Bioriznica

Piše: Ivana Radojević, master biotehnologije i biznisa RMIT Univerziteta u Melburnu

Ponedeljak, 04. Septembar 2017. u 14:04



Slatko, a nije šećer

Među zaslađivačima po svojim karakteristikama izdvaja se stevija. Ekstrakt iz lista ima nula kalorija, sladak ukus i do 300 puta veći od običnog šećera, nula glikemični indeks, nema gorak ukus posle konzumacije i nema loših uticaja na digestivni trakt

  • Izostaviti slatko je teško, tako da danas imamo veliki broj slatkih namirnica zaslađenih raznim zaslađivačima. Međutim, mali je broj onih koji nemaju neke loše posledice
  • Gajenje stevije počelo je 1961. godine. Tako ova biljka iz prašuma južne Amerike stiže na globalno tržište
  • Naučnici i regulatorna tela došli su do zaključka da je ekstrakt stevije bezbedan. Zbog jakog slatkog ukusa, minimalne količine su sasvim dovolje i dnevni unos je minimalan.
  • Preporučena dnevna doza je 4 mg po kg telesne mase

Ceo tekst

Uvodna reč

Od sada možete pratiti i naš blog, na kome ćemo se baviti različitim temama iz oblasti zdravlja, lepote, aktuelnim fenomenima i trendovima savremenog života, a za koje ste pokazali interesovanje na stranicama Lilly drogerie magazina.
Ova nam opcija sada omogućava da čujemo i vaše komentare i stavove o različitim globalnim fenomenima, kao i zanimljivim lifestyle temama koje nas podjednako dotiču.
Opcija komentara nije predviđena samo kada je reč o stručnim tekstovima, da bi se izbegla mogućnost nesavesne primene i tumačenja.
Urednica Marija Midžović

Ključne reči