Datum postavljanja: 27.07.2020

Alergije – preosetljivost savremenog života

Tatjana Andjelković, magistar farmacije
Piše Tatjana Andjelković, magistar farmacije
Apoteka Lilly 186, Južni Bulevar 83 - Vračar, Beograd

Učestalost alergija u poslednjih nekoliko godina je u značajnom porastu, što se naročito može primetiti kod dece. Simptomi alergijskih reakcija dovode do ograničenja u obavljanju dnevnih aktivnosti, utiču na kvalitet života i postaju uzrok nezadovoljstva i frustracije.

Kako bismo se uspešno nosili sa alergijama moramo ih pre svega razumeti. One predstavljaju prekomerni i neuobičajeni odgovor imunog sistema na prisustvo antigena – molekula ili mikroorganizma stranog našem organizmu, koje nazivamo alergenima. U kontaktu sa alergenima, koji inače nisu štetni, kod osetljivih osoba se pojavljuju simptomi i znaci koji mogu biti različiti u zavisnosti od tipa alergijske reakcije. Uglavnom je to lokalna reakcija koja se manifestuje na određenom organu ili organskom sistemu, ali može i biti sistemska kada obuhvata ceo organizam.

Alergijske reakcije se uspešno suzbijaju lekovima iz različitih grupa, najčešće antihistaminicima i kortikosteroidima. Zbog pojedinih neželjenih dejstava ovih lekova i njihove ograničene primene javila se potreba za merama koje će smanjiti učestalost, trajanje i intenzitet alergija. To mogu biti jednostavni i praktični saveti u vezi sa životnim navikama, ali i pravilna suplementacija. Ipak, najbitnije je izbegavati kontakt sa alergenima kad god je to moguće!

 Alergijski rinitis ili polenska groznica je najčešći oblik alergije. Njeni simptomi su pojačana sekrecija iz nosa, kijanje, svrab i suzenje očiju, a nastaje u kontaktu alergena sa sluzokožom nosa ili očiju. Što je ovaj kontakt kraći, i simptomi će biti blaži. Zato je neophodno stalno ispirati nos izotoničnim rastvorima morske soli, odnosno oči vlažiti veštačkim suzama, jer se na taj način odstranjuju alergeni. Ektoin se vrlo često dodaje ovim nazalnim i očnim rastvorima jer dokazano smanjuje simptome.

Jednom kada se alergijska reakcija započne, vrlo često je teško zaustaviti je, pa je uvek bolje fokusirati se na njenu prevenciju. Zato treba početi sa primenom nekog prirodnog suplementa par nedelja pre očekivane sezone alergije. Ovi suplementi su uglavnom bazirani na snažnim antioksidansima i stimulatorima imuniteta koji jačaju odbrambenu moć organizma. Neki od aktivnih principa sa visokom efikasnošću su vitamini C i D, kalcijum, kvercetin, beta-glukani, bromelin, kopriva, spirulina, omega-3 masne kiseline, kao i probiotici koji odžavaju optimalni balans dobrih bakterija u crevima.

Alergijski rinitis se mora ozbiljno shvatiti, jer ukoliko se ne kontroliše i ne tretira ispravno može doći do razvoja raznih komplikacija, pa i astme.

Još jedan vrlo učestali oblik alergije jeste atopijski dermatitis. U osnovi bolesti je mutacija gena za stvaranje proteina filagrina, a posledica je narušavanje zaštitne barijere kože i dehidratacija. Češća je kod dece, ali se može javiti i kod odraslih. Radi se o hroničnom stanju koje ima svoje remisije (periodi bez znakova i simptoma bolesti) i egzacerbacije (pogoršanja kliničkih parametara bolesti) i neretko je praćeno astmom ili polenskom groznicom. U akutnim fazama se javljaju crvenilo kože u predelima ruku i nogu, oko zglobova, sa unutrašnje strane laktova i kolena, čak i na licu i temenu glave, zatim pucanje, perutanje i svrab.

Okidač za pojavu ove vrste alergije mogu biti pojedine namirnice (jaja, mleko, brašno, soja, riba), prašina, grinje, dlake životinja, pa se može kontrolisati ishrana i kućno okruženje osoba koje pate od atopijskog dermatitisa.

Potrebno je ograničiti dužinu  kupanja i prilagoditi temperaturu vode (30-32˚C), a od sredstava za kupanje koristiti ona namenjena atopičnoj koži. Takvi čistači imaju fiziološku pH vrednost, hipoalergeni su i ne izazivaju iritacije, mogu biti obogaćeni supstancama koje suzbijaju razvoj bakterija (bakar-sulfat i cink-sulfat), ovlaživačima (glicerin) ili vitaminom PP i lipidima koji deluju na zaštitni sloj kože.

U periodima pogoršanja znakova i simptoma koriste se lekovi (kortikosteroidi, a u slučaju infekcije i antibiotici), a adekvatna nega kože je sastavni deo terapije, bilo da se radi o fazama pogoršanja ili održavanja. Emolijentne kreme ili masti se svakodnevno nanose na kožu celog tela sa ciljem da nadoknade lipidi koji joj nedostaju.

Od značajne koristi može biti i primena probiotika (Lactobacillus sp.) i suplemenata vitamina E i D, ulja žutog noćurka i omega-3 masnih kiselina (naročito DHA).

Sa početkom sunčane sezone počinju i problemi alergija na sunce. Naime, to je stanje u kome dolazi do pojave crvenog osipa i svraba na koži nakon izlaganja suncu. Polimorfna svetlosna erupcija je najčešći vid alergije na sunce i njeni simptomi su crvenilo kože, svrab, otok, nekad i pojava bubuljica i plikova. Javlja se nekoliko sati nakon izlaganja suncu i obično se povlači nakon nedelju dana.

Osobama sa ovom vrstom alergije se preporučuje izbegavanje izlaganja direktnoj sunčevoj svetlosti, naročito u periodu između 10 i 16h, i nošenje naočara, šešira i garderobe koja štiti od sunca.

Ukoliko se koža izlaže suncu, neophodno je koristiti preparate za sunčanje sa visokim faktorom zaštite od sunca koji štite podjendnako od UVA i UVB zraka. U poslednje vreme su na tržistu sve češće prisutni preparati koji opravdano pružaju zaštitu i od infracrvenog (IR) zračenja i jednog dela vidljive svetlosti. Ove preparate je potrebno aplikovati redovno i u dovoljnim količinama kako bi bili sigurni da je obezbeđena potrebna zaštita.

Suplementacija beta-karotenom najbolje doprinosi u povećanju tolerancije kože na sunčeve zrake. Redovna hidratacija kože pomaže u oporavku suve i iritirane kože, dok preparati sa aloa verom ublažavaju simptome alergije.  

Život sa hroničnim simptomima alergije i njihovo polovično lečenje nije prihvatljivo. Ukoliko sumnjate ili imate problem sa nekom od alergija, obavezno se obratite lekaru. Zajedno možete prepoznati vrstu alergije i šta je uzrokuje i doći do najadekvatnijeg plana lečenja koji se može oslanjati na primenu lekova, suplemenata (ili drugih alternativa) ili kombinaciju oba, a kod Vašeg Lilly farmaceuta se uvek možete posavetovati o najboljem izboru preparata i njihovom pravilnom korišćenju.