Turističke destinacije - Portugal

Piše: Jelena Vukmirović


Petak, 23. Jun 2017. u 15:49


LISABONSKA PRIČA

Iako nema karakterističnu znamenitost poput Ajfelovog tornja ili Kremlja, glavni grad Portugalije uvršten je među deset gradova na svetu koje bi obavezno trebalo posetiti

  • Alfama je najstarija četvrt Lisabona i smeštena je na padini između tvrđave Svetog Đorđa i reke Težo
  • Ljubitelji umetnosti sigurno će obići i Muzej keramičkih pločica kao i Muzej Kalusta Gulbenkijana u kom se nalazi jedna od tri najveće privatne zbirke umetničkih dela na svetu
  • Kada je već reč o kraljevima i dragocenostima, red je da se spomene i Muzej kočija koji sadrži najveću zbirku kočija na svetu, uključujući kočije nekoliko evropskih kraljevskih porodica.

Nakon zime kada su mnogi više puta imali priliku da se, tokom pauze za ručak, u odeći kratkih rukava opuštaju uz kafu u baštama kafića, i proleća koje je ove godine bilo skoro savršeno za odlazak na skijanje, vreme je za planiranje putovanja u neki deo sveta sa koliko-toliko stabilnom klimom i uživanje u odmoru. Srećom, savršena destinacija koja će ispuniti očekivanja nije preterano daleko i nije potrebno preleteti pola Zemljine kugle da bi se do nje stiglo – tu je, u Evropi, zove se Portugalija, a poznata je po očuvanim prirodnim lepotama, vinu, fudbalu, muzici, hrani, slavnim pomorcima i jedom od najlepših okeanijuma na svetu. A odakle početi sa obilaskom? Pa, naravno, od glavnog grada Portugalije – Lisabona.

LISABON

Iako nema karakterističnu znamenitost poput Ajfelovog tornja ili Kremlja, glavni grad Portugalije uvršten je među deset gradova na svetu koje bi obavezno trebalo posetiti, pa ni ne čudi što je njegova popularnost među turistima u poslednje vreme naglo porasla. Kako bi se olakšao obilazak grada, posetiocima se savetuje da odmah po dolasku u grad kupe Lisaboa karticu sa kojom će većinu atrakcija moći da posete uz popust od pedeset odsto. Uz karticu je dosta toga jeftinije, ali odakle krenuti sa obilaskom? Većina turista za bazu izabere jednu od najpoznatijih četvrti portugalske prestonice – Baiksu.

Baiksa je centralna četvrt Lisabona, ponovo izgrađena posle razornog zemljotresa iz 1755. godine. Četvrt je karakteristična po građevinama iz osamnaestog veka, velikom broju hotela i turističkim atrakcijama kao što su Trgovački trg, crkva Karmo i lift Santa Žusta. Lift Santa Žusta je poznat i kao "Ajfelov toranj Lisabona", a veza sa Ajfelom nije slučajna. Naime, lift koji ima dve kabine i vidikovac na vrhu, nastao je po ideji Ajfelovog učenika i spaja Baiksu sa trgom Karmo.

Lilly Blog - Kula Belem

Kula Belem

Iz Baikse se lako može stići do najstarijeg dela grada, Alfame, a u blizini je i Bairo Alto – poznat po uskim kaldrmisanim ulicama i velikom broju kafea i restorana. Čuveni zemljotres je nekako zaobišao Bairo Alto, ali je njegov pogubni uticaj po ostale delove grada doveo do manjka stambenog prostora, pa su stambene zgrade u ovoj četvrti od prizemnih postale spratne. No, ništa od toga ne smeta noćnom životu ovog dela grada, gde je sasvim normalno uveče se družiti i veseliti čak i na ulicama. Tu se nalazi i značajan broj kafića sa fado muzikom, mada su oni najpopularniji uglavnom smešteni u Alfami.
Alfama je najstarija četvrt Lisabona i smeštena je na padini između tvrđave Svetog Đorđa i reke Težo. Do ove četvrti u kojoj se nalaze restorani i najpoznatiji kafići sa fado muzikom može se stići čuvenim lisabonskim žutim tramvajem. Simpatični tramvaj, poznat po tome što se penje uz strme ulice portugalske prestonice, nalazi na liniji broj 28 i njime se, osim do Alfame, može stići i do većine drugih turističkih atrakcija – sve što je potrebno jeste primetiti ih kroz prozor vozila i izaći na sledećoj stanici.

Tvrđave i kule

Posetioci koji nemaju ništa protiv šetnje verovatno će uživati u obilasku tvrđave koja je svojevremeno služila za odbranu prestonice jedne od najvećih pomorskih sila. Tvrđava Svetog Đorđa renovirana je početkom dvadesetog veka, a neki njeni delovi verovatno su stari deset ili čak petnaest vekova. Sa tvrđave, za čiji obilazak je potrebno biti u dobroj kondiciji i poneti sa sobom flašu vode, pruža se veličanstven pogled na reku i na četvrt Alfama.
Ljubitelji starih zdanja sigurno neće zaobići ni kulu Belem, Jeronimski manastir i palatu Ažuda.

Lilly Blog - Lisabonska priča

Palata Ažuda

Kula Belem karakteristična je po kitnjastom, manuelinskom stilu, izgrađena je u čast velikih otkrića i zamenila je stari brod koji se nalazio na mestu odakle su kretali brodovi koji su plovili za Ameriku. Isprva namenjena odbrani lisabonske luke, kasnije je služila i kao carinarnica. Kula se prvobitno nalazila na ostrvcu, ali se tokom poslednjih nekoliko vekova voda povukla učinivši da nekadašnje ostrvce postane deo kopna. U blizini kule Belem nalazi se Jeronimski manastir koji je podignut u čast velikih otkrića u šesnaestom veku, a u kom je sahranjen slavni moreplovac Vasko da Gama po kom veliki broj portugalskih znamenitosti nosi ime. Na mestu Jeronimskog manastira ranije se nalazila crkva u kojoj su se Vasko da Gama i članovi njegove ekspedicije molili noć pred otiskivanje na pučinu i putovanje ka Indiji. Portugalski kralj je manastir dao na korišćenje monasima reda Svetog Jeronima, zaduživši ih da se tu mole za njegovu dušu i pružaju duhovnu pomoć moreplovcima. U zapadnom krilu Jeronimskog manastira smešten je Pomorski muzej čija impozantna zbirka sadrži makete brodova od perioda slavnih dana portugalskih pomoraca pa do danas.

Lilly Blog - Jeronimski manastir

Jeronimski manastir

Muzej kočija

Palata "Ažuda" se nalazi u istoimenoj četvrti, a izgrađena je u osamnaestom veku umesto drvene građevine koju su koristili kraljevi posle zemljotresa koji je gotovo zbrisao Lisabon sa lica zemlje. Palata je završena tek krajem osamnaestog veka i poznata je po raskoši, mada je ono u čemu posetioci mogu da uživaju samo delić nekadašnjeg bogatstva – kada je, bežeći od Napoleona, prešao u Brazil, portugalski kralj je sa sobom poneo i većinu dragocenosti.

Lilly Blog - Muzej kočija

Muzej kočija

Kada je već reč o kraljevima i dragocenostima, red je da se spomene i Muzej kočija koji sadrži najveću zbirku kočija na svetu, uključujući kočije nekoliko evropskih kraljevskih porodica. Ovaj muzej je jedna od nezaobilaznih lisabonskih atrakcija, a smešten je u kraljevskoj školi jahanja iz osamnaestog veka.

Pored ovog muzeja, ljubitelji umetnosti sigurno će obići i Muzej keramičkih pločica kao i Muzej Kalusta Gulbenkijana u kom se nalazi jedna od tri najveće privatne zbirke umetničkih dela na svetu. Gospodin Gulbenkijan, naftni mogul jermenskog porekla, rođen je u Istanbulu i studirao u Engleskoj, ali je svoju zbirku zaveštao gradu Lisabonu u koji se zaljubio i gde je proveo značajan deo života. Gulbenkijanova zbirka je smeštena u građevini modernijeg dizajna, pa je posle obilaska ovog muzeja nekako prirodno udaljiti se od istorije i posetiti Park Nacija i Okeanijum.

Lisabonski okeanarijum je jedan od najlepših i najvećih akvarijuma na svetu, u njemu je moguće naći se oči u oči sa najrazličitijim "morskim" stvorenjima, ali naravno preko pregrade od pleksiglasa. Okeanarijum se može pohvaliti velikim brojem životinjskih vrsta (ima ih čak 450) i ukupno šesnaest hiljada primeraka riba, pingvina, foka... Okeanarijum se nalazi kod Parka Nacija koji je nastao na mestu nekadašnje močvare i gde se 1998. godine održao EXPO. Tu je i Paviljon znanja (Pavilhão do Conhecimento - Ciência Viva), atrakcija koja je podjednako interesantna deci i odraslima. Uz mnoštvo sadržaja vezanih za naučna dostignuća, interesantno je što pri ulasku u ovaj interaktivni muzej nauke i tehnike posetioce dočekuje interesantan domaćin – u susret im dolazi pravi pravcati robot koji će im poželeti dobrodošlicu.

SINTRA , KAŠKAIŠ, KABO DA ROKA

Sintra i Kaškaiš nalaze se u blizini Lisabona, a Kaškaiš je poznat kao odmaralište evropske elite i svakako ga vredi posetiti zbog tvrđave iz sedamnaestog veka, vila, dvoraca, i plaža. U blizini Kaškaiša nalaze se Đavolja usta, formacija stena koja je bez razloga dobila ovo strašno ime. Atlantski okean je izrezao u stenama malenu pećinu koja se urušila praveći mali zaliv i prirodni luk. Jedino doba godine kada Đavolja usta mogu opravdati svoje ime jeste zima, ali tada ovaj deo Portugalije turisti uglavnom ne posećuju. U svakom slučaju, pogled na Đavolja usta je ipak vredan posete, a interesantno je i to što se otvoru može prići sa obe strane.

Sintra je grad u blizini Lisabona u kome svakako vredi obići Nacionalnu palatu Sintra gde su boravili pripadnici kraljevske dinastije između petnaestog i devetnaestog veka. Od svih srednjovekovnih palata koje su izgradili portugalski vladari, jedino je palata Sintra ostala takoreći netaknuta, sačuvavši oblik i osnovne karakteristike još od sredine šesnaestog veka.

U blizini Sintre nalazi se i Mavarski dvorac izgrađen u desetom veku. Dvorac je nepravilnog oblika i sastoji se od utvrde izgrađene posle muslimanskog osvajanja Iberijskog poluostrva i nadogradnje nastale po povratku hrišćanskih vlasti.

U brdima Sintre nalaze se i park i palata Pena, za čiji nastanak je zaslužan kralj Ferdinand II. Iako je nastala u devetnaestom veku, na ovoj palati su vidljivi uticaji manuelinskog i mavarskog stila. Palata je osmišljena tako da bude vidljiva iz svakog ugla parka koji se sastoji od šume i luksuznih bašti sa preko pet stotina vrsta drveća sa svih krajeva sveta.

Prilično blizu Sintre nalazi se rt Kabo da Roka koji predstavlja najzapadniju tačku Evrope. Ovaj rt se nalazi u regionu Lisabona, visok je 142 metra, a na njemu se nalaze travnata površina omiljena među izletnicima i svetionik. Rt Kabo da Roka je bio prvo što je ugledao Kristifor Kolumbo vraćajući se iz Amerike.

Lilly Blog

Algarve

ALGARVE

Najpoznatiji region Portugala među turistima, poznat po peščanim plažama i neobičnim stenama nalazi se na jugu zemlje, a u ovom regionu sigurno bi trebalo posetiti Albufeiru, Lagos i pomalo zapostavljeni Faro.
Albufeira ima dvadeset plaža različitog tipa. Mesto je karakteristično po blistavim belim kućama na kojima se može videti mavarski uticaj, stenama čiji izgled oduzima dah i ostacima stare tvrđave.
Lagos je manje mesto sa bogatom istorijom, zidinama iz četrnaestog veka i srednjovekovnim crkvama. Sa nekoliko divnih plaža koje su smeštene u uvalama okruženim stenama dramatičnog izgleda i najdužom plažom u regionu, Lagos je idealan za porodični odmor i ljubitelje vodenih sportova.
Faro je najpoznatiji grad u regionu Algarve, ali je pomalo potcenjen kao turistička atrakcija i uglavnom služi kao usputna stanica ka ostalim mestima u regionu, što ne znači da mu ne bi trebalo posvetiti pažnju i odvojiti bar jedan dan za obilazak. U ovom gradu svakako vredi posetiti arheološki muzej i "Biskupovu palatu", renesansnu katedralu koja je skoro potpuno ponovo izgrađena nakon što je pretrpela veliku štetu od bombardovanja u Drugom svetskom ratu. A u obližnjem selu Estoi nalaze se ruševine vile iz rimskog perioda i čuvena ružičasta palata ukrašena keramičkim pločicama.

Fado

Fado, muzika karakteristična za Portugal, predstavlja mešavinu ritma koji su doneli robovi iz Afrike, tradicionalne muzike Portugala i arapskih uticaja. Ova muzika melanholične melodije sa tekstovima o životu siromašnih i o moru izdvojila se kao žanr početkom devetnaestog veka, a jedna od najpoznatijih pevačica Fada je svakako Mariza.

Vasko da Gama

Vasko da Gama po kom je veliki broj znamenitosti dobio ime je jedan od najpoznatijih moreplovaca u istoriji. Poreklom iz porodice moreplovaca, Da Gama je krajem petnaestog veka komandovao flotom koju je Portugalija, tada jedna od vodećih pomorskih sila, poslala na put sa zadatkom da dokaže da je iz Evrope moguće stići do Indje pomorskim putem i postao prvi Evropljanin koji je to učinio. Posle uspešnih putovanja u Indiju, nakon što je tamo stigao oplovivši Afriku, Da Gama je dobio titulu admirala, a zatim i vicekralja Indije.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči