Sve o negližeu

Piše: Tatjana Janković


Ponedeljak, 19. Februar 2018. u 12:05


ODEĆA ZA NOĆ I JUTRO

Žena u muškoj košulji odavno je na ivici klišea, ali nesumnjivo deluje drsko, izazovno i snažno. Negližiranje u njegovoj košulji na filmu praktikovale su Brižit Bardo, Merilin Monro, Džejn Mensfild, danas Džulija Roberts, Kim Besindžer.., čak i Tina Tarner

  • Penjoar je, u damskoj varijanti, bio dug ogrtač na preklop koji se zgodno otvarao da pokaže prekrštene noge i bosa stopala u elegantnim papučicama
  • Kombinezon se vraća na ulicu u lako izvodljivoj i seksi varijanti – u vidu negliže-haljine (Kevin Klajn, Živanši, Erdem)
  • Žene vole da navlače muške stvari, često na taj način simbolično prisvajajući tek osvojenog muškarca

Muška košulja nije jedini odevni komad koji će devojka rado pozajmiti od svog dečka da u njemu ode do toaleta ili do kuhinje gde će skuvati prvu jutarnju kafu, ali je velika verovatnoća da će upravo za njom posegnuti. U čemu je štos? U tome što ona u njegovoj košulji na trenutak postaje on? U tome što njeno telo delimično zaklonjeno prevelikom košuljom potencira sopstvenu krhkost i igra na lolita efekat? Ili poziva na cross-dressing? Svakako u svemu nabrojanom, kao i u osećaju bliskosti kojim ova scena isijava, jer najčešće dolazi nakon fizičkog zbližavanja.

Bela košulja je u velikoj meri uni-sex odeća, i u još većoj muški odevni adut za posebne prilike, u kojima je važno istaći muževnost. Ona, interesantno, najviše dolazi do izražaja u nežno beloj košulji sa nemarno povrnutim rukavima. Žene u ovoj muževnoj varijanti deluju drsko, izazovno i snažno. U oba slučaja, značajna doza erotičnosti ne izostaje.

Kao gospođa Smit

Na filmu je žena u muškoj košulji odavno na ivici klišea, ali očekivani efekat i dalje ne izostaje. Gospođa Smit je 2005. pokazala Anđelinu Džoli i u ovoj seksi varijanti. Gde je tajni agent 007 tu je i mnoštvo belih muških košulja, kao i dama u njima: davna Bond devojka Lučana Paluci, pa Monika Beluči, koja i inače ostavlja bez daha, a u Bondovoj košulji izgleda nestvarno... Ko je prvi počeo s negližiranjem u njegovoj košulji na filmu? Možda Brižit Bardo, Merilin Monro, Džejn Mensfild? Ko god, čaroliju su ponele dalje Džulija Roberts, Kim Besindžer... Lista je beskonačna. I nije ograničena na filmsku scenu. Tina Tarner na fotografiji iz 1993. blistavo se osmehuje u nesumnjivo muškoj beloj košulji, a mnogo, mnogo pre, bezmalo 20 godina ranije, Peti Smit nosi isti outfit na omotu albuma Horses.

Lilly Blog - Sve o negližeu - Kao gospođa Smit

Bokserice, kao trofej

Devojke vole da prošetaju i muške bokserice, kao i najobičnije pamučne majice. Jednostavno rečeno, žene vole da navlače muške stvari, često na taj način simbolično prisvajajući tek osvojenog muškarca. U tom smislu se ne treba iznenaditi ako pozajme i dva-tri broja veće muške patike da u njima skoknu do najblišeg kioska po cigarete. Sve to dolazi posle uspešnog zavođenja, a ono što mu prethodi jesu ipak nesumnjivo ženstvene varijante koje podrazumevaju čipku i sl. A to je već teren gde prednost ima negliže.

Negliže cveta na estradi

Negliže izvan spavaće sobe najčešće se viđa − na estradi. Pojedinim zvezdama, kao Rijani, događa se da spotovi budu cenzurisani zbog preterane obnaženosti. A možda je upravo etiketa "cenzurisano" ono što one žele da postignu s obzirom na prvo pravilo šou biznisa − svaka reklama je dobra reklama. Uglavnom, ova pevačica, poznata po provokativnom odevanju, u spotu za drugu pesmu ("Needed me") na ovogodišnjem albumu "Anti", pojavljuje se u svetlo plavom ogrtaču providnom kao magla. Da voli da nosi negliže, ne samo za potrebe karijere već i u slobodno vreme, Rijana je pokazala objavivši na Instagramu svoj golišavi outfit za doček 2014.
Severina, kojoj je Rijana evidentno uzor za odevanje, na koncertu u Brezicama prošle godine nastupila je u korset negližeu u boji kože. Bilo je komentara na neprimerenost njenog izbora, ali ne i na to kako joj taj izbor stoji. Pa ipak, i pored Lejdi Gage & co. devojčuraka koje su se učile na spotovima iz osamdesetih, ni nakon više od 30 godina na bini se nije pojavila zvezda dorasla mama-Madoni − u korsetima, negližeima, i... uopšte.

Lilly Blog - Sve o negližeu - Negliže cveta na estradi

Konačno, ženstveni kombinezon

Istorija tvrdi da je negliže nastao još u 18. veku u Francuskoj (iznenađeni?) kao odeća za noć, kao nešto veoma nalik na dnevnu višeslojnu haljinu. Varijanta izazovna tek u onoj meri u kojoj se znalo da je namenjena za spavaću sobu. Na šta je to ličilo može se videti na pojedinim slikama s kraja pretprošlog veka, a ličilo je na nabranu čipkastu hrpu. S početka prošlog stoleća noćna toaleta za spavanje se pojednostavljuje − sada već liči na jednoslojnu spavaćicu obrubljenu čipkom. Posle Drugog svetskog rata prerasta u ono što nam je poznato kao kombinezon − nosi se ispod haljina i kompleta, vrlo često sa namerom da se tokom sedenja pokaže njegova fina čipkica.

Za duga subotnja jutra

Kombinezoni naših majki i baka (sada već nečijih prabaka) kupovani su u robnim kućama "Beograd", "Centrotekstil", "Zlatna ruža" i "22. decembar". Zapakovani u plitke kartonske kutije sa celofanom na poklopcu kroz koji se videla čipka na grudnom delu i boja kombinezona: roze, crna, bela ili boja vanile. Bilo ih je pamučnih i puplinskih, satenskih i svilenih, ali su se najviše kupovali oni najlonski. Kombinezon - jedan od najženstvenijih komada odeće − izgubio se nekako neosetno, možda u isto vreme kada su se ugasile "Praktična žena", "Nada" i neki drugi časopisi na čijim stranicama se reklamirao. (I da, postoji kraljica kombinezona, njeno ime je Elizabet Tejlor − Mačka na vrućem limenom krovu i Baterflaj 8).

Kombinezon je bio i spavaćica i rublje, i seksi veš i podsuknja. Praktičan i elegantan, i za noć i za dan, posebno za duga subotnja i nedeljna jutra. Preko njega se mogao ogrnuti penjoar − duga kućna haljina/ogrtač u kojem se moglo odgovoriti na zvono na vratima i ništa teže zavesti neko. Penjoari su bili od materijala sličnih onima za kombinezone, ali često i u punijoj, težoj, bogatijoj varijanti. Njih je volela i predratna gospoda. Nije se smatralo nepristojnim, već upravo gospodstvenim piti čaj ili kafu i prelistavati jutarnju štampu u penjoaru obučenom preko bele košulje sa mašnom oko okovratnika, ali − samo ukoliko još uvek nije prošlo podne.

Lilly Blog - Sve o negližeu - Za duga subotnja jutra

Grejs Keli i Odri Hepbern u penjoaru

Penjoar je, u damskoj varijanti, bio dug ogrtač, često čak do gležnjeva, na preklop koji se zgodno otvarao da pokaže prekrštene noge i bosa stopala u elegantnim papučicama ukrašenim paperjem živih boja. Ima toga puno u filmovima iz pedesetih i šezdesetih, kod Hičkoka i kod Bilija Vajldera... Lomne i senzibilne Grejs Keli i Odri Hepbern podrhtavaju u svilenim ogrtačima na balkonima, ili leže na kraljevskim posteljama pod muklom svetlošću koja dopire ispod romantičnih abažura...

Nekadašnji penjoar u velikoj meri je ustupio mesto bade mantilu. Debeli, teški frotirski ogrtači koje oblačimo nakon tuširanja ili preko pidžama u sveža jutra dok kuvamo kafu imaju svoje prednosti, ali, priznajmo, nisu ni tako prijatni, ni tako topli i nežni na dodir. Praktični, svakako, jesu. Peru se zajedno s peškirima, ne gužvaju se (čitaj − ne peglaju se!) i za razliku od penjoara, koji su imali strogu podelu na varijante za nju i za njega − ne toliko u kroju, koliko u boji i dezenu − bade mantili imaju gotovo unisex dizajn. Jednobojni su − pastelnih tonova ili u tamnim teget i bordo varijantama. Viđaju se na plažama, ali i po bolnicama, na bazenima, u sportskim svlačionicama, a najčešće − okačeni na kukicu u kupatilu.

Kimono

Romantičnu, svilenkastu prirodu penjoara nasledio je kimono. Kratki ogrtač na preklop, koji i u ženskoj i u muškoj varijanti često ima na leđima izveženog zmaja, krojem podseća na sportski kimono, dok osnovnom bojom − pretežno crnom, crvenom i bojom belog vina − naglašava erotsku notu. Ima i dugih, ali su kratki efektniji. Može se reći da na ženama podsećaju na mušku košulju. Saten koji meko kao dah leže na kožu neprestano podseća na to da je telo prisutno i − poziva na dodir.

Deo seksepila koji nosi u sebi satenska košulja svakako dolazi od njene sličnosti sa kimonom. U vezi s tim možemo pogledati Sibil Šepard u bilo kojoj epizodi "Slučajnih partnera" ili neki stariji spot sa Princom.

Lilly Blog - Sve o negližeu - Kimono

Povratak kombinezona

Da li se to nama kombinezon vraća i u kojem obliku? Izgleda da DA, i to u vrlo zanimljivoj, jednostavnoj, lako izvodljivoj i seksi varijanti − u vidu negliže-haljine. Ovogodišnjim modnim pistama prodefilovale su nežne haljine u standardnim kombinezon-bojama, kao što su crna, svetlo roze, vanila i sl. Živanši je predstavio crno-belu čipkastu varijantu, Kevin Klajn satenski dugi model koji je kombinovan sa patikama, dok se Erdem oslanja na viktorijanske spavaćice. U svakom slučaju, preporučuje se kombinovanje sa teksas jaknama ili košuljama, mantilima i kaftanima. Svakako treba razmisliti na ovu temu u sklopu predstojećeg novogodišnjeg dočeka.

Negliže ili slip-haljina može se nositi i preko uskih crnih pantalona, a u slučaju da se sledi stil Kejt Mos, treba posebno posvetiti pažnju vešu koji se jasno ocrtava ispod satena. Manje zahtevne za nošenje, a ipak elegantne varijante podrazumevaju kombinaciju koja je lansirana 2014, ali je još uvek aktuelna − pulover preko kombinezona. Kombinezon obrubljen širokom čipkom − u najelegantnijoj varijanti crnom − sjajno dopunjava dugi džemper, sa kojim izgleda kao svečana haljina za preko dana, mada glatko može da prođe i kao večernja varijanta. Malo više u rok i treš fazonu bila bi kombinacija − prilično nezamisliva dok se svojim očima ne uverite u njenu efektnost − karirane crveno-crne flanelske košulje i crnog čipkastog kombinezona.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči