Datum postavljanja: 25.11.2015

Ambrozija

mr ph. spec. Đurđa Simić
Piše mr ph. spec. Đurđa Simić

Ambrozija je jednogodišnja biljka koja može dostići visinu do 2 m. Izgledom podseća na žbun, stabljika I listovi su obrasli dlačicama, a cvetovi na vrhu stabljike I grana su sitni, žute boje.  Doneta je iz Amerike prekookeanskim brodovima krajem 19. veka i od tada se nezadrživo širi Evropom. Danas je čak mnogo raspostranjenija u Evropi nego u Americi. U Srbiji je prvi put primećena nakon drugog svetskog rata u Sremskim Karlovcima. Danas je ima u svim delovima naše zemlje.

Raste od sredine aprila, a cveta od sredine jula do prvih jesenjih mrazeva. Jedna biljka ambrozije može osloboditi i više od milijardu zrna polena u toku sezone, koji se uz pomoć  vetra šire na površinu od više kvadratnih kilometara, čak I do dve hiljade metara visoko u atmosferu. Kritične koncentracije ambrozije su u avgustu i septembru.

U polenu ambrozije se nalazi veći broj jedinjenja, od kojih je 6 posebno alergeno I opasno., zbog čega ima mnogo veći alergeni potencijal od drugih biljaka i dovoljna je upola manja koncentracija polena da osetljive osobe pogodi intenzivna polenska groznica. Simptomi uključuju kijanje, obilno curenje sekreta iz nosa ili pak zapušen nos, svrab u grlu ili uhu, kašalj, suzenje I peckanje očiju, oticanje kapaka, smanjeno čulo mirisa I ukusa. Kod nekih osoba može se razviti I kontaktni dermatitis.

Ukoliko osobe alergične na ambroziju mogu da izbegnu polen, mogli bi, naravno, izbeći  I simptome. Ali to je lakše reći nego učiniti, obzirom da raste praktično svuda, na privatnim i javnim površinama, poljoprivrednom, šumskom i građevinskom zemljištu i na svim otvorenim prostorima koji dobijaju dovoljno sunčeve svetlosti. Najefikasniji način uništavanja je čupanje iz korena. U slučaju većih površina primenjuje se i nisko košenje Retko se tretira herbicidima.

Osobe alergične na amboziju bi trebale što manje vremena provoditi u prirodi kada je visoka koncentracija polena, takođe po vetrovitom vremenu ne izlaziti napolje, potrebno je zatvarati prozore od stana ili automobila. Često umivanje, pranje kose i tuširanje ispira polen i svakako pomaže.

Danas se veliki broj lekova koriste za sprečavanje ili ublažavanje simptoma alergije.Preporučuju se i prirodni preparati na bazi lekovitog bilja, kao i homepatski lekovi, za koje Vam farmaceuti u našim apotekama mogu dati savet i objašnjenje za pravilnu primenu.