TURISTIČKE DESTINACIJE

Piše: Jelena Vukmirovic


Utorak, 05. Februar 2019. u 10:17


SKI STAZE IZ SNOVA

Popularni svetski ski centri obećavaju nezaboravno zimovanje čak i onima koji nisu zaljubljenici u zimske sportove

  • Madona di Kampiljo je mešavina alpskog sela i mondenskog mesta sa obiljem prodavnica i bogatim noćnim životom
  • Bad Klajnkirhajm, stari banjski grad na jugoistoku Austrije ima devedeset kilometara ski-staze, a pogodan je i one skijaše koji se ne osećaju potpuno sigurno kad stanu na skije
  • Tri doline, najveći skijaški prostor na svetu, nalazi se u Francuskoj i obuhvata staze čija ukupna dužina iznosi šesto kilometara
  • Skijalište Dva Alpa spada među najbolja skijališta u Francuskoji važi za ski-centar sa relativno pristupačnim cenama

Ako još niste izabali destinaciju za skijanje pravi je trenutak za planiranje nezaboravnog zimovanja koje će podjednako oraspoložiti i osvežiti čak i one koji do sada nisu bili baš neki zaljubljenici u zimske sportove.

Livinjo (Livigno)

U Lombardiji, na severu Italije nalazi se grad Livinjo, jedan od poznatih evropskih ski-centara. Njegovi prvi stanovnici najverovatnije su bili pastiri, a latinski naziv "vinea et vineola" ne ukazuje na prisustvo vinograda, već potiče iz nemačkog jezika i znači jednostavno "lavina". S obzirom na to da je na krajnjem severu i da se nalazi u bescarinskoj zoni, mnogi ovo mesto, karakteristično po tradicionalnim drvenim kućama i popularnim ski-stazama doživljavaju i kao veliki fri-šop. Skijalište je podeljeno na dva dela, Karoselo i Motolino, sa ukupno sto petnaest kilometara skijaških staza, a interesantno je da oni koji poseduju makar trodnevni ski-pas iz ovog mesta imaju pravo na popust od pedeset posto na jedan dan skijanja u Sent Moricu. Livinjo se zato može pohvaliti velikim brojem tradicionalnih restorana u kojima se po povoljnim cenama služe klasična italijanska jela i diskotekom Cocodi koju će sigurno posetiti svi oni koji se užele večernjih izlazaka.

Lilly Blog - Skinjanje - Livinjo

Livinjo

Korvara (Corvara)

Pošto su se lokalni stanovnici još u drugoj polovini osamnaestog veka počeli baviti vođenjem turista na planinarenje, italijanski gradić Korvara smatra se kolevkom turizma u oblasti Alta Badia, pa nije ni čudo što je prva škola skijanja u tom mestu otvorena po završetku Prvog svetskog rata. Poznata po skijaškim stazama namenjenim skijašima sa različitim stepenom umeća i specijalizovana za zimski turizam, Korvara nudi sve vrste smeštaja – od privatnog, pa do onog u luksuznim hotelima. Pored toga, posetioci imaju priliku da uživaju u restoranima sa vrhunskom kuhinjom ili da se opuste u nekom od brojnih velnes-centara.

Madona di Kampiljo (Madonna di Campiglio)

Ovo skijalište namenjeno je malo zahtevnijim skijašima (na jednoj od njegovih staza vozi se Svetski kup) , ali je, pre svega, poznato kao omiljeno među pripadnicima milanskog džet-seta. Ovo skijalište koje ipak zahteva da posetioci imaju malo dublji džep smešteno je u oblasti Trentino-Alto Adige, prostire se na visini od 1500 do 2500m i podeljeno je na dva dela. Na vrhu dela koji nosi naziv "Groste" nalazi se snoubord park "Ursus" gde se često mogu videti vratolomije vrhunskih snoubordera. Madona di Kampiljo je mešavina alpskog sela i mondenskog mesta sa obiljem prodavnica i bogatim noćnim životom. Apres ski provod uglavnom je vezan za međustanicu gondole kod koje se nalazi "Rifugio Boch" koji radi do sredine popodneva, pa je uobičajeno da se provod kasnije nastavi u nekom od brojnih pabova, pri čemu uopšte nije čudno ni otići na neku žurku koja se usred zime održava na otvorenom.

Lilly Blog - Skinjanje - Madona di Kampiljo

Madona di Kampiljo

Cel am Ze (Zell am See)

Ovaj popularni skijaški centar nalazi se u austrijskoj oblasti Salcburg i poznat je po tome što su pojedine njegove staze pogodne i za one koji tek prave svoje prve korake na skijama. Sam grad Cel am Ze nastao je u osmom veku, mada je još u vreme Rimljana na tom prostoru postojalo naseljeno mesto. U blizini gradića je jezero, a nije daleko ni čuveni glečer Kicštajnhorn gde se i oni čija skijaška veština nadaleko prevazilazi Celove staze mogu prepustiti omiljenom sportu. Uskraćeni neće ostati ni ljubitelji nordijskog skijanja, pošto Cel u ponudi ima i mogućnost za bavljenje tom disciplinom. Budući da se ovo skijalište nalazi na prilično maloj nadmorskoj visini, nije retkost da njegove ski-staze ostanu bez snega, ali potencijalni nedostatak snega posetioci mogu nadomestiti sadržajima kao što su večernji izlasci, šetnje ili obilasci nekih od brojnih znamenitosti među kojima se izdvajaju toranj iz desetog veka, crkva iz jedanaestog veka ili muzej Hajmat.

Bad Klajnkirhajm (Bad Kleinkirheim)

Ovaj stari banjski grad na jugoistoku Austrije ima devedeset kilometara ski-staze, a pogodan je i one skijaše koji se ne osećaju baš potpuno sigurno kad stanu na skije. Staze su dobro uređene, smeštaj veoma dobar, ski-liftovi uglavnom bez gužve, pa se Bad Klajnkirhajmu mogu oprostiti pomalo "paprene" cene u prodavnicama i to što šestodnevni ski-pas staje skoro dvesta pedeset evra. Premda je skijanje ono zbog čega turisti uglavnom dolaze u ovaj gradić, trebalo bi pomenuti kako se u njegovoj turističkoj ponudi nalaze termalni izvori sa mineralnom vodom od trideset šest stepeni Celzijusa, velnes-centri, kupalište, luksuzne prodavnice... Takođe, Bad Klajnkirhajm je poznat i kao ski-centar sa dobrim mogućnostima za noćni provod, pa ni tu stavku ne bi trebalo zanemariti.

Lilly Blog - Skinjanje - Bad Klajnkirhajm

Bad Klajnkirhajm

Dva Alpa (Les Deux Alpes)

Iako ime ovog ski-centra ukazuje na to da su u pitanju dve planine, ono se zapravo odnosi na dve oblasti locirane na istoj planini. Dva Alpa se nalazi u francuskim gornjim Alpima i po nadmorskoj visini spada u najviša skijališta u ovoj zemlji. Skijalište raspolaže stazama čija ukupna dužina iznosi oko dvesta kilometara, a u cenu ski-pasa uključena je i mogućnost bavljenja aktivnostima koje nemaju baš mnogo veze sa skijanjem (vožnja planinskim biciklom, streličarstvo, klizanje, sankanje). Skijalište Dva Alpa spada među najbolja skijališta u Francuskoj, ali nije među prvih pet kada se radi o visini cene – iako se dobro kotira zbog ski-staza i blizine žičare bilo kom smeštaju, kao i mogućnostima za noćni provod (tu je veliki broj barova, klubova, restorana), važi za ski-centar sa relativno pristupačnim cenama.

Tri Doline (Les Trois Vallees)

Tri doline, najveći skijaški prostor na svetu, nalazi se u Francuskoj i obuhvata staze čija ukupna dužina iznosi povezanih šesto kilometara. Tri doline čini osam naselja koja su međusobno veoma dobro povezana, a u sve tri doline moguće je koristiti isti ski-pas.
Najpoznatija mesta svakako su Kurševel, Meribel i Val Torens. Val Torens je pre svega poznat po tome što je obavezna destinacija za snoubordere (tu se organizuje i snoubord festival), po ludim žurkama posle skijanja koje se održavaju na nadmorskoj visini većoj od dve i po hiljade metara, ali i po tome što posetioci imaju priliku ida se sa skijama na nogama "prošetaju" po gradu. Za najlepši deo Tri doline smatra se Meribel, deo koji mnogi nazivaju "snežnim draguljem Savojskih Alpa", a meštani i turisti su skloni da ga porede sa Grenoblom i Šamonijem.
Ovaj deo je, osim po ski-stazama namenjenim onima koji se mogu nazvati bar osrednjim skijašima, poznat i po tome što ima veliko klizalište. Treće najpoznatije mesto u Tri doline je Kurševel, mondensko zimovalište u kom su se poslednjih godina okupljali mahom ruski bogataši i gde uopšte nije čudno sresti osobu koja na sebi ima skije vredne koliko i dvosoban stan u Beogradu. Boravak u Kurševelu predstavlja statusni simbol, pa su u skladu s tim oblikovane i cene.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči