Zdravi zimi - koncept kineske tradicionalne medicine

Piše: dr Ana Žikić, spec. kineske medicine


Ponedeljak, 23. Januar 2017. u 09:19


JING – IZVOR ŽIVOTA

U šali možemo reći da je jing gorivo. Određenu zalihu dobili smo rođenjem, treba je pravilno rasporediti i po mogućstvu obnavljati

 • Jing esencija utiče na rast, reprodukciju i razvoj. Kod dece kontroliše rast kostiju, zuba, kose, normalnu seksualnu zrelost
 • Namirnice koje su pokazale da povoljno utiču na podizanje kvaliteta i količine jinga su: alge, kopriva, losos, badem, matični mleč, med, goji-berry…
 • Idealno je vreme da u mirnim zimskim danima oslušnemo želje svoga bića
 • Zima nas poziva da zaronimo u najveće dubine svoga bića. Čini se kao da za trenutak sve staje
 • Neka ova zima bude posvećena kultivaciji vaše esencije, kroz hranu, kroz pokret, kroz misao

Drevni Kinezi kažu da je naše telo mikrouniverzum koji je slika makrouniverzuma, sveta u kome živimo. Ova dva univerzuma međusobno komuniciraju. Dodirna tačka gde se susreću i gde se razmenjuje qi tela sa qi-jem okoline je koža, ujedno i najveći organ našeg tela. Prateći cikličnost procesa u prirodi, možemo osvestiti procese koji se dešavaju svakodnevno i u nama.

Zima nas poziva da zaronimo u najveće dubine svoga bića. Čini se kao da za trenutak sve staje. Tako smo i mi pozvani da zastanemo, osmotrimo i oslušnemo.

U ciklusu pet elemenata, zima se vezuje za parne organe bubrege i mokraćnu bešiku, a njima odgovaraju elemenat vode i emocija strah. U toku ovog perioda možemo osetiti da smo bliži svojim strahovima, ili da je lakše da ih osvestimo. Obično su u pitanju jako duboki strahovi, pa se možemo suočiti sa pitanjima tipa: živim li zaista život koji želim, da li sam napravio ispravni izbor partnera, hoću li preživeti ovu zimu? Pojavljuje se i strah od siromaštva, ili može da predominira osećanje nepripadnosti ovoj sredini, ljudima oko sebe… Kako u ovom periodu počinje i nova kalendarska godina, može se pojaviti i strah od novih početaka.

Idealno je vreme da u mirnim zimskim danima oslušnemo želje svoga bića. Da li ste znali da "jaki" bubrezi omogućavaju brzo donošenje odluka, veću mogućnost koncentracije i pamćenja, efikasnost u ostvarivanju planova. Zadovoljniji i ispunjeniji život. Sve ovo ima veze sa jing-om, vitalnom supstancom koja se skladišti u bubrezima.

Lilly Blog - Zdravi zimi - Uvod

JING - Važna supstanca koja određuje vitalnost, dugovečnost i otpornost na bolest. Pored bubrega ima je u mozgu, koštanoj srži, spermi… Svaka osoba je rođena sa izvesnom količinom jinga-a i on određuje razvoj i konstituciju individue. Količina i kvalitet jinga zavise od zdravlja i konstitucije roditelja. Zato je bitno da roditelji, a naročito žena posveti dodatnu pažnju sebi pre začeća. Jing je stečen, nezamenjiv i on nam služi, ali se i troši tokom života. Treba ga, dakle, pažljivo čuvati.

Jing esencija utiče na rast, reprodukciju i razvoj. Kod dece kontroliše rast kostiju, zuba, kose, normalnu seksualnu zrelost. Posle puberteta kontroliše reproduktivni sistem i plodnost. Utiče na začeće, ali i na održavanje trudnoće. Jing esencija odražava vitalnost organizma, želju za životom, kao i seksualnu želju. Prirodno smanjenje jinga odražava se na smanjenje seksualne želje i plodnosti, kao i na proces starenja.
Zanimljivo je da je u najstarijoj knjizi kineske medicine, "Kanon O Unutrašnjem, Žutog Cara ", pisano o jing esenciji. Postoje određeni ciklusi kako jing teče našim telom. Kod žena taj period je sedam, a kod muškaraca osam godina. Ovo se odražava na vitalnost celog organizma i jedan je od razloga zašto se kod žena ciklusi brže smenjuju i zašto one "brže stare" nego muškarci. Smatra se da su osobe u izobilju životne snage između četvrtog i petog ciklusa (kod žena 28-35 godine, a kod muškaraca 32-40).

Pored adekvatne ishrane, vežbe qi gonga su jedan od načina kojim se direktno deluje na očuvanje esencijalnog jinga koji već dobijamo rođenjem.
Nekada u šali možemo reći da je jing gorivo koje trošimo sa odgovornošću. Određenu zalihu dobili smo rođenjem, ali kako je pravilno rasporediti i po mogućstvu obnavljati?

Lilly Blog - Zdravi zimi - JING

Tome uveliko doprinosi naš način života.

FAKTORI KOJI UTIČU NA UMANJIVANJE JINGA SU:

 • Stres, nesigurnost, strahovi.
  Preveliko razmišljanje bez donošenja odluke, razni strahovi koji usporavaju akcije iscrpljuju jing tela.
 • Previše rada, a naročito neuravnoteženost izmađu rada i odmora.
  Previše mentalnog rada zahteva adekvatan dnevni ali i noćni odmor. Telu se mora omogućiti određeno vreme sna, i to kvalitetnog. Noć je jedino vreme kada se telo prirodno "hrani" noćnim yinom. Previše rada podrazumeva i fizički rad. Zbog angažmana mišića, treba obratiti pažnju na pravilnu ishranu kao i na pravilan položaj leđa, naročito lumbalnog dela, koji je mesto gde su pozicionirani bubrezi.
 • Previše gubljenja semene tečnosti kod muškaraca prilikom seksualnog odnosa, a kod žena više esencije se gubi nakon čestih a bliskih (vremenski čestih) trudnoća.
 • Preveliko konzumiranje alkohola, marihuane, opijata, kafe i cigareta.
 • Preveliko konzumiranje slatkiša, mleka i mlečnih proizvoda.

MINGMEN – KAPIJA ŽIVOTA

Bubrezi anatomski zauzimaju veoma važan položaj u našem telu, a lumbalni deo je svakako važan za esencijalnu snagu celog organizma. Ispod processusa spinosusa drugog lumbalnog diskusa nalazi se akupunkturna tačka DU4- MingMen, tzv. Kapija Života. Ova tačka je jedna od najsnažnijih i najpovoljnijih mesta gde možemo uticati na yang celoga tela, odnosno na toplotu, naročito ako se koristi moxa (toplotni štapić spravljen od biljke Artemisie Vulgaris). Ovu metodu koristimo u slučaju bubrežne yang deficijencije, koja se ispoljava simptomima pojačane osetljivosti na hladnoću, smanjenjem seksualne želje, impotencijom, umorom, depresivnim raspoloženjem, slabošću nogu i kolena, čestog uriniranja, bledim jezikom i dubokim pulsom.
Kapija Života u sebi čuva energiju koja utiče na vitalnost celog tela, a ispoljava se i u želji za životom, za početkom novog dana, pokretljivošću, spremnošću za izazove i preduzimanje koraka u ostvarivanju sopstvenih želja i ambicija.
Kapija Života je i anatomski bliska položaju gde se u telu skladišti jing. Kvalitetna esencija je dobra podloga za jaku volju i um.
Svakako da treba obratiti pažnju na ispravan položaj našeg tela tokom dana, na opterećenost lumbalnog dela; ukoliko smo bili izloženi fizičkom radu, obavezno uraditi vežbe istezanja. Bubrezi su osetljivi na patološki faktor hladnoće, i možda nam je sada jasnija izreka "Pokrij svoje bubrege" ili "Čuvaj bubrege od hladnoće", na šta naročito treba obratiti pažnju tokom zime.

Lilly Blog - Zdravi zimi - Mingmen kapija života

KAKO NEGOVATI ESENCIJU TELA

Čini se da danas, u ubrzanom ritmu života, svakome treba više jinga, vitalne esencije, i kao da je nikada nije dovoljno – limita nema. Sigurno je da će se nedovoljna količina i kvalitet jinga odraziti neadekvatno na neke funkcije našeg tela.

Kako smo mi oni koji utiču na smanjivanje, povećavanje i održavanje količine jing-a u telu, šta treba praktično uraditi?

Možemo tražiti "najkvalitetniju" hranu, ali podsetićemo se da treba obratiti pažnju pre svega na elemenat zemlje (organe želudac i slezinu), jer su oni ti koji vrše asimilaciju i obradu hrane. Prema konceptu kineske tradicionalne medicine, zdrav elemenat zemlje podrazumeva adekvatan i redovan doručak, pre svega. Zatim, treba obratiti pažnju i na elemenat drveta (jetra i zučna kesa), pošto i oni učestvuju u procesu varenja hrane. U savremenom dobu, disbalansi elementa drveta su česti, a dešavaju se zbog česte promene raspoloženja, nepokazivanja ili potiskivanja emocija.

U prethodnom poglavlju spomenuli smo šta treba izbegavati i koje ponašanje oslabljuje esenciju našeg tela.

Namirnice koje su pokazale da povoljno utiču na podizanje kvaliteta i količine jinga su: alge, kopriva, losos, badem, matični mleč, med, goji-berry. Hrana koja jača bubrege direktno utiče i na kvalitet jinga. Preporučuju se: crni i žuti susam, kesten, proso, kupine, borovnice, orasi…

Adekvatna kultivacija jinga podrazumeva i upražnjavanje određenih vežbi gde se usklađuju pokret i disanje, poput qi gonga, tai ji quana… U qi gongu određenim položajem tela utiče se na otvaranje meridijana bubrega, a tako se obezbeđuje neometan protok qi-ja i krvi kroz meridijan bubrega. Kako su svi meridijani i njihove kolaterale u telu povezani, tako indirektno utičemo na celo telo, naš mikrouniverzum.

Neka ova zima bude posvećena kultivaciji vaše esencije kroz hranu, kroz pokret, kroz misao… Neka vam nova godina donese izobilje jinga, koje će rezultirati lepotom svakog dana.

Lilly Blog - Zdravi zimi - Kako negovati esenciju tela

~~ Ukoliko želite više da se upoznate sa sistemom 5 elemenata, sa oživljavanjem elementa vode u nama, kao i to kako praktično da povećate energetski rad sistema bubrega tokom zimskih meseci kroz ishanu i vežbanje qi gonga, prisustvujte jednoj od radionica u okviru ciklusa predavanja kineske tradicionalne medicine. Za sva dodatna obaveštenja obratite se na mail dr.zikicana@gmail.com
www.holitimed.com

*Qi (气) – označava energiju, supstancu koja ispunjava ceo univerzum. Kod čoveka pojam qi-ja podrazumeva vitalnu energiju koja kruži telom po definisanim putanjama, tzv. meridijanima (akupunkturnim kanalima), snabdeva vitalnom energijom sve delove našeg tela i drži ih u balansu potrebnom za održavanje zdravlja.
*Meridijani (经络) –- akupunkturni kanali. Na telu čoveka postoji 14 osnovnih meridijana i 2 centralna kanala. Šest su po svojim karakteristikama Yin, i idu prednjom i unutrašnjom stranom tela, a šest su Yang, i idu spoljašnjom i zadnjom površinom tela.Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči