Više od svečanog aksesoara

Piše: Tatjana Janković


Ponedeljak, 16. Januar 2017. u 09:19


BELA KOŠULJA ZAUVEK

Istorija civilizacije lako se može zamisliti kao smenjivanje prvobitnog modela bele košulje, koji se nosio kao rublje, do savremenog sinonima za dobar ukus i eleganciju

  • Karl Lagerfeld evidentno spada među obožavaoce bele košulje, ili bar njene kragne
  • Belo kao boja i košulja kao deo odeće daju čudesni spoj koji ovaj komad podiže na nivo simbola
  • Klasična bela košulja ima jasno definisanu, jednostavnu liniju koja prati liniju tela, ali ne prijanja uz njega

Možemo reći bela haljina ili bela suknja, bele pantalone ili bela bluza – bez uočavanja neke bitne razlike između ovih pojmova. Ali ako kažemo bela košulja, očigledno je da time dotičemo nešto što prevazilazi okvire odevnog predmeta i zalazi u domen magičnog. Belo kao boja i košulja kao deo odeće daju čudesni spoj koji ovaj komad podiže na nivo simbola. Romantičnije rečeno, bela košulja je vremeplov koji nas može provesti kroz sva vremenska razdoblja i sva godišnja doba. I istorija ljudske civilizacije može se vrlo lako zamisliti kao smenjivanje modela bele košulje od onog prvobitnog, koji se kotirao kao rublje, do ovih savremenih, koji su u svakoj kombinaciji sinonim za eleganciju.
Pokušajmo da zamislimo prvu košulju na svetu? Zar nije bela košulja ono što nam najpre pada na pamet? Naravno, vrlo je verovatno da ta prva skrojena košulja na svetu nije bila bela, ali je teško zamisliti drugačije – dotle seže njena magija. Sasvim prizemno rečeno, džaba nam pun orman košulja ako nemamo tu apsolutno neophodnu i nezamenljivu belu. I to u više varijanti, i to iz više razloga.
Praktičniji među nama verovatno bi je izdvojili zbog toga što ide uz sve, lako se kombinuje, prilagodljiva je svakoj boji i svakom modelu. Oni istančanijeg ukusa, koji vole detalje, možda bi na prvom mestu istakli njenu svečanu kragnu i delikatne manžetne. Poslovni tipovi bi se zamislili nad tim koliko uopšte ne-belih košulja imaju u svom garderoberu. A zapravo glavni razlog za prisustvo ovog odevnog predmeta u svakom ormanu leži u tome što kad god se zapitamo šta da obučemo – bela košulja je više od spasa. To je način da se, bez obzira na to da li je u pitanju poslovni sastanak ili izlazak u provod, izgleda prefinjeno, elegantno i, naravno, čudesno - jer bela košulja uvek sa sobom nosi i notu magičnog.

Lilly Blog - Više od svečanog aksesoara - Uvod

Ženska i muška

"Šta god poželite da bude, bela košulja to postajeײ – reči su poznate dizajnerke Karoline Herere. Postoji beskrajni niz varijacija na temu bele košulje, ali je klasičan model ipak ono što je must have u svakom ormanu, i muškom i ženskom. Šta belu košulju čini klasičnom zna svako, ali nije na odmet da se, zatrpani raznoraznim ponudama iz sveta mode, podsetimo glavnih odlika osnovnog modela. Klasična bela košulja ima jasno definisanu, jednostavnu liniju koja prati liniju tela, ali ne prijanja uz njega. To znači da ramena košulje savršeno leže na našim ramenima, manžetne sežu preko ručnih zglobova, a torzo je blago strukiran. Klasičan model ima čvrstu belu kragnu i belu neupadljivu dugmad. Njena neprolazna čarolija rezultat je savršenog kroja koji nikakvim detaljima ne skreće pažnju sa bajkovite beline. Naravno, njen osnovni materijal je pamuk.

Lilly Blog - Više od svečanog aksesoara - Ženska i muška

Od bubi do ruske kragne

Odstupanja od osnovnog, klasičnog modela uglavnom čine detalji koji, tu i tamo, ne menjaju bitno suštinu ovog nezamenljivog odevnog predmeta. Često je to džep na grudima, jedan ili dva, u raznim varijantama, s dugmetom, s klapnom ili nekom aplikacijom. Detalji su neretko vezani i za kragnu, za njen oblik koji ide od bubi do ruske, ali i samu boju, kao i sitne ukrase u vidu perlica ili metalom "ojačanih" vrhova. Jedno vreme i kragna je imala svoju dugmad. U poslednje vreme u modi su dvostruke kragne, jedna preko druge, često u kombinaciji dve različite boje. Kopčanje ide od skrivenog do sasvim upadljivog, dekorativnim dugmadima sa zlatastim elementima. U večernjim varijantama, onim koje idu uz smoking, bela košulja podrazumeva manžetne sa posebno svečanim dugmadima, ponekad i od veoma dragocenih materijala. Sam materijal bele košulje uglavnom se bira među onim laganijim. Najčešće je to spoj pamuka i viskoze, ali kod ženskih modela vrlo često se može videti bela košulja od svile, satena i sličnih materijala.

Beli grudnjak

Zbog providnosti, koja se kreće u rasponu od "nazire se" pa do "sve se vidi", veoma je važno voditi računa o tome šta se nosi ispod košulje, posebno onda kada se preko košulje ne nosi ništa. Kod muškog dela populacije ovo je vrlo lako rešivo oblačenjem košulje na golo telo. I seksi je i ne kvari utisak. U svakom slučaju, ono što bela košulja nikako ne trpi ispod sebe jeste majica u bilo kojoj drugoj boji. Ono što trpi jeste majica u beloj bolji, ali, ali, ali... ipak je bolje izbeći je, posebno ukoliko je to atletska majica. Kod ženskih modela, izbor brushaltera je precizan pokazatelj dobrog ukusa. Jedno vreme je bio trend da se ispod bele košulje nosi crni brushalter. Ali jedno vreme je bio trend i da se uz brodarice nose bele sportske čarape? U svakom slučaju, ako nismo sigurni da li ovo ili ono, treba se okrenuti klasičnim modelima, pa i u slučaju izbora grudnjaka ispod bele košulje. Dakle, beli, neprovidni, bez čipke.

Lilly Blog - Više od svečanog aksesoara - Beli grudnjak

Poslovni stil

Bela košulja je savršeni pratilac bilo kog modela odeće. Razmotrićemo neke od kombinacija u kojima je nezamenljiva. Jedna od čestih i rado nošenih varijanti je svakako ona sa poslovnom notom koja podrazumeva pravu, usku suknju, u rasponu od jednobojne, crne ili teget, do karirane ili neke drugačije kombinacije više boja. Tu je i savršeni spoj bele košulje i teget suknje sa velikim belim dugmadima na njoj, koji asocira na plovidbu brodom i neke stare filmove sa srećnim krajem.
Bela košulja sjajno ide uz prsluk haljinu. Eto još jedne odlične varijante za posao, ali i idealnog izbora i za neku drugu priliku. Dezen prsluk haljine može varirati od pepito prugastog ili tufnastog, ili ostati u predelu jednobojnog, gde opet ostaje dovoljno prostora za klasične kombinacije sa crnom, teget i sivom, manje klasične sa braon ili neobične i upadljivije sa, recimo, crvenom.

Za sva godišnja doba

Jedan od najuspešnijih i najromantičnijih spojeva bele košulje jeste onaj sa teksasom, pre svega sa farmericama. To je kombinacija koja može da nas prošeta kroz niz modnih stilova, od kantri i etno do ležerno elegantnog. Bela košulja u ovoj varijanti najbolje prolazi ako je delimično raskopčana, sa povrnutim rukavima i otpasana, kako na ženskim tako i na muškim modelima. Ono što se podrazumeva jeste preplanula koža i sitna bižuterija od prirodnih materijala, plute, drveta, kože...
Bela košulja je savršen izbor u svim godišnjim dobima, od zimskog u kojem iz džempera izviruje samo belom kragnom, do letnjeg u kojem neprikosnoveno ističe preplanulu kožu. Svaki njen delić je dragocen, i santimetar njene beline ima moć da promeni ton svakoj kombinaciji. Nezamenljivi su njeni izvučeni krajevi ispod kratkih džemperića i prsluka, kao i posuvraćene manžetne preko rubova dugih rukava svega što ima dug rukav. Njena kragna je svemoćna, nekada je menjala čitavu košulju!

Lilly Blog - Više od svečanog aksesoara - Za sva godišnja doba

Deo filmske klasike

I po dobu u kojem je nastao i po izgledu, model kojem leži da bude nazvan kraljicom belih košulja datira još iz srednjevekovnih škrinja. To je ona košulja sa velikim pufnastim rukavima i brojnim romantičnim karnerima koja je iz prvobitnih, muških, sasvim prešla u ženske garderobere. Najbarokniji model bogat naborima i dalje izaziva uzdahe i rado je viđen u filmskim pričama na Džoniju Depu, Hitu Ledžeru, ali i na muzičkoj sceni gde čini čudesan spoj sa gitaristom Ingvijem Malmstinom.
Pošto smo se dotakli bele košulje na filmu, zadržaćemo se na njoj neko vreme, ili malo duže vreme, jer filmska magija bele košulje zaslužuje posebnu pažnju. Najpre, naravno, u crno-belim filmovima, gde je u direktnoj vezi sa romantikom i romansom. Na fotografijama filmskih diva tog doba stiče se utisak da njihova slavna lica odražavaju belinu blještavo belih košulja u kojima su tako često fotografisane. Neretko čak i u muškim modelima koje su nosile u filmskim klasicima: Odri Hepbern u "Prazniku u Rimu", Marlena Ditrih i Ketrin Hepbern, uz tregere i pantalone, u brojnim filmovima. Da ova čarolija ni mnogo kasnije nije zamrla pokazale su Uma Turman u Tarantinovom hitu "Pulp fiction", Džulija Roberts ("Pretty Woman"), Kim Besindžer ("Devet i po nedelja"). Bela košulja je idealna filmska podloga za prosuto vino, ali i krv, posebno u već duže vreme aktuelnim vampirskim serijalima. Nezamenljiva je i u gangsterskim filmovima, na starim holivudskim ikonama kao što su Džems Kegni i Spenser Trejsi, i nešto mlađim u vidu Džeka Nikolsona i Šona Konerija. Ponegde je bela košulja prerasla u filmski rekvizit, kao u serijalu o Džemsu Bondu. Svakome stoji, ali pojedinima baš leži! Kao Kolinu Firtu u raznim varijantama, od one romantične u ulozi Darsija, razbarušene u ulozi Vermera ("Devojka sa srebrnom minđušom"), preko nežne ("Dadilja Mekfi"), do one sasvim klasične u ulozi kralja Džordža ("Kraljev govor"). Čitava filmska karijera u beloj košulji!

Lilly Blog - Više od svečanog aksesoara - Deo filmske klasike

Pohvala En Vintur

U specijalnom broju američkog modnog magazina Vogue, povodom njegove stogodišnjice, En Vintur je vrlo jednostavno (i nezaboravno!) ukazala na prilagodljivost bele košulje, ali i njenu moć da iz onoga ko je nosi izvuče poseban sjaj. Vintur je u slavljeničkom izdanju svog magazina, sada već daleke 1992. godine, objavila fotografije devet vodećih ženskih fotomodela u beloj košulji. Među fotomodelima našla su se modna imena kao što su Klaudija Šifer, Naomi Kempbel i Sindi Kraford, dok je model košulje bio jedan jedini – GAP-ov.

Lagerfeldov favorit

Moramo sada posvetiti dužnu pažnju modi i modnim kreatorima. Od savremenih modnih kreatora Karl Lagerfeld evidentno spada među obožavaoce bele košulje ili bar njene kragne. Sam ih ima oko 1000, sa visokim okovratnicima po kojima je poznat i koji se upečatljivo kombinuju sa krupnim čvorom na kravati i ešarpama pričvršćenim dekorativnom iglom.
Bela košulja je polovina večnog crno-belog dnevnog ili večernjeg autfita, savršena osnova za crveni detalj koji može biti prisutan u boji ruža, ili laka na noktima, ili u komadu bižuterije. Bela košulja je kao savršeno slikarsko platno, prazan list papira na kojem tek treba ispisati priču. Ovo je među prvima "osetila" i prenela na podijum Koko Šanel, stvarajući večitu dobitnu kombinaciju između bele košulje i drugih klasičnih modela koje je osmislila. Nešto od ovoga može se videti u osamnaestominutnom filmu upravo pomenutog Karla Lagerfelda "Bilo jednom..." (Once Upon A Time...), posvećenom Koko Šanel i njenim počecima u svetu mode.Ostavite komentar

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči