Bioriznica

Piše: Ivana Radojević, master biotehnologije i biznisa RMIT Univerziteta u Melburnu

Petak, 31. Avgust 2018. u 13:09



Čili plod koji greje

Korišćenje čilija u narodnoj medicini uticalo je na naučnike da počnu istraživanja sastavnih jedinjenja i utvrde kakva su im nutritivna i zdravstvena svojstva i uticaji.

  • Ljutina čilija potiče iz kapsaicina koji čiliju daje njegovu oštrinu.
  • Kapsaicin je rastvorljiv u mastima, tako da prva pomoć kod iritacije nije voda, u kojoj je malo rastvorljiv, već mleko i jogurt. Odlični su antidoti kako topikalno,tako i oralno.
  • Crveni plodovi su generalno bogatiji hranljivim sastojcima u odnosu na zelene plodove.
  • Antioksidativna aktivnost kapsaicina je odmah iza spanaća

Ceo tekst

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly drogerie magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči