Sve o hijaluronskoj kiselini

Piše: dr.sci med Danijela Pecarski


Petak, 01. April 2016. u 12:02


Fontana mladosti

Zbog široke upotrebe u medicini i kozmetici, jedna je od najistraženijih i najeksploatisanijih supstanci, a posebno je popularna upotreba radi podmlađivanja i ulepšavanja lepšeg pola

  • Hijaluronsku kiselinu možemo porediti sa motornim uljem .Ono što ona predstavlja za telesnu tečnost i telo, to ulje predstavlja za motor automobila
  • Zato što je najhidrofilniji molekul u ljudskom telu, sa mnogobrojnim farmakološkim svojstvima, može se opisati kao prirodno vlažeće sredstvo
  • Najveće koncentracije hijaluronske kiseline su u oku, kostima i hrskavici

Brojna farmakološka dejstva, široka upotreba u medicini i kozmetici, svrstavaju hijaluronsku kiselinu u jednu od najistraženijih i najeksploatisanijih supstanci koju svakodnevno u svetu koriste desetine miliona ljudi u razne svrhe. Posebno popularna upotreba hijaluronske kiseline, u cilju podmlađivanja i ulepšavanja lepšeg pola, donela joj je i zasluženi naziv "fontana mladosti".

Kada je reč o sastavu, hijaluronska kiselina je mukopolisaharidna supstanca koja ja normalno prisutna u ljudskom telu. Hemijski spada u glukozaminoglukane, izgrađene od dva šećerna lanca glukuronske kiseline i N acetil glukozamina, oba negativno naelektrisana, koji čine dugu razvučenu molekulu velike molekulske mase. Kada nije vezana za druge molekule, ima osobinu da vezuje vodu i stvara viskoznu želatinoznu strukturu.

Lilly Blog - Sve o hijaluronskoj kiselini - Fontana mladosti

Prirodno vlažeće sredstvo

Najveće koncentracije hijaluronske kiseline su u oku, kostima i hrskavici, sinovijalnoj tečnosti (tečnost oko zglobova, koja ih podmazuje), međućelijskom matriksu, u vezivnom tkivu dermisa kože lica, glave, usana, gde okružuje kolagen i elastin, stvarajući želatinoznu masu koja ima hidratacionu, nutritivnu, potpornu i protektivnu ulogu.

Primarna njena uloga u telu je da vezuje vodu, hiljadu puta veće količine od njene molekulske mase (do 5 miliona daltona) i da podmazuje pokretne delove tela. Zato što je najhidrofilniji molekul u ljudskom telu, sa mnogobrojnim farmakološkim svojstvima, može se opisati kao prirodno vlažeće sredstvo. Ima široku upotrebu u medicini i može biti aplikovana na razne načine: injekciono, oralno i lokalno, u vidu topikalnih preparata. Koristi se kao zamena za prirodni fluid za vreme operacije katarakte, kornealne transplantacije, u dermatologiji za tretiranje rana, opekotina, kožnih čireva, kao hidrataciono i anti-age sredstvo i u plastičnoj hirurgiji, u vidu filera za popunjavanje bora. Hijaluronska kiselina se koristi kod osteoartritisa, kod povreda zglobova, kod degenerativnih promena zglobova, kod otežane pokretljivosti i bolova u zglobovima. Njen poluživot eliminacije je skoro tri dana, a u koži manje od jednog dana, pa je zato neophodno da organizam konstantno stvara nove količine.

Lilly Blog - Sve o hijaluronskoj kiselini - Prirodno vlažeće sredstvo

Kao motorno ulje

Hijaluronsku kiselinu možemo porediti sa motornim uljem. Ono što ona predstavlja za telesnu tečnost i telo, to ulje predstavlja za motor automobila. Međutim, vremenom od toplote i rada smanjuje se viskozitet ulja u motoru i ulje više nema zaštitno dejstvo na površinu metala prilikom trenja. To se isto dešava i sa hijaluronskom kiselinom u telesnim tečnostima, čiji se viskozitet smanjuje kao posledica starenja i smanjuje se njena protektivna i hidrataciona uloga. Ovo je posebno značajno za kožu, gde se sa godinama primećuju znaci ovog fiziološkog procesa u vidu pojave prvih bora i pada tonusa kože.

Lilly Blog - Sve o hijaluronskoj kiselini - Kao motorno ulje

Anti-age svojstva

Interesantno je da je 50% hijaluronke kiseline u telu prisutno u koži. Kolagena vlakna u dermisu daju potporu i elastičnost koži. Kolagen možemo porediti sa gumenom vrpcom koja se rasteže milionima puta u toku života i ako se ta vrpca ne bi negovala, hidrirala i hranila, ona bi se isušila, istanjila i pukla. Međutim, hijaluronska kiselina održava hidrataciju i vitalnost kolagenih vlakana, pa su ova vlakna u koži konstantno okružena hijaluronskom kiselinom. Mlada koža ima velike koncentracije hijaluronske kiseline, dok sa godinama organizam gubi mogućnost da zadrži potrebne koncentracije ove kiseline, što se ogleda u smanjenju elastičnosti i vlažnosti zrele kože.
Zahvaljujući svojoj sposobnosti da zadrži količinu vode hiljadu puta veću od svoje težine i stimuliše sintezu elastina i kolagena, hijaluronska kiselina je značajan sastojak u kozmetičkoj industriji, jer dovodi do povećanja elastičnosti i tonusa kože.

Popunjavanje bora

Predstavlja, uslovno rečeno, prirodni sastojak koji je neophodan u nezi zrele i suve, dehidrirane kože, jer su mu dejstva na kožu višestruka. Posebno je široko primenjivana, jer odgovara svim tipovima kože. U nižim koncentracijama ima hidrataciona svojstva i može se koristiti u raznim kremama široke namene, od tretiranja ekcema i atopične kože, pa do kozmetičkih krema i preparata za hidrataciju.
U većim koncentracijama koristi se u preparatima protiv starenja, tzv. anti-age preparatima i ima značajnu ulogu u tretiranju bora i neravnina na koži .
Hijaluronski fileri se najčešće koriste za popunjavanje bora na licu i vratu, korekciju usana, za lifting lica, podizanje i popunjavanje jagodica, kao i za hidrataciju i ispravljanje neravnina na koži celog lica. Međutim, ovakvi tretmani su često veoma skupi i moraju se izvesti od strane stručnog osoblja i u posebnim uslovima, pa zato nisu lako dostupni svakom pojedincu.

Lilly Blog - Sve o hijaluronskoj kiselini - Popunjavanje bora

Preparati sa hijaluronskom kiselinom

Znatno lakša i izvodljivija je upotreba hidratantnih krema, krema protiv bora i seruma, u kojima je inkorporirana hijaluronska kiselina, pored brojnih drugih sastojaka, u zavisnosti od namene preparata. Naravno da je penetracija toplikalnih preparata sporna tačka kada je delotvornost nekog anti-age preparata u pitanju, ali i tu postoje razne vrste hijaluronskih kiselina koje se koriste u formulaciji preparata i koje se razlikuju upravo po veličini, odnosno težini molekula hijaluronske kiseline. Razlamanjem molekula u manje fragmente (HAF) osigurava se njihovo prodiranje u dermis i optimalno anti-age delovanje. Kreme sa krupnijim molekulama hijaluronske kiseline u svom sastavu imaju samo hidratantno delovanje, dok će uticaj na smanjenje vidljivosti bora biti minimalan.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči