Ujedi insekata

Piše: prim dr Biljana Kovačević, pedijatar


Sreda, 27. April 2016. u 12:04


Većina uboda insekata desi se na otkrivenim delovima tela kao što su lice i ruke, nekada se javljaju i grupe ujeda, ako se insekti zavuku ispod odeće

  • U poslednje vreme deca su preosetljiva na razne spoljašnje faktore, pa tako i na ubode insekata.
  • Ujedi insekat nisu sami po sebi nisu problem ako dečji organizam reaguje normalno
  • Otečena mesta su reakcija kože na toksine koje je insekt uneo svojim ubodom, a promene se mogu javiti i na delovima kože koji su dalji od uboda

Ujedi insekata kod dece sami po sebi nisu problem ako dečji organizam reaguje normalno. Međutim, u poslednje vreme deca su preosetljiva na razne spoljašnje faktore, pa tako i na ubode insekata.
Alergija se pokazuje u vidu otoka, sitne ospe, a nekada se mogu pojaviti plikovi.
Otečena mesta su reakcija kože na toksine koje je insekt uneo svojim ubodom, a promene se mogu javiti i na delovima kože koji su dalji od uboda. Promene uglavnom nestaju posle nekoliko dana, a ako traju duže potrebno je da se roditelji jave lekaru. Većina uboda insekata desi se na otkrivenim delovima tela kao što su lice i ruke, nekada se javljaju i grupe ujeda, ako se insekti zavuku ispod odeće. 

UBODI KOMARACA

Ubodi komaraca su blagi, svrab brzo prolazi i uglavnom ne pravi veće neprijatnosti. Problemi nastaju ako je dete alergično na ubod komarca, ili ako ima veliki broj uboda. Alergija na ubod komarca može početi bilo kada. Na mestu uboda javlja se otok i crvenilo. Posebno su izražene reakcije na mestima gde je koža osetljiva, kao što su očni kapci i mesta gde se koža graniči sa sluzokožom. Dete može biti jako razdražljivo i uznemireno zbog jakog svraba, a može se desiti da rasčeše kožu i napravi ranu. Ako je otok izražen ili je u pitanju veliki broj uboda treba konsultovati pedijatra radi davanja terapije koja će smanjiti burnu reakciju organizma, pa će se otok i svrab umanjiti. Najčešće je dovoljno dva do tri dana da tegobe prođu. Kod uboda komaraca retko je potrebna pomoć lekara, jedino ako je otok blizu oka pa ometa vid. Na ubod komarca retko se javlja alergijski odgovor celog organizma. Simptomi su ubrzano disanje, kašalj, malaksalost. Ove tegobe zahtevaju hitan pregled lekara. 

Lilly Blog - Ujedi insekata - Ubodi komarca

UBOD OSE, PČELE, STRŠLJENA

Gde god ima hrane uglavnom ima i osa. One su te koje leti prave najviše problema. Njihovi ubodi su intenzivno bolni, a otok i crvenilo su po pravilu izraženiji. Najčešće su na udaru ruke i noge, jer ovi insekti napadaju uglavnom u samoodbrani.
Što pre na mesto uboda staviti led ili hladne obloge, što će ublažiti bol i otok. Ako je ostala žaoka uklonite je. Kod pčela žaoka nastavlja da upumpava otrov, iako je pčela već uklonjena. Hitno se treba javiti lekaru ako je osa ili pčela bila detetu u ustima. Otok grla i korena jezika može dovesti do prekida disanja. Ovo se retko događa, ali ako se desi nemojte detetu čačkati po ustima tražeći tragove uboda, jet to može ubrzati oticanje tkiva. Ako se javi otok usana, očiju i ušiju to je prvi pokazatelj alergijske reakcije celog organizma, mogu se pojaviti crveni pečati po koži, ubrzano i otežano disanje. Tada stanje postaje alarmantno i zahteva brzu reakciju i neodložnu lekarsku pomoć u najbližoj zdravstvanoj ustanovi.

Lilly Blog - Ujedi insekata - Ubodi ose pčele i stršljena

UJED KRPELJA

Krpelji se obično nalaze u travi, pa se najčešće zakače deci za noge, ali ih ima i na drveću, pa se mogu naći i na vratu, rukama, glavi. Ako idete sa detetom u prirodu u sezoni krpelja, zaštitite dete nanošenjem nekog preparata za odbijanje insekata. 

Svako veča tokom tuširanja pregledati celokupnu kožu deteta, a posebno prevoje  pazuha i prepone, jer je jako važno pravovremeno otkriti krpelja.

Da bi se krpelj izvadio najbolje je otići u zdravstvenu ustanovu. Krpelja ne valja vaditi na silu, jer se tako može desiti da se pokida pa da glava ostane zabodena u kožu.

Krpelji prenose izuzetno opasnu bolest Boreliozu, poznatiju kao Lajmska bolest. Izvađenog krpelja treba odmah odneti u laboratoriju da se utvrdi da li je zaražen i na osnovu nalaza određuje se terapija od strane lekara.

Ako ste prinuđeni da sami izvadite krpelja nemojte ga opijati nekakvim preparatima (alkohol, benzin), jer zaraženi krpelj tako može izlučiti veću količinu zaraženog sadržaja u kožu.

Lilly Blog - Ujedi insekata - Ujed krpelja

PAUCI

Pauci retko prave ozbiljne probleme. Reakcija na ubod pauka slična je kao i na ubod komarca, samo malo jača. Otok je nešto veći i tvrđi i traje duže. 

BUVE

Na selu su buve česta pojava, a na detetu se mogu naći ako je bilo u kontaktu sa nekim kućnim ljubimcem. Kod kontakta sa buvama ujedi su sitni i grupisani. Jako svrbe .Posle nekog vremena dobijaju ljubičastu boju i mogu trajati i po desetak dana. Rertko se javljaju komplikacije od ujeda buva. 

Lilly Blog - Ujedi insekata - BuveUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči