Zdravi leti - Koncept tradicionalne kineske medicine

Piše: Dr Ana Žikić, spec.kineske medicine


Petak, 06. Jul 2018. u 12:39


Zaplešite ovog leta u ritmu srca

U medicini je najvažnija preventiva. Pratiti svoje telo kroz godišnja doba, po konceptu tradicionalne kineske medicine (TKM), ključ je dobrog zdravlja

  • Elemenat vatre odgovara letu. Zato, iskoristite toplotu iznutra, a već smo podržani toplotom spolja, i otvorimo svoje srce
  • Kaže se da je srce "kuća duha", što je pomalo i slično sa zapadnim načinom shvatanja srca kao mentalnog i emocionalnog centra
  • Previše aktivan elemenat vatre emotivno vodi iscrpljenosti, nervozi, uznemirenosti, prevelikoj i nekontrolisanoj radosti, a kasnije i mentalnim oboljenjima
  • Tokom leta, pa i kasnog leta, savetuje se izbegavanje fizičkih aktivnosti u kojima je intenzivno znojenje, jer kroz znoj telo gubi esencijalnu qi

Leto. Nalazimo se u periodu godine kada je najveća yang aktivnost. Po drevnim Kinezima ovo je period najveće aktivnosti. Sve napolju u fazi je cvetanja i bujanja. A kako se osecate Vi? Kako kuca Vaše srce? Da li u ritmu leta?
A zašto srce? Zato što je ono aktivan organ leta.
Oslušnite ritam svoga srca, usaglasite ga sa svojim mislima i očekivanjima i zaplešite u ritmu leta!

Lilly Blog - Koncept kineske medicine - Uvod

Srce i tanko crevo – aktivan organ leta

Kako smo već upoznati sa osnovnim postulatima kineske tradicionalne medicine, znamo da svakom godišnjem dobu odgovara par yin i yang organa.
U toku svakog godišnjeg doba u telu su najaktivnija po dva parna organa. Letu odgovaraju srce (yin organ) i tanko crevo (yang organ). Sa fiziološke strane, srce utiče na cirkulaciju krvi i na krvne sudove.
Ali, jako je bitno napomenuti da je po kineskoj medicini srce povezano sa svešću, spavanjem, memorijom, koncentracijom, duhom.
Karakter kojim se označava srce (心 xin) u sastavu je drugih kineskih karaktera koji su povezani sa duhom, umom i dušom. Tako postoji ceo koncept shvatanja koji bi se mogao nazvati: SRCE-UM. Kaže se da je srce "kuća duha", što je pomalo i slično sa zapadnim načinom shvatanja srca kao mentalnog i emocionalnog centra. Poznata je izreka: "Um je mesto gde je začetak kardiovaskularnih bolesti kod mnogih ljudi".
I na našem jeziku možemo čuti: "Imaj srca", "Uradi nešto od srca", "Otvori srce"… što takođe upućuje na povezanost naših akcija i unutrašnjih misli.
Elemenat vatre odgovara letu. Zato, iskoristite toplotu iznutra, a već smo podržani toplotom spolja, i otvorimo svoje srce.
Ljubav, o kojoj svi pričamo i maštamo, već je tu, i uvek je bila tu. Otvorimo se za nju. Doživimo je ne samo umom, već i srcem.

Čaj od ruže ( Mei Gui Hua)

  • Kod drevnih Kineza za mnogo cvetova vezane su priče i legende. Kaže se da je i svaka žena po jedan cvet. Naročito je cenjen cvet ruže, kao i čaj od ovog cveta. Pored toga što je ruža često simbol ljubavi, smatra se da lepota ovog cveta utiče na lepotu žene (zato se ovaj cvet jako koristi u tretmanima kineske medicine za lepotu), a da se rascvetavanje ovoga cveta može uporediti sa otvaranjem ženskog srca. Takođe, pijenje čaja od ruže može pomoći – kod "slomljenih srca", emocionalne neispunjenosti i depresije. To se pripisuje aromi ruže, koja ima efekat na uzdizanje duha.
  • Cvet ruže utiče na neometan protok qi-ja i krvi celoga organizma, uklanjanje stagnacije, pa pored umanjivanja menstrualnih bolova, nadutosti stomaka, ona ishranjuje kožu, doprinosti njenoj vitalnosti, a uz otvoreno srce, kranji rezultat je – lepota koja isijava.

Elemenat vatre

Elemenat vatre je povezan sa sezonom leta i sa toplotom. Ovaj elemenat je povezan sa srcem, perikardijumom, tankim crevom i jezikom.

Jetra se "otvara" u očima, a status srca se čita na jeziku. Tako preterano crven vrh jezika upućuje na simptom "vatre u srcu".
Emocionalno govoreći, elemenat vatre je povezan sa umom, našom stabilnošću, načinom na koji izražavamo svoje emocije, bilo partneru bilo bliskim osobama. Ovaj elemenat određuje koliko smo otvoreni i topli u svojim odnosima, i koliko smo zadovoljni relacijama koje imamo.
Pomislite na vatru koja gori u kaminu.
Šta se dešava kada gori previše, a šta kada je nema dovoljno?
Tako bismo slikovito mogli opisati disbalans elementa vatre.
Previše aktivan elemenat vatre emotivno vodi iscrpljenosti, nervozi, uznemirenosti, prevelikoj i nekontrolisanoj radosti, a kasnije i mentalnim oboljenjima. Crveno lice, crvene oči, suva koža, pojačan osećaj žeđi, temperatura, nesanica, akne, povišen krvni pritisak, krvarenje iz nosa, opstipacija, glavobolja, nedostatak vazduha… mogu takođe biti simptomi povećane toplote. U dijagnostici kineske medicine pacijent obično ima ubrzan puls, a jezik crven, bez tankog žutog prekrivača.

Nedostatak vatre doprinosi osećaju tuge, depresiji, plaču, odsustvu smeha, osećaju napuštenosti. Lice je bledo i bez emocija. Kako je organ srca povezan sa govorom, osoba može biti konfuzna i nepovezana u izražavanju.

Kada je elemenat vatre u balansu, srce pravilno upravlja krvlju i njenom cirkulacijom kroz krvne sudove, a tanko crevo hranom i digestivnim traktom.

Emocionalno, srce je u balansu kada imamo unutrašnju ispunjenost, mir, neometano izražavanje naših najdubljih osećanja.

Reč koja potiče iz srca najbolji je lek, a možemo ga primeniti ako se, za početak, iskreno obratimo i samom sebi.

Zimske bolesti leti

Postoji još jedna izreka: "Bolesti koje se javljaju tokom zime mogu biti lečene tokom leta"… pa se tako stimulisanjem određenih akupunkturnih tačaka, primenom moxe ili medicinskih flastera na iste, mogu sprečiti bolesti lokomotornih, respiratornih i digestivnih organa, alergije…

Lilly Blog - Koncept kineske medicine - Elemenat vatre

Ishrana

Možemo više jesti hranu koja uklanja letnju vrućinu iz tela: lubenica, kruška, jagode, dudinje, jabuke, krastavac, paradajz, tikvice, celer, alfa-alfa, limun, ananas, maline, zeleni pasulj, lotus, čaj od hrizanteme, nane, kamilice...

Preporučljivo je koristiti ljutkaste začine (ali ne previše), jer oni "raspršuju" i pokreću qi ka spolja, i dovode toplotu do površine kože. Samim tim, razlika između temperature spolja i temperature kože je manja, pa je telo manje izloženo uticaju spoljašnje vrućine. Tu se ubrajaju: crvena i zelena paprika, crni biber, svež đumbir...

Treba izbegavati previše toplu hranu: jagnjetina, luk, cimet…
Izbegavati i previše hladnu hranu (misli se i na temperaturu i količinu): hladna pića, sladoledi.., jer hladno usporava funkcije digestivnog sistema, utiče na usporen rad elementa zemlje (koji je sledeci u nizu). Sveža hrana, sveže salate, takođe se po osnovnom konceptu TKM ubrajaju u "hladnu" hranu, pa osobe koje su deficijentne treba da paze na unos ove vrste hrane.

Lilly Blog - Koncept kineske medicine - Ishrana

Kasno leto

U kineskoj tradicionalnoj medicini, u slučaju oboljenja srca lekar će uvek obratiti pažnju i na funkcionisanje jetre, jer po sistemu pet elemenata "Jetra je organ majka Srca". Mentalna depresija se oslikava u umu, ali je obično duboko ukorenjena u stagnantnoj jetri. Kako posle leta dolazi sledeće godišnje doba, kasno leto, sada imamo prilike da utičemo na poboljšanje rada sledećeg elementa – zemlje, koji odgovara ovom godišnjem dobu veoma važnom, pre svega za žene.
Kasno leto je prelaz leta u jesen, i ima posebna imena, (čak su mu i pesme posvećivane među različitim narodima) – Miholjsko leto i druga…
Ono je važno jer predstavlja prelaz Yanga u Yin, iz aktivne faze godine u manje aktivnu, pa treba to da otpratimo u svojim dnevnim aktivnostima. Leto pripada Yin elementu zemlji. Žene pripadaju Yin elementu, za žene je jako bitna funkcija krvi (koja je isto yin). To je funkcija ishranjivanja celog organizma. U kineskoj medicini, po čuvenom konceptu mikro i makro univerzuma (gde je čovek deo većeg – makro univerzuma ), mi i živimo na planeti Zemlji. Tako, šire govoreći, stanje našeg elementa zemlje oslikava stanje naše planete i obrnuto. Ukoliko je elemenat zemlje u disbalansu, glavni patogeni faktor koji se u telu stvara je – vlaga (a može biti pogoršana i vlažnošću iz spoljne sredine). Ovo je važno, jer se smatra da je vlažnost uzrok mnogih oboljenja čija je pojava danas u porastu – reumatoidni artritis, astma, hronične alergije, hroničan umor, srćana oboljenja…

Vlažnost je jedan od patogenih faktora koji se najteže eliminišu iz tela, a glavna "ulazna tačka" ovog patogena su – naša usta. Zato je jako važno obratiti pažnju na ishranu.

Mali saveti tokom leta

  • U slučaju disbalansa srčane energije, preporučljivo je na trenutak odmoriti ili na kratko i odspavati oko podneva.
  • Izbegavajte obilne obroke. Neka oni budu manji a češći. Na ovaj način organizam potroši manje qi-ja na varenje, a Vi se osećate energičniji.
  • Izbegavati suviše slatku hranu tokom leta, ona moze "oslabiti" kosti i izazvati pojačano opadanje kose.

Lilly Blog - Koncept kineske medicine - Kasno leto

Osnovni simptomi vlage u telu su: umor, uspavanost, teža pokretljivost, teško buđenje ujutru, osećaj težine u donjem stomaku, nadutost stomaka, otežano varenje, sluzave stolice, pojava sekreta… Vlažnost je yin faktor, ima tendenciju da "ide ka dole", tako da ako dođe do nagomilavanja u donjem stomaku, može ugroziti reproduktivne organe, dovesti do poremećaja menstrualnog ritma, dovesti do infertiliteta…

Tokom leta, pa i kasnog leta, savetuje se izbegavanje fizičkih aktivnosti u kojima je intenzivno znojenje, jer kroz znoj telo gubi esencijalnu qi. Za jačanje i balans svih elemenata, pa i elementa zemlje, idealne su sporije vežbe, poput Qi Gonga, Tai Ji Quan-a, gde se skladom pokreta i disanja postiže balans uma i tela.

*Qi (气) – označava energiju, supstancu koja ispunjava ceo univerzum. Kod čoveka pojam qi-ja podrazumeva vitalnu energiju koja kruži telom po definisanim putanjama, tzv. meridijanima (akupunkturnim kanalima), snabdeva vitalnom energijom sve delove našeg tela i drži ih u balansu potrebnom za održavanje zdravlja.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči