Sportski šik - šok aksesoar

Piše: Tatjana Janković


Sreda, 07. Mart 2018. u 12:46


Patike umesto salonki

Sportske patike uklopljene u modernu, urbanu dnevnu, čak i večernju garderobu su must i obradovale su nas osećanjem udobnosti i u najzahtevnijim prilikama. Konačno.

  • Najčuveniji proizvođači sportske opreme angažuju vrhunska imena iz sveta dizajna
  • Teško je oceniti da li su popularnije patike sa potpisom sportske ili muzičke zvezde
  • Poslovne žene širom sveta išle su na posao u patikama, dok je u torbi bio par elegantnih cipela za ofis. To više nije slučaj, akcenat je upravo na paru sportskih patika,

Sportska elegancija više nije oznaka za kežual, nepretencioznu garderobu sa stilom. Zamišljene i dizajnirane kao obuća za prvenstveno sportsku namenu, patike su odavno osvojile sve terene i sfere života, kao i sva godišnja doba. Dospele su i u žižu modne industrije.

Imati patike značilo je doskora imati obuću za sve sezone i prilike, ukoliko isključimo elegantnu varijantu. Upravo na polju tog isključenja elegancije, na tom mikro-prostoru na kojem dominira salonska i poslovna cipela, svetski dizajneri su uočili priliku za novi modni iskorak, i to u patikama! Ovaj neočekivano udoban trend je in već nekoliko sezona. Poslovne žene širom sveta išle su na posao u patikama, dok je u torbi bio par elegantnih cipela za sedenje u ofisu i na maratonskim sastancima i kolegijumima. To više nije slučaj, akcenat je upravo na paru sportskih patika, koje su smatrane pomoćnim sredstvom da se brže stigne do posla. Naravno, neće sve svetske kompanije dozvoliti ove mrvice happy Friday looka u svojim kancelarijama, ali će zato trendi dama, kada krene na piće posle posla, ponovo obuti svoje patike sa ili bez potpisa, recimo, Majkla Korsa. Ili šik–šok Adidas, Nike, Converse.., izaberite sami.

Vrhunski dizajneri

Reklo bi se da moda i sport odavno idu ruku pod ruku. Poslednjih godina, međutim, čini se da se ne razdvajaju. Najčuveniji proizvođači sportske opreme angažovali su vrhunska imena iz sveta dizajna. Puma se obratila Sofiji Chang, a Vans - Kenzu, što nam je donelo patike smelog dizajna,i u sasvim novim kombinacijama nijansi. Nekoliko Adidasovih modela sa potpisom Jeremija Scotta bilo je nešto najneverovatnije što se moglo videti. Recimo, čuvene visoke gladijatorske čizme sa prepoznatljivim adidas-prugama sa strane i u standardnim kombinacijama crno-belo, crveno-belo i plavo-belo. Ana Dello Ruso, za koju se tvrdi da je uvek korak ispred kad je u pitanju modni trend, provozala je svojevremeno bicikl u svojim žutim adidaskama, dokazavši skepticima da dobra patika, čak i kad je na štiklu, zadržava najbolja svojstva sportske obuće. Scottova mašta i dizajnerska smelost nisu se zaustavili na ovim modelima koji su u modnim listovima proglašeni za bizarne, već se oprobao i sa poludubokom varijantom nešto klasičnijeg oblika, kojem je pridodao krila sa obe strane, ili jezik u vidu krpenog mede živih boja....

Lilly Blog - Patike umesto salonki - Vrhunski dizajneri

Džordan promoter

Sportisti su, naravno, i dalje najveći promoteri sportske opreme, pa i patika. Mnogi modeli su se proslavili upravo na nogama najuspešnijih igrača sveta. Zanimljivo je da neke marke zadržavaju popularnost iako su njihovi promoteri odavno sišli sa scene, poput Majkla Džordana i Air Max patika, prvi put dizajniranih upravo za ovog košarkaškog maga. Čuvene Converse All Star patike rođene su nezamislivo daleke 1917. godine, ali su u prvi plan izbile tek 1932, kada ih je na parketu poneo košarkaš Čarls Čak Tejlor (Charles Chuck Taylor). Starke i dalje najviše liče na stare dobre pretke: poluduboke su, od glatke ili prevrnute kože, sa šnirom na peti, jedinstvene i must have iz čiste nostalgije, ako ne iz nekog drugog razloga. Naravno, i one se odavno izrađuju u muškoj i ženskoj verziji.

Tri plave pruge

Bez obzira na sad već tradicionalnu ljubav između košarkaša i sportskih patika, neke od najdugovečnijih modela potpisale su fudbalske zvezde. Bekenbauer je svojevremeno stao svojim imenom iza belog Adidasovog para, sa tri prepoznatljive plave pruge sa strane i ojačanjem na prstima u vidu prevrnute kože. To je bio jedan od najpopularnijih modela svih vremena, što zahvaljujući popularnosti samog fudbalera i fudbala osamdesetih godina, što zbog jednostavne linije i klasične kombinacije boja. Pele je potpisao Pumin model u bojama brazilske zastave, čime su uspostavljeni i izvesni standardi u obliku patika ovog brenda. Srpski najbolji sportista svih vremena Novak Đoković snimio je svojevremeno reklamu za Adidas "Barricade", inače njegov favorit već godinama unazad.

Lilly Blog - Patike umesto salonki - Tri plave pruge

Tinejdžerska revolucija

Sportske patike su duboko zagazile i u muzičke vode. Potpisivanje ugovora između kompanije Adidas i hip-hop grupe Run-DMC 1986. godine uzima se kao presudan trenutak od kojeg je sve krenulo putem uspešne saradnje između dve naizgled nespojive kategorije. Dobili smo raspojasane, džombaste modele, isplaženih jezika i razvezanih pertli. Spice Girls su lansirale patike sa neverovatno visokom platformom, prihvaćene sa oduševljenjem od strane tinejdžerki širom sveta. Tinejdžeri se, inače, smatraju "krivim" za prodor patika sa sportskih terena na ulice. Čak postoji verovanje da je ovu malu modnu revoluciju izazvao tinejdžerski ljubimac Džems Din , noseći patike u filmu "Buntovnik bez razloga". Za najpopularnije patike svih vremena smatraju se džordanke, od nastanka 1985, pa sve do danas. Najveće izmene u odnosu na prvobitni model desile su se na đonu, u koji su, radi što veće udobnosti i sigurnosti u doskoku, ugrađivani vazdušni džepovi.

Hit patike sa platformom

Hit-patika sa skrivenom platformom koju je pre nekoliko godine predstavila Izabel Marant bile su veliki hit. Ova francuska dizajnerka, čiji modeli plene jednostavnošću i udobnošću, otkrila je zanimljiv detalj u vezi sa nastankom obuće koja je osvojila planetu. Ona je, kao tinejdžerka, u svoje patike stavljala uložak od plute da bi bila koji centimetar viša. Moguće je da je to jedan od razloga što su mnoge zvezde (Bijonse, En Hatavej, Žozel Bundšen) prihvatile ovaj model, ali svakako je i njegova udobnost značajan faktor, zatim efekt malog stopala i jednostavan način kopčanja pomoću čičak trake.
Najveći modni dizajneri tvrde da inspiraciju često nalaze na ulici. Taj sirovi materijal u vidu naznaka i ideja, nakon stilskog uobličavanja i debija na modnoj pisti, vraća se nazad na svoje izvorište. Ali ne pre nego što bude isproban i prihvaćen od strane svetskih zvezda koje, noseći brendirane modele, brendiraju i svoje ime u toj igri u kojoj, očigledno, svi dobijaju. Pa, ipak se popularnost pojedinih modnih tvorevina ne može predvideti.

Lilly Blog - Patike umesto salonki - Hit patike sa platformom

Kermit patike

Iskorak patike sa sportskog terena svakako nije novost, kao što to nije ni opštepoznati potpis na patikama. Sada je već teško oceniti da li su popularnije one sa potpisom sportske ili muzičke zvezde, poput Lejdi Gage. Pre par godina je čak mapetovski star Kermit predstavio svoj model. Ono što je evidentno je definitivni prodor patika sa potpisom čuvenih dizajnera. Slavna modna imena se više ne zadržavaju na tome da dizajniraju za svetske zvezde, već među njima polako zauzimaju mesto koje im odavno pripada.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči