Suplementi namenjeni ženama

Piše: prof.dr Jagoda Jorga


Petak, 20. Novembar 2015. u 12:25


Mnogi stručnjaci za ishranu smatraju da je za žene neophodno formulisati specifične suplemente za pojedine periode života, ne samo za trudnoću

  • Kada kažemo suplementi, prevashodno mislimo na preparate vitamina i minerala.
  • Kod mladih devojaka i praktično tokom celog generativnog perioda, od menarhe do menopauze, preporučuju se suplementi folne kiseline
  • Što se tiče kalcijuma, suplemente treba uzimati i u ranoj mladosti i potom u menopauzi, posebno kada se ne unosi dovoljno mlečnih proizvoda
  • Pitanje unosa proteina surutke ostaje otvoreno dok nauka ne sakupi dovoljno dokaza da se mogu preporučiti kao efikasni i bezbedni.

Kad se pogledaju preporuke o ishrani svih vodećih svetskih stručnih udruženja, upadljivo je da za mnoge hranljive materije postoje razlike među polovima.

Prva i osnovna je da su energetske potrebe ženskog pola manje u svakom odgovarajućem periodu života nakon 10.godine sve do pozne starosti. A u okviru toga, veći unos masti nego za muškarce. Svetska zdravstvena /SZO/ je propisala donji limit unosa masti na 20 % ukupnih dnevnih kalorija, za muškarce je to 15 %.

U skladu sa životnim dobom

I za pojedine mikronutrijente, vitamine i minerale, potrebe su mnogo veće nego za muškarce. Drugim rećime, te veće potrebe za pojedinim hranljivim materijama neophodno je obezbediti u manjem kalorijskom unosu.

Iz tih razloga mnogi stručnjaci za ishranu smatraju da je za žene neophodno formulisati specifične suplemente za pojedine periode života, ne samo za trudnoću, koja je u mnogo čemu specifična pa je uvek treba posebno posmatrati.

Kada kažemo suplementi, prevashodno mislimo na preparate vitamina i minerala.

Lilly Blog Suplementi namenjeni ženama

Potrebe mladih devojaka

Tako se kod mladih devojaka i praktično tokom celog generativnog perioda, od menarhe do menopauze, preporučuju suplementi folne kiseline. Oni su obavezni neposredno pre začeća i tokom trudnoće u dozi od najmanje 0.4 i 0.5mg.

U tom periodu takođe, posebno ako mlada devojka ne unosi crvena mesa i žumance, neophodno je dodati gvožđe. Preparati su u obliku različitih soli pa je i količina Fe u njima različita, ali se smatra da je 18-20 mg elementarnog gvožđa sasvim dovoljno. Idealno ih je uzeti ujutru našte srce sa ceđenom pomorandžom. Tako se dobija se i folat i vitamin C koja poboljšava iskorištavanje gvožđa. Može i nekim drugim kiselim napicima kao što je sok od paradajza.

Ponekad je potrebno dodati i preparat cinka posebno kod anoreksije i neke od B vitamina ako postoje promene na noktima i kosi. U preparatima treba da bude bar polovina dnevnih potreba a najbolje na nivou preporučenog dnevnog unosa.

Kalcijum od rane mladosti

Što se tiče kalcijuma, suplemente treba uzimati i u ranoj mladosti i potom u menopauzi, posebno kada se ne unosi dovoljno mlečnih proizvoda. Većinu oralnih preparata kalcijuma treba uzimati na prazan stomak, podeljeno u 2-3 doze od po 500 mg elementarnog kalcijuma odjednom. Smatra se da je to gornja granica za optimalnu absorpciju.

Pored kalcijuma, u menopauzi se preporučuje vitamin D3 i vitamin B12. Iako je poznato da vitamin D dobijamo velikim delom iz kože, ona se sa godinama menja te u postmenopauzi nije više tako efikasna u stvarnju ovog vitamina i pri dovoljnom izlaganju suncu.

Pitanje unosa proteina surutke ostaje otvoreno dok nauka ne sakupi dovoljno dokaza da se mogu preporučiti kao efikasni i bezbedni.

Lilly Blog Suplementi namenjeni ženama

Efikasnost biljnih preparata

Druga grupa dijetskih suplementa su biljni preparati.

Soja, crvena detelina, Cimicifuga racemosa, ekstrakt ploda konoplje, Angelica sinensis, sladić, ulje žutog noćurka najčešči su biljni „prirodni“ preparati koji se daju kao pomoć u smanjenju menstrualnih tegoba i/ili menopauznih valunga, nervoze i nesanice.

Pretpostavka za njihovo delovanje je da oni sadrže određenu količinu fitoestrogena koji imaju slična dejstva kao ženski polni hormon estrogen. Dejstvo i ovih prirodnih sastojaka zavisi od njihove doze, pa ako preparat nije spravljan po pravilima dobre farmakološke prakse, pitanje je šta i koliko ima u njemu, a to će definistai i njegove efekte.

Drugi problem je u tome što nema dovoljno dokaza da bilo koji od gore nabrojanih biljaka ni njihovih preparata efikasno umanjuje tegobe bilo bolnih ciklusa u mladosti, bilo postmenopauznih tegoba. U većini studija se pokazalo da eventulna poboljšanja potiču od placebo efekta- znači same činjenice da osoba veruje da joj to što uzima pomaže.

Neophodna su dodatna istraživanja

Najveći problem sa stanovišta zdravlje je što postoji opravdana sumnja da neki od njih mogu da podstiču razvoj hormon zavisnih tumora kod žena. Istine radi, ima nekoliko novijih studija koje pokazuju suprotno-zaštitni efekat bar kada su preparati soje u pitanju. Tako stručnjaci kažu da je za definitivne zaključke o potencijalnom preventivnom dejstvu neophodno uraditi dodatna naučna istraživanja.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči