Spontani pobačaj

Piše: Prof. dr sc. med. Mima Fazlagić


Četvrtak, 07. Mart 2019. u 14:54


Poslednja dva veka medicina je posvećena ovom problemu, ali i pored ogromnog napretka nauke ipak 40 procenata pobačaja ostaje nerazjašnjeno

  • U svetu je pristup trudnoćama pa i spontanim pobačajima mnogo drugačiji. Uglavnom ne troše vreme i resurse na stvari koje je nemoguće izmeniti
  • Osnovno pitanje koje se postavlja je zašto priroda nekad ostavi plod sa greškom do rođenja, a nekad potpuno zdrav plod odbaci

Smatra se da sva novorođena deca predstavljaju samo 50% svih trudnoća. To znači da od svih oplođenih jajnih ćelija samo 50% dovede do porođaja. Veliki broj trudnoća se ne ostvari već u prvim danima oplođenja.  Takve žene dobiju ciklus na vreme ili im kasni po nekoliko dana, a onda dobiju potpuno regularni ciklus. Ranije se na to i nije puno obraćalo pažnje a danas, kad se puno žena bori sa sterilitetom i kad postoji mogućnost dokazivanja rane trudnoće hormonom beta humanim horionskim gonadotrpinom (beta hCG), te trudnoće se verifikuju i vode kao mali spontani pobačaji, takozvane biološke trudnoće, jer se nije stvorio plod koji se može klinički potvrditi.
Ova mogućnost ranog utvrđivanja trudnoće donela je mnogo panike pacijentkinjama i doktorima je prilično teško da ih ubede da je to prirodna pojava koja se dešava vrlo često i da se ona ne smatra klasičnim pobačajem.

Lilly Blog - Spontani pobačaj - Uvod

Izgubljena trudnoća

Sledeća stepenica je nerazvijanje ploda na adekvatan način, tj. kada trudnoću potvrdimo klinički ali se plod ne razvija pravilno i ne formira se srčana radnja, ili u jednom trenutku srce prestane da radi. To se naziva „missed” i kako ime govori, izgubljena trudnoća. Ovo je najčešća pojava u prvom trimestru trudnoće. Najčešće se dešava jer se jajna ćelija i spermatozoid nisu pravilno spojili i nastao je embrion sa pogrešnim brojem hromozoma, i takav plod ne može da se razvija. Ova pojava je česta i smatra se da se to dešava svakoj petoj trudnoći u čitavom svetu. Sa povećanjem starosti majke, zbog starosti DNK jajne ćelije, ova pojava je učestalija. Tako se oko 40. godine života to dešava u 50 % trudnoća, a sa svakom godinom više procenat „missed” trudnoća je sve veći.

Naravno, kada se ovakva trudnoća desi ženi koja već ima decu ona mnogo lakše prihvata i situaciju i objašnjenje, a kada se desi pacijentkinji kojoj je to prva trudnoća, ili kada se desi posle vantelesne oplodnje, onda je to zaista teško prihvatiti. Ova grupa pacijentkinja je obično i starija , tako da je samim tim i procenat ovakvih trudnoća, odnosno izgubljenih trudnoća veći. Ukoliko se desi „missed” u maloj trudnoći u svetu se više ne radi kiretaža, već se prepušta da se to desi prirodno. Ovaj način je mnogo bezbedniji za pacijentkinju i zbog toga se insistira na tome kad god je moguće. Ovako ne može da se desi infekcija, ne može da se povredi materica i pacijenkinja može već sledećeg meseca da planira novu trudnoću.

Lilly Blog - Spontani pobačaj - Izgubljena trudnoća

Pomak, ipak, izostao

Ako se prebrodi ovaj period spontani pobačaji su statistički ređi, ali se dešavaju iz brojnih razloga. Poslednja dva veka medicina je posvećena ovom problemu, ali i pored ogromnog napretka nauke on nije rešen. Osnovno pitanje koje se postavlja je zašto priroda nekad ostavi plod sa greškom do rođenja, a nekad potpuno zdrav plod odbaci? Danas, kada se uzmu u obzir svi poznati uzroci pobačaja ipak 40 procenata pobačaja ostaje nerazjašnjeno. Tokom poslednjih pet decenija došlo je do značajniih otkrića (imunoloških, genetičkih, internističkih…) i medicina je pomislila da će ovim otkrićima i mogućnošću eliminacije tih problema napraviti značajan pomak. Međutim, to se nije desilo.

Ponovljeni pobačaji

Procenat spontanih pobačaja nije značajno smanjen iako se tretiraju sve imunološke bolesti pa i genetičke, kao što su trombofilije. Najveći problem su pobačaji koji se ponavljaju i medicina ih naziva habitualnim pobačajima. Kod takvih pobačaja verovatnoća za sledeći raste geometrijskom progresijom i kada se uradi sve što medicina danas zna, više od pola ostaje nerazjašnjeno.
Lilly Blog - Spontani pobačaj - Ponovljeni pobačaji Naravno, kada se desi takav ishod trudnoće to je uvek veliki stres za par kome se to desilo, a posebno za ženu. Do pre desetak godina kod nas uopšte nije postojala svest o tome da je spontani pobačaj čest neželjeni ishod trudnoće i uvek se tražio krivac, najčešće doktor ili nešto što se desilo tokom trudnoće tipa: mnogo sam hodala ili stajala, ili nisam dovoljno mirovala i ležala… U svetu je pristup trudnoćama pa i spontanim pobačajima mnogo drugačiji. Uglavnom ne troše vreme i resurse na stvari koje je nemoguće izmeniti. Ne rade briseve u trudnoći jer smatraju da to što je danas bris u redu ili postoji neka bakterija u vagini koja će se  izlečiti, ne garantuje da se neka druga bakterija neće razviti već sutradan. Oni su sve resurse orjentisali na pomoć pacijentkinji i obavezno uključuju psihologa u tretman i čine sve da se što pre desi sledeća trudnoća.

Deo evolucionog procesa

Naravno, svaki dan medicina sve više napreduje i čini nam se da smo sve bliži cilju da rešimo zagonetku spontanih pobačaja. Najnoviji radovi govore i o nekim vitaminima na koje dosad nismo obraćali pažnju, sekvencioniranje genoma pružiće mnogo odgovora, ali ipak je evidentno da se to neće desiti tako brzo, a nama ostaje da neke od ovih problema prihvatimo kao deo evolucionog procesa.

Lilly Blog - Spontani pobačaj - Deo evolucionog procesa



Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči