Tajne dobrih momaka

Piše: Jelena Vukmirović


Utorak, 06. Decembar 2016. u 11:44


Draga, maznuo sam ti antirid!

Reagujući na ženske predrasude, sve više insajdera iz muških redova nudi činjenice iz prve ruke koje bi trebalo shvatiti kao "olakšavujuće okolnosti" i kao želju da shvatimo da nije uvek lako biti muško

  • Većina muškaraca, ni pod pretnjom smrću, ne bi priznala da se nervira oko takvih sitnica kao što su bore i podočnjaci
  • Blogeri tvrde da muškarac o ženi do koje mu je stalo nikad ne govori kao o seksualnom objektu
  • Muškarci imaju negativan stav prema opširnim pričama kod kojih se, kako sami priznaju, u nekom trenutku "isključe"
  • Muškarci su ubeđeni da i žene strogo procenjuju njihov fizički izgled i veoma im je bitno da li su dobro namestili kosu i lepo se obukli za neki izlazak

Rečenicu "Draga, maznuo sam ti antirid!" retko koja žena može da čuje, pošto većina muškaraca, ni pod pretnjom smrću, ne bi priznala da se nervira oko takvih sitnica kao što su bore i podočnjaci. Ipak, šta to muškarci diskretno kriju od svojih boljih polovina otkrili su nam insajderi i blogeri muškog pola. "Izdajnici iz njihovih redova" osetili su potrebu da demantuju ono što ženskom svetu deluje kao čudne navike i nateraju ih da se zapitaju: Kakve su stvarno muške emocije i zašto ih kriju?
Dilemu oko muških emocija razjasnio je Noa Brend, urednik sajta "Projekta: Dobar čovek", www.goodmanproject.com, koji se požalio da, ipak, većina žena jako malo zna o tome kako je biti tinejdžer muškog pola. Naime, sudeći po ovom autoru, za sve je kriv testosteron koji muškarce muči još od najranijeg puberteta. Divljanje ovog hormona izaziva agresivne ispade mladih momčića, a kako rešavanje konflikata nasilnim putem nije društveno prihvatljivo, većina mladića prvo nauči da je bes emocija koju je poželjno potisnuti i sakriti. Kada dođe vreme da ljutiti tinejdžer odraste i postane muškarčina, društvene predrasude mu poručuju kako u opisu mačo muškarca nema mnogo mesta za nežna osećanja ili, nedajbože, suze. Tako budućem mladom odraslom čoveku ne preostaje ništa drugo nego da se povinuje uticaju roditelja i sredine i da te emocije "gurne pod tepih", odnosno da negira njihovo postojanje.

Lilly Blog - Tajne dobrih momaka - Uvod

Suze i "Kazablanka"

Ne čuje se prvi put teza da ti isti muškarci, verovatno delom iz pomenutih razloga, ponekad uživaju u gledanju romantičnih komedija, ili zaplaču nad pojedinim scenama klasičnih filmova kao što je npr. "Kazablanka". Naravno, sve ovo čine kad ih niko ne vidi i spremni su da to priznaju samo odabranom krugu bliskih prijatelja s kojima (kao i žene), između ostalog, razgovaraju i o svojim boljim polovinama.

Gledamo druge žene

Interesantno je da, bar po tvrdnjama autora gore pomenutih tekstova kao i muškaraca koji su ih komentarisali, žene žive u zabludi kad su u pitanju muški razgovori o pripadnicama lepšeg pola. Naime, postoji velika razlika između načina na koji će on, kad s prijateljima sedne za kafanski sto, pričati o devojci i ženi koju voli i načina na koji opisuje zgodnu devojku koju je samo onako u prolazu ispratio pogledom. Blogeri tvrde da muškarac o ženi do koje mu je stalo nikad ne govori kao o seksualnom objektu, već je skloniji tome da pohvali njen intelekt ili prizna drugarima kako mu se jako dopadaju npr. njene pegice i način na koji se smeje. A to što i pored sve zaljubljenosti i poštovanja koje osećaju prema svojim izabranicama i dalje, manje ili više, očigledno, "overavaju" svaku zgodnu ženu koja im se nađe u viodkrugu objašnjavaju time da to čine potpuno nenamerno. Pomirite se sa tim, poručuju nam muškarci, dodajući da overavanje svake seksi žene na vidiku ne znači nepoštovanje sopstvene partnerke i da to treba prihvatiti kao običan tik.

Prvo tester, onda krema

Pored toga, muškarci su ubeđeni da i žene procenjuju njihov fizički izgled i veoma im je bitno da li su dobro namestili kosu i lepo se obukli za neki izlazak. Frizura je jedna od glavnih stvari zbog koje će se i najsamouvereniji muškarac osećati pomalo nesigurno, pogotovo u srednjim godinama. Na internetu čak i ozbiljni zavodnici sami priznaju kako imaju svoje loše dane (kad smatraju da nisu lepo namestili kosu i kad bi se najradije usred radnog vremena uputili kući i noć sačekali u pidžami ispred televizora) i kako se demorališu kad shvate da je količina kose na glavi počela da se smanjuje, a da se trbušnjaci polako pretvaraju u pivski stomačić. Kada uz sve to primete i bore, prvo za šta će se uhvatiti je antirid iz kolekcije kremica njihove partnerke, koji će pozajmljivati sve dok na poklon ne dobiju "kremice" dizajnirane za muškarce. Potom dolaze na red testeri koje dobiju u apoteci, a kasnije će iste te proizvode nastaviti da kupuju sami, ali ih to neće sprečiti, naročito one mlađe, da s vremena na vreme, onako posle tuširanja, "pozajme" bar dezodorans svoje drage.

Lilly Blog - Tajne dobrih momaka - Prvo tester, onda krema

Pored dezodoransa koji najradije "pozajmljuju", frajeri su skloni da "pozajme" i šarene ženske časopise u kojima pre čitanja pregledaju sve objavljene fotografije poznatih ličnosti i prokomentarišu ih. Muškarci, u dobu kad izađu iz puberteta, vrlo dobro znaju da je za odličan izgled foto-modela uglavnom zaslužan kompjuterski program fotošop, pa žene takvog izgleda sve manje traže u realnom svetu. Za sve to vreme, ljute se pripadnici jačeg pola, devojke i žene su sklone da naprave i poneki drastičan korak kako bi se izgledom približile manekenkama i poznatim ličnostima sa fotografija iz časopisa.

Autori gore pomenutih tekstova i muški insajderi otkrili su šta muškarci vole a šta ne vole na prvom sastanku i šta ih najviše brine kad čitava priča sa odabranom ženskom osobom stigne do spavaće sobe.
Ispostavilo se da je najveći minus (što je, doduše i očekivano) koji jedna dama može da dobije na prvom sastanku upravo onaj zbog priče o svom bivšem dečku ili suprugu. Svako pominjanje "gospodina bivšeg" uključuje crvenu lampicu kod muškarca s kojim je dotična dama na sastanku, pošto potencijalni budući, uprkos svom takmičarskom duhu, ne može da se nadmeće s nekim ko čak nije ni prisutan u istoj prostoriji.

Lilly Blog - Tajne dobrih momaka - Muškarci nemaju prekidač

Muškarci imaju prekidač

Malo manje negativan stav muškarci imaju prema opširnim pričama kod kojih se, kako sami priznaju, u nekom trenutku "isključe", pa ne znaju ni o čemu devojka ili žena s kojom sede priča. Kažu da za sve to vreme ipak čuju njen glas, mada im on više liči na neku vrstu prigušene buke koja dolazi iz pozadine i da su, uprkos svom "boravku u drugoj dimenziji", ipak u stanju da ponove poslednju njenu izgovorenu rečenicu, pa čak i da u vezi s tim postave pitanje. Kako sami tvrde, zainteresovani su oni za to o čemu devojke govore, ali, zahvaljujući predugačkim opisima, nisu sposobni da pažljivo slušaju, pa damama savetuju da izostave nepotrebne opise a u priču ubace više akcije i dodaju poneku zanimljivost koja će ih naterati da budu bolji slušaoci.
Ovo se, naravno, ne odnosi na priče o sandalama, tašnama i lakovima za nokte, jer momke takve teme uopšte ne zanimaju i skloni su da pomisle kako je devojka, u stvari, zaboravila da je na sastanku s muškarcem a ne s drugaricama. Takođe, jako je loše viđeno ako se ona usred sastanka s njim javlja na mobilni telefon, ili želi da razgovara o političkim stavovima ili zasnivanju porodice. Javljanje na mobilni u toku sastanka smatra se nepristojnim, priču o političkim stavovima frajeri bi radije smestili u neki debatni klub, a ispitivanje o spremnosti za ulazak u brak tera ih da istog momenta pobegnu i sledećih nekoliko dana se osvrću za sobom, proveravajući da ih ne prati "ona opsesivna ženska kojoj otkucava biološki sat".
No, ukoliko devojka ili žena na prvom sastanku ne napravi nijednu od pobrojanih grešaka, pa ako na njegovo prepričavanje anegdota reaguje sa "I, šta se onda desilo?", pohvali njegov uspeh na poslu ili u sportu koji je pomenuo, interesuje se za to kako on provodi slobodno vreme, zatraži njegovo mišljenje o nečemu (što nije tašna ili boja laka za nokte) i zahvali mu se na tome što joj je pridržao kaput ili je otpratio do vrata – sledeći sastanak je gotovo siguran i dama neće uzalud očekivati onaj njegov obećani telefonski poziv, što ipak ne garantuje da će joj on poslati i poziv za prijateljstvo na fejsbuku (iz nepoznatog razloga na ovoj društvenoj mreži muškarci očekuju da ona bude ta koja će napraviti prvi korak).

Lilly Blog - Tajne dobrih momaka - Muška strana kreveta

Muška strana kreveta

No, posle prvog sledi drugi sastanak, a sve to polako vodi ka spavaćoj sobi u kojoj, po priznanju blogera, muškarci uvek pate od manje ili veće nesigurnosti. Elem, jedna od prvih prepreka je otkopčavanje grudnjaka, pri čemu im se (ma koliko hiljada puta to već učinili) uvek pomalo zapetljaju prsti. Kasnije, tokom seksa, prisutan je i strah da neće zadovoljiti ženu sa kojom su, razmišljanje o tome kakvi su u poređenju sa njenim prethodnim frajerima i šta su i kako uradili (jer očigledno nisu napravili nijednu grešku) da bi sa tom ženom uspeli da stignu toliko daleko. Takođe, muškarci sami priznaju da neretko, zarad boljih performansi ispod pokrivača, u mislima sami sebe hrabre, jer nisu sigurni u to da li će izdržati dovoljno dugo da bi zadovoljili očekivanja svoje drage, ali i da im iz istog razloga, u zrelim godinama već sasvim spontano padaju na pamet činjenice tipa: "Prvi svetski rat počeo je 1914. godine", "Koje godine je … predsednik došao na vlast?" i tome slično.
Ovo otkrivanje muških nedoumica, nesigurnosti i svega onoga što oni još kriju od svojih devojaka ili žena proizašlo je iz želje muškaraca da, makar u tekstovima na internet sajtovima, ženama objasne svoj svet i, skoro pravdajući se, navedu razloge za svoje, pripadnicama lepšeg pola potpuno smešne ili neshvatljive postupke.
Ipak, za svaki slučaj, valjda da se dame ne bi zbunile (kao da one to već ne znaju), u svakom od pomenutih tekstova naznačeno je da se oni odnose na većinu muškaraca, dakle na normalne, dobre momke a ne na one frajere koji se ponose svojom titulom ženskaroša.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči