Alergija na polen

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

Svi bez razlike sa radošću dočekujemo prve vesnike dolaska proleća, kada sve olista i procveta. Ipak, polen će osobama sklonim alergijama izazvati probleme, kao što su otežano disanje, curenje iz nosa, svrab i otečenost oko očiju.

Mogu se javiti gušenja i stezanje u grudima. Najčešći izazivači alergija su vrste polena različitih trava, drveća (kesten, vrba, breza, platan, lipa) i korova (najpoznatija je ambrozija, kao i neke biljke iz familije kopriva i bokvica), tj. biljaka koje uopšte nemaju cvetove. Ove vrste polena se uglavnom prenose vetrom, i mogu savladati daljinu od nekoliko stotina kilometara i visinu od 3 do 4 kilometra, pa alergije dobijaju široke razmere.

Kad polen jednom dospe u kontakt sa osetljivom osobom, u organizmu pokreće čitav proces biohemijskih reakcija i lučenje velikog broja medijatora od kojih je najvažniji histamin. Pri ponovnom kontaktu sa alergenom aktiviraju se ćelije imunog sistema (mastociti i makrofagi) koji pokreću imuni odgovor, i dolazi do zapaljenjske reakcije koja dovodi do ispoljavanja simptoma.

Najčešći je alergijski rinitis, odnosno zapaljenje sluznice nosa koje otežava disanje. Javlja se pojačana sekrecija, svrab, i nazalna kongestija i opstrukcija. Danas postoje testovi kojima se precizno mogu utvrditi uzročnici alergije. Preventivno, treba izbegavati kontakt sa alergenima. Kada do kontakta već dođe, treba smanjiti koncentraciju alergena koliko god je moguće, tako što će se isprati sluznice nosa.

Fiziološki rastvor se koristi za ispiranje, najlakše je ako je u spreju. Postoje i rastvori morske soli u obliku kapi i sprejeva. Cink i vitamin C pojačavaju lokalnu odbranu, a kalcijum smanjuje lučenje histamina pa se takođe koristi u ovakvim situacijama. U našim apotekama postoji veliki broj dijetetskih suplemenata koji sadrže ove vitamine i minerale.

Uz konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom može se početi i sa terapijom antihistaminicima ili nazalnim dekongestivima.