Zdravlje u vašim rukama

Piše: prof.dr Jagoda Jorga


Petak, 10. Mart 2017. u 15:02


Ishrana bez glutena – dobra za sve?

Dijeta bez glutena jeste lek za one koji pate od celijakije (glutenska enteropatija), bolesti koju ima 1-2 % ljudi.

  • Gluten je obavezna belančevina u gotovo svim žitaricama, osim pirinča i kukuruza u zrnu
  • Osim što nije jeftina, ishrana bez glutena može da se "dizajnira" da bude sasvim odgovarajuća

Gluten je osnovna belančevina pšenice, raži i ječma, žitarica koje su glavna hrana čovečanstva već preko deset hiljada godina!
U poslednje vreme prava je poplava i proizvoda i ljudi koji su na nekoj dijeti bez glutena. To jeste lek za one koji pate od celijakije (glutenska enteropatija), bolesti koju ima 1-2% ljudi. Procene kažu da blage oblike "preosetljivosti" ima oko 5% i to je to. Za njih je gluten apsolutno nepoželjan. S druge strane, 20-25% odraslih osoba sprovodi režime bez glutena. Najveći broj njih je iz grupe mlađih od 35 godina i srednje više klase. U čemu je stvar – da li je to rešenje za sve rašireniji problem viška kilograma i generalno bolje zdravlje – u šta se mnogi zaklinju?

Različiti simptomi

Uzrok celijakije nije sasvim razjašnjen. Zna se uglavnom da je bolest posledica reakcija preosetljivosti na gluten. Da li to znači da je on štetan za svakog od nas. Naravno ne, tu postoje i neki drugi faktori koji omogućavaju da se bolest ispolji. Kod osetljivih osoba dolazi do promena crevnih resica, a one su inače "zadužene" za apsorpciju vitamina, minerala, mnogih hranljivih materija. Bolest će ih potpuno zaravniti i tako će mnoge hranljive materije iz hrane ostati neiskorišćene. Simptomi će biti vrlo različiti, od nadutosti i dijareje do gubitka u težini. Ima i drugih, pa i kožnih manifestacija, ali nijedna se ne može dovesti u vezu sa dobijanjem u težini, naprotiv. Kod dece će čak dovesti do zaostajanja u rastu i razvoju.

Lilly Blog - Zdravlje u vašim rukama - Različiti simptomi

Za postavljanje dijagnoze obavezna je endoskopija i uzimanje isečka tankog creva i sigurno je da ne može biti utvrđena nikakvim, sada veoma raširenim testovima intolerancije.

Gluten je obavezna belančevina u gotovo svim žitaricama, osim pirinča i kukuruza u zrnu, dok se kukuruzno brašno često kontaminira pri mlevenju na istim mlinovima kao pšenica. Ovas, koji je danas baš ušao u modu, kontaminira se već u zrnu pa ima glutena, osim selektovanih vrsta koje su i posebno označene.

Rasprostranjenost glutena

Ukratko, nema veze da li je bražno belo, integralno, ražano, ječmeno! Prisustvo glutena ima veze sa vrstom žitarica, te je poznato da je mnogo zastupljeniji u tzv. Durum vrstama pšenice, od kojih se prave najbolje italijanske testenine. Glutena ima i u grizu, specijalnim vrstama brašna, kus-kusu, bulgaru... Glutena ima i u mnogim proizvodima gde se dodaje skrob, kao supe iz kesica, sosovi, pudinzi... Osobe koje imaju oboljenje moraju da izbegavaju sve vrste brašna od ovih žitarica i sve ove proizvode. Na sreću onih koji zaista imaju problem, danas se pravi i pšenično brašno bez glutena i ceo spektar proizvoda na kojima to i piše. U tim slučajevima ishrana bez glutena ima smisla i naučnog opravdanja, i kod osetljivih će pokazati fantastične rezultate. Za nekoliko nedelja oslobodiće ih tegoba i sprečiti druge nutritivne deficite. Kod manjeg broja biće potrebno lečenje i nekih drugih, pre toga maskiranih bolesti.

Lilly Blog - Zdravlje u vašim rukama - Rasprostranjenost glutena

Da li će pomoći/štetiti drugima? Osim što nije jeftina, ishrana bez glutena može da se "dizajnira" da bude sasvim odgovarajuća. Na primer, kineska ili japanska kuhinja uopšte nemaju gluten, glavna žitarica je pirinač. Da li će vam se to dopasti, drugo je pitanje.
Često se čuje od poznatih ličnosti koje ovakve dijete sprovode da im ishrana bez glutena omogućava regulaciju težine i povećanje forme. To baš i nema oslonac ni potvrdu u nauci i često je samo deo nekog sveobuhvatnog izmenjenog programa vežbanja i ukupnog načina ishrane. Pustimo nauku, evo primera kineske ishrane – pirinač je njihova osnovna žitarica, a oni su kao nacija sve deblji i deblji!

Pirinač je alternativa

Prava alternativa jeste pirinač i čisti kukuruz, a delimično i heljda. Ostale egzotične "zamene", kao qinoa i slični to nisu, te ih nauka kao takve ne prepoznaje zbog njihovog sastava. Jesu izvor skroba, ali ne i odgovarajućih vitamina. One su silom prilika bili izvori kalorija za one narode koji nisu mogli ili nisu znali da gaje žitarice. Ako je nešto egzotično, nikako ne znači da je obavezno i zdravo.

Lilly Blog - Zdravlje u vašim rukama - Pirinač je alternativa

Za sve koji žele da povedu računa o težini i boljem varenju, često je samo problem u količinama ukusne glutenske hrane! Za mnoge je rešenje: ne više od parčeta hleba za obrok, "dečija" porcija špageta, ne dodavati brašno, niti skrob, ni zapršku u jela od povrća, ne pohovati, ne koristiti gotove supe i sosove i slično. Probleme sa nadutošću i gasovima, nakon što gastroenterolog odbaci potencijalne organske uzroke, često rešava smanjen unos kafe, manja izloženost stresu i kretanje nakon obroka! To je dokazano dobro za sve. Zašto ne i šolja mirisnog čaja od nane?Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči