Turističke destinacije

Piše: Jelena Vukmirović


Petak, 01. Septembar 2017. u 15:29


Panorama, crkva Aja Sofija

Istanbul, prestonica tri carstva

Viševekovna prestonica čak tri carstva (Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog) i jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta idealna je destinacija za sve ljubitelje istorije, dobrog šopinga i egzotične kuhinje

  • Evropski i azijski deo Istanbula povezuju dva mosta, od kojih se Bosforski most naročito ističe svojom lepotom
  • Na azijskoj strani nalazi se i stari svetionik Anadolu koji je još u upotrebi
  • Istanbul je vekovima poznat kao jedan od najvećih trgovačkih centara
  • Turiste, naročito one avanturistički nastrojene, najviše privlači ronjenje sa ajkulama

Viševekovna prestonica čak tri carstva (Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog) i jedini grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta idealna je destinacija za sve ljubitelje istorije, dobrog šopinga i egzotične kuhinje, a naročito za one koji pri izboru mesta u koje će otputovati nisu mogli da se odluče između evropskih i azijskih gradova. Naime, grad na Bosforu će, zahvaljujući svom geografskom položaju, posetiocu pružiti mogućnost da o istom trošku boravi i u Evropi i u Aziji. Evropski i azijski deo Istanbula povezuju dva mosta, od kojih se Bosforski most naročito ističe svojom lepotom i predstavlja jedan od najlepših mostova na svetu, pa posetioci razgledanje evropskog dela grada, u kome se susreću istorija duga više od petnaest vekova i savremeno doba, upotpunjuju obilaskom azijskog dela, u kome se pored starih vila i predgrađa nalazi vidikovac Čamlidža, sa kojeg se vidi čitav Istanbul. Na azijskoj strani nalazi se i stari svetionik Anadolu koji je još u upotrebi i sa svetionikom Rumeli lociranim preko puta, na evropskoj strani, predstavlja severnu granicu istanbulske luke.

Evropski deo grada

Međutim, i pored lepote i zanimljivosti smeštenih na azijskoj strani, svaki posetilac će veći deo svog boravka u nekadašnjem Carigradu posvetiti obilasku evropskog dela grada, čiji su stari i novi deo povezani mostom preko zaliva Zlatni rog. U starom delu grada, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, nalaze se gotovo sve interesantne istorijske znamenitosti, počevši od palate Topkapi, iz koje su svojim ogromnim carstvom vekovima upravljali turski sultani. Ova palata, oblika neuobičajenog za evropsku ali i islamsku arhitekturu, izgrađena je u drugoj polovini petnaestog veka od strane sultana Mehmeta II Osvajača i sastoji se iz više građevina koje su međusobno povezane. Obilazak kompleksa sastoji se iz tri odvojena dela: glavnog, iz kojeg su vođeni državni poslovi i odakle su imperijom upravljali sultani poput Sulejmana Veličanstvenog, harema i riznice u kojoj se nalaze mnoge relikvije i dragocenosti, uključujući 86-karatni dijamant i draguljima optočen bodež. Glavni ulaz u današnji muzej Topkapi nalazi se u blizini džamije-muzeja Aja Sofije, koja je jedna od nezaobilaznih stanica pri obilasku Istanbula. Aja Sofija je izgrađena po nalogu cara Justinijana u šestom veku i do turskog osvajanja Konstantinopolja bila je hrišćanska crkva. U petnaestom veku pretvorena je u džamiju, da bi 1935. godine postala muzej.

Lilly Blog - Plava džamija

Plava džamija

Istorijski spomenici

Za ulazak u Aja Sofiju, ukrašenu mozaicima sa hrišćanskom temom, ne postoje pravila koja posetioci moraju da ispoštuju, što nije slučaj sa Plavom džamijom (Sultan Ahmedova džamija), gde je potrebno pokriti otkrivene ruke i noge i izuti se pri ulasku. Plava džamija nalazi se preko puta Aja Sofije, od koje se razlikuje po svom islamskom tipu arhitekture i veličini (može da primi 10.000 vernika tokom molitve). Sultan Ahmedova džamija, izgrađena u sedamnaestom veku, jedina ima šest minareta, a poznata je i po plavim pločicama kojima je ukrašen enterijer, a zbog kojih je postala poznata pod imenom Plava džamija. Treća džamija koju bi trebalo posetiti je Sulejmanova džamija, arhitektonsko remek-delo koje je u šesnaestom veku projektovao čuveni turski arhitekta Mimar Sinan. U sklopu ovog objekta nalaze se grobnice Sulejmana Veličanstvenog i njegove supruge Hurem. Još jedna od istorijski značajnih atrakcija svakako je i podzemna cisterna Jerebatan Saraj koja je sagrađena u četvrtom veku i izgleda kao podzemna palata u kojoj polumrak, stubovi (naročito onaj koji stoji na naopako okrenutoj glavi meduze) i akustičnost dvorane samo još više doprinose njenoj mističnosti. Posle poseta svim ovim znamenitostima dobro dođe opuštanje u nekom od hamama. Pored poznatih turskih kupatila, kao što su Sulejmani i Galatasaraj, sada je moguće posetiti i hamam prepredene sultanije Hurem na Sultan Ahmedovom trgu, izgrađen u šesnaestom veku. Putovanje kroz istoriju nekadašnjeg Carigrada ne bi bilo kompletno bez posete nekom od muzeja, od kojih su najinteresantniji Arheološki muzej i Muzej turske i islamske umetnosti i obilaska Dolmabahče palate, izgrađene u evropskom stilu, u koju se u devetnaestom veku preselio sultan.

Lilly Blog - Sulejmanova džamija

Sulejmanova džamija

Šoping raj

Pored obilaska istorijskih znamenitosti, sve one koji turistički putuju u Istanbul zanima, naravno, i šoping, a ovaj turski grad ne bi vekovima bio poznat kao jedan od najvećih trgovačkih centara da nije jedan od najboljih u toj oblasti. U centralnom delu grada već vekovima je smešten Veliki Bazar – ogromna tržnica pod krovom koja se sastoji od velikog broja prodavnica, čije se vlasništvo prenosi sa generacije na generaciju. Što se tiče ponude robe, na Velikom Bazaru moguće je naći skoro sve od igle do lokomotive. Pored ove ogromne tržnice, veoma poznat je i Egipatski Bazar koji, u stvari, predstavlja ogromnu pijacu na kojoj se prodaju različite vrste hrane i najraznovrsniji začini iz čitavog sveta. Pored ovih tradicionalnih mesta za kupovinu, u Istanbulu se nalaze i brojni moderni tržni centri, od kojih je najpoznatiji Forum Istanbul, smešten u kvartu Bajrampaša. Forum Istanbul je najveći tržni centar u Evropi I, osim što sadrži preko dvesta pedeset prodavnica najrazličitijih brendova, u svom sklopu ima i brojne objekte namenjene zabavi posetilaca.

Lilly Blog - Veliki bazar

Veliki bazar

Avanture za decu i odrasle

Za decu je verovatno najinteresantniji park "Jurasic Landײ posvećen dinosaurusima, a u kom se pored brojnih replika ovih reptila nalaze i "laboratorija" i bioskopska sala, u kojoj se u višedimenzionalnoj tehnici može odgledati edukativni film o dinosaurusima.
Za decu ali i odrasle zajedno zanimljiva je i poseta akvarijumu Turkuazoo, prvom džinovskom akvarijumu u Turskoj, koji sadrži preko deset hiljada morskih životinja, uključujući ajkule, džinovske raže, pirane i oktopode. Tura podvodnog safarija omogućava posetiocima da pri prolasku kroz podvodni tunel uživaju u vodenom svetu na isti način na koji bi to činili da šetaju dnom okeana. Ono što najviše privlači turiste, naročito one avanturistički nastrojene, je ronjenje sa ajkulama, za koje nije potrebno prethodno ronilačko iskustvo. Sve što je potrebno je da se termin unapred rezerviše, a zainteresovanom posetiocu preostaje samo da ponese japanke, peškir, kupaći kostim i lični pribor za tuširanje.

Lilly Blog - Turkuazoo

Turkuazoo

Hedonizam

Pored obilaska mnogobrojnih istorijskih znamenitosti i uživanja u kupovini, da bi iskustvo posete Istanbulu bilo potpuno, neophodno je da posetilac svrati i u neki od restorana sa tradicionalnom domaćom kuhinjom, ne bi li uživao u specijalitetima i daleko poznatim poslasticama. Posle restorana, zašto ne, ne škodi ni poseta kakvom nargila baru, ili nekom od mesta gde se može uživati u trbušnom plesu. I koliko god u bivšem Carigradu ostao, svaki turista će uvek poželeti da dođe ponovo.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči