Večna klasika

Piše: Tatjana Janković


Ponedeljak, 24. Septembar 2018. u 10:10


Trenčkot - mantil za sva vremena

Jesen se ne može zamisliti bez mantila, a njegova najpopularnija varijanta, takozvani trenčkot (trenchcoat ), evoluirala je od svoje vojne prošlosti u rovovima do ekskluzivnih modnih pista

  • Mantili mogu imati i puniji, deblji uložak koji se jednostavno postavlja i skida, ali narušava eleganciju, širi struk, otežava korak i čitavu priču o mantilu vraća na nivo vojne opreme
  • Prvenstveno dizajniran za vojnike, zakopčavao se u dva reda pomoću deset dugmadi, imao je široke revere, džepove sa poklopcima koji su se takođe zakopčavali i niz sasvim namenski osmišljenih detalja
  • Njegovoj izvornoj kaki boji pridružile su se crna i bež. I danas se može reći da ove tri boje dominiraju svetom mantila, mada vatreno crvena, bela, roze, teget i razne nijanse plave umeju da deluju osvežavajuće na ovaj klasičan model.

Od kada se usled klimatskih promena iz sandala uskače pravo u čizme , kišni mantil je sve manje stvar potrebe, sve više stvar imidža. Ali ‒ to ga ne čini manje must have komadom u našem garderoberu, prvenstveno zbog njegove kameleonske prirode, posebno ako je u pitanju trenčkot (trenchcoat) . Na prvi pogled, ovaj model mantila lako se prilagođava svakoj varijanti, lepo leži i uz pantalone i uz suknju, a oni smeliji i skloniji estradnom stilu poneće ga i uz šorts. Ono što ovaj po mnogo čemu klasični odevni predmet zapravo postiže u svakoj kombinaciji jeste efekat elegancije, vintage looka i nostalgične note koja je u direktnoj vezi sa Holivudom.
Ali hajde da se najpre osiguramo da znamo o čemu govorimo kad govorimo o trenčkotu. Nepromočivi mantil sa dvoredim kopčanjem, mestom za epolete na ramenima i kaišem od istog platna verovatno većini zvuči već sasvim blisko. Ovaj model, koji je odavno stekao status klasičnog, ima slavnu ratnu prošlost – nastao je za potrebe direktnih učesnika u Velikom ratu, koji su se borili u njegovim rovovima (trench ‒ rov, engl.). Prvenstveno dizajniran za vojnike, zakopčavao se u dva reda pomoću deset dugmadi, imao je široke revere, džepove sa poklopcima koji su se takođe zakopčavali i niz sasvim namenski osmišljenih detalja. Rukavi su se završavali kaišima na kopčanje, koji su služili da spreče slivanje kiše u rukav prilikom gledanja kroz dvogled. Kaišu oko struka pridodate su D-alke – za kačenje mape, hladnog oružja i sl.

Lilly Blog - Mantil za sva vremena - Uvod

Modni detalj u vreme primirja

Istorija beleži da su mnogi povratnici iz rata zadržavali svoje mantile, pa su oni često viđani na ulicama i nakon primirja, kao simbol, ali i kao višestruko koristan odevni predmet – lakši i manje zahtevan od kaputa. Kako je jedan funkcionalni deo vojničke uniforme stigao na modne piste? Reklo bi se istim putem kao i čizme oficirke, spitfajer jakne i slični komadi koji odražavaju military look.

Sve boje kišnog mantila

Kad ga se moda dohvatila, trenčkot je oživeo u mnogim varijantama. Njegovoj izvornoj kaki boji pridružile su se crna i bež. I danas se može reći da ove tri boje dominiraju svetom mantila, mada vatreno crvena, bela, roze, teget i razne nijanse plave umeju da deluju osvežavajuće . Moda je fleksibilna i kada je u pitanju izbor materijala. Neki od uobičajenih su puplin, gabarden i koža, ali savremeni dizajneri često koriste i veštačke materijale, poput najlona i drugih vrsta sintetike. Dužina takođe ima širok dijapazon – od sasvim kratkih modela do onih koji sežu do peta. Mada pravi poklonici trenčkota priznaju samo veteranski kroj...

Lilly Blog - Mantil za sva vremena - Sve boje kišnog mantila

Čast modnim revijama, mantil je svetsku slavu stekao, a i dalje je potvrđuje, uglavnom zahvaljujući filmu. Tipski likovi kao što su špijuni, detektivi, inspektori ne idu okolo bez mantila, a često i bez fedora šešira. Hoću da kažem – Hemfri Bogart, kad je u pitanju super klasični model u bež boji, Ili, u neozbiljnijoj, manje dramatičnoj varijanti inspektor Kluzo, dok se za istinom koja je negde tamo takođe može tragati u istom modelu, kako smo videli na inspektorima Molderu i Skali. Romantičnu varijantu nadahnuto je zastupao – uh, nije lako odlučiti se – ali ovaj put neka to bude Robert Redford u "Devojci koju sam voleo". Slično se nosio, kao gorštak, i Kristofer Lamber, mada bi u nekoj savremenijoj verziji mošda radije obukao "opasniju", kožnu varijantu mantila, po ugledu na Kianu Rivsa u "Matriksu". Crni, kožni mantil zaigrao je vrlo efektno na strani negativca u Tarantinovom ratnom filmu, kao i u "Vrani", na Eriku Drejvenu, i na najnovijem Šerloku Holmsu. Kad je o koži reč, ne može se zaobići Stiv Mek Kvin u braon verziji, mada je češće slikan u varijantama od tekstila, kao i Alen Delon.

Mantil na muškom filmskom akteru

Razni heroji, superheroji i antiheroji, čak i u stripovima, nose mantile. Sumnjivi tipovi, psihopate, manijaci iz parka takođe vole klasične modele. Mantil na muškom filmskom akteru, i na strani dobra i na strani zla, unosi u scenu dozu opasnosti, pa i neizvesnost, napetost i očekivanje akcije. Na ženama, osim u ekstremnim varijantama, mantil je spoj elegancije i snage. Možemo ga videti na Meril Strip u "Krameru protiv Kramera" i u "Đavo nosi Pradu", gde sa sasvim različitih likova emituje istu poruku. Katrin Danev i Brižit Bardo svakako snose dobar deo odgovornosti što nas ženski mantili asociraju na Francuskinje. Krhku lepotu Odri Hepbern potencirao je krajnje jednostavan model u "Doručku kod Tifanija", kao i u slučaju Mie Farou u "Rozmerinoj bebi".

Dobar savremeni trenčkot mora da zadrži bar jedno od tri svojstva osnovnog modela da bi se i dalje zvao trenčkotom, a to su dvoredno kopčanje, nosači za epolete na ramenima i kaiševi koji se kopčaju oko ručnih zglobova – tvrde modni savetnici. Kejt Midlton, princeza kišnog podneblja, sudeći po fotografijama, vrlo lepo promoviše ove modele. Novi modeli pojavljuju se u kombinaciji dva različita dezena ili čak dva potpuno različita materijala, kao što su tekstil i koža – kako se može videti na Emi Votson. Kao i obično kad je moda u pitanju, postoji daleko širi asortiman ženskih modela nego muških. Možda zato što su žene spremnije za različite ludosti ili su jednostavno smelije od muškaraca po pitanju mode. Uglavnom, ženskih mantilića ima u lakovanim varijantama i u vrlo šarenim dezenima, gde opet ima onih klasičnih, poput pepito, riblja kost i sl., pa sve do pačvork verzija.

Lilly Blog - Mantil za sva vremena - Mantil na muškom filmskom akteru

Sva lica postave

Drugo lice mantila je njegova postava, koja opet može biti priča za sebe – jednobojna ili dezenirana. Često je unutrašnjost u potpunoj suprotnosti sa spoljašnošću, stara priča o licu i naličju! Dok spolja mantil može da ostavlja utisak jednostavnosti, neupadljivosti, zatvorenosti, iznutra neretko iznenadi postavom sa tigrastim ili škotskim dezenom. Dezen postave ponekad izviri na reverima ili kragni i na povrnutim krajevima rukava, posebno na oversized modelima čiji je poklonik svojevremeno bila Kim Besindžer. Postava na muškim modelima često je od vune, čak i od kamilje dlake, koja i na dodir i dezenom zrači toplinom. Iako predviđeni za umereno sveže vremenske prilike, mantili mogu imati i puniji, deblji uložak koji se jednostavno postavlja i skida, ali narušava eleganciju, širi struk, otežava korak i čitavu priču o mantilu vraća na nivo vojne opreme.

Aksel Rouz u mundiru

U trenčkotu na muzičkoj sceni ima nečeg provokativnog, posebno kada je u pitanju hard rock ili haevy metal. Hipici su ovom vrstom odeće nesumnjivo potencirali antimilitaristički i pacifistički stav, i deo toga izneli i na scenu. Aksel Rouz je osamdesetih nosio kožni crni trenč, mada je češće nastupao u mundirima – bar na početku izvođenja. Mundire su voleli i Princ, Elton Džon i Fredi Merkjuri. Ali muzička scena ne trpi mnogo odeće i verovatno je to jedan od glavnih razloga što se trenč ređe pojavljuje na bini nego na posterima i na stranicama muzičkih magazina.

Lilly Blog - Mantil za sva vremena - Aksel Rouz u mundiru

Što se tiče modnih trendova ukoliko imate trenčkot – slobodno ga nosite. Ukoliko ga nemate – obavezno ga nabavite! I dalje se nosi u klasičnim bojama – kaki, crni, bež. Ko je za vedriju varijantu – crveni je uvek posebno elegantan. Ko je za nežniju – tirkizno-plavi. Bela će vas učiniti delikatnom. Nova marama ili ešarpa oko vrata osvežiće staru dobru proverenu varijantu. Razmislite i o zameni dugmadi ili stavljanju paspul trake (kožne, dezenirane ili jednobojne). Krupna bela dugmad na teget mantilu prizvaće mornarski stil, obična tamno braon učiniće da vaš trenčkot izgleda retro. Našivanje svetle čipke pri dnu kratkog tamnijeg modela, odnosno tamnije čipke na svetliji model može biti vrlo originalno i elegantno, kao i aplikacije od različitih materijala, pa čak i izvezeni motivi – za vešte ruke i razigranu maštu. U svakom slučaju, nikako ne izbacujte svoj trenč iz garderobera, jer njegovo vreme ne prolazi.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči