Sve o cistama jajnika

Piše: prof. dr sci med. Mima Fazlagić


Ponedeljak, 25. April 2016. u 10:31


NIJE SVAKA CISTA OZBILJNA DIJAGNOZA

Dok god se žena nalazi u reproduktivnom periodu, stvaranje i nestajanje cista zavisi od hormona i takvim cistama se pridaje manje značaja

  • Za ciste je veoma važno u kom periodu nastaju i da li u njima ima još nekog sadržaja osim tečnosti
  • Reč cista izjednačava se sa pojmom tumor. I od toga kreću sve zabune
  • Pojam cista znači tečni sadržaj okružen debljom ili tanjom opnom

Najčešće pominjana reč u ginekologiji je cista. Verovatno da ne postoji žena koja u nekom periodu svog života nije imala neki oblik ciste jajnika. Sama reč već je dovoljna da izazove paniku kod žena, zbog čega odlaze kod različitih doktora koji bi potvrdili dijagnozu. Ovakva panika obično nastaje jer se često reč cista izjednačava sa pojmom tumor. I od toga kreću sve zabune. Pojam cista znači tečni sadržaj okružen debljom ili tanjom opnom.

Definicija ciste

Normalno funkcionisanje jajnika podrazumeva da se svakog meseca na jajniku stvaraju jajne ćelije koje su okružene tečnošću i membranom. Jajna ćelija koja raste na jajniku naziva se folikul. Svakog meseca folikul naraste od 25 do 30 mm i to je potpuno fiziološki proces. U trenutku ovulacije folikul puca , jajna ćelija izlazi, a folikul se pretvara u cistu žutog tela, koja je takođe fiziološka, tj normalna. To znači da folikularne ciste i ciste žutog tela nastaju svakog meseca, a ako se hormoni malo poremete, one se mogu naći i tokom celog ciklusa, ili u periodu kad ciklus zakasni. To se skoro redovno dešava u perimenopauzi , pred klimaks, ili na samom početku reproduktivnog perioda kada hormoni nisu još uravnoteženi. Postoji jedno pravilo za definiciju ciste, a to je da mora biti 50 mm i veća, da bi je uopšte nazvali cistom. To se odnosi na folikularne i ciste žutog tela. To je važno znati jer često mi dođe uplašena pacijentkinja sa izjavom da ima vodenu cistu od 17mm.

Lilly Blog - Sve o cistama jajnika - Definicija ciste

Promene u menopauzi

Naravno, za ciste je vrlo važno i u kom periodu nastaju i da li u njima ima još nekog sadržaja osim tečnosti. Dok god se žena nalazi u reproduktivnom periodu, stvaranje i nestajanje cista zavisi od hormona i takvim cistama se pridaje manje značaja. Ukoliko se cista pojavi u menopauzi, ona se shvata daleko ozbiljnije i tako joj se pristupa. Takođe, potpuno različit tretman imaju ciste koje su ispunjene krvlju ili su mešovitog sadržaja. Za takve ciste obično se predlaže operacija, dok se vodene ciste prate ili tretiraju hormonski, ukoliko nisu prevelike, a tada je operativno uklanjanje najbolji izbor. Važno je da znate da sam pojam cista na jajniku ne znači oboljenje i da ćete u razgovoru sa vašim ginekologom razjasniti sve ove detalje.

Lilly Blog - Sve o cistama jajnika - Promene u menopauzi

Policistični jajnici

Postoji još jedno stanje hormonskog poremećaja koje izaziva veliku zabunu kod pacijentkinja, a to je stanje policističnih jajnika, ili PCO sindrom (sindrom policističnih jajnika). Ovo je hormonski poremećaj, a skoro svaka pacijentkinja smatra da ima cistu na jajniku. Ovaj poremećaj hormona je vrlo čest i može da se javi iznenada i isto tako nestane, a kod nekih pacijentkinja predstavlja trajni problem.
Ovaj poremećaj podrazumeva iI da umesto jedne jajne ćelije, koja raste od 25 do 30 mm i puca prilikom ovulacije, raste puno malih sitnih jajnih ćelija i nijedna ne dostigne dovoljnu veličinu za pucanje. To znači da nema ovulacije i da je jajnik pun sitnih malih folikula. Obično su ciklusi kod takvih pacijentkinja proređeni i javljaju se na više od 35 dana, a može da bude i pauza od nekoliko meseci, ukoliko je u pitanju sindrom policističnih jajnika. Ovaj sindrom praćen je povišenim testosteronom, što se manifestuje problematičnom kožom i rezistencijom na insulin. Ne postoji lek kojim se ovaj poremećaj leči.

Lilly Blog - Sve o cistama jajnika - Policistični jajnici

Postavljanje precizne dijagnoze

Kontraceptivne tablete uređuju ciklus, čiste ten, ali važno je znati da onog trenutka kada se prestane sa njihovim uzimanjem, hormoni se vraćaju na svoj prirodni nivo, tj ponovo rade policistično. Ovaj poremećaj se često dovodi u vezu sa sterilitetom, ali to ne mora da znači, jer i pacijentkinje sa ovim poremećajem imaju ponekad ovulaciju, samo se kod njih nikad ne zna kada će to biti. U praksi se događa da neka pacijentkinja sa ovim poremećajem zatrudni posle dva ili tri ciklusa, a kod nekih ne dođe do ovulacije ni u toku godinu dana. Važno je znati da nekad jajnici na ultrazvučnom pregledu mogu delovati policistično, a da pacijentkinja uopšte nema taj problem. Za postavljanje precizne dijagnoze neophodno je uraditi hormonski status i ponekad test opterećenja glukozom. Kod policističnih jajnika odnos hormona FSH i LH u drugoj polovini ciklusa mora biti 2:1 ili više i često je povišen testosteron. Jedan od prvih saveta koji dajemo ovim pacijentkinjama je da isključe šećer iz ishrane i da koriste vitamin E, koji pozitivno utiče na metabolizam hormona jajnika. Ponekad su ove male promene dovoljne da nastupi poboljšanje i da se uspostave ovulacije.

Lilly Blog - Sve o cistama jajnika - Postavljanje precizne dijagnoze

Dodatna stimulacija

Ako ne, uz malu pomoć medicine uradi se stimulacija ovulacije i tako dođe do trudnoće. U nekim zemljama na zapadu pacijentkinje sa policističnim jajnicima drže se na kontraceptivnim tabletama sve dok ne požele bebu, a onda se uradi odmah stimulacija ovulacije koja je uspešnija posle perioda mirovanja jajnika. Uglavnom, važno je da pacijentkinje znaju da se danas ovaj problem uspešno rešava i da se ovulacija može indukovati, a za najupornije slučajeve rešenje je vantelesna oplodnja uz jače stimulacije, jer se na taj način povećava uspešnost. Ono što svaka pacijentkinja mora da zna – to nije bolest, već samo poremećaj hormonskog statusa i taj poremećaj ne utiče na zdravlje, već samo u najgorem slučaju na mogućnost ostajanja u drugom stanju.
Hormoski poremećaji, stvaranje cista i njihovo pucanje, sastavni su deo života svake žene, tako da nije svaka cista ozbiljna dijagnoza, a svaki hormonski poremećaj može se vratiti u ravnotežu davanjem prave hormonske terapije. Ali, morate znati da hormonska terapija ne leči, već samo menja vaše hormone u periodu dok je uzimate. Mislim da će ovih nekoliko praktičnih činjenica dosta izmeniti vaš dosadašnji pogled na ovu problematiku.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči