U susret hladnim danima

Piše: dr. sci. med. Danijela Pecarski


Ponedeljak, 26. Septembar 2016. u 14:11


Neizostavne kreme sa zaštitinim faktorom

Brojni su načini da se koža pripremi za dolazeće jesenje dane i da se ublaže negativni efekti koje je sunce ostavilo na našoj koži, u vidu hiperpigmentacije, gubitka vlage i sitnih bora koje se, po pravilu, javljaju kasnije

  • Važna je i hidratacija celog tela, jer su so i sunce učinili svoje, što je kožu učinilo suvom, grubom i oslabilo njenu odbrambenu moć.
  • Nakon unutrašnje nadoknade svega onoga što su organizam i koža izgubili tokom leta, možete krenuti sa spoljašnjom negom kože.
  • Piling nanositi najmanje jednom nedeljno, čime ćete omogućiti da vam ostane ujednačena boja celoga tela, iako vremenom sve svetlija.
  • Postoji zabluda da je dovoljna upotreba seruma koji imaju veće koncentracije aktivnih supstanci različitog dejstva, i da vašoj koži u tom slučaju nije potrebna noćna krema.

Došao je i kraj leta. Usled tradicionalnog verovanja da je sunce izvor života, mnogi su se pržili na suncu, ne bi li što više iskoristili njegove "pozitivne" efekte koji su postali vidljivi sa završetkom leta, kada primetite da vam je koža postala suva, gruba i sklona perutanju i pojavi fleka. Zato je veoma važno da s dolaskom jeseni i hladnijih dana prvo regenerišete vašu kožu, i tako je pripremite na promenu godišnjeg doba i sasvim novi način nege.

Topli letnji dani svojom visokom temperaturom, slana i hlorisana voda, delovali su jako stresno na kožu, posebno kada je ona suva, osetljiva ili zrela. Pojačana je i prirodna obnova gornjih slojeva kože, usled jače cirkulacije i perspiracije (što iziskuje obaveznu upotrebu pilinga), pa je neophodno primeniti pravilnu negu, kako u toku leta tako i nakon leta. Dramatične vremenske promene od toplog ka hladnom mogu dodatno da isuše vašu kožu i time naruše njenu elastičnost i svežinu.

Lilly Blog - U susret hladnim danima - Uvod

Šta kažu činjenice

Da bismo shvatili značaj nege kože u toku, ali i nakon sunčanja, neophodno je navesti neke ozbiljne, naučno dokazane činjenice o štetnosti sunca na našu kožu. Zbog promene ozonskog omotača i povećanja ozonske rupe, poslednjih godina beleži se stalni porast broja obolelih od raka kože. Smanjenje koncentracije ozona u atmosferi za jedan procenat, povećava broj obolelih od raka kože za dva do četiri odsto. Ukoliko dete samo jedanput u toku detinjstva zadobije opekotine od sunca, udvostručuje se rizik od malignog melanoma.Veruje se da je sunce odgovorno za najmanje 90 odsto svih tumora kože. Kada čujete ovako ozbiljne, medicinski dokazane činjenice o štetnosti sunca na našu kožu, onda vam je jasno koliko je važno kožu, koja je mesecima bila izložena sunčevom zračenju, regenerisati, napojiti i nahraniti, kako biste joj povratili sjaj i zdrav izgled.
Brojni su načini da se koža pripremi za dolazeće jesenje dane i da se ublaže negativni efekti koje je sunce ostavilo na našoj koži, u vidu hiperpigmentacije, gubitka vlage i sitnih bora koje se, po pravilu, javljaju kasnije.

Detoksikacija i hidratacija

Najpre je potrebno uraditi detoksikaciju i hidrataciju, kako spolja tako i iznutra. Najbolje sredstvo je povećano uzimanje vode, bar 2,5 l dnevno, kako bismo koži iznutra nadoknadili gubitak tečnosti, jer su i telo i koža žedni posle ovih vrelih letnjih dana.
Detoksikacija se upotpunjuje i pravilnim načinom ishrane i unošenjem hrane bogate antioksidantima, ili suplementima koji u sebi sadrže ove supstance (vitamini E, C, koenzim Q10...).
Nakon unutrašnje nadoknade svega onoga što su organizam i koža izgubili tokom leta, možete krenuti sa spoljašnjom negom kože, odnosno sada možete birati adekvatne preparate za negu kože koji će joj povratiti izgubljen sjaj i mekoću. Najpre odaberite adekvatan piling, kako biste se oslobodili mrtvih ćelija s površine kože i sprečili pojavu fleka usled neravnomernog gubitka boje.
Piling nanositi najmanje jednom nedeljno, čime ćete omogućiti da vam ostane ujednačena boja celoga tela, iako vremenom sve svetlija.
Kada uklonite mrtve ćelije koje su vam zapušavale pore, sada komotno možete kupiti hidratantnu dnevnu kremu za lice i zameniti losion koji ste koristili u toku leta, jer je laganom teksturom prijao vašoj koži. Pri izboru dnevne kreme, ne zaboravite da mora imati zašitni fakotor (SPF 15), jer sunce i dalje greje, iako ne istom jačinom, ali njegove štetne posledice u vidu fotostarenja i hiperpigmentacije osećaju se tokom cele godine. Dnevna krema treba da bude ultrahidratantna i da sadrži vlažeća sredstva koja će nadoknaditi izgubljenu vlažnost i sprečiti gubitak vode, čime će koža povratiti sjaj i blistav izgled. Na tržištu postoje brojne hidratantne kreme prilagođene različitom tipu i zrelosti kože, pa je najbolje konsultovati svog farmaceuta.

Lilly Blog - U susret hladnim danima - Noćna nega

Noćna nega

U toku spavanja vaše telo se oporavlja i regeneriše, pa tako i vaša koža noću zahteva posebnu negu, kako bi se i ona regenerisala. Zato je neophodno imati noćnu kremu adekvatnu tipu kože, koja će nahraniti kožu i dati joj neophodne sastojke, kako bi se održala njena vitalnost i zdravlje u što dužem periodu života. Postoji zabluda da je dovoljna upotreba seruma koji imaju veće koncentracije aktivnih supstanci različitog dejstva, i da vašoj koži u tom slučaju nije potrebna noćna krema. Ovo je možda bio slučaj u toku toplih letnjih dana i kada je u pitanju masna koža, ali dolaskom jeseni situacija se menja. Noćne kreme s različitim aktivnim supstancama, namenjene različitim tipovima kože, postaju nezamenjivi deo naše večernje nege pre spavanja, i svaka od njih ima svoju specifičnu namenu. Koriste se, pre svega, da bi nadoknadile koži sve ono što joj okolina i godine nemilosrdnu uzimaju. Noćne kreme sa ceramidima, fosfolipidima, sfingolipidima… obnoviće narušenu lipidnu barijeru kože i time smanjiti vizuleni efekat sitnih bora. Kreme sa hijaluronskom kiselinom prevashodno izazivaju hiperhidrataciju i zadržavanje vode u koži, što se ogleda u efektu sjajne i jedre kože, dok o anti-age efektu hijaluronske kiseline postoje oprečni stavovi.

Lilly Blog - U susret hladnim danima - Hidratacija tela

Hidratacija tela

Važna je i hidratacija celog tela, jer su so i sunce učinili svoje, što je kožu učinilo suvom, grubom i oslabilo njenu odbrambenu moć. Stoga se preporučuje, kao i u slučaju nege lica, nega tela hidratantnim kremovima, bogatim biljnim ekstraktima (ekstrakti nevena, kamilice i aloe, ginko bilobe...), biljnim uljima (bademovo, maslinovo, jojoba, borago, avokado i dr.), voskovima (shea butter, cacao butter), kao i supstancama sa izrazitim vlažećim efektom, kao što su urea, alantoin i hijaluronska kiselina, koji vraćaju koži njenu vlažnost, elastičnost i time utiču na ponovno uspostavljanje njene zaštitne uloge. Važan je i sadržaj antioksidanasa (npr. vitamini E, C, B i dr.), koji svojim snažnim antioksidativnim dejstvom vraćaju koži svežinu, energiju i snagu. Upotrebom ovakvih kremova, uz piling jednom nedeljno, možete izbeći pojavu fleka na koži koja često nastaje kao posledica isušivanja i oštećenja lipidne barijere kože. Masaža tela biljnim uljima (maslina, badem , semenke grožđa...), s kombinacijom pravilno izabranih etarskih ulja, veoma će doprineti kako stanju vašeg duha tako i povećanju elastičnosti i tonusa vaše kože.

Lilly Blog - U susret hladnim danima - Nega usana i ruku

Nega usana i ruku

Ukoliko vam se na koži pojave fleke, sačekajte da krene duboka jesen i koža izgubi potamnelu boju, pre nego se odlučite za bilo koji tretman. Ovi tretmani mogu biti hemijski, biološki, upotreba lasera i mnoge druge savremene metode koje se baziraju na izbeljivanju kože i čija cena varira u zavisnosti od brzine i efikasnosti tretmana.

Naravno, ruke i usne su delovi tela najizloženiji suncu tokom cele godine, pa ne zaboravite da i oni traže posebnu negu. Za one koji nemaju vremena ili bolje reći naviku da se mackaju, svakodnevna upotreba balsama za usne i kreme za ruke vidno će popraviti stanje ovih delova kože.

Blagovremenom upotrebom preparata za regeneraciju kože nakon leta i sunčanja, odložićete prerane znake starenja kože, takozvano fotostarenje, koje se ogleda u pojavi bora, hiperpigmentacije, gibitka tonusa i elastičnosti. Na ovaj način, spremni ćete dočekati hladnije dane koji predstavljaju novi izazov za vas u borbi za lepotu i zdravlje vaše kože.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči