Zubato sunce i preplanuli izgled

Piše: Prof. dr Miodrag Milojević, dermatolog


Ponedeljak, 23. Novembar 2015. u 12:03


Kreme za samopotamnjivanje sadrže jednostavnu i bezbednu hemijsku supstancu dihidroksiaceton, koji posle nekog vremena u reakciji sa kiseonikom iz vazduha daje koži preplanuli izgled.

  • Boravak u suvim i pregrejanim prostorijama takođe dovodi do isušivanja kože, pa je zbog toga od izuzetnog značaja adekvatna nega i druge mere zaštite.
  • Izvanredni rezutati postižu se i primenom air brusha ("prskanje pigmentom"); ovo je relativno skuplja varijanta, uzimajući u obzir da su rezultati relativno kratkotrajni (do nedelju dana). U ovom slučaju reč je o nekoj vrsti umetničke procedure, pa se blagovremeno treba raspitati o iskustvu i veštini kozmetičara koji metodu primenjuje.
  • Pigment dobijen preparatima za samopotamnjivanje ili air brush tehnikom NE štiti od ultraljubičastog zračenja, pa je i u tom slučaju potrebno primenjivati kreme sa odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Posle dugog, toplog i vlažnog leta dolazi takođe "vlažan" period, u kojem je zbog ostalih meteo prilika, bolje reći neprilika, veća šansa za mogućnost pojave različitih oštećenja kože, ukoliko je nismo dekvatno pripremili i zaštitili. Ovo se posebno odnosi na pojedince sa izrazito suvom i osetljivom kožom koja je genetski determinisana (atopijska konstitucija).

Lilly Blog Zubato sunce

Promrzline

Zanimljivo je napomenuti da se promrzline, plavkasto ljubičasta prebojenost kože pretežno u predelu stopala, potkolenica i šaka, praćena svrabom i peckanjem, najčešće javlja kada je temperatura vazduha oko 13C i vlažnost nešto preko 60%; izgleda da je veći oprez potreban kada temperature nisu "negativne".

Utopljavanje u hladnom periodu (prelaznom, u jesen i tokom zime) ne znači i pretopljavanje; kod osoba sa izuzetno suvom i osetljivom kožom u slučaju pretopljavanja dolazi do pojačanog znojenja, jer koža koja ne produkuje dovoljno masnoće-sebuma ne može da zadrži vodu na svojoj površini; zbog toga dolazi do pojave intenzivnog svraba, češanja i sledstveno tome pojave ekcema kod predisponiranih osoba. Preporučuje se slojevito odevanje, da bismo se po ulasku u zagrejane prostoriji lako mogli osloboditi viška. Osobe sa suvom i osetljivom kožom ne podnose vunu, pa je pogodnije koristiti samo pamučne majice, košulje, dukseve i slično.

Lilly Blog Zubato sunce

Prehlada

Uvreženo je verovanje da u jesenjem i zimskom periodu češće dolazi do virusnih infekcija zbog preteranog rashlađivanja organizma. Tačno je da preteranim rashlađivanjem, do kojeg u praksi izuzetno retko dolazi, donekle smanjujemo odbrambene snage, odnosno snižavamo imunološki odgovor. Istina je najčešće nešto drugačija: tokom zimskog perioda veći broj ljudi boravi u zagrejanim prostorijama koje se retko ili ređe provetravaju, pa je zbog toga koncentracija virusa veća kao i teorijska verovatnoća da se nekim od njih infi ciramo.

Osobe sa suvom kožom trebalo bi da redovno primenjuju intenzivnu hidratantnu kremu, a za šetnju po izrazito vetrovitom vremenu (košava) masnu kremu sa niskim sadržajem vode; posebno se preporučuje primena univerzalne kreme ili tzv. cold krema.

Lilly Blog Zubato sunce

Osobe sa masnom kožom imaju nešto manje problema u ovom periodu; povećano lučenje loja uglavnom štiti kožu od isušivanja zbog niskih temperatura, ali zbog izuzetno niskog stepena vlažnosti u prostorijama kod seboroičara (osoba sa masnom kožom) javlja se problem tzv. masne-suve kože! Masna je jer se loj uobičajeno više izlučuje u zimskom periodu, a suva je zbog dehidratacije, odnosno zbog gubitka vode. Zbog toga je neophodno primenjivati kreme koje koži vraćaju vlažnost, a pritom je ne premašćuju dodatno. Inače je zabluda da se koža u letnjem periodu više masti. U letnjem periodu luči se znatno manje loja, ali on se "razliva" po oznojenoj koži lica pa se stiče utisak da je koža previše "blistavo sjajna", odnosno preterano masna.

Primena nepropisno velikih količina deterdženta za pranje veša, kao i bilo kog omekšvača, dodatno isušuje kožu. Za pojavu svraba kože čitavog tela u zimskom periodu, pored meteoroloških faktora odgovorna je i preterana upotreba gelova i pena za tuširanje. Dermatološki najadekvatnijim načinom lične higijene smatra se kratkotrajno tuširanje mlakom vodom, uz sapunanje samo pregibnih površina (zona u kojima se najviše znojimo) toaletnim sapunom "u komadu"; tečne oblike (gelove i kupke) nije moguće potpuno isprati, pa na površini kože zaostaje tanak fi lm koji nažalost sadrži i tragove sredstva za pranje koje skoro uvek dovodi do iritacije kože.

Lilly Blog Zubato sunce


Slično se odnosi i na tečne sapune za pranje ruku! Ukoliko se ne bavite hirurgijom ili proizvodnjom konditorskih proizvoda, higijensko pranje ruku podrazumeva sapunanje samo dlanova toaletnim sapunom i dobro sušenje pre izlaska iz kuće; nije neophodno dakle sapunjati nadlanice prilikom svakog pranja ruku; redovna primena papirnatih ubrusa takođe isušuje kožu. Nakon pranja treba naneti odgovarajuću kremu za negu ruku. Optimalna zaštita kože ruku postiže se nošenjem kožnih rukavica sa pamučnom postavom; vunene rukavice nadražuju kožu ruku kod osoba sa suvom i osetljivom kožom.

Preplanuli izgled

Ugao pod kojim padaju ultraljubičasti zraci u jesenjem i zimskom periodu je nešto manji, ali i tada treba obratiti pažnju na primenu preparata sa zaštitnim faktorom. U gradu je dovoljna primena preparata sa zaštitim faktorom 15. Visok stepen aerozagađenja smanjuje intenzitet ultraljubičastog zračenja. Samo primena pudera obezbeđuje odgovarajući stepen zaštite, čak i kada na pakovanju nije naznačeno da imaju zaštitni faktor. U toku boravka na planini (zimski sportovi) intenzitet zračenja je izrazito visok iz više razloga: vazduh je čistiji, refl eksija zraka sa snežnih površina intenzivna, a i zbog hladnoće smo skloni da budemo opušteniji. U tom periodu potrebno je lice i druge eventualno izložene delove zaštiti veoma visokim faktorom (SPF 30 i više). Ovo se posebno odnosi na pojedince koji primenjuju terapiju od dermatologa ili uzimaju neke lekove, pa je neophodno da se o načinu zaštite prokonsultuju sa svojim lekarom. Neki lekovi koji se koriste u kardiologiji mogu dovesti do trajno plave prebojenosti kože lica koja se ne može ukloniti (amjodaron).

Lilly Blog Zubato sunce

Preplanulost je još uvek u trendu... Osobe sa fototipom III i IV "boju" mogu postići umerenim izlaganjem suncu uz nešto pojačane mere zaštite (kreme sa zaštitnim faktorom 30 tokom boravka na snegu + kapa, naočare za sunce itd.).

Osobe sa svetlim fototipom I i II (teže dobijaju pigment, lako ili uvek izgore) trebalo bi da se zadovolje izborom preparata koje nudi dekorativna kozmetička industrija čija je primena potpuno bezbedna, a estetski rezultati zavise od toga koliko smo spremni da u to investiramo!

Kreme za samopotamnjivanje sadrže jednostavnu i bezbednu hemijsku supstancu dihidroksiaceton, koji posle nekog vremena u reakciji sa kiseonikom iz vazduha daje koži preplanuli izgled. Važno je napomenuti da konačni rezultat zavisi od toga da li smo se striktno pridržavali priloženog uputstva, ali i od kvaliteta preparata. Činjenica je da skuplji preparati sadrže kvalitetniju podlogu u koju se obično dodaju i oksidi gvožđa, pa je sveukupni estetski rezultat znatno bolji.

Najvažnije je ipak napomenuti da pigment dobijen preparatima za samopotamnjivanje ili air brush tehnikom NE ŠTITI od ultraljubičastog zračenja, pa je i u tom slučaju potrebno primenjivati kreme sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, zavisno od toga da li se šetamo po aerozagađenom gradu ili uživamo u skijanju i planinskom suncu.

Betakaroten

Odavno je pokazano da oralna primena sintetskog betakarotena NIJE BEZBEDNA. Prirodni betakaroten koji unosimo hranom (voće i povrće intenzivnih boja) bezbedan je zbog toga što je u prirodnim izvorima praćen polifenolima koji deluju antioksidantno i sprečavaju degradaciju betakarotena. Sintetski betakaroten lako se oskiduje, pa u organizmu nastaju supstance sa kancerogenim delovanjem.
Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči