. med. Danijela Pecarki


Ponedeljak, 12. Mart 2018. u 14:37


Čuvajte se prvog sunca

Naš duh brzo se diže u susret proleću,ali nasuprot tome našoj koži je potrebno mnogo više od lepog i sunčanog vremena da bi povratila svoj sjaj i vitalnost

  • Zima smanjuje cirkulaciju i perspiraciju kože što je i razlog da nam koža lica često deluje naduto i beživotno
  • Preporučljivo je da pilinzi sadrže i biljne ekstrakte sa antizapaljenskim i regenerativni dejstvom, kao što su ekstrakti nevena, kamilice i aloe

Kako dani postaju duži a temperature počinju da rastu, istovremeno raste naša radna i životna energija i vedriji krećemo u novi radni dan . Lagano se budimo iz zimskog sna kada smo zamotani u kape i šalove štitili svoje lice, i ne preterano zagledali kako ono zapravo izgleda, već se samo brinuli da nam obrazi i nos ne promrznu na vetru ili ledenoj kiši.

Lilly Blog - Regeneracija kože nakon zime - Uvod

Smanjena gipkost i elastičnost

Ali kako se naš duh brzo diže u susret proleću, dešava se da je nasuprot tome našoj koži potrebno mnogo više od lepog i sunčanog vremena da bi povratila svoj sjaj i vitalnost. Hladno vreme, manjak svežeg vazduha, zagušljive i pregrejane prostorije, nedostatak vlage, nepravilana ishrana i smanjena fizička aktivnost u toku zime dovode do brojnih promena na koži. Zima takođe smanjuje cirkulaciju i perspiraciju kože što je i razlog da nam koža lica često deluje naduto i beživotno. Usled toga se prirodna obnova gornjih slojeva kože, odnosno regeneracija za vreme zimskih meseci ne odvija istom brzinom kao u proleće, što kao posledicu ima smanjenje gipkosti i elastičnosti, pa nakon zime koža deluje znatno starija i dolazi do pojave neočekivanih bora. Ona postaje dehidrirana, suva, gruba i sklona perutanju koje svakodnevno ostavlja tragove na našoj odeći.

Saveti za rehidrataciju i obnovu kože nakon zime su veoma dragoceni, i saloni u kraju su već prebukirani nakon zimske pauze, klijentima koji žele da povrate koži izgubljeni sjaj i vitalnost. Centri za negu kože nude široku paletu tretmana , veoma delotvornih kada je revitalizacija raznih tipova kože u pitanju, od vitaminskih koktela, mezoterapije, hemijskih pilinga, preko upotrebe filera za korekciju bora i ostalih invazivnih metoda koje će vam u veoma kratkom vremenu dati vidljive rezultate. Međutim, za one koji ne stižu ili iz raznih razloga nemaju stručnu pomoć i negu, evo nekoliko korisnih saveta koji će sigurno imati efekta, i za razliku od instant beauty tretmana ako ih se budete pridržavali tokom cele godine vaša koža će uvek biti sjajna i zdrava.

Pre svega, piling

Prvi korak je izvršiti piling isušene i dehidrirane kože , i tako je pripremiti za rehidrataciju i primenu preparata za njenu obnovu. Na taj način omogućeno je dubinsko čišćenje kože od izumrlih ćelija koje zapušavaju pore i ponovno uspostavljanje disanja kože, kao i ishrana odnosno nega kože. Međutim, treba biti oprezan sa upotrebom mehaničkih pilinga (sa mlevenim košticama kajsije, masline i sl.) koji mogu stvoriti mikrooštećenja na koži, i tako još više pogoršati stanje kože . Zato se preporučuje upotreba čistača i tonika koji sadrže alfa-hidroksi ili beta -hidroksi kiseline koje će efikasno ukloniti mrtve ćelije na površini kože. U salonima se nude hemijski pilinzi koji su takođe veoma efikasni i nakon kojih će koža biti spremna za revitalizaciju, podizanje hidratacije i anti-age tretmane.Preporučljivo je da pilinzi sadrže i biljne ekstrakte sa antizapaljenskim i regenerativni dejstvom, kao što su ekstrakti nevena, kamilice i aloe. Pomenuti ekstrakti imaju umirujuće dejstvo na kožu tretiranu pilingom.

Lilly Blog - Regeneracija kože nakon zime - Pre svega piling

Čišćenje, toniranje i hidratacija

Pronalaženje pravih čistača i tonika za vašu kožu takođe su ključ pripreme kože za njen oporavak. Potrebnao je znati svoj tip kože (masna, suva, osetljiva, sklona aknama, zrela..) i na osnovu toga izabrati najblaže sredstvo za čišćenje iz te kategorije, kao i odgovarajući tonik. Ako nakon upotrebe čistača za lice vaša koža zateže, vreme je da ga zamenite nekim blažim sredstvom, najbolje čistačima na biljnoj bazi sa umirujućim fitosupstancama (kamilica, aloja, lavanda...) . Tek tada birate odgovarajuću masku neophodnu za potpuni oporavak kože nakon zime. Kada je maska u pitanju, pri izboru prvo morate imati na umu šta želite da postignete njenom primenom- suženje pora, rehidrataciju, ublažavanje bora, smanjnje masnoće etc.
Čišćenje, toniranje i hidratacija dva puta dnevno svaki dan uz upotrebu adekvatne maske najmanje jednom nedeljno je siguran put do lepe i sjajne kože koji će dugo prolongirati neželjene efekte starenja.

Dnevna nega treba da bude što hidrantnija, ali opet u zavisnosti od tipa kože i sadržaj takvih kremova varira, što je kože zrelija oni su kompleksnij, bogati biljnim uljima i voskovima koji je omekšavaju i povećavaju njenu hidrataciju, ali istovremeo i hrane i smanjuju vizuelne efekte bora, posebno ako se koriste i kao podloga za puder. Pri izboru dnevne kreme treba obavezno birati kreme sa zaštitnim faktorom (najmanje SPF 15) u svim situacijama kada ste izloženi dejstvu sunčevih zraka. Veoma važno je čuvati se prvog sunca, jer je koža nakon zime suva, osetljiva i podložna ne samo opekotinama, već i alergijama. Obzirom da smo u toku zime izbor krema pomerili za jedan stepen napred, odnosno za dnevnu negu smo koristili često bogate noćne kremove koji će nam kožu ujedno i zaštiti od vetra i hladnoće, sada se vraćamo na staro. To znači da dnevna hidrantna krema koja je istovremeno i podloga za puder treba da bude laganije tekstura, a kod mešovite i masne kože ova krema je najčešće dovoljna za 24-časovnu negu koja je neophodana za održavanje hidratacije. U proleće, a posebno leti, je perspiracija kože izraženija, te se hranljivi odnosno masniji kremovi ne preporučuju jer imaju tendenciju da zapuše pore i onemoguće disanje kože.

Nahranite kožu

Upotreba seruma je veoma preporučljiva ispod dnevne i / ili noćne kreme, kako bi se koža rehidrirala i nahranila posle duge zime.To su najčešće hijaluronski serumi različitih tipova, koji u sebi mogu sadržati i mnoge druge biljne i anti-age aktivne supstance neophodne koži.

Koža tela prekrivena debelom odećom je posebno patila u toku zime pa se i njenoj nezi mora posvetiti posebna pažnja.Veoma blagotvorne efekte imaju hidrantni kremovi i mleka, kao i buteri za telo bogatim biljnim ekstraktima (ekstrakti nevena, kamilice i aloe), biljnim uljima (bademovo, maslinovo, jojoba i dr.), voskovima (shea butter, cacao butter), kao i supstancama sa izrazitim vlažećim efektom, kao što su urea, alantoin i hijaluronska kiselina, koji vraćaju koži njenu vlažnost, elastičnost i time utiču na ponovno uspostavljanje njene zaštitne uloge. Važan je i sadržaj antioksidanasa (vitamina E, C, B i dr.), koji svojim snažnim antioksidativnim dejstvom vraćaju koži svežinu, energiju i snagu.

I taman kada ste pomislili da je uz izbor adekvatnih preparata i tretmana za negu kože obezbeđen siguran put do lepe i zdrave dolazimo do gotovo najvažnijeg dela kojega se morate pridržavati u toku cele godine, da bi vaša koža zadržala elastičnost, vitalnost i mladalački izgled.

Lilly Blog - Regeneracija kože nakon zime - Pre svega piling

Sve čari nutrikozmetike

Moramo imati na umu da je naša koža eksterni indikator svega što se dešava u organizmu. Zato je veoma bitno kako se hranimo, i nutrikozmetika u svetu postaje sve popularnija, i Americi se godišnje potroše milioni dolara u ove svrhe. Jedite puno voća i povraća, povećajte unos vitamina C , A, cinka i vitamina E, uključite u vašu ishranu svakodnevno orahe, bademe, lešnike ,i drugo koštunjavo voće, cerealije, ograničite slatkiše i detoksikujte svoje telo što će se sigurno odraziti i na kožu. Crveno, žuto i narandžasto povrće sadrži u sebi karotenoide koji su neophodni u borbi protiv bora i stimulišu regeneraciju kože, dok zeleno lisnato povrće bogato mineralima i vitaminima podiže njenu vitalnost.Kefir i kiselo mleko su takođe veoma delotvorni zbog visokog sadržaja vitamina A, koji je takođe neophodan za zdravlje kože, a njihovo probiotsko dejstvo omogućava joj svež izgled i sjaj.

Nar i crna čokolada

Naravno , podrazumeva se da unosite dovoljno vode, mada treba uključiti i blage čajeve poput nane i kamilice, kao i jednu do dve šolje zelenog čaja dnevno. Losos i tuna su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje obnavljaju ćelijsku membranu i omogućavaju zadržavanje vlažnosti kože kao glavnog preduslova za njen lep izgled. Biljna ulja poput masline, semenki grožđa, kokosa etc. takođe sadrže masne kiseline . Nar spada u voće sa najpotetntnijim antioksidantnim dejstvom, bogato polifenolima koji regulišu cirkulaciju u koži i daju joj zdravi jedar izgled, pa bi bilo dobro da ga priustite sebi bar jednom nedeljno. Ako imate osećej griže savesti kada jedete čokoladu, ova informcija će ga izbrisati ili bar ublažiti kada imate na umu da flavoni iz crne čokolade povećavaju tonus kože i čine je elastičnom.

Uz sve ove savete kako da svoju kožu negujete spolja ali i iznutra, zakoračite u sunčani prolećni dan sa osmehom na licu koje će ponovo blistati i zračiti mladalačkom lepotom i sjajem !Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči