Zdravlje u vašim rukama

Piše: Prof. dr Jagoda Jorga

Ponedeljak, 01. Jul 2019. u 10:04



Intolerancija na fruktane

Neki među nama imaju ograničen kapacitet enzima potrebnih za svarivanje fruktana i to je podloga za ono što zovemo fruktanska intolerancija, slično kao laktozna intolerancija

  • Fruktani su ugljeni hidrati, sastavljeni od nekoliko molekula fruktoze
  • Fermentacijom fruktana u debelom crevu nastaju i vodonik i metan, gasovi koji dovode do nadimanja i bolova
  • Pravilo za žitarice je sledeće – kako raste sadržaj vlakana tako raste količina fruktana – najviše ih je u integralnom ražanom brašnu, a najmanje u belom pšeničnom

Probali ste dijetu bez gluten, ali ništa. I dalje imate nadimanja, gasove, bolove u stomaku, ćešće stolice. Nakon pregleda, gastroenterolog vam je rekao da nemate neku organsku dijagnozu. Ako ste sebe pronašli u ovom opisu, verovatno ste intolerantni na fruktane! Ne zna se tačan broj ljudi koji pati od toga, ali se smatra veoma raširenom pojavom u zapadnom delu planete.


Ceo tekst

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly drogerie magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči