Sjaj iskustva, oporost kajanja

Piše: Vesna Brzev Ćurčić, psihoanalitičar


Ponedeljak, 08. Maj 2017. u 11:49


Koliko smo spremni na to da su oni sa kojima smo sada imali iskustva i pre nas, da su voleli, bili voljeni, da su osećali privlačnost, uživali u drugome? A koliko su oni drugi spremni na naša prethodna iskustva?

  • Onog trenutka kada naš pređašnji život mora da se krije kao žipon, izgubili smo sebe. Ko ume, zna, može, sme da nosi i našu istoriju, zaslužuje i nas.
  • Jedno kajanje možda možete i da zaobiđete. Po mogućstvu, ono zbog koga ćete se manje kajati.
  • Iskustvo, čini nas bogatijim, raskošnijim, sigurnijim, nikom ne nanosi zlo, nikoga ne vređa, ali se ipak ne vidi.
  • Koliko smo spremni na to da su oni sa kojima smo sada imali iskustva i pre nas, da su voleli, bili voljeni, da su osećali privlačnost, uživali u drugome?

Koliko puta vam se sigurno dogodilo da zbog nečeg zažalite. To može da bude zbog nečeg što ste učinili, ili pak zbog nečeg što niste. Narodna pripovetka "Tamni vilajet" najbolje ilustruje ovo stanje: "Ko uđe kajaće se, ko ne uđe kajaće se". Dakle, jedno žaljenje "ne gine". Bar tako kažu. A ne mora!

Naravno, uvek može da se postavi pitanje zbog čega je uopšte potrebno da se neko dovede u stanje koje iziskuje kajanje? Pitanje je na svom mestu. Život ponekad nije.

Život šeretski namesti da se nađemo, ulazeći u nove veze, u situacijama u kojima nešto krijemo pod tepih ili suknju, ko kako voli i ko šta ima. To "nešto" ispod suknje nekad se zvalo žipon. Mlađi možda i ne znaju šta je žipon. To je deo ženske odeće koji se nosio ispod suknje ili haljine, kako bi odeća delovala bogatije, a devojka ženstvenije. Držao je suknju malo gizdavije od tela, činio ženske bokove raskošnijim, zavodljivijim. Pa i rock and roll se, između ostalog, pamti po žiponima koji su se vrtoglavo okretali oko igračica. Nema pripadnika te generacije koji se toga ne seća. Od žipona se mogla videti samo čipka, ili pak ni ona. Nevidljiv, složićete se, a vrlo bitan deo odeće. Život nameće da izborom svojih partnera ponekad biramo, potpuno nesvesno, da li ćemo svoj prethodni emocionalni život i prateće iskustvo nositi kao žipon ili ne. Tu je, čini nas bogatijim, raskošnijim, sigurnijim, nikom ne nanosi zlo, nikoga ne vređa, ali se ipak ne vidi. Bolje rečeno, krijemo ga.

Lilly Blog - Sjaj iskustva, oporost kajanja - Uvod

Emocionalna iskušenja

Sigurna sam da ste bivali u raznim emocionalnim iskušenjima, posebno mlađi, pa i realizacijama tih iskušenja. Krenu u susret iskušenju, posegnu za nekim samo zbog trenutka, zbog osećanja uzbuđenja, izazova, nečega što ne mora da traje zauvek, ali je za taj trenutak vrlo važno. Možda je toga bilo i više. Možda je bilo i dugih veza iz kojih se izlazilo sa manje ili više ogrebotina, bogatijeg iskustva, većeg promišljanja, što nije baš uvek i obavezno, pričom koju bismo da sakrijemo ili otkrijemo. Svako iskustvo, bez obzira na dužinu, deo je naših života. Konačno, dužina neke veze nije merilo kvaliteta. Nekada je neki trenutak svetionik koji ukazuje na to gde bi bilo bolje, udobnije, strasnije, uzbudljivije, gde bi naš život izgledao lepršaviji, manje opterećen, smisleniji, ispunjeniji. Ali... Kada bojažljivo ili hrabro krećemo u nove veze, moguće je da se sa obe strane postavi pitanje prethodnih veza. Koliko smo spremni na to da su oni sa kojima smo sada imali iskustva i pre nas, da su voleli, bili voljeni, da su osećali privlačnost, uživali u drugome? A koliko su oni drugi spremni na naša prethodna iskustva? Mnogi će reći da je normalno da je neko živeo i pre njega, jer ne počinje istorija baš sa nama, ali neće ni svi misliti isto. Biće onih kojima to smeta, koji bi da zanovetaju, da traže privilegovane položaje u životima drugih, ekskluzivu. Dobro, ali šta ko u tome nudi? Da li ekskluzivni pojedinci nude istu poziciju svojim partnerima? Hm, teško. Pa šta nam onda valja činiti? Naime, kako može da se smanji kajanje, kako može da ga ne bude, kako možemo da svoje živote živimo tako da znamo da su naši i da smo sami odgovorni za njih?

Lilly Blog - Sjaj iskustva, oporost kajanja - Emocionalna iskušenja

Kad se desi klik

Dešava mi se da često čujem od mladih kako se neki susret završio strasno. Ne prave pitanje od toga. Nisu promiskuitetni, bezobrazni, nisu bahati, ne otimaju, nisu razmetljivi, ne lažu. Prosto, trenutak im je važan. Gledajući ih, pomislim kako mudro koriste život, kako njihov peščani sat, koji propušta neizbežno vreme, radi za njih. A onda dođu oni malo stariji koji na to imaju primedbu. Kažu: "Šta? Čiča Miča i gotova priča!"

E, tu smo. Rado čitamo časopise koji se bave životima drugih, naročito onih koji su poznatiji široj javnosti. Uvek imamo bolju ideju od njih, sigurno bi svoje živote, karijere, porodice vodili bolje, usklađivali uspešnije. Prosto, eto, bavimo se životima drugih. Tako nam naši životi izgledaju ili manje prazni, ili pak nekako bolji. Da ne kažem da neki pomisle kako se takve životne okolnosti dešavaju samo nekim celebrity-ma, nikako nama običnim smrtnicima. Greška u mišljenu. Sve što čitamo dešava se i oko nas, pa i nama samima.

Desi se tako da se pojavi neko sa kim se desi "ono" nešto. Puno je usamljenih, zauzetih, naizgled nezainteresovanih, koji satima sede na društvenim mrežama interneta, prelistavaju tuđi profil na Face Book-u, daju svoja mišljenja o tome šta im se dopada ili ne, malkice zavide na nekim fotografijama, malkice ogovaraju, biraju šta će staviti na svoje profile i zidove. Još više, razmišljaju ko li će to sve da vidi. A ispod prozora tutnji život. Ne usuđuju se da uđu u njega. Sve izgleda brzo, besmisleno, ko bi sad baš sa njima, koliko bi to trajalo, gde žive usamljenici poput njih, zašto je život baš njima tako podelio baš takve karte i sl. Život se nekada desi i njima, i nama. Dogodi se da u život, nakratko, ušeta neko. Kod nekih krenu ozbiljna premišljanja: šta će misliti o meni ako pristanem samo tek tako, šta će pričati o meni, ko će sve da zna šta se dogodilo, šta ću ja misliti o tome, hoću vezu za ceo život, šta će mi ovo, dokle ovako, dosta mi je više uskakanja i iskakanja iz mog života, koliko puta treba da se zaljubim da bi bilo ono pravo... Pa tako, kao Skarlet O'Hara, ostavljaju odluku za neki drugi dan, mesec, godinu, neki drugi život valjda.

Lilly Blog - Sjaj iskustva, oporost kajanja - Kad se desi klik

Sada i ovde

Neki drugi pak uskoče u priču. Žele da žive punim plućima, ne traže obećanja, ne očekuju romantičnu prosidbu, ne razmišljaju o tome kako upoznati "one" roditelje, šta će reći neko do koga im nije nimalo stalo, zbog toga što je u poslednje tri godine ovo tek druga osoba u njihovom životu koja ih je zainteresovala ili koju su oni zainteresovali. Odluče se da pristanu na sebe, svoju želju, svoju potrebu da budu s nekim samo sada. Sada i na tom mestu. Ma, ni na kraj pameti im nije da grade vezu. Hoće svoj život u jednom komadu, sada. Ne očekuju "i posle su živeli dugo i srećno". Za njih je ovo onda trenutak u kome se živi i ne mare za "Čiča Miča i gotova priča". Nisu ni hteli priču. Sami, svoji, slobodni, bez obaveze prema bilo kome sem prema sebi, uhvate trenutak i uhvate Čiča Miču bez obzira na kraj.

Pa gde je onda problem, pitate? U žiponu, naravno. Onog trenutka kada naš pređašnji život mora da se krije kao žipon, izgubili smo sebe. Ko ume, zna, može, sme da nosi i našu istoriju, zaslužuje i nas. Ko ne... birajte sami. Konačno, pitajte se da li i vi imate pravo na policijsko ispitivanje istorije vašeg partnera. Prošla su vremena, ako su i bila, kada se krilo da smo se poljubili s nekim u pesku. Vremena su u kojima svako ima pravo na svoj Život i svačiji Život je njegovo delo. Desi se tako da se opredeljujemo ponekad između ničega i Čiča Miče. Dilema je, priznajem. Malo je pravih ovakvih priča, ali čak i kada je "gotova priča" ne treba je propuštati. Jer, pa šta, "gotova priča se dogodila", a zamislite koliko će nekada biti teško razmišljati o tome zbog čega se možda nije dogodila. I gotova priča.

Lilly Blog - Sjaj iskustva, oporost kajanja - Sada i ovde

Muška planeta se ne kaje

Možda mislite da se Čiča Miča odnosi samo na žene. Naravno, ne. Muška varijanta Baba Miče i... ne postoji u priči, ali ne znači da ne postoji i u životu. Muškarcima je, zaista, ponekad lakše. Npr., ne moraju da nose žipone, pa samim tim nemaju vidljivog razloga da nešto sakriju. Sećate se stare sjajne pesme "This is the men's world"? E, ovde to zaista važi.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči