Tranzicija u svetu mirisa

Piše: Marija Midžović


Ponedeljak, 11. Januar 2016. u 11:52


Parfemi bez predrasuda

Najpoznatiji živi "nos" Žan- Klod Elena prilikom kreiranja mirisne recepture nikada nema u glavi ženu ili muškarca, jer smatra da je važan samo miris a sve ostalo je dogovor. Da je u pravu govori činjenica da 35 posto žena koristi i muške parfeme.

  • Ono što parfemu daje pretežno mušku ili žensku auru je najviše u domenu marketinga. Dakle, odrednice krstić ili strelica pitanje su dogovora a ne naših urođenih prioriteta ili ukusa
  • Partnerova i partnerkina toaletna torbica – više nije zabranjeni svet, a tamno plava, pozlaćena ili crna bočica parfema nije oznaka pola kome je namenjena.
  • U eri ukrštanja i tranzicije ženskih i muških parfema pitanje za njega glasi: da li ste dovoljno muško da možete da stavite ženski parfem

"Obuci se kao žena, miriši kao muškarac"- ovaj savet dobila je jedna ambiciozna poslovna žena, kao garanciju da će lakše sklopiti posao i dominirati u profesionalnom okružnju.
Zvuči šaljivo, ali zaista pogađa suštinu i odnosi se na činjenicu da sa evidentnom promenom tvrdih stereotipa ne samo u poslu, danas sve više žena spontano odlučuje da kolekciji sopstvenih parfema doda i neki muški. Dakle, nije reč samo o fenomenu unisex parfema, koji potvrđuju ovu ekvilibristiku kao popularni CK One, već o činjenici da je svet ljudske nege i lepote kompleksan i da se menja u skladu sa celokupnom kulturnom i društvenom klimom. Pogotovo kada je reč o mirisu – koji zaista jeste unisex. Odnosno, mnoga naučna istraživanja posvećena su otkrivanju problema kako parfem funkcioniše i kako na nas a i na druge deluje ova rafinirana tvorevina koja sadrži u sebi magiju, hemiju i svojstva eliksira, koji u trenu menja raspoloženje i emocije . Nekad i situaciju. Šalu na stranu, ono što parfemu daje pretežno mušku ili žensku auru je marketing, mesto gde stoji u radnji i način na koji se preporučuje javnosti, zbog čega se veoma pažljivo bira lice koje je zaštitni znak parfema. Dakle, odrednice krstić ili strelica pitanje su komunikacije i konsenzusa, a ne naših urođenih prioriteta ili ukusa.

Lilly Blog - Tranzicija u svetu mirisa

Za njega crna orhideja

Čini se da su žene danas, a ne samo ona gorepomenuta biznis amazonka, pomalo neprijateljski raspoložene prema slatkim, girly parfemima. Radije stave jedan prefinjeni muški Diorov klasik "Eau Souvage", dok muškarce zamara izrazito sportska mirisna nota. Oni bi malo da mirišu, recimo, kao crna orhideja, kako zove jedan od parfema Toma Forda, sa tamnim cvetnim i voćnim akordima, tragovima tartufa, bergamota, opčinjavajćeg lotosovog drveta, sandalovine, pačulija i vanile... Želeli bi da mirišu na muški 21. vek!
Ženski parfemi se baziraju na cvetnim i vočnim notama mirisa. Za muške važe drvenaste arome, miris duvana, kože, lavande, mošusa i slično. Danas, kada se globalno napuštaju tvrde rodne podele, bar u parfimerijama – svet parfema postao je još širi i uzbudljiviji, mada je oduvek bio obeležen slavljenjem ličnosti, isticanjem individualnosti, predstavljajući naš potpis, kojim na kraju podvlačimo trenutnu stilsku jedinstvenost.

Podela na polove samo konvencija

Partnerova i partnerkina toaletna torbica – više nije zabranjeni svet, a tamno plava, pozlaćena ili crna bočica parfema nije oznaka pola kome je namenjena. Da je podela na polove u svetu parfema veoma lako rasklopiva konvencija, potvrdiće vam najveći znalci, poput jednog od najslavnijih parfemskih "noseva" Žan Klod Elena, čuveni Hermes-ov kreator parfema koji kaže: "Budući da je parfem umetnost, on treba da se izrazi slobodno na koži. Zato mi se čini poptuno normalnim da žene i muškarci koriste iste mirise". Dakle, prošlo je vreme kada bismo se posle uzbudljive romantične večere, ujutru prijatno iznenadile ako na ivici rukava ili okovratnika osetimo trag tog posebnog muškog parfema koji nas je prethodne večeri izazivao da razmišljamo malo nežnije i podrobnije o njegovom vlasniku. Danas taj parfem za nas više nije samo suvenir, to je zajednička mirisna nota, što kaže gospodin Elena, kao da naizmenično koristimo vilu na nekoj egzotičnoj obali.
Žan Klod Elena prilikom kreiranja mirisne recepture nikada nema u glavi ženu ili muškarca. "Jedino o čemu razmišljam je miris parfema. Miris je važan. A onda javnost neka odluči", kaže najčuveniji umetnik u svetu parfema, koji ih sam ne koristi nikada, ali zato njegove kreacije predstavljaju udarnu vest u medijima i dobijaju recenzije u "Njujorkeru".

Lilly Blog - Tranzicija u svetu mirisa

Samopouzdanje iz bočice

No, vratimo se malo osetljivoj temi muških parfema. Prvo je trebalo da prođe vreme da se dominantna polovina čovečanstva zainteresuje za nešto tako dekadentno. Ono što su muškarci smatrali prikladnijim bio je dezodorans, a kao miris dolazio je u obzir samo losion za posle brijanja . Od samih početaka industrija parfema radi na slamanju otpora muške zajednice prema klasičnom parfemu.
Naučinici sa univerziteta u Liverpulu nedavno su našli ključno objašnjenje zašto savremeni muškarac danas više nigde ne kreće bez potpisa hit parfema. Poznato je da odgovarajuće mirisne note mogu znatno da poboljšaju raspoloženje. Studija koja je sprovedena pokazala je da kada muškarac promeni svoj telesni miris to može da dovede do porasta samopouzdanja, u toj meri da on zaista postaje privlačniji i za žene. Tokom sedam dana profesor Kreg Roberts, koji je vodio tim stručnjaka, izvršio je niz psiholoških testova na dve grupe dobrovoljaca. Jedna grupa koristila je komercijalni, pravi parfem, dok je druga koristila identičan sprej, bez aktivnih sastojaka. Činjenica da je prva grupa osećala znake povećanog samopouzdanja nije toliko iznenadila naučnike, kao podatak da su i žene to mogle da uoče posmatrajući ih kroz staklo, a da nisu mogle da osete parfem. Samouverenost su pak mogle da uoče, jer je bila izražena kod muškaraca koji su koristili pravi parfem, videla se ne toliko u njihovom fizičkom izgledu, već u pokretima i držanju. Kakva reklama za muški parfem! Nauka koja stoji iza kulta parfema očigledno je daleko složenija nego što se čini na prvi pogled.

Lilly Blog - Tranzicija u svetu mirisa

Ženska koža, muški parfem i obrnuto

Danas, u eri ukrštanja takozvanih ženskih i takozvanih muških parfema pitanje za njega glasi: da li ste dovoljno muško da možete da stavite ženski parfem? Brojni blogovi i magazini posvećeni parfemima ohrabruju oba pola da eksperimentišu i sugerišu najpopularnije parfeme, koji deluju još uzbudljivije kada se prekrši etiketa, dakle primenjene na suprotnom polu. Svakako , potrebna je velika doza delikatnosti i ličnog stila za ovakav kozmetički hibris, ali su učinci odlični , pre svega u originalnosti i isticanju iz mnoštva, što je ipak ona istina u srcu svih parfemskih teorija. A njih ima više, počev od one da se njima kamufliraju čovekovi neprijatni mirisi, do toga da mogu da vrate sjaj i život vremešnoj koži, koja je izgubila nešto od svojih uzbudljivih mladalačkih, telesnih supstanci.  Dakle, među ženskim parfemima koje treba da probaju muškarci, muškarci entuzijasti blogeri su izdvojili nekolicinu: Guerlainov "Jicky" i "Shalimar", Burberry "For Women Eau de Parfum", Balmainov "Vent Vert," CK "Eternity", Tom Fordov "Black Orchid", YSL "Opium", Hermes-ov "Eau de merveilles" ili "Hiris", Shiseid-ov "Zen Gold". Naravno, ne treba preterivati sa muškom sklonošču ka eksperimentisanju, žene su ipak otvorenije kada je reč o korišćenju muških parfema.
Objektivno, nabrojani ženski parfemi mirišu drugačije na muškoj koži, što je razlog očaranosti muške klijentele novom i originalnom notom… Žene to znaju odavno i upravo one prednjače u kupovini muških parfema. Čak 35 procenata žena pored ženskih, koristi i muške parfeme u ličnoj toaleti. Među ženskim favoritima iz muške ponude izdvajaju se "Bleu de Chanel", Chanel,"Carbone", Balmain, "Fleur de male", J. P. Gaultier, "Tobacco Vanille", Tom Ford, "Egoiste", Chanel, "Midnight in Paris", Van Cleef & Arpels, "Spicebomb", Victor&Rolf, "Homme", Dior, "Touch", Burberry, "Heritage", Geurlain, "Vetiver", Guerlain. "Obsessions pour home", Calvin Klein...

Lilly Blog - Tranzicija u svetu mirisa

Posveta ocu

Muškarci su vezani u velikoj meri za parfeme koje su koristili njihovi očevi i to svakako nisu bili ženski mirisi. Razlog je što se ideja dobrog mirisa vezuje za dobra (o)sećanja koja se asociraju uz njega, što objašnjava zašto su neki muški mirisi godinama zadržali epitet bestselera, čak i kada je prošla era njihove premijerne atraktivnosti. Zanimljivo da je najprodavaniji muški parfem svih vremena "Aramis", koji je izašao 1965. godine, u svojoj prvobitnoj inkarnaciji bio ženski. Naime, on je bio u velikoj meri inspirisan tada neverovatno popularnim ženskim parfemom "Cabochard", istog parfimera (Gres), koji je poslednju radnju u Parizu zatvorio 2012. godine.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči