Zdravlje u Vašim rukama

Piše: Prof. dr Jagoda Jorga


Ponedeljak, 13. Avgust 2018. u 13:25


Alkalne vode i zdravlje – šta je tačno?

Po pitanju pH svojstava voda kao i mnogih "čudesnih namirnica" često je na delu zloupotreba naučnih činjenica koje su surovo suprotne od marketinških slogana

  • Tvrdnje da unošenje alkalnih voda može da izmeni pH krvi u najmanju ruku su neozbiljne
  • Pijenje većih količina alkalne vode može da dovede i do relativne dehidratacije, jer će bubrezi povećati izlučivanje da bi izbacili viškove neželjenih jona
  • Alkalne vode su one čiji je pH preko 7, najčešće do 8.8, ali ide i do 9.5

Alkalne vode – flaširane ili napravljene u kućnoj radinosti izuzetne su za vaše zdravlje, tvrde mnogi alternativci. Od usporavanja starenja do sprečavanja karcinoma i gojaznosti, da ne pominjemo razne druge tvrdnje.
Za početak – alkaline vode su one čiji je pH preko 7, najčešće do 8.8, ali ide i do 9.5. Čista voda za piće ima pH oko 7.
Da se podsetimo, pH (engl. potential Hydrogen) je inače mera aktivnosti vodonikovih jona i kreće se od 0 do14, pri čemu su jake kiseline, kao sumporna i hlorovodinična, oko 1, a jake baze, kao kaustična, masna soda, oko 14.
U našem organizmu stvari stoje ovako: prosečan pH u ćelijama je 7.2 a u arterijskoj krvi oko 7.4, sa fluktuacijom manjom od 0.05! Sve u svemu, naše telo je u proseku bazno, sa izuzetkom organa za varenje!
U gladnom stanju od želuca do kraja debelog creva sve je kiselo, od 1.5-2.0 u želucu – tu je hlorovodinična kiselina, zar ne – do maksimalno 6.8 u tankom i 5.2 u debelom crevu. Nije nam to tema, ali samo kratko – ozbiljno masan mesni obrok najbolje puferizuje kiselost, diže pH želuca preko 4.5, dok lagani doručak sa žitaricama gotovo ga ne manja, ostajući na nivou od oko 2.5. Sve u svemu, tokom varenja hrane kiselost želudačno-crevnog sadržaja se smanjuje, ali i dalje ostaje ispod 7, osim u tankom crevu gde prelazi u lako baznu.

Lilly Blog - Zdravlje u vašim rukama - Uvod

Efekti promene kiselosti

Ovo je veoma važno zbog delovanja enzima za varenje hrane i resorpciju pojedinih nutrijenata i nije preporučljivo nekontrolisano menjati kiselost sistema za varenje – na primer, pijenjem sode bikarbone. Dobro je svima poznato da soda bikarbona dovede kratkotrajno do smanjenja kiseline ali se potom javlja ozbiljan bumerang efekat. Mi ne želimo da se skroz oslobodimo želudačne kiseline, čak ni kad dajemo lekove, jer je ona nezamenljiva za dobro varenje i iskorištavanje hranljivih sastojaka, pa preti pothranjenost!
Šta bi se desilo kada bismo, kako kažu alternativci, unosili isključivo alkalne vode ? Za razliku od hrane, gde su procesi promene kiselosti mnogo složeniji nego što je sam pH unetih namirnica, ozbiljno alkalne vode ćе zaista neutralisati prisutnu kiselinu i promeniti pH. A da li je to ono što želimo i što je dobro? Želudac na to odgovara pojačanim lučenjem kiseline, pa ko nadvlada! Nije dobro da pobedi alkalna voda, jer je za funkciju enzima neophodan određeni pH i oni neće funkcionisati u baznoj sredini. Preti nam nedostatak gvožđa, B12 vitamina. Za razlaganje belančevina neophodan je pepsin koji najbolje funkcioniše na pH od 2! Znači, nedostajaće i belančevine i tako redom.

Lilly Blog - Zdravlje u vašim rukama - Efekti promene kiselosti

Neozbiljne tvrdnje

Da vidimo šta se događa sa pH krvi i dalje u ćelijama. Tvrdnje da unošenje alkalnih voda može da izmeni pH krvi u najmanju ruku su neozbiljne, jer je promena od samo 0.05 preteća po život. Regulacija acido bazne ravnoteže je pitanje koje nijedan student medicine ne voli da dobije na ispitu, veoma je komplikovana i strogo kontrolisana mnogobrojnim mehanizmima samog organizma. Unošenje velikih količina alkalija sigurno im ne pomaže već ih stavlja na režim rada velikog opterećenja. To posebno važi za bubrege u situaciji kada "bombardujemo" organizam bikarbonatnim jonima, odnosno alkalijama!

Mlečno-alkalni sindrom

Kada optrerećenje prevaziđe njihov kapacitet može da se javi i jedno potencijalno opasno stanje poznato kao mlečno-alkalni sindrom. Iako poznat pod tim imenom, on može da nastane uvek kada se unosi kalcijum, na primer suplementima, zajedno sa alkalnim vodama , na primer. Može doći do akutnog i/ili hroničnog bubrežnog poremećaja koji će dovesti do skoka kalcijuma i pH krvi – tzv. hiperkalcemije i alkaloze, a to zahteva lečenje.
Da prevedemo na razumljiv jezik, ako uzimate kalcijum zbog osteoporoze, imate ili nemate neko oštećenje bubrega, alkalne vode NIKAKO. Za ostale, čaša, dve ako vam prija, neće naneti štete. Koristi, za sada , niko nije dokazao.

Lilly Blog - Zdravlje u vašim rukama - Mlečno alkalni sindrom

I ono što zvuči paradoksalno, pijenje većih količina alkalne vode, osim što će bitno poremetiti varenje i opteretiti bubrege, može da dovede i do relativne dehidratacije, jer će bubrezi povećati izlučivanje da bi izbacili viškove neželjenih jona.
Sve u svemu, i po pitanju pH svojstava voda, kao i mnogih "čudesnih namirnica", često je na delu zloupotreba naučnih činjenica koje su surovo suprotne od marketinških slogaUvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči