Respiratorne infekcije

Piše: prim. dr Biljana Kovačević, pedijatar


Petak, 18. Decembar 2015. u 13:07


U prenošenju virusnih respiratornih infekcija značajnu ulogu igraju odrasli članovi porodice, sa relativno blagom upalom gornjih disajnih puteva.

  • Činjenica je da od respiratornih infekcija najteže možemo da se zaštitimo, dok je apsolutna zaštita u uobičajenim životnim uslovima gotovo nemoguća.
  • Za uspeh lečenja akutnog sinusitisa bitno je da se uspostavi dobra drenaža sinusa i zaustavi proces zapaljenja.
  • U nastajanju virusne ili streptokokne infekcije, pored uzrasta deteta, od značaja je i godišnje doba. Streptokokne infekcije ždrela znatno su češće kod dece od 5 do 10 godina, u zimskim i ranim proletnjim danima.

Akutne respiratorne infekcije prenose se česticama i kapljicama iskašljanim iz respiratornog trakta inficiranih osoba (kapljične infekcije). Takođe, mogu se preneti preko ruku ili predmeta kontaminiranih sekretom iz disajnih puteva inficiranih osoba. U prenošenju virusnih respiratornih infekcija značajnu ulogu igraju odrasli članovi porodice, sa relativno blagom upalom gornjih disajnih puteva.

Kijavica ("prehlada")

Uzročnici kijavice su različiti respiratorni virusi, najpre rinovirusi i coronavirusi koji se lako prenose s čoveka na čoveka kapljičnim putem. Kijavica ("prehlada") prvenstveno je upala sluznice nosa koja se može proširiti i na ždrelo. Počinje osećanjem peckanja i žarenja u nosu i ždrelu, a zatim dolazi do začepljenosti nosa, te pojave sekreta iz nosa. Gotovo uvek je praćena kijanjem. Temperatura uglavnom nije povećana. Deca obolevaju i do deset puta godišnje. Trajanje bolesti obično je tri do pet dana i retko se može iskomplikovati akutnim gnojnim sinusitisom ili akutnom upalom srednjega uha. Tok bolesti je uglavnom bezopasan. Lečenje obuhvata simptomatske mere i odvajanje deteta od veće grupe dece (vrtići, škole). Primena antibiotika nije indikovana kod kijavice. Antibiotici ne skraćuju vreme trajanja simptoma kijavice i ne mogu prevenirati nastanak komplikacija.

Lilly Blog - Respiratorne infekcije

Mere prevencije

Roditelji koji imaju bebu uzrasta do nekoliko meseci, trebalo bi da su upoznati barem s najjednostavnijim merama prevencije. Činjenica je da od respiratornih infekcija najteže možemo da se zaštitimo, dok je apsolutna zaštita u uobičajenim životnim uslovima gotovo nemoguća. Novorođenčad i mlada odojčad teško dišu na usta. Zapušenje nosa za njih predstavlja ozbiljan problem zbog koga beba može da se zagrcne, a i hranjenje je otežano. Osim toga, komplikacije respiratornih infekcija, kao što su zapaljenje srednjeg uva ili zapaljenje pluća, nastaju mnogo lakše kod dece uzrasta do nekoliko meseci, a traju duže nego kod starije dece i odraslih. Povećana osetljivost na respiratorne infekcije posledica je nezrelog, a samim tim i slabijeg imuniteta u ranom životnom uzrastu. Ove činjenice ukazuju da ima smisla primeniti posebne mere prevencije respiratornih infekcija kod dece najmlađeg uzrasta. Infekciju najčešće prenese neko od ukućana (majka, otac, stariji brat ili sestra...). Stoga je najvažnije da ukućani vode računa o svom zdravlju. Ipak, veoma je teško izbeći kontakte sa velikim brojem ljudi, jer roditelji odlaze na posao, a starija deca u obdanište ili u školu. Zato je potrebno češće pranje ruku u sezoni prehlada, pogotovo ako u blizini ima osoba koje kijaju, kašlju ili ih boli grlo. Razlog je jednostavan: ustanovljeno je da se ove infekcije prenose kapljično, ali i preko ruku, odnosno sekreta disajnih puteva koji dospeva na ruke. Ako beba ipak dobije respiratornu infekciju, dete treba odvesti na pregled kod pedijatra. Ne treba unapred davati nikakve lekove (sirupe, kapi za nos, čajeve...), jer će pedijatar najbolje odrediti da li je lečenje potrebno i prepisati odgovarajuću terapiju.

Lilly Blog - Respiratorne infekcije

Sinusitis

Sinusitis je upala sluznice sinusa. Najčešći uzročnici akutnog i subakutnog sinusitisa kod dece su Pneumokok, Haemofilus influenzae i Moraxella catarrhalis. Ako kijavica predugo traje ili ima pretešku kliničku sliku, treba pomišljati na upalu sinusa.
Simptomi i klinički znaci sinusitisa zavise od lokalizacije oblika i trajanja upalnog procesa, a osnovni simptom je bol, koji može biti lokalizovan u predelu slepoočnica i oko očiju. Akutni sinusitis karakteriše i povišena temperatura, groznica i kašalj. Kašalj se pojavljuje dok bolesnik leži, ometa mu normalan san, a skoro redovno postoji i sekrecija iz nosa. Kod veće dece glas je nazalan. Akutni maksilarni sinusitis izaziva bolove u zubima gornje vilice, bolesnik ima utisak da su mu zubi duži. Hronični sinusitis može da se javi bez simptoma.

Lilly Blog - Respiratorne infekcije

Sekrecija iz nosa, zadah iz usta, suvi nadražajni kašalj, mogu biti jedini znaci bolesti. Dete koje boluje od hroničnog sinusitisa je bledo, malaksalo, povremeno ima višu temperaturu i krvarenje iz nosa. Ta deca se često žale i na glavobolju. Kod dece s hroničnim sinusitisom često se javljaju bolesti donjih disajnih puteva. Za uspeh lečenja akutnog sinusitisa bitno je da se uspostavi dobra drenaža sinusa i zaustavi proces zapaljenja. U nos se stavljaju određeni preparati koji smanjuju edem sluznice i omogućavaju bolju drenažu sinusa. Pošto je većina sinusnih infekcija virusne etiologije, ona može da se sanira i bez upotrebe antibiotika.

Akutni faringitis

Infekcije grla (faringitis) mogu biti virusne ili streptokokne etiologije, a pretežno su izazvane virusima, naročito kod dece u prve tri godine života (oko 80%). U nastajanju virusne ili streptokokne infekcije, pored uzrasta deteta, od značaja je i godišnje doba. Streptokokne infekcije ždrela znatno su češće kod dece od 5 do 10 godina, u zimskim i ranim proletnjim danima.

Lilly Blog - Respiratorne infekcije

Akutna streptokokna infekcija ždrela ne može se ustanoviti samo na osnovu kliničkog pregleda, jer se i faringitis virusne etiologije često manifestuje simptomatologijom sličnoj streptokoknoj bolesti. Simptomi i klinički znaci streptokoknog faringitisa zavise od bolesti pacijenta i njegove prethodne ekspozicije prema streptokoku grupe A, prisustvu ili odsustvu tonsila ili drugih činilaca. U jasno manifestovanim oblicima, početak blesti je nagao. Najraniji simptomi su bolovi u guši, povišena temperatura i glavobolja. Ovaj trijaž simptoma karatkterističan je za streptokokni tonsilo faringitis. "Bolna guša" je stalni simptom koji može biti umeren ili vrlo težak. Gutanje je otežano kada su bolovi u ždrelu jače izraženi. Povišena temperatura često dostiže 30–40 stepeni, drugi opšti simptomi su drhtavica, malaksalost, muka, povraćanje i bolovi u stomaku. Od posebnog značaja za dijagnozu je bakteriološki pregled brisa grla. Etiologija faringitisa može se utvrditi i na osnovu titra antitela. Terapija je antibiotska i simptomatska.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči