Vreme za najviše

Piše: Vesna Brzev Ćurčić, psihoanalitičar


Ponedeljak, 07. Mart 2016. u 13:49


Uputstvo za rukovanje damama od 50 plus

Muškarci često i ne znaju kolika je količina pažnje potrebna ženi da to zapravo nije količina koja odgovara veličini kontinenta kakva je Australija, već pažnja koja je malena, svakodnevna, autentična, iz potrebe muškarca da joj pruži nešto lepo

  • Ne postoji uzrast muškarca na kome žena sme da oda priznanje nekom drugom a ne svom muškarcu
  • Brojne su prilike u kojima mogu da dokažu svoju muškost na način koji godi ženama. Istini za volju, brojne su prilike kada se ne ponašaju tako
  • Neke dame od preko 50 naprave slavlje za svoj jubilej , neke proslave u krugu porodice a neke se prave da se to nije dogodilo

Da se prvo dobro razumemo: sve žene su dame, ali su žene preko 50 godina malo više dame. Prosto zbog toga što imaju iza sebe sijaset doživljaja, događaja, radosti, smeha, ushićenja, nada, poleta, razočarenja, suza, kajanja. Dakle, imaju iza sebe pola veka ili više. Sasvim dovoljno za status dame, zar ne?
Da se ponovo razumemo: sve žene su osetljiva bića. Nije važno da li imaju 15, 20, 30, 40, 50 i više godina, da li nose kratke suknje i štikle dvadeseticu, neupadljivo su obučene ili nose Šanel kostime i salonke. Svakoj ženi je potrebna pažnja. Muškarci često i ne znaju kolika je količina pažnje potrebna ženi. Bili bi vrlo iznenađeni kada bi shvatili da to zapravo nije količina koja odgovara veličini kontinenta kakva je Australija, već pažnja koja je malena, svakodnevna, autentična, iz potrebe muškarca da joj pruži nešto lepo. Najčešće je to dodir, reč, cvet, stolica koju primakne a da joj ne iscepa čarape, kaput koji pridrži (nije prevaziđeno, obratite pažnju), izbegavanje zvocanja o poštovanju prava prvenstva kada ona vozi auto, jutarnja kafa koju on nekad skuva, promenjena pelena u gostima, što ne mora da bude uvek njen posao, iznenađenje kao što je neplanirano sedenje u lokalnom kafiću, tek onako, bez povoda. I tako redom. Sve same sitne stvari.

Muškarci su gospoda, sem kada to nisu

Da se razumemo, po ko zna koji put: muškarci su gospoda, sem kada to nisu. Brojne su prilike u kojima mogu da dokažu svoju muškost na način koji godi ženama. Istini za volju, brojne su prilike kada se ne ponašaju tako. Dok su mladi, imaju onaj neki poseban način ophođenja prema ženama, pola ozbiljan, pola drugarski. To "drugarski" je najčešće šala, ali i pola zbilje, da se poslovi dele na muške i ženske. Kakav divan povod za grohotan smeh u društvu. Muška polovina se smeje jer je to baš tako, a ženska jer je to nažalost baš tako. Ono "ozbiljan" se odnosi na to da će njegova devojka imati, bar u nečemu, privilegovan status u društvu. Dok su mlađi, muškarci imaju više razumevanja za sitne, čisto ženske muke: PMS, prestroge roditelje, profesora koji ih je uzeo na zub, drugaricu koju je upravo ostavio dečko i sl. O, da, i tada vole da se druže muški, gledaju utakmice, sede na njima znanim mestima za muškarce, komentarišu kola, motore i... druge žene. Ove osobine im ostanu za ceo život. Samo se na to još doda profesionalni uspeh ili neuspeh (ređe), malo muško nadmetanje u tome ko je bolji, jači, pametniji, snažniji, igra još iz peska kada su se takmičili u nečem drugom, žene znaju u čemu. Ne postoji uzrast, doba muškarca u kome žena sme da oda priznanje nekom drugom a ne svom muškarcu. Ne pokušavajte, zaista je opasno. No, negovanje muškaraca kroz ceo njihov život je neka sasvim druga priča, za neku sasvim drugu priliku.

Lilly Blog - Vreme za najviše - Igranje u pesku

Godine kao nakit

Vratimo se damama. Dame od preko 50 godina su najčešće sa osećanjem da je neko vreme iza njih. Bilans od pola veka baš zvuči, zar ne? Neke naprave slavlje, neke proslave u krugu porodice, a neke se prave da se to nije dogodilo. Da li ste se nekad zapitali kako zvuči iz sadašnje vremenske perspektive podatak da se neko rodio 1950 ili pre toga? U, brate, rekli bi mladi, pa to je neko iz prve polovine prošlog veka! Tačno. Da li se sećate kako ste razmišljali o književnicima, kompozitorima, slikarima, istorijski važnim ličnostima o kojima ste učili u školi, a rodili su se u "prvoj polovini prošlog veka"? Ma, da li je moguće da je neko tako star, sigurno ste se pitali. Ili niste, jer o njima, sem značaja za civilizaciju, niste ni razmišljali u tom kontekstu. A žene razmišljaju o sebi baš u tom kontekstu. Ima žena koje svoje godine nose lako, nisu njima opterećene, osećaju se dovoljno mladim, ne obraćaju pažnju na broj godina nego na stečeno životno iskustvo. Ima onih koje se trude da potru ili sakriju godine, dovijajući se na brojne načine koje im nudi savremena kozmetika, plastična hirurgija, lični fitnes treneri, modni kreatori. Ima i onih koje prihvate godine kao nešto što je deo njih, što nudi druge izazove i mogućnosti. Ima i onih koje potonu, polako dignu ruke od svega i pristanu na svoje godine kao na kletvu. Čućete među ženama razne žalbe: nema odeće koja je pravljena za naše godine, ili je za devojčice, ili za estradne zvezde, ili za "tetke". A onda ćete u radnjama naići na mlade prodavačice koje će, kako se uhvatite za nešto, početi da pričaju kako je to zaista visoka potpetica, kako je to zaista kratka suknja, kako je to zaista uska bluza... Ma, ko te pitao?!! Neke se nasmeše i izađu iz radnje, neke se zlurado naslađuju činjenicom da eto, baš iz inata, nisu ostavile novac u toj radnji, druge su ljute i povređene, treće odlaze sa idejom da će na drugom mestu biti nešto baš za njih. Pa tako našim gradovima prolaze žene koje svoje godine nose kao nakit ili kao teret, kako koja.

Lilly Blog - Vreme za najviše - Godine kao nakit

Za neke stvari je ili rano ili kasno

Ono što je ipak zajedničko svim ženama u ovom uzrastu je osećanje da su neke stvari, ideje, želje, nešto što je iza njih. Svemu ima vreme i za neke stvari je ili rano ili kasno. Za najviše stvari je sada pravo vreme. U tom delu im je potrebna podrška i razumevanje. Više se ne žale na PMS, ali imaju klimakterične tegobe, noge im više nisu glatke, mišice su se opustile, izdaju ih bore oko očiju, ruke, ma kako negovane, imaju po neku pegu. A kada se samo sete "onih" godina: suknje za rock and roll, žiponi, baletanke, konjski rep, vespa, prvi "fića" u kraju, naočari za sunce, struk tanak, a muške glave se istežu i krive...
Završiše se škole, preboleše se prve ljubavi, nađe se čovek života. Bila je u modi veridba, prava, kada se pojave "njegovi" kod "njenih", sve sa prstenom i svaki sa puno hvale za "svoga". Pa se merkaju i odmeravaju, ko je kakav i u kakvu kuću ulazi "naše dete", a nije što je naše, najbolje je.

Lilly Blog - Vreme za najviše - Energija i lepota

Energija i lepota su tu

Pa onda posao, namrgođeni šef (tako je to bilo tada) u društvenom preduzeću, beskonačni sastanci sindikata, radničkog saveta, predlozi, dopune, klimanja glavom. A kod kuće muž, deca, kućni posao, roditelji koji bi da se još malo druže, "njegovi" koji bi da se dođe na nedeljni ručak, drugarice koje isto tako ne znaju gde im je glava, po neki duži telefonski razgovor, ukradena stranica knjige. Letovanje, što pod šatorom, što u privatnom smeštaju, ipak je "najbolje kad ti skuvaš, da znamo šta nam jedu deca". Suncobrani, mišići za plivanje, peškiri, igračke za plažu, kupovina prve školske torbe za dete, uspesi, nadanja, do prve ljubavi zajedničkog deteta. A onda se priča nastavlja uobičajenim redom. Odu još na proslavu 10, 20, 30, 40 godina mature. Pa se za tu priliku doteraju "k'o stari fijaker", kao da i one druge ne pritiskaju iste godine.
Pa gde su onda nestale te lepotice sa naših ulica? Gde je nestao polet, energija, osećanje moći? Ma tu su, ne vide se više od nekog pritiska koji polako steže.

Umorne srcolomke

A onda mediji. U njima slike dama od 50+, jedna izgleda bolje od druge, propagiraju zdrav život, daju recepte za fenomenalan izgled. Uzdah!. Pa dobro, ne može baš svaka od nas. Malo šmrkne... kad ono, u tim istim medijima fotografija iste te poznate dame, ali bez umetničkog rada tima profesionalaca. Onda joj bude lakše. Ma, sve smo mi žene. Postoji jedna tajna među ženama –ženska solidarnost. Tako i te celebrity postaju kao sve druge žene, na ulici, u samoposluzi, šetnji parkom sa unucima. Postoji jedna baš, baš nepravda. Nećete među fotomodelima ili manekenkama naći mnogo dama od 50+. E, ali gospode ima. Šepure se ponosno, istini za volju s razlogom. Muškarci nekako ne stare istom brzinom, ili im se to lakše oprašta. Tako postoje revije za gospodu od 50+. Dame će se i onako same vešto snaći.

Lilly Blog - Vreme za najviše - Umorne srcolomke

Vaše devojke još uvek brinu o vama

E pa, gospodo draga, te žene koje su vam lomila srca, te iste koje su vam vezivale kravate i četkale odela, kuvale slatko od jagoda, spremale slave, dočekivale i ispraćale, umorile su se. Najmanje im je potrebno da komentarišete druge žene, pa kako je grad pun "nekih baba" u kojima se one, nažalost, prepoznaju, ali prepoznaju i vas kao dede, samo što vam to neće reći. Još uvek brinu o vama, posebno o delu na koji ste osetljivi – na činjenicu da ste, uprkos dosta godina, još uvek muškarci. Imale bi i one šta da kažu: pustili ste stomake, izgubili kosu, hrčete kada spavate i na leđima i na boku, pričate iste viceve već pola veka, a niko se ne smeje, o vašoj vojsci već odavno znaju više od vas, znaju za koga navijate i protiv koga ste, koju glumicu volite, koju grupu slušate, šta ste radili u mladosti, za čim žalite, na šta se žalite i kako vam je, zapravo, teško u tome u čemu ste. Znaju i za vaše tajne uzdahe za mlađim ženama, razumeju to, nije da se ne ljute i da ih ne vređa, ali šta je tu je. Nije baš da ni one ne znaju šta i ko im se dopada, onako sportski, onaj glumac sa bilborda, npr. Zato vam podižu moral, pozivaju na realnost, ubeđuju da baš i niste toliko sedi, debeljuškasti, da vam bore stoje fenomenalno, mnogo ste lepši sada nego pre 30 godina, kao dobro vino, ama baš tako. Razumeju vašu strast ka tehnici, obradi drveta, čitanju novina, muškim pričama. Pa sad, vi vidite.

Uputstvo glasi:
Žena je žena i kada pređe pedesetu

  • To je ista ona žena kojom ste se oženili, ili je drugačija u meri u kojoj ste to i vi
  • Potrebna joj je ljubav, ne ona strasna sa kojom ste počeli, nego ona zrela sa kojom ljudi žive sto godina, uvažavanje, prepoznavanje, podrška, oslonac
  • Nekad je i ona bila društveno aktivna, zarađivala, doprinosila, potrebno joj je priznanje za to
  • Nikada nemojte reći kako se penzioneri guraju po autobusima i čekaonicama domova zdravlja. To čeka i vas (ako vas već nije dočekalo)
  • Još uvek voli da pohvalite haljinu koju je kupila "nećeš verovati kako jeftino", novu frizuru, da zatvorite jedno oko pred malim sedim izrastkom, nije stigla
  • Poštuje kada saslušate priče o njenim drugaricama koje imaju neke svoje životne priče
  • Najviše voli kada joj kažete da biste opet i uvek učinili isto: otišli sa "svojima" kod "njenih" sa onim istim prstenom. Zna ona da možda baš i nije tako, ali, složićete se, nije loše čuti to

Ženi je potrebno da se oseća ženom uvek i zauvekUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči