Tretiranje steriliteta

Piše: prof. dr sci med Mima Fazlagić


Ponedeljak, 11. April 2016. u 12:50


Uzroci koji dovode do nemogućnosti začeća

Ima puno mogućih uzroka koji dovode do nemogućnosti začeća i kod žena i kod muškaraca

  • Smatra se da ispitivanje steriliteta treba započeti ukoliko posle godinu dana redovnih odnosa nije došlo do začeća
  • Ukoliko se žena optereti mislima o trudnoći i što se više koncentriše na nju, do začeća teže dolazi
  • Vantelesna oplodnja ima uspešan ishod u 25–30% slučajeva

Danas se smatra da svaki sedmi bračni par ima problema sa dobijanjem potomstva. Sve do pre tridesetak godina vladalo je mišljenje da je žena isključivi "krivac" za brak bez dece. Čak i kad je naučno dokazano da se problemi statistički javljaju 50% kod žena a 50% kod muškaraca, jos uvek preovladava mišljenje u širokoj populaciji da je žena ta koja je "nerotkinja". Ima puno mogućih uzroka koji dovode do nemogućnosti začeća i kod žena i kod muškaraca.

Ispitivanje steriliteta kod žena počinje rutinskim ginekološkim pregledom koji uključuje kolposkopski pregled i PA-test. Tada se urade i brisevi na razne vrste infekcija. Najrasprostranjenije infekcije su klamidijom, mikoplazmom i ureaplazmom. Ove infekcije često mogu da ometaju začeće, a leče se jednostavno, određenim antibiotikom.

Veoma je važno uraditi osnovni ultrazvučni pregled male karlice, kojim se utvrđuje položaj i oblik materice, postojanje eventualnih anomalija materice i prisustvo mioma, kao i mogućih cista jajnika i endometrioze.

Hormonski status

Sledeći korak koji se radi u analizi ženskog steriliteta je analiza hormonskog statusa. Pored analize ženskih polnih hormona, dobro je uraditi i analize hormona štitne žlezde i nivoa šećera u krvi. Ispitivanje ženskih polnih hormona radi se tri puta u toku meseca, 7.-og, 14.-og i 21.-og dana ciklusa. Istovremeno se rade i svakodnevni ultrazvučni pregledi, kojim se prate rast i pucanje jajne ćelije (ovulacija). Ovim analizama utvrđuje se da li postoji normalna ovulacija i da li se hormoni normalno luče. Jedna hormonska analiza i jedno praćenje jajne ćelije ne daju dovoljno podataka da bi se sa sigurnošću odredila dijagnoza, jer nijedna žena nema ovulaciju svakog meseca. Na ovaj način može se utvrditi postojanje policističnih jajnika (hormonski poremećaj koji za posledicu ima neovulatorni ciklus), ili konstatovati povišen nivo hormona prolaktina, koji blokira ovulaciju. Ovi poremećaji su izlečivi primenom određene terapije.

Lilly Blog - Testiranje steriliteta - Hormonski status

Prohodnost jajovoda

Ukoliko je hormonski status normalan, ne postoje infekcije a do začeća ne dolazi, pristupa se sledećem koraku – utvrđivanje prohodnosti jajovoda (HSG). Ovaj pregled se vrši u anesteziji, ubrizgavanjem kontrasta kroz grlić materice i rendgenskim snimanjem njegovog širenja. Tako se utvrđuje oblik šupljine materice, prohodnost jajovoda i moguće postojanje anomalija i oboljenja na jajovodima.

Ako se utvrdi da je i ovaj pregled sa normalnim rezultatima, rade se imunološka ispitivanja (kao što je postojanje antispermatozoidnih antitela).

Ukoliko je HSG metoda pokazala da postoji problem sa jajovodima (zapušeni jajovodi, postojanje priraslica...) radi se celioskopija. Celioskopija (laparoskopija) podrazumeva ulaženje optičkim instrumentom kroz pupak pacijentkinje i precizno utvrđivanje postojećeg problema. Prilikom ove intervencije mogu se ukloniti ciste na jajnicima, endometrioze i priraslice i ponovo utvrditi prohodnost jajovoda.

Lilly Blog - Testiranje steriliteta - Prohodnost jajovoda

Vantelesna oplodnja

Ako se celioskopijom ne reši problem, pacijentkinji se savetuje vantelesna oplodnja. Vantelesna oplodnja (IVF) se u današnje vreme rutinski radi kod postojanja i ženskog i muškog steriliteta. Najpre se vrši stimulacija ovulacije hormonskom terapijom, a zatim se, kad jajne ćelije dostignu određenu veličinu, vrši njihovo izdvajanje (punkcija). Pomoću mikroskopa izaberu se najkvalitetnije jajne ćelije i pomešaju sa pripremljenim i obrađenim spermatozoidima. Posle 48 sati inkubacije na specijalnoj podlozi u posebnim uslovima, proverava se da li je došlo do nastajanja embriona. Mikroskopom se proverava kvalitet embriona i oni najbolji se vraćaju u matericu pomoću posebnog katetera. Kod vantelesne oplodnje postoji metod mikrofertilizacije (takozvana ICSI metoda). Ova metoda se primenjuje kada postoji mali broj raspoloživih spermatozoida i podrazumeva da se spermatozoid iglom direktno unosi u središte jajne ćelije (u citoplazmu).

Vantelesna oplodnja ima uspešan ishod u 25–30% slučajeva. Što je pacijentkinja mlađa, jajne ćelije su kvalitetnije i uspešnost je veća.

Lilly Blog - Testiranje steriliteta - Vantelesna oplodnja

Psihički faktori

Smatra se da ispitivanje steriliteta treba započeti ukoliko posle godinu dana redovnih odnosa nije došlo do začeća. Posle javljanja lekaru povodom ovog problema prvi korak je uvek analiza spermograma i spermokulture.

Dokazano je da ogroman uticaj na pojavu steriliteta imaju psihički faktori. Ukoliko se žena optereti mislima o trudnoći i što se više koncentriše na nju, do začeća teže dolazi. Upravo u psihičkom faktoru se krije uspeh alternativnih metoda lečenja (čajevi, ...). Ako autosugestijom pacijentkinja ubedi sebe da je alternativno sredstvo delotvorno, dolazi do psihičkog rasterećenja pa i do trudnoće.

Lilly Blog - Testiranje steriliteta - Psihički faktoriUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči