Ambrozija - korov koji uzrokuje alergiju

Piše mr ph. spec. Sonja Stojiljković

U letnjem periodu cvetaju mnoge trave, čiji polen je čest uzročnik alergijskih reakcija. Ambrozija predstavlja korov čiji polen izaziva veoma intenzivne reakcije. Ova vrsta polena se uglavnom prenosi vetrom, i može dostići daljinu od nekoliko stotina kilometara pa alergije dobijaju široke razmere. Ambrozija cveta u kasno leto i jesen, tj. od sredine jula do kraja oktobra, s tim da svoj maksimum dostiže u avgustu i septembru. Kod nas je ima u Pomoravlju, Mačvi, Šumadiji i Vojvodini. Kao korov se uvlači u žita, vinograde i voćnjake, a veoma je gorkog ukusa pa je ni jedna životinja ne jede. Zato se veoma brzo širi.

Kada polen jednom dospe u kontakt sa osetljivom osobom, u organizmu pokreće čitav proces biohemijskih reakcija i lučenje velikog broja medijatora od kojih je najvažniji histamin. Pri ponovnom kontaktu sa alergenom aktiviraju se ćelije imunog sistema koje pokreću imuni odgovor, i dolazi do zapaljenjske reakcije koja dovodi do ispoljavanja simptoma. Simptomi su: otežano disanje, curenje iz nosa, svrab i otečenost oko očiju. Može se javiti gušenje i stezanje u grudima. Najčešća reakcija je alergijski rinitis, odnosno zapaljenje sluznice nosa koje otežava disanje. Javlja se pojačana sekrecija, svrab, i nazalna kongestija i opstrukcija.

Danas postoje testovi kojima se precizno mogu utvrditi uzročnici alergije. Preventivno, treba izbegavati kontakt sa alergenima i pratiti koncentraciju polena u vazduhu, o čemu mediji redovno izveštavaju tokom kritičnih meseci. Kada do kontakta već dođe, treba smanjiti koncentraciju alergena koliko god je moguće, isprati sa sluznice nosa. Fiziološki rastvor se koristi za ispiranje, najlakše je ako je u spreju. Postoje i rastvori morske soli u obliku kapi i sprejeva. Cink i vitamin C pojačavaju lokalnu odbranu, a kalcijum smanjuje lučenje histamina pa se takođe koristi u ovakvim situacijama.

U našim apotekama postoji veliki broj dijetetskih suplemenata koji sadrže ove vitamine i minerale. Ukoliko godinama unazad imate problema sa ambrozijom, trebalo bi da razmislite o preventivnom uzimanju antihistaminika, već od sredine jula, naravno u dogovoru sa Vašim izabranim lekarom ili farmacetom.