Univerzalni aksesoar

Piše: Tatjana Janković


Petak, 21. Oktobar 2016. u 16:15


Rukavice – tople, satenske, vladarske

Modne nas čine elegantnim i tajanstvenim kada proviruju iz krznenog rukava. One druge neophodne su kad treba da izvadimo vreli pleh iz rerne, obavljamo kućne poslove, farbamo kosu ili skidamo šminku

  • U bebećem svetu najviše služi za igru ja bacim – ti doneseš
  • U vreme crno-belih pokretnih slika, ruke u crnim kožnim rukavicama postale su stalno mesto u krimićima
  • Odri Hepbern u "Doručku kod Tifanija" proslavila je kombinaciju bisera, dugih rukavica i visoke punđe
  • Čuveni državnici prošlog veka, od Staljina do Gadafija, otpozdravljali su masi rukom u beloj rukavici

Ponovo je vreme da pretražimo najmračnije, najudaljenije kutke naših plakara. Ako imamo sreće, tamo ćemo pronaći bar dve rukavice. Ako imamo mnogo sreće, biće to dve uparene rukavice. Predstojeći sivo-beli dani dobra su osnova za maštovite igre boja i dosetljive kombinacije ljubavnog trougla šal-kapa-rukavice. Ova osnovna trodelna oprema za prezimljavanje može ozbiljno da ugrozi monotoniju zimskih jakni i kaputa. Za razliku od kapa koje nekome stoje, nekome ne stoje, i šalova koji nekoga greju a nekom smetaju, s rukavicama nema tih problema. Iako je njihovo osnovno zvanje vezano za razne vidove zaštite, to često nije i glavni razlog da ih navučemo na ruke. A i zašto bi bio kad ima toliko lepših, šarenijih i elegantnijih razloga da samo u dva poteza dodamo novi ton svom izgledu!

Lilly Blog - Univerzalni aksesoar - Uvod

Prve, bebeće

Od svih odevnih predmeta i detalja, rukavice su najverniji i možda najzanemareniji pratioci čoveka kroz sva njegova životna doba i kroz sva godišnja doba. Čim se rodi, beba dobije maleni pamučni par belih vrećica, koje bi trebalo da je zaštite od sopstvenih gotovo nevidljivih ali oštrih noktića. Takva je namena prvih rukavica u ljudskom životu, dok u bebećem svetu ovaj, ipak, modni detalj najviše služi za igru ja bacim – ti doneseš. Prilikom prvog izlaska na sneg opet su tu rukavice – ovaj put one sa izdvojenim palcem. Takve su nekada neke davne bake plele pred svaku zimu, odmeravajući pletivo o ispružen dečji dlan. I sada se mogu naći ovakve rukavice koje najbolje greju, ispletene od vune, ukrašene pahuljicama izveženim crvenim ili crnim koncem (model za devojčice i model za dečake). Ove babske rukavice nalaze se gde i babe koje ih pletu – na zelenim pijacama, negde s kraja, gde ih mogu ugledati samo oni koji nisu zaboravili svoje detinjstvo.

Lilly Blog - Univerzalni aksesoar - Prve bebeće

Za super heroje

Kome je više do izgleda a manje do grudvanja, verovatno će od malih nogu podleći zovu snežne kraljice mode i zavući svaki od deset prstića u za njega predviđen tunelić na prugastim rukavicama, često promašujući pravo skretanje. Nizanjem godina nižu se i novi modeli, sa veoma različitim namenama. Namene rukavica su tako brojne i raznovrsne da nije ni čudo što prosečan čovek pojedine varijante nikada i ne stavi na ruke. Ti modeli s kojima smo se u životu mimoišli često su vezani za neispunjene dečje maštarije, kao bokserske, ili bajkerske, ili one damske rukavice bez kojih se nikako ne može zamisliti jedna princeza. Deca savremenog doba možda ipak najviše priželjkuju futurističke varijante kakve nose super-heroji Spajdermen, Betmen ili Ajronmen.

Duge, ružičaste

Rukavice su se izborile za kultni status u svetu filma davno pre prve uloge rekvizita sa nadrealnim mogućnostima. Još u vreme crno-belih pokretnih slika, ruke u crnim kožnim rukavicama postale su stalno mesto u krimićima, neizbežan uvod u scenu zločina. Ispuštena rukavica u filmu, a često i u životu, igra presudnu ulogu u romantičnom upoznavanju, ali i ulogu ključnog dokaza ako je ostala zagubljena na tuđoj teritoriji. Scene pripreme hirurga za operaciju, scena krađe, kadrovi pred dvoboj ne mogu da se zamisle bez rukavica, njihovog sporog navlačenja i zatezanja ili skidanja i bacanja u lice. Neki od najslavnijih modela rukavica u tesnoj su vezi sa čuvenim filmskim imenima kao... pa, kao ruka i rukavica. Merilin Monro, "Muškarci vole plavuše" i ružičasti dugi par rukavica koji se najbolje pamti iznad platinaste glave blistave M. M. Sa sasvim drugačijim, ali ne manje upečatljivim šarmom nosila ih je u crnoj varijanti i Odri Hepbern u "Doručku kod Tifanija". Možda je upravo ona otkrila tajnu vezu između bisera, dugih rukavica i visoke punđe. Ili je to bila Grejs Keli? Bez mnogo omaški možemo, vezano za "filmske" rukavice, pobrojati sve značajnije zvezde prošlog veka, a i veliki broj iz ovog.

Na ruci Mišel Fajfer

Epoha kojom se bavi film često se ne može zamisliti bez damskih rukavica, kao u slučaju brojnih ekranizacija romana Džejn Ostin ili se, prosto, gracioznost i elegancija večernje toalete ne mogu zamisliti bez njih, kao u "Titaniku". Pojedini modeli postali su posebno poznati po scenama u kojima im je dodeljena glavna uloga. U "Dobu nevinosti", jedan od najerotičnijih filmskih kadrova fokusiran je na kratkoj rukavici na ruci Mišel Fajfer, odnosno, na nju je fokusiran Danijel Dej Luis. U omiljenoj filmskoj bajci za devojčice od 7 do 107, Ret Batler ispod rukavica na rukama Skarlet otkriva ožiljke koji mu govore istinu o njenom životu na urušenoj farmi. Crvenokosa Đilda, Ketrin Hepbern, u upečatljivoj muzičkoj numeri nosi dugi crni elegantni par. Filmska rukavica ima poseban odnos i sa cigaretom, muštiklom, pištoljem, kvakom na vratima, drškom mača ili bodeža, sa dizginama, dijamantskim narukvicama i dragocenim prstenjem.

Lilly Blog - Univerzalni aksesoar - Na ruci Mišel Fajfer

Majkl Džekson, bajkeri...

Osim na filmu, najzanosnija izdanja rukavica mogu se videti na raznim crvenim tepisima i na podijumu, od muzičkih bina do svadbarskih sala. Mnoge dame uzdišu za vremenima kada se ni u pozorište, ni na operu, ni na bal nije moglo ući sa otkrivenim rukama. Danas se retko ukazuje opravdana prilika za glamurom koji bi se prostirao od vrhova prstiju do mišica. Osim ako niste muzička ili kakva druga zvezda. U tom slučaju, rukavice mogu biti neizostavni deo vašeg imidža ili, čak, kao u slučaju Majkla Džeksona, jedinstveni simbol. U svetu rok muzike svih kategorija, od mekših do žešćih tonova, izvođači rado dopunjavaju svoj scenski izgled kožnim rukavicama sa otvorenim prstima, dok rok-dame osim kože vole i čipku. Rukavice su i na posterima čest detalj koji oštru muziku povezuje sa bajkerski neobuzdanom slobodom i brzim životom s one strane zakona. Osim ovako blistave uloge, mogu imati i onu prvobitnu, zaštitnu – da prikriju nepoželjne znake starosti. Ovaj modni detalj je bio i ostao Madonin verni pratilac od početka njene karijere osamdesetih godina, pa sve do sada. U modnoj kolekciji Material Girl koju je, zajedno sa ćerkom Lolom, lansirala davnih dana, posebna pažnja je bila posvećena rukavicama bez prstiju. Lejdi Gaga, koja tvrdi da je učila od Madone, prevazišla je svoju učiteljicu i u ekscentričnim modelima rukavica. Na njenim rukama se mogu videti i polurukavice i rukavice sa četiri prsta, sve samo ne neka od klasičnih varijantiUnikatni sajber-ukras od titanijuma na ruci Bijons definitivno je potvrdio ulogu rukavice kao nakita.

Lilly Blog - Univerzalni aksesoar - Od državnika do Diznijevih junaka

Od državnika do Diznijevih junaka

Varijante u kojima se javlja ovaj, pre svega, odevni predmet, nepregledne su. Na sajtu gloves-online.com može se zaviriti u preko 50 kategorija, od kojih samo belih, uobičajenih u raznim zvaničnim prilikama, od radnih do paradnih, ima čak 17. Čuveni državnici prošlog veka, od Staljina do Gadafija, otpozdravljali su masi rukom u beloj rukavici. Bela rukavica koja lagano maše kroz otvoren prozor limuzine često je bila sve što su videli pioniri koji su satima čekali na ulici da Josip Broz Tito poseti njihov grad. Bar jedan par obavezan je i u garderoberu Deda-Mraza. Njihovoj čaroliji nisu odoleli čak ni prvi Diznijevi junaci Miki, Mini i Šilja. Mada se ovaj tip rukavica najčešće pojavljuje u sklopu paradne uniforme, u specijalnim prilikama može se videti i na rukama konobara.
Bele rukavice, ali one damske, od finih materijala kao što su saten ili čipka, bile su nekada obavezan detalj u pripremanju mlade za venčanje. I sada se mogu videti uz venčanicu, ali mnogo češće u katalozima i na modnim revijama nego na venčanjima. Satenske su obično duge, dok se kratke rukavice uglavnom prave od čipke, u oba slučaja u boji haljine i u skladu sa dužinom rukava. Model bez prstiju izborio je svoje mesto i u ovako svečanim prilikama, ali pretežno u čipkastoj varijanti.

Svakodnevna upotreba

Od rukavica za svaki dan, može se naći veliki izbor u nezahtevnoj, unisex verziji, uglavnom u neutralnim nijansama sive boje koju rado nose oba pola. Za one koji stavljaju praktičnost iznad svega, postoje 2 u 1 rukavice koje objedinjuju modele s prstima i bez prstiju. Kombinacije naoko nespojivih materijala i dezena beskrajne su i lako mogu navesti i najtvrdokornije da prošire svoju ličnu kolekciju odeće za ruke. Fina vunica poprskana cirkonima, klasična crna koža kombinovana sa pepito tekstilom ili baršunasti somot sa kićankama od krzna tek su neke u moru zanimljivih varijanti. Za one koji insistiraju na tome da budu u toku, na Nedelji mode u Milanu vrhunski svetski dizajneri za ovu zimu diktiraju povratak rukavicama klasičnog kroja, od tanke kože, dužine do lakta ili iznad. Boje se kreću od standardne crne i braon do tamno plave i ljubičaste.

Lilly Blog - Univerzalni aksesoar - Svakodnevna upotreba

Verovanja vezana za rukavice

U sportovima u kojima je obavezna upotreba rukavica često je upravo za njih vezan ritual koji bi trebalo vlasniku da donese sreću. Tako neki bokseri pre meča obavezno rukavicama protrljaju obrve, ili ih navlače i skidaju uvek istim redosledom. Pojedini golmani veruju u svoj srećan par rukavica.
Verovanje da ne valja poklanjati rukavice datira još iz srednjeg veka, kada su vitezovi ispod kaciga nosili, kao amajliju, rukavice svojih dama. U našim narodnim verovanjima stoji da ispuštena rukavica označava nesreću, ukoliko je podigne osoba koja ju je ispustila, odnosno sreću, ukoliko je podigne neka druga osoba. Izgubljena rukavica, pak, označava ulazak u novi, srećniji period života.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči